29 Kasım 2014, Cumartesi 09:08:09

TÜRK HAVA KUVVETLERİ KORE UÇAĞI ALACAK

Türk Hava Kuvvetleri, milli tasarım Hürkuş uçağının testleri sürerken Güney Kore imalatı KT-1 tipi 15 eğitim uçağı alacak.
  • bildigim kadarıyla bizim hürkuş zaten kt 1 rin yani koreden alınacak olanın kopyasıydı sanırım yetiştiremediler fakat gelecek olan uçaklar hürkuşun ikizleridir TAI için iyi olmadı imaj meselesi
  • Arkadaşlar, bizimki henüz hazır değil ve eğitim uçağına ihtiyaç var. Alınmasından başka çare yok. Burada yapılacak tek eleştri, TAI deki arkadaşların daha fazla çalışıp kısa zamanda Hürkuşu hazır etmelerini istemekten öteye gidemez. Elinizi çabuk tutun biraz torpilli arkadaşlar. TAI yan gelip yatma yeri değildir.
  • yorumcular hep uzman :) yahu haber ne derece dogru? yapilan ucak nedir? istenen ucak nedir? bu ucagi kim yapmistir? bilip bilmeden konusup duruyorsunuz. Tai diyor ben yaptim tamamen yerli, al gule gule kullan. IHA lar alindi da noldu?
  • Halen ULU ÖNDERIMIZ ATATÜRK ile padisah`i kiyaslayanlara duyurulur : ATATÜRK Eskisehir`de ne fabrikasi kurmustu ???.....AYNEN UCAK FABRIKASI !!!
  • Kendi ayaklarımıza böyle hep kurşun sıkar, sonra biz niye koşamıyoruz, niye hep geri kalıyoruz niye dövünüp dururuz!
  • Hav kom bizim kore cakmasina güvenemedi sanirim...
  • Madem asıl hedef askeri eğitim müşterisi, neden önce sivil model yapılıp vakit kaydediliyor? Sadece yurt içinde askeri olarak kullanılacak bir uçağın sertifikaya ihtiyacı var mı? Madem hava kuvvetlerinin acil ihtiyacı var, sertifikayı beklemeyip bundan 15 tane yapıp orduya verseler kullanılsa ne olur, birisi gelip zorla uçakları yere mi indirir, veya bizi NATO'dan mı atarlar? ABD, İsrail üreticileri her sene bir sürü yeni ekipman çıkarıp ordularına beş on tane denemek için yapıyor, hem de gerçek saha şartlarında denenmiş oluyor. Ne kadar tamamladıysa bu haliyle 10 tane Hürkuş yapıp verin kullanılsın. Oyalanmayı bırakın.
  • Global e: Üzüntü ve öfkeyle yazdığım yazı serzenişden ibaret. Seninle aynı fikirdeyim. Milliyetçilik (Ulusalcılık) iyidir.
  • TAI hakkında tek satır bilgisi olmayan, bu kurumda çalışan mühendis-tekniker-teknisyen arkadaşlarla ilgili herhangi bir malumatı olmayan değerli arkadaşlarım... Lütfen uydurma bilgilerle bu siteye yorum yazmayın...
  • Merhaba, Bu iki konu çok farklı. Kuvvet dört gözle Hürkuşu bekliyor hatta uluslararasi Uçuş okulu kurulduğunda buradaki eğitimde ilk etapda15 adet üretilecek milli Uçağımız Hürkuş ile eğitim vermeyi planlıyor. Diğer yandan neden ilave Kt dendiğinde şunu söylemek lazım. Bi defa bu iki uçak kesinlikle aynı veya kopya değil bu Tai ye haksızlık hatta hakaret olur. Bu Yüzden bu iki tipi aynı filoda ve blokta uçurmak öyle kolay olmayacak, Bakımlarını aynı ekip yapamayacak. Kt, T6 gibi muadil Uçakların Proje geçmişi incelendiğinde Sürecin nasıl olduğu ayna gibi ortaya çıkacaktır. Kt alındığında 10 Yıldır uçan rüştünü ispat etmekte olan bi uçaktı ki buna rağmen yorumlar ortada. Asıl konu şu ki bu işten puan kapmaya çalışan küçük hesapları olan Tai nin içindeki bir kanat projeyi bir oldu bittiye getirircesine takvim endişesi ile götürmek istemesi. Tamda bu nokta bilerek veya bilmeyerek milli uçak projemize yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu uçakta Pırıl Pırıl yeni mezun teğmenlerin yalnız uçacağı düşünüldüğünde bu anlayışla projeyi yönetmek milli havacılığımızın geleceğini baltalamak olacaktır. Süreçin olması gerektiği gibi yaşanması ve bi oldu bittiye getirilmemesi için aslında kuvvetin bu kararı Tai için bir şanstır. Konuya farklı bakanların farklı hesapları var mı diye düşünmek lazım. Yüz yıllık geçmişi olan hava kuvvetleri gibi bir kurumun vatanseverliği sorgulanamayacağı gibi bu işleri bilmediğini düşünmekte saflık olur. Farklı algı yaratıp günü kurtarmaya çalışanların büyük resmi görmek istemedikleri aşikardır. Devrim Arabası örneğinde ki gibi olmaması için bu tip algı oluşturanlara karşı uyanık olmamız gerekmektedir. Hürkuş aceleye getirilecek Tai nin bir projesi değil parası milletin cebinden çıkan Milli bir projedir ve herkes Şahsi veya kurum(Tai, Ssm) menfaatini değil milli menfaati gözetmekle sorumludur. En büyük risk ise Asimetrik yapıları ve Güçleri kullanarak sözde projenin Önünü açmak için girdilerde bulunarak milli uçağımızın geleceği ile oynamak olacaktır. Bu noktada sertifikasyon sürecine asla müdahale edilmemelidir..... iyi günler...

