27 Nisan 2013, Cumartesi 11:05:02

BİZİM VERDİĞİMİZ LİSANS DÜNYANIN HER YERİNDE GEÇER!

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) 26 Nisan pilotlar gününü muhteşem bir geceyle kutladı.
  • O mesleğin erbabı olmayan kişilerin, o meslek mensupları için böyle ifadelerde bulunmasını doğru bulmuyorum... Havacılık ikrisini içmemiş bir kişinin havacılar için böyle benzetmelerde bulunması kendi bulunduğu konum acısından yanlıştır.. hemde bunu pilotlar gecesinde söylemiş... hemde bu adam SHGM de Genel Müdür ! düşündürücü.
  • don kişotta şövalyeydi :)) :)) :))..iki pedal bir joystick abartmaaa
  • O yuzden mi emirates qatar gulf etihad yada asya sirketlerinde 2 3 tane turk pilotumuz var:))) gitmezler cunku orada cabin ekiplerine hadi cok konusmada cayimi iki sekerli yap diyemezler:))
  • 30 yıllık pilotum pilotum" kral kaptan " diye bir isimlendirme duymadım. Sivil havacılık yönetiminin bir icadı. Pilotluk mesleği şövalyelik mesleğidir.
  • Yemekten ne hale gelmişsin biraqz az yede laftan çok iş yap :)
  • KRAL KAPTAN VARDIR ve gerçektir. M.O.KIRAL
  • Shy66 peki neden dunyanin neredeyse hicbir yerinde gecmiyor :) keyfi kendi yazdiklari talimati bile anlamayan baska sirket calisani memurlarin kontrolunde olan bir kurumun verdigi lisans marsta gecse nolur..
  • Bilal efendi Rizeli ve basbakanin adami olmasaydi yine de once THY'na girip sonra da simdiki mevkiye gelebilir miydi bir de bu konuda ahkam kesebilir mi ??????
  • müzelik onlarca emekli pilot gördüm. onlar bile kolayca bu işi yapabiliyorsa neden erkenden emekli olsunlar ki..
  • e normal tabi pilotları çekemeyenlerin burda aklınca giydirmeye çalışmaşarı.. Hadi kardeşim servise devam , çayım iki şekerli olsun

Polat Rönesans Otel'de gerçeklestirilen ve TALPA Başkanı Gürcan Mantı'nın ev sahipliğinde organize edilen kutlama gecesine Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, TAV Istanbul Genel Müdürü Kemal Ünlü, Ataturk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asaf Bora'nın yanısıra çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Gecenin sunuculuğunu ünlü televizyoncu Korhan Abay yaparken, pilotlar günü nedeniyle bir de tanıtım videosu gösterildi.

Kutlama gecesinde konuşma yapan TALPA Başkanı Gürcan Mantı meslek nedeniyle ihmal edilen ailelerine özur borçlu olduklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; 'TALPA olarak Avrupa Kokpit Birliği ve IFALPA nezdinde yaptığımız görüşmeler ve girişimlerin sonucunu aldık. İlk Türk pilotu Mehmet Fesa Evrensev'in Türkiye semalarında yaptığı ilk uçuşun günü olan ve bugüne kadar milli olarak kutladığımız 26 Nisan Pilotlar Günü önümüzdeki yıldan itibaren uluslararası düzeyde Dünya Pilotlar Günü olarak kutlanacak ve 2014'deki Dünya Pilotlar Günü TALPA'nın ev sahipliginde yapılacak' dedi.

Mantı; 'Bazı Türk pilotların uçacağı 4-5 senesi varken görevini erkenden bırakması son derece düşündürücü ve Türk Havacılığı icin kaygı vericidir. Bu gelişme kesinlikle incelenmeli ve gereken irdeleme yapılmalıdır' dedi.

TALPA Başkanı Gürcan Mantı'dan sonra mikrofonu devralan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi konuşmasına bu özel geceden dolayı pilotları kutlayarak başladı.

