05 Mayıs 2013, Pazar 11:12:26

YENİ HAVALİMANININ KİRASI HEATHROW'UN 2 KATI

Hürriyet'ten Yalçın Bayer, konunun uzmanlarıyla konuşarak İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nın yerine yapılacak Avrupa'nın en büyük havalimanı ihalesini irdeledi. İşte Bayer'in kaleme aldığı o yazı...
  • Yalçın Bayer olunca yazının tamamen İDOLOJİK olarak yazıldığı apaçık belli. Yalçın Bayer ne anlara havaalanından... Devir artık heathrow'un devri filan değil önce bunu anlasın. İstanbul, Dubai gibi transit noktalar büyüyor.
  • Bu terminalin bittiğini ne yazık ki hiç birimiz göremeyeceğiz. Çünkü bitiremeyecekler. Yaptıkları işler ortada.
  • Bu limak nerede devlet ihalesi varsa atlıyor. Elektrik, havaalanı vs. Kaymak çok yağlı anlaşılan. Bu ülkenin insanı hala fiziğin aerodinamik kurallarını anlamak bir yana hurafelere kanarken, haavayolu firmaları yolcu bulamamaktan patır patır kapanırken, bunlar daha az akıllılarmı ki yolcudan 15€ alıp meydana vereceklermiş, meydan da 22 milyarı 25 yılda katlayarak kar yapacaklarmış. Yahu 49 Tl ye 59 Tl ye bilet satacaksın, 30 Tl ye yakınını havaalanına verekceksin, yolcu başına saat başına 20 Tl lik yakıt yakacaksın, daha bunun ikramı var, işletme giderleri var, personel giderleri var, amortismanı, bakımı var, var oğlu var. Ve bundan kar edeceksin. Abicim bu işin altında çapanoğlu var.
  • Dikkat dikkat ayakbastı parası sadece giden yolcudan alınır. Dış hat yolcudan 15 Euro İç hat yolcudan 5 Euro fazla havalarda uçmazsak iyi olur.
  • Bu tav düşmanlığı nedir anlayamadım. Bu ihalede kaybetmek diye bir şey yok ki adam hesabını öyle yapmış daha fazla para ödemeyi lüzumlu görmemiş. Doğru veya yanlış zaman gösterir. Limak dışındaki ortaklara bir bakın, kimler olduklarına, geçmişlerine vs. Kalyon denen şirket çok iyi kanalizasyon yapar mesela, şaka değil. Bunlar ibb den ihale alarak oluşan şirketler, dünya birinciliğine oynayan havalimanı için ne gibi bir artı değer oluşturacak göreceğiz. Ha çok feci para kazanacaklar o kesin zira arkada ne gibi bir güç var malum. Çay kahve hesabına laf ediyorlar ama gayet doğru, şimdi böyle diyenler ileride en önde eleştiri yapacaklar, hep böyle olmuştur.
  • hesaplayan adamlara duyurulur. an itibari ile mevcut alan zaten yillik 50 milyon yolcuya kosuyor. yeni alan yapildiktan sonra hic artis olmasa bile, adam basi 15 eurodan yillik 750 milyon euro, 25 yilda da 18 milyar 750 milyon euro yapar. sadece su anki rakamlarla ayakbasti parasi bu kadar. yillik yolcu miktarinin 2025 gibi rahat rahat 100 milyona ulasacagi dusunulurse, buyume sayesinde sadece ayakbasti parasi ile masraflar cikar 25 yil icinde. daha bunun yakit satisindan elde edilecek geliri var, duty freesi var, dukkan kiralari var, hava yolu sirketlerinden alinan diger ucretler var... otoparki, reklam gelirleri vs.... bence alan sirket cok karli bir is yapti, goreceksiniz.
  • Surekli elestiri hastalikli zihinlerin urunu. Disaridan bak olaya 22 milar euro devletin kasasina girecek arti insaat hersey yapanin sorumlulgunda... Bos arazileri degerlendirme projesi.. Yazar cay parasi vs konustugu konuya bak.. Kiskancliktan bir yerleri yirtilmasa bari...
  • Bu saatten sonra yok çay kaç para olacak yok tost çift kaşarlı mı olacak yok otopark elli lira mı olacak filan bunlar boş şeyler TAV ın yaptığı gibi çalışanların yemek kartlarını kendi firmalarına yönlendirseler bile yıllık milyonlarca euro tasarruf ederler bankalarada lounchları iyi bir fiyata kiralarlar çayını çorbanı bedava içersin takma kafana güzel olacak...
  • Hayirli olsun. 22 degil 30+kdv bile orasi icin az. 2018'de acilir. 2020'de dunyada ilkv3'e oturur orasi. Sonra alamayan sirketler pisman olur. 2020 yili icinde sivil havacilimta su istikrar devam ederse yillik yolcu sayisi 100 milyonun altinda olmaz. Buda 25 euro ayak basti parasindan 2.5 milyar euro yapar ki daha kira bedelleri ivir zivirlar haric. Sadece 2025 yili gelmeden amorti edilir o para olagandisi bir durum olmazsa. Yani demem o ki bu isi alan sirket parayi kirar. Keske devlet kendi yapsaydi...
  • 22 milyar Euro vermeye razı ol sonra 100 milyon için cay ondan sonra da teklif zaten çok yüksekti diye kıvırmalara başla ... Komik olmanın manası yok , delikanlı gibi rakam bizi aştı de kapat konuyu.. Baştan 9 milyar teklif edip sonra 22lere kadar çıkmak neyin kafası :)

