25 Şubat 2020, Salı 15:47:41

TALPA'dan yeni açıklama; 'Pilotun tutuklandığını derin bir üzüntü öğrendik'

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Pegasus pilotunun tutuklanmasının ardından bir açıklama yayımladı.
  • Nedir bilirmisin?
  • ATC konuşmasında kayda geçmiş rüzgar var, adam bariz limit üstü iniyor birde, 14kt falan demiş savunmasında. İnerken piste odaklandım diyor ama maşallah biftek rüzgarı kaçırmamış. geçiniz efendim, geçiniz.
  • Otobüs şoförü kaza yapınca da kara ambarlılar dernek başkanı çıksın ortaya o zaman. Ne fark var ki arada
  • Suly'i hepimiz seyrettik,adam herkesi kurtarıyor ama sistem onu sorguluyor. Ne için? Daha iyi olması için. Pilotlar tutuklan(ma)malı. Asıl olan uçuşların daha emniyetli olması için gerekli araştırmaları yapmak. O zaman ben size asıl suçluyu söyleyeyim. Onu daha olmadan kaptan yapan sistem, azmettirici. Hukukta bunun da bir karşılığı vardır sanırım.
  • Talpa ne iş yapar pilotlarını savunacak avukatı yokmu Ne demek derin üzüntü ile öğrendik ????
  • sağlık durumunu düzeltemediği hastası ile hastalanan doktor gördünüz mü ? söndüremediği yangında malı canı yanan itfaiyeci ? bölgesinde olan trafik kazalarını önlemediği için tutuklanan trafik polisi ? semtindeki hırsızlıkları yolsuzlukları önleyemediği için hapse giren emniyet komiseri ? öğrencileri başarılı olamadı diye işinden olan öğretmen ? kazanamadığı davada müvekkili ile aynı sonuca katlanan avukat ?
  • Essahtanmı essahmı söylüyorsunuz millet le kafa bulmayın
  • Her 2000-3000 saati olan apaciyi pegasus’ta kaptan yaparsan olacagi budur. Kaza ustune kaza
  • Talpa olarak sadece duyuru yayınlama yerine pilotun mahkeme aşamadında yanında olmanızı ve iyi bir avukatla bu yazdıklarınızı mahkemenin hakimine anlatmanızı bekliyorum.
  • Birilerinin bu adamlara PIC nin ne anlama geldigini anlatmali. Tek ve sorumlu kisi degilmis!!!

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) Pegasus pilotunun tutuklanmasının ardından bir açıklama yayımladı.

TALPA açıklaması:

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) olarak, 5 Şubat 2020 tarihinde Sabiha Gökçen Havalimanı’nda meydana gelen üzücü kaza hakkında yapılmakta olan adlî soruşturma kapsamında, kaptan pilotun tutuklanmasına karar verildiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

Türkiye Havayolları Pilotları Derneği (TALPA) olarak, bu üzücü kazanın neden-lerinin henüz tüm açıklığıyla ortaya çıkmadığı ve ön raporun dahi yazım aşamasında olduğu bir zamanda, tüm dikkatlerin pilota yönelmesine sebep olabilecek eylem ve söylem-lerden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.

Belirtmek isteriz ki; uçak kazalarından sonra yapılan teknik soruşturmaların en önemli amacı, kazadan dersler çıkartarak, uçuş güvenliğini daha da mükemmelleşti-recek yeni önlemler/kurallar oluşmasını sağlamak ve aynı nedenden kaynaklanabilecek kazaların önlenmesi ve uçuş emniyetinin sağlanmasıdır. Bu husus ülkemizin de onayla-yarak kabul ettiği ICAO Annex 13’de vurgulanmaktadır.

Bunun yanı sıra, soruşturma sonucunda kazanın sebeplerinin aydınlatılması ve sorumlular var ise bunların tespiti ile haklarında yasal işlem yapılması gerekliliği tartışmasızdır.

