21 Aralık 2014, Pazar 10:32:58

YOLCULARA YENİ ALTERNATİFLER GELİYOR

Havalimanı işletmecileri yolcuların konforunu artırmak için çeşitli uygulamalar hazırlıyor. Yolcular gecikme, iniş-kalkış, kapı değişiklikleri gibi bilgileri anında öğreniyor.
  • Tav in uygulamasini acikvana begenmiyorum. Gecmis ucuslsri goremiyorsun. LListeden kaldiriyorlar.

Havalimanı işletmecileri yolcu memnuniyetini artırmak amacıyla çeşitli projeler geliştiriyor. Bunlardan biri de, akıllı telefonlara yüklenen yeni yazılımlar. İşletmeciler bu sayede yolcuların daha çok nerelerde vakit geçirdiğini öğreniyor ve elde edilen verilere göre havalimanlarında yeni yaşam alanları hazırlıyor. Yurtdışındaki havalimanlarında da kullanılan uygulama, gelecek yıl Türkiye’deki bazı havalimanlarında üst versiyonuyla hizmete sunulacak.

Akıllı telefonlara yüklenen yazılımlarla özellikle uçuşla ilgili pek çok işlemi havalimanına gitmeden yapabiliyorsunuz. Uçuşları daha keyifli hale getiren cep telefonu uygulamalarıyla, uçak bileti almakla kalmıyor, online check-in işleminin yanı sıra havayolu şirketlerine istediğiniz mönüleri dahi sipariş verebiliyorsunuz. Havalimanlarında çeşitli ayrıcalıklar sunan cep telefonu teknolojilerinde gelecek yıldan itibaren yeni uygulamalar da karşımıza çıkacak.

Üzerinde çalışılan projelerle yolcuların, daha çok hangi alanlarda vakit geçirdiği öğrenilerek, hem bu tür mekânların sayısı artırılacak hem de, yapılan yorumlar değerlendirilerek eksiklikler ve aksaklıklar daha hızlı şekilde giderilecek. Projeyle yolcular, terminalde gezerken, restoran ve kafelerdeki mönüler, mağazalarda ise uygulanan kampanyalar ve yeni ürünler hakkında bilgi sahibi olabilecek.

TAV Bilişim Hizmetleri’nin geliştirdiği, TAV Havalimanları’nın dört ülkede işlettiği dokuz havalimanını kapsayan TAV Mobile, yolculara sunulan hizmetlerle ilgili bilgilere gerçek zamanlı ulaşmayı sağlıyor. İlk sürümü 2011’de kullanıcılar ile buluşan uygulamanın yeni sürümü 2013 Aralık’ta, Türkçe ve İngilizce dil seçeneği, yenilenen arayüzleri ve yeni özellikleri ile sunuldu. Uygulama, İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes’in yanı sıra Tunus’ta Enfidha ve Monastır, Gürcistan’da Tiflis ve Batum ile Makedonya’da Üsküp ve Ohrid Havalimanı’nı kapsıyor.

Sunulan hizmetle, iç ve dış hatlardaki giden ve gelen uçakların uçuş bilgileri listelenip, arama yapılabiliyor. ‘Remote notification’ modülü ile kullanıcılar, ‘flight alert’ yani ‘uçuş uyarıcısı’ oluşturup ekleyebiliyor ve anlık olarak tüm gecikme, iniş-kalkış bilgisi, kapı değişiklikleri, check-in, bagaj bant gibi her türlü bilgiyi anında öğreniyor. ‘Flight track’ modülü ile harita üzerinden uçağın kalkış ve varış noktalarını görmek, uçuş rotasıyla uçağın tahminî lokasyonunu ve hareketlerini takip etmek mümkün. ‘Augmented reality’ modülü ile İstanbul Atatürk Havalimanı iç ve dış hat terminallerindeki ‘gate’ler, restoranlar, eczane, danışma gibi noktalar akıllı telefonların kameraları kullanılarak, havalimanındaki pozisyonları ve bilgileri görülebiliyor.

Ulaşım ve eğlence bilgileri cepte

Yolcular daha havalimanına varmadan, otoparkın doluluk oranını görüp, vale hizmetinden, otopark ücretini saat üzerinden hesaplamaya kadar araç park yeriyle ilgili pek çok detaya hakim olabiliyor. Bunun yanında havalimanına ulaşımla ilgili HAVAŞ, metro ve araç kiralama bilgileri görülebiliyor. Havalimanında geçiş üstünlüğü, transfer, hızlı check-in gibi ayrıcalıklar sunan TAV Passport Kart ile ilgili bilgi edinmekle kalınmıyor, havalimanlarının bulunduğu kentlerin en popüler alışveriş merkezleri, müzeleri ve restoranların adres ve iletişim bilgileri de görülebiliyor.

Mustafa Gün / Zaman

YOLCULARA YENİ ALTERNATİFLER GELİYOR

Yorumlar

hggh ~ 9 yıl önce
Tav in uygulamasini acikvana begenmiyorum. Gecmis ucuslsri goremiyorsun. LListeden kaldiriyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000