Londra Heathrow Havalimanı, yıllık 70 milyon yolcu sayısıyla Avrupa’nın en büyük, dünyanın da üçüncü büyük havalimanı. 25 yıllık kirası için ödenen para 12 milyar pound, yani yaklaşık 14 milyar 246 milyon Euro. Dünyada 20’nci sıradaki, yıllık 45 milyon yolcuya ulaşan Atatürk Havalimanı’nın yerine yapılacak 3. havalimanı için vergiler dahil 26 milyar 139 milyon Euro ödenecek. Yani Londra Heathrow’un kirasının neredeyse iki katı...

 

Bu paraya ek olarak ihaleyi kazanan grup 9 milyar Euro’ya 6 pistli, yıllık 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapacak.

1.5 MİLYAR EURO

Konsorsiyum, devlete yılda vergisiyle yaklaşık 1 milyar Euro ödeyecek. Buna 500 milyon Euro işletme bedeli eklendiğinde yılda 1.5 milyar Euro kazanılması gerekiyor. Uluslararası finans uzmanları, bu rakamın ancak kriz olmadığı, istikrarın sağlandığı dönemlerde kazanılabileceğine dikkat çekiyor. Her zaman işler beklendiği gibi mi gidecek? Hiç havayolları kriz nedeniyle küçülmeyecek mi?

ÇAYI KAÇA İÇECEĞİZ?

Bu kadar yüksek rakamlar bizden çıkacak. Atatürk Havalimanı ihalesinde yolcu başına 15 dolar ayakbastı parası alınıyordu. Limak Sabiha Gökçen’de, İçtaş IC Grubu da Antalya’da kirayı adeta katladı. Ayakbastı parası dolardan Euro’ya döndü. Şimdi de rekor kira ödenecek. Ayakbastı parası ne olacak? Bunlar doğrudan bilet fiyatlarına yansıyacak. Bir fincan çay 7 TL’den kaça çıkacak? Otomobilinizi bir saatliğine park etmek 50 TL mi olacak?

ÖLÇÜMSÜZ PROJE

3. havalimanı için hâlâ ölçümler tam olarak yapılmış değil. Rüzgâr, kuş göç haritası, Karadeniz’in oluşturduğu erozyon konusunda planlamalar eksik. Bu kadar büyük bir projede ilk yapılması gereken bu ölçümler, inşaat sırasında mı gerçekleştirilecek?

2.5 MİLYON AĞAÇ NE OLACAK?

Bölgedeki 2 milyon 513 bin 341 ağacın 657 bin 950’si kesilecek. 1 milyon 855 bin 391 adedi de taşınacak. Ağaç sabah sökülüp öğlen yeni yerine dikilemiyor. Bir yıl önceden toprak alınıyor. Alışma sağlanıyor. Başka yere dikilecek ağaçlar kuruyacak mı?

