07 Aralık 2014, Pazar 12:10:13

ABD YOLCULARINA YENİ UYGULAMA!

ABD, Türkiye’de gerçekleştirmek istediği Pre-Clearance (Ön Kontrol) isimli projeyi uygulamak üzere harekete geçti. ABD yolcularının pasaport ve gümrük kontrolleri Türkiye'de yapılacak.
  • 3 kurus paraya gece gunduz calistirip milyon dolarlar kazanmayi insanin kanini emme isini gozenden daha iyi kimse yapamaz
  • Amerikalilar bir (kucuk) pul daha fazla yapistiracak pasaportun arkasina, boylece daha guvenli olacak. Sorularda zorlasacak elbette. Buyuk ihtimal bugun calisanlar yeni duzende hala daha calisacak fakat baslarinda Amerikalilar olacak. Soyle bir anac buyuk popolu zenci teyze istasyon basi olarak, siz o zaman disiplin nedir gorursunuz.
  • Suan Gozen guvenlik olarak bu işi yapıyoruz. Onlar gelince biz napacaz. Ne ayak?
  • Peki ornegin afr ile cdg aktarmali giden biri icin nasil bi uygulama olacakki?? Bu sadece o zaman thy ve yaz doneminde delta ilemi sinirli olacak?? Yoksa son durak usa olan herkesmi bu kontrolden gececek
  • sık sık jfk e giden biri olarak kesinlikle olmasını isterim. bazen 2 saate yakın pasaport kuyruğunda beklemek zorunda kalıyoruz. pasaport kontrolü olmadan içeri girmek süper olur.
  • Ben ne is yapacam o zaman
  • Gözen'den bu iş alınmaz, gelmeleri çok mantıklı olmayacaktır. Bu proje hayata geçmez ancak benim en çok komiğime giden aşağıdaki yorumlarda Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunu zannedenlerin olması. Arkadaşlar siz hangi dünya'da yaşıyorsunuz?.. ABD ile ittifak halinde olan ABD'nin himayesinde ve kontrolü altında sözünden çıkmayan basiretsiz bir ülkeyiz. Ne kullanıyorsanız ben de istiyorum.
  • gözen ne iş yapacak peki????
  • Türk yolcular için çok da kötü olacağını düşünmüyorum. Zaten JFK havaalanında pasaport kuyruğu rezalet, gidenler bilir. Amerika'ya girişte kolaylık sağlayacaksa kabul edilebilir bir uygulama. Zaten İstanbul'da özel güvenlik şirketi en az 2-3 kere yolcuları kontrolden geçiriyor.
  • ISID teroristlerinin hangi ulkelerde rahat gezdigini adamlar biliyor.

Havalimanlarında ‘pasaport ve gümrük kontrolüne’ dayalı projede ısrarcı olan ABD’nin, bu konudaki gerekçesi ise IŞİD terör örgütü ile ilgili eylem şüphesi. ABD bu yüzden, eylem planlayan terör örgütü üyelerini, daha uçağa binmeden kendi güvenlik birimleriyle yakalamak istiyor. Türkiye’nin pek de sıcak bakmadığı projeyle ilgili ilk somut adım ise geçen ay atıldı. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bir araya gelen iki ülke yetkilileri, uygulamayla ortaya çıkabilecek aksaklıklar üzerinde görüştü ve taleplerini iletti.

Uygulamayla ilgili toplantı düzenlenmesi talebi ABD’den geldi. ABD Büyükelçiliği’nden, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne gönderilen e-posta mesajında, 1-20 Kasım’da ABD Gümrük ve Sınır Koruma İdaresi (CBP) ve Ulaşım Güvenliği İdaresi’nden (TSA) yetkililerinin katılımı ile pasaport, gümrük ve tarımla ilgili işlemlerin, çıkış noktasında yapılması istenen Ön Kontrol Projesi’nin tanıtımının gerçekleştirileceği toplantı düzenlenmesi istendi. Daha sonra ise İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde, Türk ve ABD’li yetkililerin hazır bulunduğu görüşme yapıldı. Toplantıyla ilgili tüm gelişmeler de, Dışişleri Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İstanbul Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amirliği, MİT Müsteşarlığı, Koruma ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, TAV ve THY’ye bildirildi.

6 ülkede gerçekleştiriliyor

IŞİD’in, ‘başta kargo terminalleri olmak üzere havalimanı ve uçaklara yönelik yeni eylem hazırlığında bulunduğu’ yönündeki istihbarat, ABD’yi yeni tedbirler almaya yönlendirdi. Bu amaçla ülkesine direkt uçuş düzenlenen havalimanlarında ekstra tedbir uygulanmasını isteyen ABD, bunu bir adım daha ileri götürerek Ön Kontrol Projesi’ni yaygınlaştırmak istiyor. Proje ile yolcuların ABD’ye gelişinde uygulanacak ‘göç, gümrük ve tarım kontrolleri’, şu anda 6 ülkedeki 15 havalimanında gerçekleştiriliyor.

