29 Eylül 2013, Pazar 10:31:44

HÜRKUŞ'UN TESLİM TARİHİ BELLİ OLDU

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, HÜRKUŞ'un seri üretimi konusunda alınan kararın Türk havacılık sanayi açısından çok önemli olduğunu belirterek, İlk HÜRKUŞ'un, sözleşmeyi takiben dördüncü yılda verileceğini bildirdi.
  • Mehmetçik 1 = HK416 Alman , BORA 12 = Ceytak 200M ABD, Milgem = Blohm & Voss Alman, Altay Tank+ K2 Panter Güney Kore, Fırtına Obüs = K9 Güney Kore, Kibri = Hatehoff Israel, Hürkuş = Güney Kore ama Pilatus P9 İsviçre, Canik 55 = Walter P99 ........vs.......Ne söyleyelim, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış. Doğruyu konuşursaz doğru yolda oluruz. Hayırlı akşamlar arkadaşlar.
  • Termostatla devir saati bizim Fiat Tempra ile ayni yan sanayi. Yuzde yuz yerli. Hararet yapmaz az yakar yerli olunca tup takmakta kolay. Bilip bilmeden buraya yorum yazmayin.F16 yi yaptik yine inanmadiniz bizde yapmaktan vazgectik. Yaw bi gurur duyun be kardesim nasil vatandassiniz?
  • iniş takımları italyan üretimi fakat dizaynını tai yaptı
  • Bu bir başlangıç olur inşallah, Türk Hava Kurumu ya da Vecihi Hürkuş ya da Nuri Demirağ'ın kaldığı yerden devam.
  • Cockpit camı İsvicre, Koltuk İngiltere, iniş takımı Almanya, yazılım ABD vs. vs. Lütfen dürüst olalım ve doğruyu söyleyelim.
  • Bu uçakların terörle mücadele ve tank avcısı olarak kullanılma yeteneği yok mu acaba? ABD'nin bu tür bir çalışması var bildiğim kadarıyla.
  • Evet evet sadece motoru ithal geri kalan malzemesi bolu ormanindan geliyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, HÜRKUŞ'un seri üretimi konusunda alınan kararın Türk havacılık sanayi açısından çok önemli olduğunu belirterek, "İlk HÜRKUŞ, sözleşmeyi takiben dördüncü yılda verilecek. Kalan 14'ü de takip eden yıl içinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edilecek" dedi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı için seri üretimine karar verilen Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ uçuş testlerine 29 Ağustos 2013’te başladı. Halen dört uçuşunu başarı ile tamamlayan ve önümüzdeki iki yıl boyunca uçarak test edilecek HÜRKUŞ, şartları karşıladığını gösterdiğinde Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Avrupa Havacılık Emniyeti Kurumundan (EASA) tip sertifikası almış olacak. Alınan üretim kararı ile de bir yandan prototipler denenirken diğer yandan seri üretim süreci başlayacak.

TUSAŞ Uçak Grup Başkanı Özcan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ'un geliştirme programının, mart 2006'da Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile TUSAŞ arasında imzalanan anlaşma ile başlatıldığını söyledi.

Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin 26 Eylül 2013 tarihindeki toplantısında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 15 adet yeni nesil temel eğitim uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla TUSAŞ ile HÜRKUŞ uçaklarının seri üretimi için sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alındığını anımsatan Özcan, devletin Türk sanayisine olan bu güveninin kendileri için büyük gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Ertem, sözleşmenin 2013 bitmeden imzalanması durumunda ilk HÜRKUŞ uçağının 2017 yılında, kalan 14'ünün de 2018 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na teslim edileceğini bildirdi.

HÜRKUŞ'un maliyetinin henüz belirlenmediğini anlatan Ertem, "Ama dünyada bu tür uçaklar, içindeki elektronik cihazlara bağlı olarak 10-12 milyon dolar bandında dolaşıyor. Biz de rekabetçi olmak açısından bu rakamlar arasında olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

DÜNYADA 4 RAKİBİMİZ VAR

HÜRKUŞ'a yurt dışından da ilgi olduğunu, şu anda 2 ülkede ihaleye girmek için hazırlık yaptıklarını belirten Ertem, şöyle konuştu:

"Buna benzer savunma ürünlerinde herkes öncelikle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın sipariş vermesini bekliyor. Son yapılan Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde bu sipariş verildi, dolayısıyla bu bizim için güzel fırsat olacak ve bizi yurt dışında güçlendirecek. Bizim 4 büyük rakibimiz var. Bunlar İsviçre, ABD, Brezilya ve Kore uçaklarıdır. Artık biz de bundan sonraki her ihalede HÜRKUŞ’la bu firmaların en ciddi rakiplerinden olacağız."