REKABET KURULU NE DER

Ortaklardan Limak öne çıkıyor. Açık arttırmayı, basın açıklamalarını Limak’ın patronu Nihat Özdemir yapıyor. Limak aynı zamanda Sabiha Gökçen Havalimanı’nın da ortakları arasında. İstanbul’daki iki havalimanını da kontrol etmesine Rekabet Kurulu ne cevap verecek?

NE ZAMAN BİTECEK?

Başbakan Erdoğan yeni havalimanının 2017 sonunda biteceğini açıklamıştı. İhalenin ardından Nihat Özdemir en erken bir yıl içinde kazmayı vuracaklarını ve 2018 sonunda havalimanını açmayı hedeflediklerini söyledi.

Neden proje bir yıl kaydı?

İhalede yabancı ortaklı şirketler riske girmedi

İhale zarflar açılırken en düşük teklif 4 milyar Euro’ydu. TAV 9, Limak ve ortakları 12 milyar Euro önerdi. Ama IC İçtaş ile Fraport yani Frankfurt Havalimanı ortaklığı ise 20 milyar Euro ile ihaleyi açtı. Açık arttırma olmasaydı, 8 milyar Euro fazla ödeyip aynı zamanda Antalya’yı işleten İbrahim Çeçen ile Fraport ihaleyi alacaktı. TAV’dan daha iddialı olduklarını yüksek açış bedeli atarak gösterdiler. Havalimanı ihalesinde ‘ticari’ durumdan daha öncelikli ‘toprak hareketi’ (yol, köprü, hafriyat işi gibi...) olduğu görülüyor. TAV’ın hâkim ortağı olan Fransızlar, bu konuda uzman olmadıkları için CEO Sadi Şener’den daha fazla fiyat yükseltilmesini istemedi. IC İçtaş’ın hesapladığı teklif ise 22 milyar Euro+KDV idi; bunun üzerindeki bedeli riskli gördükleri dikkat çekti. Devletin ihaleyi kazanan Limak/Cengiz/Kolin/MaPA(MNG)/Kalyon konsorsiyumuna şartnamede ne gibi imtiyazlar sağlayacağına da bakmak gerekiyor.