Türk Hava Kuvvetleri, milli tasarım Hürkuş uçağının testleri sürerken Güney Kore imalatı KT-1 tipi 15 eğitim uçağı alacak.

Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti.

Güney Kore’de yayın yapan JoonGang Gazetesi’nin haberine göre, Türkiye ve uçağı imal eden KAI şirketi 4 Aralık’ta 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmayı imzalayacak.

Tek motorlu KT-1’ler, 2007’de Hava Kuvvetleri’nde hizmet ömürlerini doldurmaya başlayan T-37 uçaklarının yerine seçilmişti. Toplam 40 uçak için varılan anlaşmaya göre teslimat 2010’da başlanmıştı. Ancak bu uçakların göreve hazırlık oranı beklenenden düşük çıkmıştı.

KT-1 Projesi sürerken Savunma Sanayi Müsteşarlığı,  Özgün Başlangıç Uçağı Projesini hayata geçirilmesi için Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’ne (TAI) görev vermişti. Özgün tasarımı TAI mühendisleri tarafından gerçekleştirilen uçağa, Türk havacılık tarihinde bir çok ilke imza atan Vecihi Hürkuş’a atfen ’Hürkuş’ adı verilmişti. Çok güçlü motora sahip uçak ilk uçuşunu geçen yıl yapmıştı. İki uçakla test çalışmaları süren projede sertifikasyon çalışmalarına önümüzdeki yıl başlanacak olan ’Hürkuş’, uzun yıllar sonra ilk Türk tasarımı uçak unvanını taşıyor.

YERLİ UÇAK HÜRKUŞ’U ETKİLEYECEK

Güney Kore’ye ek KT-1 siparişi verilmesinin Hürkuş’un geleceğine balta vuracağına dikkat çeken uzmanlar, bu anlaşmanın milli projeyi derinden etkileyeceğine dikkat çekti. Türk Hava Kuvvetleri, geçen yıl  Hürkuş’a  ilk siparişi vermişti.

İmzalanan anlaşmaya göre B modeli olarak adlandırılan askeri eğitim amaçlı tasarlanacak uçakta ilk teslimat 2017 yılında yapılacak. Kalan uçaklar 2018’de teslim edilecek. Güney Kore’ye verilecek siparişle birlikte KT-1’lerin de 2017-2018’de Hava Kuvvetleri envanterine girmesi bekleniyor.

Uzmanlar, Hürkuş’un önümüzdeki yıl dünyanın en büyük havacılık fuarı Paris Air Show’da sergileneceğine dikkat çekerken, Türkiye’nin ek KT-1 siparişi vermesinin Hürkuş’un gelecekte satışını olumsuz etkileyeceğini belirtiyor. (Milliyet)

TÜRK HAVA KUVVETLERİ KORE UÇAĞI ALACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