Proje uygulanmaya başlarsa, Atatürk Havalimanı’nda bir dizi değişikliğe gidilecek. Öncelikle Dış Hatlar Terminali Gidiş Katı’nda ABD uçuşları için özel bölge oluşturulacak. Burada ise yolcuların son kontrolleri ABD’li pasaport polisi ve gümrük yetkilileri tarafından gerçekleştirilecek. Böylece uçağa binmeden tespit edilecek sorunlu yolcuların uçuşları iptal edilecek. Yolcular, ABD’ye indiklerinde ise pasaport ve gümrük kontrollerinden geçmeden ülkeye giriş yapabilecek. Ancak Amerikalı polis ve gümrük elemanlarının Türk havalimanlarında böyle bir işlem yapacak olması Türk tarafını rahatsız etti. Her şeye rağmen Türkiye’yi iknada ısrarcı olan ABD’nin başlatmak istediği ön kontrol uygulamasının, 2015’te hayata geçeceği ifade ediliyor.

X-ray'ler kaldırılmayacak

Havalimanı terminal girişinde uzun kuyruklar oluşmasına neden olan güvenlik noktalarının kaldırılması amacıyla yürütülen çalışmalar, IŞİD'in saldırı düzenleyebileceği yönündeki istihbarat nedeniyle ertelendi. Milli Sivil Havacılık Genel Kurulu'na sunulan son rapora göre, terminal girişindeki x-ray'lerin kaldırılması sonrası herhangi bir güvenlik zafiyetinin yaşanmayacağı ifade edilmişti. Projeye göre, ilk etapta Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes Havalimanı terminal girişindeki x-ray cihazların kaldırılması planlanıyordu.

(Mustafa GÜN/ZAMAN)

ABD YOLCULARINA YENİ UYGULAMA!

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

gozennn ~ 9 yıl önce
3 kurus paraya gece gunduz calistirip milyon dolarlar kazanmayi insanin kanini emme isini gozenden daha iyi kimse yapamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amerikalilar ~ 9 yıl önce
Amerikalilar bir (kucuk) pul daha fazla yapistiracak pasaportun arkasina, boylece daha guvenli olacak. Sorularda zorlasacak elbette. Buyuk ihtimal bugun calisanlar yeni duzende hala daha calisacak fakat baslarinda Amerikalilar olacak. Soyle bir anac buyuk popolu zenci teyze istasyon basi olarak, siz o zaman disiplin nedir gorursunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gozen ~ 9 yıl önce
Suan Gozen guvenlik olarak bu işi yapıyoruz. Onlar gelince biz napacaz. Ne ayak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
afr ~ 9 yıl önce
Peki ornegin afr ile cdg aktarmali giden biri icin nasil bi uygulama olacakki?? Bu sadece o zaman thy ve yaz doneminde delta ilemi sinirli olacak?? Yoksa son durak usa olan herkesmi bu kontrolden gececek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ercan ~ 9 yıl önce
sık sık jfk e giden biri olarak kesinlikle olmasını isterim. bazen 2 saate yakın pasaport kuyruğunda beklemek zorunda kalıyoruz. pasaport kontrolü olmadan içeri girmek süper olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bilal dundar ~ 9 yıl önce
Ben ne is yapacam o zaman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Gözen'den bu iş alınmaz, gelmeleri çok mantıklı olmayacaktır. Bu proje hayata geçmez ancak benim en çok komiğime giden aşağıdaki yorumlarda Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunu zannedenlerin olması. Arkadaşlar siz hangi dünya'da yaşıyorsunuz?.. ABD ile ittifak halinde olan ABD'nin himayesinde ve kontrolü altında sözünden çıkmayan basiretsiz bir ülkeyiz. Ne kullanıyorsanız ben de istiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gözen ne iş?????? ~ 9 yıl önce
gözen ne iş yapacak peki????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doktor ~ 9 yıl önce
Türk yolcular için çok da kötü olacağını düşünmüyorum. Zaten JFK havaalanında pasaport kuyruğu rezalet, gidenler bilir. Amerika'ya girişte kolaylık sağlayacaksa kabul edilebilir bir uygulama. Zaten İstanbul'da özel güvenlik şirketi en az 2-3 kere yolcuları kontrolden geçiriyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogru ~ 9 yıl önce
ISID teroristlerinin hangi ulkelerde rahat gezdigini adamlar biliyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000