31 Temmuz 2014, Perşembe 08:45:53

DÜNYANIN GÖZÜ HÜRKUŞ'TA

TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Ertem, HÜRKUŞ çalışmalarına yönelik, "Uçakları teslim edene ihracat ağırlıklı siparişler olabilir" dedi.
  • Satin da gorelim iste. Hadi bakalim madem ilgilenen var... ANKA icinde ayni yalanlari soylediniz. Seneler su gibi geciyor. Bu ucaklarin dizayn ve yapim parasi cebimizden cikti. Helal hos olsun, pasa cocuklari ve emekli askerlere is de verdik maas da verdik yapsinlar diye. Hadi artik satin sunlari da sevinelim hep beraber... 50 sene bekleyecek omur yok bende. Hadi gari alt tarafi bir pirpir satacaksiniz elinizi cabuk tutun.
  • Ben bu projede olumsuz hiç bir şey göremiyorum. Zamanında uçak fabrikasını kapattıran zihniyetle, şimdi olumsuz yorum yapan zihniyet ya aynı ya da bazı kişiler TAI ile ilgili kuyruk acılarını kendilerince buradan çıkarıyorlar. Tekrar bir yerden başlanması gerekiyordu. Hiç satış yapılamasa da problem değil. Pahalıya da gelse kendi uçağımız olsun. Zamanı gelir motor da yaparız. Ama 10 ama 50 sene sonra. Sırada da bildiğim kadarıyla savaş uçağı projesi var. Yolları açık olsun...
  • THK nin egitim ucagi ihtiyaci var , kendine yeni ucak uretecegine ... Hurkus in bir uretim bandini kendi tesislerinde acmasi daha mantikli olur ...
  • Yolunuz açık olsun...
  • yıllardır havacılık sektöründe çalışan bir insan olarak söylemek istediğm,bir uçak yapmak hiçte öyle uzaktan hele hele sektörle hiç alakası olmayanların kalkıpta burda yazışması çok saçma.acaba Boeing firmasının bile motoru ayrı,kanadı ayrı gövdenin herbiri ayrı kapıları ayrı ayrı ülkelerde yapılıp bunların Seattle da toplandığından haberi varmı acaba.önemli olan bir yerden başlamak gerisi yavaş yavaş elbette gelecek.mühim oln bunu toplayıp made in Türkiye damgası bunu bilmek gerekir.
  • Sacma bir haber
  • Once siparis alin sonra konusun bence. Urdun kralini kokpite oturttunuz diye siparis aliyoruz dediniz zamaninda. Bu ucak kac saat uctu daha? 5000 falan mi?
  • Uçağın başarısı satılabilirliği ile ölçülür, yerli parça oranı önemli değildir. Ancak, bazı yazılım özelliklerinin ve belki bir iki kritik parçanın üretimi iyi olur. 50 yıl geride kaldığımız bir konuda bir yerden başlamak lazım. Bu da palavradan fighter/bomber olmamalı.
  • Ne kadar ufku olmayan ama parası olup ulema kesilen insanımız var. Motor bizim değilmiş , yok pahalıymış, mış da mış... Herşeyi uçak fabrikası üretmez. Motor A firmasından avionijler B, C gibi değişik firmalardan satın alınır . Önemli olan ihtiyacınıza göre uçak şeklini tasarlamak ve üretmektir . Oturup uçak lastiği tasarlamakla veya civata üretmekle zaman kaybedilmez. Bir uçağın tasarlanmasında milyarlarca dolar harcanabilir. Sizin mantığınızda bu uçak başlanğıcta paha olacaktır . Genel resime bak . Ülkede uçak sanayi geliyor ve ilerliyor. Kaldırımlara harcanan yap boz gibi boşa para yerine ülke havacılığı geliyor .
  • Rakibi Super Tucano muthis bir ucak ve Amerika dahil bircok ulke yakın hava destegi icin kullaniyor. Hurkus ayni motora benzer govdeye sahip umarim C modelini uretebililirler gelecekte ciddi bir silah gucu.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, "(HÜRKUŞ) Şu anki dış temaslarımız gösteriyor ki biz bu uçakları teslim edene kadar olan sürede bunların arkasının geleceği ve yeni bir takım siparişler, ihracat ağırlıklı siparişler olabilir" dedi.

Ertem, yaptığı açıklamada, Türk Hava Kuvvetleri'nin HÜRKUŞ'un prototipini beğendiğini söyledi.