HÜRKUŞ'un motorunun yerli olmadığı şeklindeki değerlendirmeleri de yanıtlayan Ertem, "Bu segmentteki uçakların motorunu dünyada sadece Kanadalı bir firma üretiyor. İsviçre, ABD, Brezilya ve Kore uçaklarının motorları da Kanada firmasından temin ediliyor" dedi.

Seri üretilecek 15 uçak ile artık Türk Hava Kuvvetleri'nde F16 savaş uçağı pilotlarının Hürkuş'ta eğitim göreceğini anlatan Ertem, bu eğitim ihtiyacının yerli sanayi tarafından karşılanmasının son derece önemli olduğunu kaydetti.


ADINI VECİHİ HÜRKUŞ'TAN ALDI

Adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan alan uçak, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirildi.

Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi'nin sertifikasyon gereksinimlerinin yanı sıra diğer ilgili sivil ve askeri standartlar göz önünde bulundurularak tasarlanan HÜRKUŞ'un performans özellikleri şöyle:

Maksimum seyir hızı: 574 km/saat

Maksimum tırmanma hızı: 4.370 ft/dakika (22 m/s)

Azami servis irtifası: 34.700 ft (10577 m)

Havada kalma süresi: 4 saat 15 dakika

Maksimum menzil: 1478 kilometre

Kalkış mesafesi: 489 metre

İniş mesafesi: 593 metre

g limitleri: +7/-3,5

HÜRKUŞ'UN TESLİM TARİHİ BELLİ OLDU

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Hurkus doğru ~ 11 yıl önce
Mehmetçik 1 = HK416 Alman , BORA 12 = Ceytak 200M ABD, Milgem = Blohm & Voss Alman, Altay Tank+ K2 Panter Güney Kore, Fırtına Obüs = K9 Güney Kore, Kibri = Hatehoff Israel, Hürkuş = Güney Kore ama Pilatus P9 İsviçre, Canik 55 = Walter P99 ........vs.......Ne söyleyelim, doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlarmış. Doğruyu konuşursaz doğru yolda oluruz. Hayırlı akşamlar arkadaşlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LF ~ 11 yıl önce
Amerikalılar almanlardan kopyaladı, ruslar amerikalılardan. bu işler böyledir biraz..
hurkus ~ 11 yıl önce
Termostatla devir saati bizim Fiat Tempra ile ayni yan sanayi. Yuzde yuz yerli. Hararet yapmaz az yakar yerli olunca tup takmakta kolay. Bilip bilmeden buraya yorum yazmayin.F16 yi yaptik yine inanmadiniz bizde yapmaktan vazgectik. Yaw bi gurur duyun be kardesim nasil vatandassiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eminmisin ~ 11 yıl önce
iniş takımları italyan üretimi fakat dizaynını tai yaptı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MF ~ 11 yıl önce
Bu bir başlangıç olur inşallah, Türk Hava Kurumu ya da Vecihi Hürkuş ya da Nuri Demirağ'ın kaldığı yerden devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hurkus doğru ~ 11 yıl önce
Cockpit camı İsvicre, Koltuk İngiltere, iniş takımı Almanya, yazılım ABD vs. vs. Lütfen dürüst olalım ve doğruyu söyleyelim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 11 yıl önce
Bu uçakların terörle mücadele ve tank avcısı olarak kullanılma yeteneği yok mu acaba? ABD'nin bu tür bir çalışması var bildiğim kadarıyla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hurkus ~ 11 yıl önce
Evet evet sadece motoru ithal geri kalan malzemesi bolu ormanindan geliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ormancı.... ~ 11 yıl önce
geri kalan malzemeyi ormanda sen ve ahalin üretiyor olsa gerek...
ebabil kuşu ~ 11 yıl önce
kore çakması..yan yana koyun bakın ikiz gibiler maşşallah....nede olsa yerli üretim :)) :)) :))
kuşlara... ~ 11 yıl önce
hürkuş, KT-1, PC-21, Tucano. Bu uçakların hepsi eğitim uçağıdır ve birbirlerine benzer. Hürkuşu kore çakması ilan etmek, bütün arabaların 4 tekeri var diye birbirinin çakması demekle aynı cahilliktir. ya önce bi kaputun altına bakın ya da bilmeden yorumda blunmayın derim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000