Ancak;

Soruşturmanın erken evrelerinde pilotun, kazanın en önemli etkeni olabileceğine dair izlenim yaratan tutum, uçak kazalarının genellikle onlarca farklı eşzamanlı se-bebe dayalı olabileceğini gözden kaçıracağı gibi, tutuklanma ve/veya cezalandırılma tedirginliği altındaki kişilerin beyanlarının samimiyetini de etkileyerek, kaza ile ilgili gerçek veri ve bilgilerin bir kısmının dile getirilmesini engelleyebilecektir, ki bu da Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Birliği’nin 376/2014 Sayılı Tüzük’ünde yer alan emniyet prensipleri ile uyumlu değildir.

Tüm bunlara ek olarak; bu aşamada pilotun tek ve yegâne sorumlu kişi olarak algılanması, halen liyakâtle görevlerini sürdürmekte olan binlerce pilotun karar alma süreçlerinde yaptırım korkusu yaşamasına neden olacak ve gerektiğinde anlık şekilde bağımsız karar alma/inisiyatif kullanma yeteneklerini zedeleyerek kokpitte tedirginlik yaratabilecektir.

Unutmamak gerekir ki, sivil hava araçlarında pilotun mevcudiyeti daha uzun bir süre boyunca kaçınılmazdır. Yüzlerce kişinin canı ve malının sorumluluğuyla birlikte, hızla gelişmekte olan Türk Sivil Havacılığı’nın bayrağını tüm dünyaya taşıyan pilotların omuzlarındaki ağır yükün, ceza ya da sair yaptırım korkuları ile ağırlaştırılmaması uçuş güvenliği bakımından kritik önemdedir.

Bu nedenle, üzücü kazanın sebepleri henüz net olarak belirlenmemişken, pi-lotlara yönelik olumsuz izlenim oluşturabilecek ve pilotların görevlerini ifa esnasındaki karar alma özgürlüklerini kısıtlayabilecek söylem, eylem ve işlemlerden olabildiğince kaçınılmasının uygun olacağı yönündeki kanaatimizi kamuoyunun değerli bilgisine sunarız.

Saygılarımızla,

TALPA Yönetim Kurulu

TALPA'dan yeni açıklama; 'Pilotun tutuklandığını derin bir üzüntü öğrendik'