"Türk Hava Kuvvetleri, 15 uçaklık bir seri siparişi verdi" diyen Ertem, bu siparişin 40 adet de opsiyonu olduğunu kaydetti.

Ertem, çalışmalara başladıklarını ve yardımcı sanayi firmalarına kendileriyle ilgili parça siparişleri verdiklerini dile getirerek, "Bu parçaların ilkinin gelmesi 1.5-2 yıllık zaman alıyor. O nedenle bizim de ilk uçağı teslimimiz 4'üncü yıla kadar sürüyor. 4'üncü yılda ilk teslimatı yaptıktan sonra onu takip eden yılda kalan 14 uçağı teslim edeceğiz. İnşallah 2019'a geldiğimizde 15 uçağı teslim etmiş olacağız. Şu anki dış temaslarımız gösteriyor ki biz bu uçakları teslim edene kadar olan sürede bunların arkasının geleceği ve yeni bir takım siparişler, ihracat ağırlıklı siparişler olabilir" diye konuştu.

TSK ile HÜRKUŞ C modeli üzerinde çalışmamız var

HÜRKUŞ'ta 3 model olduğunu, bunlardan HÜRKUŞ A'nın sivil elektronik aletlerle donatıldığını belirten Ertem, bunun hem Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü hem de Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi tarafından test edilerek ruhsatlandırıldığını bildirdi.

Ertem, ruhsatı gelecek yıl almayı planladıklarını ifade ederek, bunun uçağın uçuşa elverişli olduğunu ve her türlü havada görev yapabileceğini gösterdiğini vurguladı.

Türk Hava Kuvvetleri'nin (TSK) askeri elektroniklerle donatılmış tipi olan HÜRKUŞ B modelini alacağına değinen Ertem, şöyle konuştu:

"Burada özellikle uçağın kokpitinde savaş uçakları gibi ekranlar onların yönetimi olacak. Pilotların ellerindeki lövyeler ve butonları ona göre değişiyor. HÜRKUŞ C ise yaklaşık 1.5 ton kadar kanatlarının altına yük alabilen bir uçak. Bununla ilgili henüz bir siparişimiz yok ama Türk Silahlı Kuvvetlerimizle, bir 'HURKUŞ C'miz olsa bunda hangi görevlere gider? İçinde neler taşıması gerekir? Havada ne kadar uçması lazım? Kendini nasıl koruyacak? Nasıl vuracak?' gibi bir çalışmamız var. Bunun tanımı yapıldığında zannediyorum HÜRKUŞ C'den de bir sipariş olacaktır."

Dünya seviyesinde bir ürün ortaya çıkarmamızda bir engel yok

HÜRKUŞ'un dünyada bu kapsamdaki 4 uçağa rakip olduğuna dikkati çeken Ertem, şunları kaydetti:

"Bunların kendilerine göre ulaştıkları bir pazar da var. Bunlar içinde değişik motor güçlerine sahip olanlar var ama biz bunlarla hemen hemen en üst motor gücü grubundayız. Bu en üst motor grubu altında taşıyacağımız silahlar için de en fazla fırsatı veren motoru getiriyor. Belki en az yakanı değil ama en çok taşıyanı. Dolayısıyla pazardaki pozisyonumuzu ona göre oturtmaya çalıştık. Bu tür uçakların bir pazarı doğuyor. Biz de bu pazardan kendimize bir pay çıkarabileceğiz. Uçağa ismini verdiğimiz Vecihi Hürkuş, 1925'de çizdiği uçağa binip uçmuş bir insan. Türkiye aslında kendi uçağını yapmaya soyunmuş, uçurmuş hatta yurt dışına bir ihracatı bile var 1940'ların sonunda ama bir şekilde devamı gelmemiş. Son 10 yılda geliştirme projelerinin verilmesiyle bir atağa kalktık. ANKA, ATAK ve HÜRKUŞ projelerinin hepsi aslında bize güvenilerek verilen projelerin sonuçlarıdır. Türk mühendisinin bu projeleri yapabilir olduğunu düşünüyorum. Bu iş için kaynak ayırmak sonra sabır göstermek lazım. Çünkü bu uçak 6-7 yılda bu boyutlarda çıkabiliyor. Savaş uçağı yaklaşık 10 yılda tam yeteneklerine kavuşuyor. Dolayısıyla o sabrı göstermek gerekiyor. Bunu gösterince de dünya seviyesinde bir ürün ortaya çıkarmamızda bir engel yok."