YENİ HAVALİMANININ KİRASI HEATHROW'UN 2 KATI

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Kemal ~ 11 yıl önce
Yalçın Bayer olunca yazının tamamen İDOLOJİK olarak yazıldığı apaçık belli. Yalçın Bayer ne anlara havaalanından... Devir artık heathrow'un devri filan değil önce bunu anlasın. İstanbul, Dubai gibi transit noktalar büyüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bitmez ~ 11 yıl önce
Bu terminalin bittiğini ne yazık ki hiç birimiz göremeyeceğiz. Çünkü bitiremeyecekler. Yaptıkları işler ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay be . ~ 11 yıl önce
Bu limak nerede devlet ihalesi varsa atlıyor. Elektrik, havaalanı vs. Kaymak çok yağlı anlaşılan. Bu ülkenin insanı hala fiziğin aerodinamik kurallarını anlamak bir yana hurafelere kanarken, haavayolu firmaları yolcu bulamamaktan patır patır kapanırken, bunlar daha az akıllılarmı ki yolcudan 15€ alıp meydana vereceklermiş, meydan da 22 milyarı 25 yılda katlayarak kar yapacaklarmış. Yahu 49 Tl ye 59 Tl ye bilet satacaksın, 30 Tl ye yakınını havaalanına verekceksin, yolcu başına saat başına 20 Tl lik yakıt yakacaksın, daha bunun ikramı var, işletme giderleri var, personel giderleri var, amortismanı, bakımı var, var oğlu var. Ve bundan kar edeceksin. Abicim bu işin altında çapanoğlu var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yavaş atalım ~ 11 yıl önce
Dikkat dikkat ayakbastı parası sadece giden yolcudan alınır. Dış hat yolcudan 15 Euro İç hat yolcudan 5 Euro fazla havalarda uçmazsak iyi olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hpm900 ~ 11 yıl önce
Bu tav düşmanlığı nedir anlayamadım. Bu ihalede kaybetmek diye bir şey yok ki adam hesabını öyle yapmış daha fazla para ödemeyi lüzumlu görmemiş. Doğru veya yanlış zaman gösterir. Limak dışındaki ortaklara bir bakın, kimler olduklarına, geçmişlerine vs. Kalyon denen şirket çok iyi kanalizasyon yapar mesela, şaka değil. Bunlar ibb den ihale alarak oluşan şirketler, dünya birinciliğine oynayan havalimanı için ne gibi bir artı değer oluşturacak göreceğiz. Ha çok feci para kazanacaklar o kesin zira arkada ne gibi bir güç var malum. Çay kahve hesabına laf ediyorlar ama gayet doğru, şimdi böyle diyenler ileride en önde eleştiri yapacaklar, hep böyle olmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
speedy ~ 11 yıl önce
hesaplayan adamlara duyurulur. an itibari ile mevcut alan zaten yillik 50 milyon yolcuya kosuyor. yeni alan yapildiktan sonra hic artis olmasa bile, adam basi 15 eurodan yillik 750 milyon euro, 25 yilda da 18 milyar 750 milyon euro yapar. sadece su anki rakamlarla ayakbasti parasi bu kadar. yillik yolcu miktarinin 2025 gibi rahat rahat 100 milyona ulasacagi dusunulurse, buyume sayesinde sadece ayakbasti parasi ile masraflar cikar 25 yil icinde. daha bunun yakit satisindan elde edilecek geliri var, duty freesi var, dukkan kiralari var, hava yolu sirketlerinden alinan diger ucretler var... otoparki, reklam gelirleri vs.... bence alan sirket cok karli bir is yapti, goreceksiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
airman69 ~ 11 yıl önce
speedy yukarıda söylendiği gibi 15 euro giden yolcudan alınır senin dediğin 50 milyon yolcu gelen + giden yolcudur yani ayak bastı ödeyecek yolcu 25 milyondur bunun yarısıda içhat yolcu olsa 15 euroyu ödeyecek yolcu sayısı 12-13 milyon yapar bu da senin hesabının dörtte biri demektir. yani senin hesabınla 18 milyar euro olur 5 milyar euro
surekli elestiri ~ 11 yıl önce
Surekli elestiri hastalikli zihinlerin urunu. Disaridan bak olaya 22 milar euro devletin kasasina girecek arti insaat hersey yapanin sorumlulgunda... Bos arazileri degerlendirme projesi.. Yazar cay parasi vs konustugu konuya bak.. Kiskancliktan bir yerleri yirtilmasa bari...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hava civa ~ 11 yıl önce
Bu saatten sonra yok çay kaç para olacak yok tost çift kaşarlı mı olacak yok otopark elli lira mı olacak filan bunlar boş şeyler TAV ın yaptığı gibi çalışanların yemek kartlarını kendi firmalarına yönlendirseler bile yıllık milyonlarca euro tasarruf ederler bankalarada lounchları iyi bir fiyata kiralarlar çayını çorbanı bedava içersin takma kafana güzel olacak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayirli olsun. ~ 11 yıl önce
Hayirli olsun. 22 degil 30+kdv bile orasi icin az. 2018'de acilir. 2020'de dunyada ilkv3'e oturur orasi. Sonra alamayan sirketler pisman olur. 2020 yili icinde sivil havacilimta su istikrar devam ederse yillik yolcu sayisi 100 milyonun altinda olmaz. Buda 25 euro ayak basti parasindan 2.5 milyar euro yapar ki daha kira bedelleri ivir zivirlar haric. Sadece 2025 yili gelmeden amorti edilir o para olagandisi bir durum olmazsa. Yani demem o ki bu isi alan sirket parayi kirar. Keske devlet kendi yapsaydi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FG ~ 11 yıl önce
22 milyar Euro vermeye razı ol sonra 100 milyon için cay ondan sonra da teklif zaten çok yüksekti diye kıvırmalara başla ... Komik olmanın manası yok , delikanlı gibi rakam bizi aştı de kapat konuyu.. Baştan 9 milyar teklif edip sonra 22lere kadar çıkmak neyin kafası :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000