hobi ~ 9 yıl önce
bildigim kadarıyla bizim hürkuş zaten kt 1 rin yani koreden alınacak olanın kopyasıydı sanırım yetiştiremediler fakat gelecek olan uçaklar hürkuşun ikizleridir TAI için iyi olmadı imaj meselesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Arkadaşlar, bizimki henüz hazır değil ve eğitim uçağına ihtiyaç var. Alınmasından başka çare yok. Burada yapılacak tek eleştri, TAI deki arkadaşların daha fazla çalışıp kısa zamanda Hürkuşu hazır etmelerini istemekten öteye gidemez. Elinizi çabuk tutun biraz torpilli arkadaşlar. TAI yan gelip yatma yeri değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
uzman ~ 9 yıl önce
yorumcular hep uzman :) yahu haber ne derece dogru? yapilan ucak nedir? istenen ucak nedir? bu ucagi kim yapmistir? bilip bilmeden konusup duruyorsunuz. Tai diyor ben yaptim tamamen yerli, al gule gule kullan. IHA lar alindi da noldu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ATATÜRK vs. padisah ~ 9 yıl önce
Halen ULU ÖNDERIMIZ ATATÜRK ile padisah`i kiyaslayanlara duyurulur : ATATÜRK Eskisehir`de ne fabrikasi kurmustu ???.....AYNEN UCAK FABRIKASI !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Kendi ayaklarımıza böyle hep kurşun sıkar, sonra biz niye koşamıyoruz, niye hep geri kalıyoruz niye dövünüp dururuz!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hür karga ~ 9 yıl önce
Hav kom bizim kore cakmasina güvenemedi sanirim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
göreceğiz ~ 9 yıl önce
15 adetlik hürkuş siparişi verdi bile. uçak hazır olunca envantere girecek...
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Madem asıl hedef askeri eğitim müşterisi, neden önce sivil model yapılıp vakit kaydediliyor? Sadece yurt içinde askeri olarak kullanılacak bir uçağın sertifikaya ihtiyacı var mı? Madem hava kuvvetlerinin acil ihtiyacı var, sertifikayı beklemeyip bundan 15 tane yapıp orduya verseler kullanılsa ne olur, birisi gelip zorla uçakları yere mi indirir, veya bizi NATO'dan mı atarlar? ABD, İsrail üreticileri her sene bir sürü yeni ekipman çıkarıp ordularına beş on tane denemek için yapıyor, hem de gerçek saha şartlarında denenmiş oluyor. Ne kadar tamamladıysa bu haliyle 10 tane Hürkuş yapıp verin kullanılsın. Oyalanmayı bırakın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sertifikasyon ~ 9 yıl önce
2006'da imzalanan proje sivil sertifikasyonu da kapsıyordu. O nedenle sivil sertifikasyon yapıldı. Hem uçağın emniyetli olduğunun kanıtlanması daha iyi değil mi?
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Global e: Üzüntü ve öfkeyle yazdığım yazı serzenişden ibaret. Seninle aynı fikirdeyim. Milliyetçilik (Ulusalcılık) iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
TAI hakkında tek satır bilgisi olmayan, bu kurumda çalışan mühendis-tekniker-teknisyen arkadaşlarla ilgili herhangi bir malumatı olmayan değerli arkadaşlarım... Lütfen uydurma bilgilerle bu siteye yorum yazmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tai ~ 9 yıl önce
neredeyse 30 yıldır asker emekliyenlerinin işe girip 3-5 yıl ekmek çalıştığı,onu yapcaz etcezle işi sallayan ve hala uafak tefek işler haricinde bir şey yapamayan güzide bir kurum :)
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Merhaba, Bu iki konu çok farklı. Kuvvet dört gözle Hürkuşu bekliyor hatta uluslararasi Uçuş okulu kurulduğunda buradaki eğitimde ilk etapda15 adet üretilecek milli Uçağımız Hürkuş ile eğitim vermeyi planlıyor. Diğer yandan neden ilave Kt dendiğinde şunu söylemek lazım. Bi defa bu iki uçak kesinlikle aynı veya kopya değil bu Tai ye haksızlık hatta hakaret olur. Bu Yüzden bu iki tipi aynı filoda ve blokta uçurmak öyle kolay olmayacak, Bakımlarını aynı ekip yapamayacak. Kt, T6 gibi muadil Uçakların Proje geçmişi incelendiğinde Sürecin nasıl olduğu ayna gibi ortaya çıkacaktır. Kt alındığında 10 Yıldır uçan rüştünü ispat etmekte olan bi uçaktı ki buna rağmen yorumlar ortada. Asıl konu şu ki bu işten puan kapmaya çalışan küçük hesapları olan Tai nin içindeki bir kanat projeyi bir oldu bittiye getirircesine takvim endişesi ile götürmek istemesi. Tamda bu nokta bilerek veya bilmeyerek milli uçak projemize yapılabilecek en büyük kötülüktür. Bu uçakta Pırıl Pırıl yeni mezun teğmenlerin yalnız uçacağı düşünüldüğünde bu anlayışla projeyi yönetmek milli havacılığımızın geleceğini baltalamak olacaktır. Süreçin olması gerektiği gibi yaşanması ve bi oldu bittiye getirilmemesi için aslında kuvvetin bu kararı Tai için bir şanstır. Konuya farklı bakanların farklı hesapları var mı diye düşünmek lazım. Yüz yıllık geçmişi olan hava kuvvetleri gibi bir kurumun vatanseverliği sorgulanamayacağı gibi bu işleri bilmediğini düşünmekte saflık olur. Farklı algı yaratıp günü kurtarmaya çalışanların büyük resmi görmek istemedikleri aşikardır. Devrim Arabası örneğinde ki gibi olmaması için bu tip algı oluşturanlara karşı uyanık olmamız gerekmektedir. Hürkuş aceleye getirilecek Tai nin bir projesi değil parası milletin cebinden çıkan Milli bir projedir ve herkes Şahsi veya kurum(Tai, Ssm) menfaatini değil milli menfaati gözetmekle sorumludur. En büyük risk ise Asimetrik yapıları ve Güçleri kullanarak sözde projenin Önünü açmak için girdilerde bulunarak milli uçağımızın geleceği ile oynamak olacaktır. Bu noktada sertifikasyon sürecine asla müdahale edilmemelidir..... iyi günler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000