DÜNYANIN GÖZÜ HÜRKUŞ'TA

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

yeter ya hu ~ 10 yıl önce
Satin da gorelim iste. Hadi bakalim madem ilgilenen var... ANKA icinde ayni yalanlari soylediniz. Seneler su gibi geciyor. Bu ucaklarin dizayn ve yapim parasi cebimizden cikti. Helal hos olsun, pasa cocuklari ve emekli askerlere is de verdik maas da verdik yapsinlar diye. Hadi artik satin sunlari da sevinelim hep beraber... 50 sene bekleyecek omur yok bende. Hadi gari alt tarafi bir pirpir satacaksiniz elinizi cabuk tutun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben bu projede olumsuz hiç bir şey göremiyorum. Zamanında uçak fabrikasını kapattıran zihniyetle, şimdi olumsuz yorum yapan zihniyet ya aynı ya da bazı kişiler TAI ile ilgili kuyruk acılarını kendilerince buradan çıkarıyorlar. Tekrar bir yerden başlanması gerekiyordu. Hiç satış yapılamasa da problem değil. Pahalıya da gelse kendi uçağımız olsun. Zamanı gelir motor da yaparız. Ama 10 ama 50 sene sonra. Sırada da bildiğim kadarıyla savaş uçağı projesi var. Yolları açık olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
THK nin egitim ucagi ihtiyaci var , kendine yeni ucak uretecegine ... Hurkus in bir uretim bandini kendi tesislerinde acmasi daha mantikli olur ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Old Pilot ~ 10 yıl önce
Yolunuz açık olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 10 yıl önce
yıllardır havacılık sektöründe çalışan bir insan olarak söylemek istediğm,bir uçak yapmak hiçte öyle uzaktan hele hele sektörle hiç alakası olmayanların kalkıpta burda yazışması çok saçma.acaba Boeing firmasının bile motoru ayrı,kanadı ayrı gövdenin herbiri ayrı kapıları ayrı ayrı ülkelerde yapılıp bunların Seattle da toplandığından haberi varmı acaba.önemli olan bir yerden başlamak gerisi yavaş yavaş elbette gelecek.mühim oln bunu toplayıp made in Türkiye damgası bunu bilmek gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sacma bir haber

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bos laf ~ 10 yıl önce
Once siparis alin sonra konusun bence. Urdun kralini kokpite oturttunuz diye siparis aliyoruz dediniz zamaninda. Bu ucak kac saat uctu daha? 5000 falan mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Uçağın başarısı satılabilirliği ile ölçülür, yerli parça oranı önemli değildir. Ancak, bazı yazılım özelliklerinin ve belki bir iki kritik parçanın üretimi iyi olur. 50 yıl geride kaldığımız bir konuda bir yerden başlamak lazım. Bu da palavradan fighter/bomber olmamalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ne kadar ufku olmayan ama parası olup ulema kesilen insanımız var. Motor bizim değilmiş , yok pahalıymış, mış da mış... Herşeyi uçak fabrikası üretmez. Motor A firmasından avionijler B, C gibi değişik firmalardan satın alınır . Önemli olan ihtiyacınıza göre uçak şeklini tasarlamak ve üretmektir . Oturup uçak lastiği tasarlamakla veya civata üretmekle zaman kaybedilmez. Bir uçağın tasarlanmasında milyarlarca dolar harcanabilir. Sizin mantığınızda bu uçak başlanğıcta paha olacaktır . Genel resime bak . Ülkede uçak sanayi geliyor ve ilerliyor. Kaldırımlara harcanan yap boz gibi boşa para yerine ülke havacılığı geliyor .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Rakibi Super Tucano muthis bir ucak ve Amerika dahil bircok ulke yakın hava destegi icin kullaniyor. Hurkus ayni motora benzer govdeye sahip umarim C modelini uretebililirler gelecekte ciddi bir silah gucu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahil adam ~ 10 yıl önce
Ya ne cahil adamlarsınız. Bunların atası ve rakibi Pilatustur. Sonra Brezilya Tucano yu üretti. Kore KT yi... Her üçünüde test ettim. Hürkuş açık ara daha iyi bir uçak olacak. Flight Simulatörde uçup uçup burada ahkam kesmeyin. Aynı motor, aynı gövde olsa aynı uçak olurdu. Artık bilmeden yazmayın buralara... Siz cahiller savunma sanayimizi katleden keneler gibisiniz... Yazık sizin gibi bu milletin başına bela insanlara...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000