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Kolpa ~ 4 yıl önce
Nedir bilirmisin?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 4 yıl önce
Siz hemen dükkanı kapatın ne demek öğrendik siz nerdeydiniz avukatınız idareciler nerde ben hatırlıyorum eskiden Avrupa’ya bile gidilirdi adam tekerlekli sandalyede yüzünü kapatmış suçlu belli değil TALPA yok ve tutuklanıp hapse atılıyor TALPA yok yazık yazık HEMDE çok yazık üyelerinizi nasıl korumayı düşünüyorsunuz ki adam lastik izlerinden dolayı uçak kaydı diyor diyet suçlular nerde sadece kaptanmı KABAHATLİ ne güzel günah keçisi bulundu Bence kuvvetli bir Avukat bulun o garibi içerden çıkarın yoksa üye kalmaz
Niyazi ~ 4 yıl önce
Tabii uzulduk, ama ulkede binlerce kaza oluyor ve ozellikle otobuslerin karistigi kazalarsonucunda beni kaza ve/ veya olum olursa ayni nedenler ile tutuklanip mahkeme ediliyorlar. Genelde
tabanca ~ 4 yıl önce
ATC konuşmasında kayda geçmiş rüzgar var, adam bariz limit üstü iniyor birde, 14kt falan demiş savunmasında. İnerken piste odaklandım diyor ama maşallah biftek rüzgarı kaçırmamış. geçiniz efendim, geçiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavuz 1517 ~ 4 yıl önce
Tabiki tutuklanmalı. Ne yani, pegasus havayollarının pilotu olduğu için mi tutuklanmamalı. Bu solak çomarlardaki beyin seviyesi ne zaman normale dönecek.
Olmadı talpa ~ 4 yıl önce
Otobüs şoförü kaza yapınca da kara ambarlılar dernek başkanı çıksın ortaya o zaman. Ne fark var ki arada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nerede hak ~ 4 yıl önce
Kimlerin bu kazada kusuru hatası yanlışı varsa tabiki ceza almalı. Çekirge bir sıçradı iki sıçradı üçüncüde insan hayatına mal oldu. İllaki can kaybı mı yaşanmalı arkadaş birilerinin ceza alması için ??? Sahi ne oldu Trabzon’da to/ga tuşuna basma gafletinde bulunana bilen var mı ?
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Suly'i hepimiz seyrettik,adam herkesi kurtarıyor ama sistem onu sorguluyor. Ne için? Daha iyi olması için. Pilotlar tutuklan(ma)malı. Asıl olan uçuşların daha emniyetli olması için gerekli araştırmaları yapmak. O zaman ben size asıl suçluyu söyleyeyim. Onu daha olmadan kaptan yapan sistem, azmettirici. Hukukta bunun da bir karşılığı vardır sanırım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turk pilotuna ~ 4 yıl önce
Turk pilotuyum deme artik insanlar korkuyor,Turk pilotlarindan.
Hsn ~ 4 yıl önce
Talpa ne iş yapar pilotlarını savunacak avukatı yokmu Ne demek derin üzüntü ile öğrendik ????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meslek :( ~ 4 yıl önce
sağlık durumunu düzeltemediği hastası ile hastalanan doktor gördünüz mü ? söndüremediği yangında malı canı yanan itfaiyeci ? bölgesinde olan trafik kazalarını önlemediği için tutuklanan trafik polisi ? semtindeki hırsızlıkları yolsuzlukları önleyemediği için hapse giren emniyet komiseri ? öğrencileri başarılı olamadı diye işinden olan öğretmen ? kazanamadığı davada müvekkili ile aynı sonuca katlanan avukat ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BORA ÖRNEK ~ 4 yıl önce
Verdiğin emsaller çok ilgisiz olmuş.
Ne alaka ~ 4 yıl önce
Hiçbiri bu olayla alakalı değil, trübünlere oynayan örnek vermişsin. Hiç bu saydıkların çıkıpda en riskli işi yapıyoruz diyim 70-80bin ₺ maaş isteyen var mı ? İşte bu da bu işin risk ve önem kısımı , senin kaptanlığın aldıgın parayı hak etmen bu noktada devreye giriyor, hani herzaman pilot luğa laf kondurmayıp, olağan dışı üstün birmiş görüyoz ya, işte bu gibi durumlardan.,
Kadir ~ 4 yıl önce
Essahtanmı essahmı söylüyorsunuz millet le kafa bulmayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pgs ~ 4 yıl önce
Her 2000-3000 saati olan apaciyi pegasus’ta kaptan yaparsan olacagi budur. Kaza ustune kaza

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok bilen ~ 4 yıl önce
Her şeyi bilen insanımız gelmiş yine. Biz de seni bekliyorduk nerde kaldin ?
40 yaş altının kaptan olması yanlış ~ 4 yıl önce
Bunu bana Amerikan hava kuvvetlerinden yarbay olarak ayrılmış B52 pilotu ardından yıllarca Amerikan havayollarında uçan biri demişti. Karar verme olgunluğu gelişmiyor çünkü dedi
Haset ~ 4 yıl önce
Terbiyesizlesmeden yazin bizde okuyalim.
Yolcu ~ 4 yıl önce
Talpa olarak sadece duyuru yayınlama yerine pilotun mahkeme aşamadında yanında olmanızı ve iyi bir avukatla bu yazdıklarınızı mahkemenin hakimine anlatmanızı bekliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zeka super ~ 4 yıl önce
Birilerinin bu adamlara PIC nin ne anlama geldigini anlatmali. Tek ve sorumlu kisi degilmis!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000