07 Ağustos 2015, Cuma 23:01:34

Hava İş: "11 pilot kural dışı üst tipe atandı"

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava İş), bugün akşam saatlerinde yaptığı açıklama ile THY'deki pilotların atamalarında kişiye özel ve kural dışı uygulamalar yapıldığını belirtti.
  • A330 tip eğitmeni ne kadar maaş alıyor ? Bilen var mı?
  • Bu kadar gürültü kopuyor noluyor birde ben bakayım dedim. Uçak Tipi değiştirme yönetmeliğini açtım. Yönetmelik ilk Önce Tanımlar kısmında dar gövde ve geniş gövdeyi tanımlamış. Tek koridorlu uçaklar dar gövde, çift koridorlu uçaklar geniş gövde imiş. Birde "extrageniş gövdeli" uçaklar varmış "Boeing 747 ve Airbus 380 gibi uçaklar" demiş yönetmelik. Hmm. Tip değiştirme prosedürünü incelemeye devam ediyoruz. Fakat durun bir dakika bu Airbus 310 cular sendikanın yazdığı prosedür ile alt uçak tipine de gönderilemiyor. Neden mi ?; prosedür sadece üst uçak tiplerine değil alt uçak tipine, yada herhangi bir uçak tipine geçmek için de aynı şartları "sendikanın yazdığı şartları" arıyor. Bu durumda eğer bu prosedür (Uçak Tipi değiştirme prosedürü) uygulanacaksa alt tipe de geçemezler. Yani Boeing-737 pilotları Airbus-320 geçirilmek istenirse yada Airbus 320 pilotları Boeing 737 ye geçirilmek istenirse de yine aynı şartlar gerekiyor sadece B777 ve A330 için değil yani.. devamı var..
  • Bu durumda 6.4.9 maddesi olmasaydı şirketten ayırmaları gerekiyordu. Arkadaşlar A310 cuları A320 ye gazlamak istiyorsunuz fakat gördüğünüz gibi "sendikanın yazdığı prosedür" ile olmuyor. Sendika fena faka basmış. Şimdi 310 cular sendikayı Mahkemeye verebilir. O halde uygulanacak doğru prosedür "6.4.9 Uçtuğu uçak tipinin servisten kaldırılması" procedürüdür ve doğru uygulanmıştır. Burada sendikanın art niyeti açıktır. Biraz da Tarihçe : >>>>> Eskiden Airbus 310 filosunun küçültülmesi için yapılan uygulamada Asaf tarafından Airbus 320 ye gönderilen Airbus 310 kaptanlarının bir kısmı 65 yaşına kadar çalışma vaadi ile Airbus 320 uçağında çalışmayı kendisi kabul etti. Airbus 320 ye atanan A310 kaptanlarından 4 kişi de Airbus 320 uçağına geçmeyi istemeyip mahkemeye verdi kazandı ve Airbus 310 uçağına geri döndüler... Devamı var....
  • Bu arada gözlerden kaçan bir diğer husus Airbus 310 da uçan son First Officerler için de şayet bu "Uçak Tipi değiştirme" maddesi uygulansaydı ve içlerinden bu şartları sağlamayanlar Airbus 320 uçağına verilemezlerdi. Bu kısa tarihçeden sonra sanırım herkes aydınlanmıştır. Havanda su dövmeye gerek yok.
  • BİRİLERİ KLAVYE BAŞINA GEÇMİŞ TÜM DOĞRU YORUMLARA BEĞENMEDİM TİKLEMİŞ.YUH ULAN AL 330 SENİN OLSUN, YETMEDİ NASAYA SÖYLEYELİM UZAY MEKİĞİNEDE SENİ YAZSINLAR.SEN ÖNCE HADDİNİ BİL.YOK TECRÜBELİLERMİŞ,YOK SAATLARİ BİLMEM NEYMİŞ.NE OLDUĞUNUZ ESKİLER TARAFINDAN ÇOK İYİ BİLİNİYOR.SİZİN HAVACILIĞA BAŞLADIĞINIZDA ÖĞRETMENLİĞİNİZİ YAPAN HOCALARINIZ 737 DE 320 DE ASLANLAR GİBİ ŞİRKET İÇİN ÇALIŞIYORLAR.SİZ STATÜ VE YATIŞ DERDİNDESİNİZ.
  • O diilde Tis ne zaman ??? Sendika ??
  • Sendika kokpit ile ilgili bisey yapmak istiyorsan yabancı - TÜRK adaletsizliğini irdele.
  • Bu 11 kaptanın en az üç dört tanesi, bu yıl işe girmiş daha eğitimlerini yeni tamamlamış arkadaşlar. 310 'un kalkacağı zaten malumken bu kaptanlar niye işe alındı? THY'ye gel daha eğitimi bitirmeden hiçbir emek vermeden direkt üst tipe geç:) sonrada Elhamdülillah Müslümanız, dindarız v.b. Edebiyatı...
  • Daha önceki yıllarda hizmetten çıkarılan 310 ların kaptanları yaş haddinden 320 ye geçirilmişti. Bugün bu 310 kaptanlarının da sinyoriteye göre 330 a değil 320 ye alınmaları gerekirdi. Sıraları gelince 330 a geçerler ve sırası gelen arkadaşların HAKLARI yenmezdi. UİB nın yönetmeliklere aykırı bu uygulamayı dini araçlarla açıklaması ise içler acısıdır. Doğru olduğunu düşünüyorsa başını secdeden kaldırıp Kuran ı bir kere olsun anlayarak okumasını öneriyorum. Şirk konusuna gelince kendileri yandaşlarınca Peygamber efendimizle bir tutulan bir adama biat eden gruptan geliyorlar. Vermek istediği dersi kendi anlayıncaya kadar 50 kere yazıp öyle gelsin. Topu da icra komitesine atmasın. UİB nın önerisi olmadan kim nerede uçmuş komitenin görevi mi? Yönlendirirsen öyle karar verirler tabi.
  • SAYIN DOKUYUCU BUNUN HESABINI NASIL VERECEKSİNİZ.