Ekşi; 'Herkesin bildiği gibi pilotluk büyük bilgi ve yetenek gerektiren meslek ve bir aşktır. Ancak bu aşkın kralı yoktur kuralı vardır. Bakanımızın ifadesiyle pilotun kralı yoktur kuralın pilotu vardır. Kurallara uyan pilot vardir. Önümuzdeki 20 yılda 400 bin pilota ihtiyaç olacak. Ülkemizde ise 2023 yılına kadar yılda 400-500 pilota ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor. Bu bilgiler ışığında şunu söylemek gerekir ki pilotlar kriz anında mutlaka yeteneklerini artırmalı ve krizi yönetme becerilerini yükseltmeleri gerekmektedir. Uçakların artık son derece dijital yapılarda olması ve son yaşanan kazalarda pilotların krizi yönetememesi üzücü sonuçlar doğurmuştur. Pilotların iyi bir okuyucu olması ve pratiklerini kaybetmemesi gerekir. Bir kaza incelemesinde bir pilot bize pilotlarımızın çok kaliteli olduğunu ancak pratikte büyük sıkıntılar yaşandığını ifade etmişti. Bu yüzden mutaka kurallara uymak durumundayız’ dedi.

DİL SINAVLARINDA YÜZDE 5 BAŞARISIZLIK VAR

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi; 'Uluslararası hususlardan biri de dil konusudur. Dil yeterliliği konusunda 2010 yılında başlattığımız sınavlar neticesinde 2352 kişi sınava katılmış ve bunların 121 tanesi level3 ve altında başarı sağlamıştır. Bu yüzde 5 başarısızlık anlamına geliyor. Bütün pilotlarımızın 2013 sonuna kadar sınava gireceği malumunuz. Sınavlardan Level3 ve altında not alanlar sadece yurt içi seferlerinde görev alabilirler. Bu konuya dikkat çekmeniz gerektiğini ve SHGM'nin yeni bir dil yeterliliği sinavı konusunda calışmalarını sürdürdüğünü belirtmek istiyorum' şeklinde konuştu.

YABANCI PİLOT İSTİHDAMI

Yabancı pilotlar konusunda da açıklamalarda bulunan Ekşi, 'Bilindiği gibi gelişen havacılık sektörümüzün ihtiyacını karşılamak için ülkemizde yabancı pilot istihdamı yapılmaktadır. Şu anda 754 yabancı pilot istihdam edilmektedir. SHGM olarak gelişen havacılık sektörümüzün yerli kaynaklardan karşılanmasını arzuluyoruz. Bu amaçla havayollarımıza 2013 sonu için first officer’lerda yüzde 10 hedefi koyduk. Bu hedefin gerçekleşmesi için sivil toplum kuruluşlarına da iş düşüyor. Pilotların şirketlerine aidiyet hissetmesi gerekir' dedi.

UÇUŞ OKULLARINDA YETİŞMİŞ EĞİTMEN EKSİKLİĞİ VAR

Uçus Okullarının yetiştirdiği pilotların havayollarının istediği ölçüde olmamasının yetişmiş eğitmen eksikliğinden kaynaklandığına vurgu yapan Ekşi, 'TALPA ve PİLVAK bu konuda daha fazla rol almalı ve emekli olmuş üyelerini bu konuda yönlendirmeleri, uçuş okullarına destek olmaları gerekir. Bu son derece önemlidir. Çıkardığımız talimat ile 65 yaşından sonra pilotlarımız ticari uçuşlar dışında sağlıkları el verdiği müddetçe pilotluklarını yapabilirler’ dedi.

