12 Temmuz 2021, Pazartesi 15:07:07

Hava-Sen'den çok sert 'ZAM' açıklaması!

Türk Hava Yolları'nın çalışanlarına yaptığı zammın yankıları sürerken, Hava-Sen Sendikası bir açıklama yaptı.
  • Şükürler olsun ki Hava-Sen sayesinde gerçekleri görüyoruz. Ve Hava-Sen ne yapması gerekiyorsa fazlasını yapıyor, hani Hava-Sen ne yapıyor diyenler var ya, hani o korkaklar, onlar da Hava-Senin ne yaptığını nasıl cirpindigini çok iyi biliyor da, korkudan kendilerini dikenlerin yaninda duruyorlar
  • Hava-Sen olmasa Hava-İş sizi daha çoooook.....
  • HAVASEN varlığı Hava-İş’in işine geliyor, hava iş bünyesi içerisinde yapılanmak lazım, delege sayımızı arttırmak lazım en çok üye bizde temsil hakkımız az, delege sayısını arttırırsak kendi sendikamızı geri alabiliriz kendi adaylarımızı seçebiliriz, böl parçala yönet kurbanı oluyoruz açık açık.
  • 2 şirket tecrübesi sonrası THY, oldu 3. 20 sene 3 şirketin öğrettiğini yazayım, Hacı hacıyı Mekke’de hoca hocayı tekkede pilot pilotu dakkada satarmış.. erkek kadın ayrımı yapmaksızın adamsanız hodri meydan. Yarın uçmayalım, varmı sizde o … bir günde 1000 uçuş yapamayan TK, tüm ecnebileri çağırsa yetiştirmez. Değil Bilal değil İlker reis yalvarır reis. Ekonomiye can veren turizm çeşmesini kapattınız zaten batığız diye ayağımıza gelir. Pandemi öncesini geçtim, fazlasını verir fazlasını.. Ama benim hırslı, egolu, yetinmeyi bilmez, artist meslektaşlarım yarın sabah 01:00z uçuşa gidecek yine. Notam, wx, yakıt, yolcu, teknik peşinde koşturacak. Altına 100 beğeni gelsin, sicili yazıp yarın uçuşa gidersem, sizler gibi olayım…
  • Siz onu bunu boşverin şirket ne zaman gidicekk kurtulamadik 5m
  • Kardeşim herkes konuşuyor ama kimse hadi işi bırakıp gidiyorum demiyor. Ekip terminalinde sıradan bir tane araba yok. Herkes lüks yaşantısından geri kalmıyor. Beğenmeyene kapı orda..
  • Hava is ve Tk Trolleri aninda saldiriyorlar Hava sen e
  • 30% değil 45% kesmiş asla geri vermez...!!!!!
  • Hala sen ilk kurulduğunda delege paylaşımını doğru yapıp kabine temsil oranını hakkaniyetli verilmiş olsaydı bugün bunlar olmazdı. şunun net olarak altını çizelim kabin ekipleri olmadan kokpitçiler hiçbir yerde çoğunluk sağlayamayacak. Hesap şuydu biz sendika kurarız iki şirin davranırız kabin ekipleri de sendikanın kapısında sıraya girer ama hesap tutmadı. Tutmadığını gören kokpitçilerde kendi tabiyatlarına uygun olarak anında seri bir şekilde tekrar hava iş'e döndü.
  • 2 sendika var. İkiside işlevsiz.

Türk Hava Yolları'nın çalışanlarına yaptığı zammın yankıları sürerken, Hava-Sen Sendikası bir açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada; 'Yapılan; kepçe ile alınanın çay kaşığı ile geri verilmesidir' ifadeleri kullanıldı.

Hava-Sen açıklaması:

THY yönetimi ve yetkili yandaş sendika, 1.5 yıldır mağdur ettiği çalışanlarının ücretlerinden ortalama % 40 kesinti yapmış , sendikamızın konuyu ısrarla gündemde tutması üzerine 1 Temmuz 2021 tarihinden geçerli olmak üzere ücretlerde % 18.45 artış yaptığı iddası ile giderek artan huzursuzluğu bastırmaya çalışmıştır.

Aslında yapılan zam değildir. % 8,45 Toplu Sözleşme gereği ödenmesi gereken TÜFE farkıdır. Kalan % 10 ise, son 1 yıldır haksız-hukuksuz, adaletsiz biçimde kesilen ve % 50’lere varan ücret indiriminin küçük bir bölümünün geri verilmesidir.

Bu süreçte kargo gelirleri % 62 artmış, 2019 yılında 61 dolar olan brent petrol 2020 yılında 20 dolara kadar düşmüştür. Buna karşın bilet fiyatları ciddi biçimde artmıştır.

THY yaptığı adaletsiz ücret indirimi ile 2020 yılında personel giderlerinde % 47 oranında tasarruf sağlamıştır. 2020 yılı ve 2021 yılının ilk çeyreğini kapsayan 15 aylık dönemde, THY’nin personel giderlerinden yaptığı tasarruf 1.156.000.000 dolara (yaklaşık 10 milyar TL) ulaşmıştır. Bunun sonucunda THY 2021 yılının ilk çeyreğinde 438 milyon TL kar açıklamıştır.

31 Mart tarihli bilançoda THY nakit ve banka hesaplarındaki varlıklarının toplamı 1.779.000.000 dolar olup bu miktarın büyük kısmının çalışanlardan kesilen paralar olduğu ortadadır. Tüm bu tespitler, THY yönetiminin etkin önlemler alarak gereksiz giderleri azaltmak yerine pandeminin yükünü çalışanlara ve ailelerine yüklediğini açıkça ortaya koymaktadır.