Hava İş Sendikası, bugün akşam saatlerinde THY'deki pilot atamalarına yönelik bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, pilotların üst tipe geçiş prosedürünün uygulanmadığı, keyfi ve kişiye özel atamalar gerçekleştirildiği belirtildi. Geçen hafta 11 kişilik A310 pilotunun, kriterlere bakılmaksızın A330/340 tipi uçaklara gizli şekilde atandığı ifade edildi.

Hava İş'ten yapılan açıklama şöyle;

Değerli Üyelerimiz,

Türk Hava Yolları, personel kıdem sıralamasının düzenlendiği “Kıdem Sicil Prosedürü” ne ve “Üst Tipe Yapılan Atamalarla İlgili Atama Prosedürü” ne tamamen aykırı uygulamalar yapmaktadır. T.C. Anayasası, İş Kanunu ve Toplu İş Sözleşmemiz’ de düzenlenen “eşitlik ilkesi” hiçe sayılmakta, keyfi, kural dışı, kişiye özel uygulamalar, gizli saklı şekilde yapılmaktadır.

Bu uygulamaların son örneği geçtiğimiz hafta yaşanmıştır. A310 uçaklarında görev yapmakta olan 11 Kaptan Pilot; A330/340 uçaklarına üst tipe geçiş kriterlerine uyulmaksızın büyük bir gizlilik içerisinde atanmış ve A330/340 eğitimlerine aynı gizlilikle başlanmıştır.

İlgili Prosedürlere göre, Kaptanların üst tipe geçiş kriterleri aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

1- THY’ de en az 3 yıl kaptan olarak görev yapmış olmak,
2- Çağrı tarihinden itibaren son 1 yıl içerisinde C-1 Kaptan olarak görev yapmak,
3- 55 yaşından gün almamış olmak,
4- Şirket içi İngilizce sınavından en az Level-4 bilgisine sahip olmak,
5- Geçerli IATA notuna sahip olmak,
6- Son 1 yıl içerisinde yapılan simulator ve kontrol uçuşunda başarılı olmak,

THY, bu kriterleri hiçe sayarak, kendi Prosedürleri ile dahi çelişmiştir.

Son dönemde, THY Yönetimi anlaşılamayan şekilde, kendi kriterlerine uymamakta, kişiye özel ayrıcalıklı uygulamalar yapmakta ve dışarıdan kaptan olarak gelen pilotlara sağladığı imkanları mevcut pilotlara uygulamayarak mevcut pilotlarımızı hak kaybına uğratarak mağdur etmektedir.