SAFA PUANI 0.6'LARA DÜŞTÜ

Türkiye'nin SAFA puanı hakkında da bilgiler veren Genel Müdür Bilal Ekşi, 'Sizlerin de desteği ile ülkemizin SAFA puanı 1’lerden 0.6'lara düştü. Ne zamanki pilotlarımız kendilerine güvendi başarı işte bunun beraberinde geldi. Benzer bir örnek daha var.  İngiltere hava sahasında en fazla hava olaylarına karışan Türk pilotları iken yapılan calışma ile 3 ay içinde bu konuda da büyük bir yol kat edildi. Kendisini geliştiren pilotlar ile alnımız ak olarak calışmaya devam edeceğiz' şeklinde konuştu.

Ekşi; 'Medyaya yanlış yansıyan bir konuya da açıklık getirmek istiyorum. Bilindiği gibi ICAO Chicago Convention'a göre her ülke kendi ulusal lisansını verme yetkisine sahiptir. Bu lisans ile uluslararası düzeyde uçuş yapılabilir. Dolayısıyla sizin elinizde bizim tarafımızdan verilen lisans uluslarası düzeyde geçerlidir. Kısıtlama söz konusu değildir. Buradaki mesele 2018 yılına kadar EASA tarafından kendi ulusal lisansları dışında baska bir lisansın mütekabiliyet esasına göre kabul edilmemesidir. Bu şu anda Türk pilotları ilgilendiren bi husus değildir. Tüm pilotlarımız içlerini ferah tutsun. Türk otoritenin verdiği lisans ile dünyanın her yerine uçabilirsiniz' dedi.

Gecenin sonunda Mithat Körler sahne alırken, TALPA Başkanı Gürcan Mantı'nın halay çekip şarkılara eşlik etmesi ise görülmeye değerdi.



©AirportHaber

BİZİM VERDİĞİMİZ LİSANS DÜNYANIN HER YERİNDE GEÇER!

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

meslek ~ 11 yıl önce
O mesleğin erbabı olmayan kişilerin, o meslek mensupları için böyle ifadelerde bulunmasını doğru bulmuyorum... Havacılık ikrisini içmemiş bir kişinin havacılar için böyle benzetmelerde bulunması kendi bulunduğu konum acısından yanlıştır.. hemde bunu pilotlar gecesinde söylemiş... hemde bu adam SHGM de Genel Müdür ! düşündürücü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HANGİ KRAL yazana ~ 11 yıl önce
don kişotta şövalyeydi :)) :)) :))..iki pedal bir joystick abartmaaa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gossipgirl ~ 11 yıl önce
O yuzden mi emirates qatar gulf etihad yada asya sirketlerinde 2 3 tane turk pilotumuz var:))) gitmezler cunku orada cabin ekiplerine hadi cok konusmada cayimi iki sekerli yap diyemezler:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HANGİ KRAL ~ 11 yıl önce
30 yıllık pilotum pilotum" kral kaptan " diye bir isimlendirme duymadım. Sivil havacılık yönetiminin bir icadı. Pilotluk mesleği şövalyelik mesleğidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kg ~ 11 yıl önce
Yemekten ne hale gelmişsin biraqz az yede laftan çok iş yap :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
z.YAĞ ~ 11 yıl önce
KRAL KAPTAN VARDIR ve gerçektir. M.O.KIRAL

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mjet ~ 11 yıl önce
Shy66 peki neden dunyanin neredeyse hicbir yerinde gecmiyor :) keyfi kendi yazdiklari talimati bile anlamayan baska sirket calisani memurlarin kontrolunde olan bir kurumun verdigi lisans marsta gecse nolur..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
????? ~ 11 yıl önce
Bilal efendi Rizeli ve basbakanin adami olmasaydi yine de once THY'na girip sonra da simdiki mevkiye gelebilir miydi bir de bu konuda ahkam kesebilir mi ??????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gesili ~ 11 yıl önce
müzelik onlarca emekli pilot gördüm. onlar bile kolayca bu işi yapabiliyorsa neden erkenden emekli olsunlar ki..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hazmedemeyen ~ 11 yıl önce
e normal tabi pilotları çekemeyenlerin burda aklınca giydirmeye çalışmaşarı.. Hadi kardeşim servise devam , çayım iki şekerli olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000