Hava-İş Sendikası olarak, THY Yönetimi’nin eşitlik ilkesini çiğneyerek yaptığı bu keyfi uygulamaların takipçisi olacağımızı, mağdur edilen Pilotlarımızın da aynı haklardan faydalanması için gerekli görüşmeleri yapacağımızı aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı üyelerimize saygı ile bildiririz.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası

Hava İş: "11 pilot kural dışı üst tipe atandı"

Yorumlar Tüm Yorumlar (125)

Meraklı ~ 8 yıl önce
A330 tip eğitmeni ne kadar maaş alıyor ? Bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman Geldi (1/3) ~ 9 yıl önce
Bu kadar gürültü kopuyor noluyor birde ben bakayım dedim. Uçak Tipi değiştirme yönetmeliğini açtım. Yönetmelik ilk Önce Tanımlar kısmında dar gövde ve geniş gövdeyi tanımlamış. Tek koridorlu uçaklar dar gövde, çift koridorlu uçaklar geniş gövde imiş. Birde "extrageniş gövdeli" uçaklar varmış "Boeing 747 ve Airbus 380 gibi uçaklar" demiş yönetmelik. Hmm. Tip değiştirme prosedürünü incelemeye devam ediyoruz. Fakat durun bir dakika bu Airbus 310 cular sendikanın yazdığı prosedür ile alt uçak tipine de gönderilemiyor. Neden mi ?; prosedür sadece üst uçak tiplerine değil alt uçak tipine, yada herhangi bir uçak tipine geçmek için de aynı şartları "sendikanın yazdığı şartları" arıyor. Bu durumda eğer bu prosedür (Uçak Tipi değiştirme prosedürü) uygulanacaksa alt tipe de geçemezler. Yani Boeing-737 pilotları Airbus-320 geçirilmek istenirse yada Airbus 320 pilotları Boeing 737 ye geçirilmek istenirse de yine aynı şartlar gerekiyor sadece B777 ve A330 için değil yani.. devamı var..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman Geldi (2/3) ~ 9 yıl önce
Bu durumda 6.4.9 maddesi olmasaydı şirketten ayırmaları gerekiyordu. Arkadaşlar A310 cuları A320 ye gazlamak istiyorsunuz fakat gördüğünüz gibi "sendikanın yazdığı prosedür" ile olmuyor. Sendika fena faka basmış. Şimdi 310 cular sendikayı Mahkemeye verebilir. O halde uygulanacak doğru prosedür "6.4.9 Uçtuğu uçak tipinin servisten kaldırılması" procedürüdür ve doğru uygulanmıştır. Burada sendikanın art niyeti açıktır. Biraz da Tarihçe : >>>>> Eskiden Airbus 310 filosunun küçültülmesi için yapılan uygulamada Asaf tarafından Airbus 320 ye gönderilen Airbus 310 kaptanlarının bir kısmı 65 yaşına kadar çalışma vaadi ile Airbus 320 uçağında çalışmayı kendisi kabul etti. Airbus 320 ye atanan A310 kaptanlarından 4 kişi de Airbus 320 uçağına geçmeyi istemeyip mahkemeye verdi kazandı ve Airbus 310 uçağına geri döndüler... Devamı var....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman Geldi (3/3) ~ 9 yıl önce
Bu arada gözlerden kaçan bir diğer husus Airbus 310 da uçan son First Officerler için de şayet bu "Uçak Tipi değiştirme" maddesi uygulansaydı ve içlerinden bu şartları sağlamayanlar Airbus 320 uçağına verilemezlerdi. Bu kısa tarihçeden sonra sanırım herkes aydınlanmıştır. Havanda su dövmeye gerek yok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aha ~ 9 yıl önce
BİRİLERİ KLAVYE BAŞINA GEÇMİŞ TÜM DOĞRU YORUMLARA BEĞENMEDİM TİKLEMİŞ.YUH ULAN AL 330 SENİN OLSUN, YETMEDİ NASAYA SÖYLEYELİM UZAY MEKİĞİNEDE SENİ YAZSINLAR.SEN ÖNCE HADDİNİ BİL.YOK TECRÜBELİLERMİŞ,YOK SAATLARİ BİLMEM NEYMİŞ.NE OLDUĞUNUZ ESKİLER TARAFINDAN ÇOK İYİ BİLİNİYOR.SİZİN HAVACILIĞA BAŞLADIĞINIZDA ÖĞRETMENLİĞİNİZİ YAPAN HOCALARINIZ 737 DE 320 DE ASLANLAR GİBİ ŞİRKET İÇİN ÇALIŞIYORLAR.SİZ STATÜ VE YATIŞ DERDİNDESİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emredersiniz ~ 9 yıl önce
Emredersiniz işaretleriz. Hangileri sizin doğrularınız söylerseniz hemen onları işaretleyelim komutanım!!! Birilerinin fikir beyan etmesi bu kadarmı dayanılmaz geliyor size? Herkes sadece sizin doğrularınızı mı işaretlemeliydi? Kokpittede de böyle CRM yapıyorsunuz heralde....
Tis ~ 9 yıl önce
O diilde Tis ne zaman ??? Sendika ??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı ~ 9 yıl önce
Sendika kokpit ile ilgili bisey yapmak istiyorsan yabancı - TÜRK adaletsizliğini irdele.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yerli kaptan ~ 9 yıl önce
Bu 11 kaptanın en az üç dört tanesi, bu yıl işe girmiş daha eğitimlerini yeni tamamlamış arkadaşlar. 310 'un kalkacağı zaten malumken bu kaptanlar niye işe alındı? THY'ye gel daha eğitimi bitirmeden hiçbir emek vermeden direkt üst tipe geç:) sonrada Elhamdülillah Müslümanız, dindarız v.b. Edebiyatı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Direk giriş ~ 9 yıl önce
Direk üst tipe adam alınıyor bilmiyormusunuz? Hemde 330 ve 77 tecrübesi olmayan pilotlar kaptan olarak 330 ve 77 ye alınıyorlar. Onlar ne emek verdiler? neden onlara birşey diyemiyorsunuz?
Kaptan ~ 9 yıl önce
Daha önceki yıllarda hizmetten çıkarılan 310 ların kaptanları yaş haddinden 320 ye geçirilmişti. Bugün bu 310 kaptanlarının da sinyoriteye göre 330 a değil 320 ye alınmaları gerekirdi. Sıraları gelince 330 a geçerler ve sırası gelen arkadaşların HAKLARI yenmezdi. UİB nın yönetmeliklere aykırı bu uygulamayı dini araçlarla açıklaması ise içler acısıdır. Doğru olduğunu düşünüyorsa başını secdeden kaldırıp Kuran ı bir kere olsun anlayarak okumasını öneriyorum. Şirk konusuna gelince kendileri yandaşlarınca Peygamber efendimizle bir tutulan bir adama biat eden gruptan geliyorlar. Vermek istediği dersi kendi anlayıncaya kadar 50 kere yazıp öyle gelsin. Topu da icra komitesine atmasın. UİB nın önerisi olmadan kim nerede uçmuş komitenin görevi mi? Yönlendirirsen öyle karar verirler tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahkam böyle kesilir ~ 9 yıl önce
Daha önce A310 dan A320 ye atanan 4 kaptan mahkeme kararıyla geçiş kararları iptal edilip 310 da devam ettiler.Yapılan bu uygulamanın hiç bir illegal yönü yoktur. Sırası gelenler yetmediği gibi dışarıdan direct entry kaptan alındığını bilmiyor musunuz? Arasıra insan kaynakları ilanlarına bakın. Orada bu ilanları göreceksiniz. Dini konuda neler sıraladığınızı anlamadım fakat konuyla bir ilgiisi olmadığı için önemlide değil....
Hangi tip md.lğü ~ 9 yıl önce
310 cuların bağlı olduğu tip müdürlüğü A310/A330/A340 tip müdürlüğü olarak geçiyor. Yani Zaten üst tipteler. Hangi yönetmelikle bunları alt tipe gönderecekler? Daha önce eski 310 cularda olduğu gibi iş mahkemeye düşer ve kaybedilirse kim hesap verecek? Zararı kim tazmin edecek? Diğer sözlerin pek anlaşılmıyor fakat Amerika da mahkemede kim neye inanıyorsa ona el bastırıyorlar ve bundan kimse gocunmuyor.
İsim / Rumuz ~ 9 yıl önce
SAYIN DOKUYUCU BUNUN HESABINI NASIL VERECEKSİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fenerli ~ 9 yıl önce
ayrıca sayın dokuyucu şu 330 tip müdürlüğü napar? at yarışı oynar ve fb mçlarına gider. yazıklar olsun.
Hesap ~ 9 yıl önce
iş yönetmeliğe uygun yapılmış ne hesabından bahsediyorsunuz? Yönetmelikleri okuyunuz sonra yazınız. Rasgele torba dolsun diye yazmayınız.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000