Pandemiden önce 2019 verilerine göre günde ortalama 1275 sefer yapan THY’nin, geçtiğimiz günlerde günlük 1000 sefere ulaştığı açıklanmıştır. Dolayısı ile THY pandemi öncesi sefer sayılarına yaklaşmıştır. Seferlerde normalleşmeye başlayan THY personel ücretlerinde aynı yaklaşımı göstermemiş ve 1 Eylül 2020’de yetkili ve patron sevici sendika Hava İş ile anlaşarak çalışanlara dayattığı % 50’ye varan ücret indirimleri ile kestiği paraların sadece % 10’unu geri vermekle yetinmiştir.

Yapılan; kepçe ile alınanın çay kaşığı ile geri verilmesidir.

Yaşanan; yandaş bir sendika ile, çalışanları köle gibi gören bir işveren anlayışının işbirliği halinde işçilerin nasıl ezildiğinin ve mağdur edildiğinin ibret verici bir örneğidir.

İşverene teslim edilmiş ,çalışanların köleleştirildiği bir anlayış gelecek dönemde de işçiye ve ailelerine acımayacaktır.
Pandemi öncesindeki ücretlere geri dönmeme konusunda anlaşan, aslında artık işçi temsilcisi bir sendikanın da ortada olmadığı, bu işbirlikçi yaklaşımın 1 Ocak 2022 tarihindeki Toplu İş Sözleşmesini de düşük ücretler üzerinden bağıtlamayı planladıkları ortadadır.

Havacılık gibi son derece hassas bir sektörde, uçuş emniyetini göz ardı ederek çalışanları ve uçuş operasyonlarını sıradanlaştıran, personelini zorbalık ve para ile terbiye etmeye çalışan bu anlayışa karşı durmak ve bu oyunu bozmak sorumluluğumuzun gereğidir.
HAVA-SEN, havacılık çalışanları alınteri ve emeklerinin karşılığını alana, insanca çalışma ve yaşama olanaklarına kavuşana kadar mücadelesini sürdürmekte kararlıdır. Bu tür oyunları bozmanın yolu HAVA-SEN’de birleşmek ve güçlü mücadeledir.

Zorbalıkla işçinin üye yapıldığı sendika anlayışı çok kısa bir zamanda hukuk önünde hesap verecek ve duvara toslayacaktır. Gün artık bizim ve bizimle beraber yürüyen adalet savaşçılarının günüdür. Hukuk önünde defalarca yendiğimiz bu zihniyet sona yaklaşmış ve kendisine şimdiye kadar verilen siyasi desteğini de kaybetmeyi başarabilmiştir.

HAVA-SEN senin ve Türk Sivil Havacılığının sendikasıdır.

HAVASEN (Havayolu Çalışanları Sendikası)

Hava-Sen'den çok sert 'ZAM' açıklaması!

Yorumlar Tüm Yorumlar (88)

Ah Ah Korkaklar ~ 3 yıl önce
Şükürler olsun ki Hava-Sen sayesinde gerçekleri görüyoruz. Ve Hava-Sen ne yapması gerekiyorsa fazlasını yapıyor, hani Hava-Sen ne yapıyor diyenler var ya, hani o korkaklar, onlar da Hava-Senin ne yaptığını nasıl cirpindigini çok iyi biliyor da, korkudan kendilerini dikenlerin yaninda duruyorlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taze bitti ~ 3 yıl önce
utanma duygusu kalmamis
Tarih Tarih ~ 3 yıl önce
Hava-Sen olmasa Hava-İş sizi daha çoooook.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 3 yıl önce
HAVASEN varlığı Hava-İş’in işine geliyor, hava iş bünyesi içerisinde yapılanmak lazım, delege sayımızı arttırmak lazım en çok üye bizde temsil hakkımız az, delege sayısını arttırırsak kendi sendikamızı geri alabiliriz kendi adaylarımızı seçebiliriz, böl parçala yönet kurbanı oluyoruz açık açık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalamışsın ~ 3 yıl önce
Böl parçala yönet mi, sen bu kafaya nerden geldin ya, temsil hakkının olmadığı Hava İş 'de duracağına Hava-Sene geçer hakkını savunursun, oldugun yerde durup ağaç olmuşsun, bir adım ileri görmemişsin, bir de şikayet ediyorsun
Hayat çok garip. ~ 3 yıl önce
2 şirket tecrübesi sonrası THY, oldu 3. 20 sene 3 şirketin öğrettiğini yazayım, Hacı hacıyı Mekke’de hoca hocayı tekkede pilot pilotu dakkada satarmış.. erkek kadın ayrımı yapmaksızın adamsanız hodri meydan. Yarın uçmayalım, varmı sizde o … bir günde 1000 uçuş yapamayan TK, tüm ecnebileri çağırsa yetiştirmez. Değil Bilal değil İlker reis yalvarır reis. Ekonomiye can veren turizm çeşmesini kapattınız zaten batığız diye ayağımıza gelir. Pandemi öncesini geçtim, fazlasını verir fazlasını.. Ama benim hırslı, egolu, yetinmeyi bilmez, artist meslektaşlarım yarın sabah 01:00z uçuşa gidecek yine. Notam, wx, yakıt, yolcu, teknik peşinde koşturacak. Altına 100 beğeni gelsin, sicili yazıp yarın uçuşa gidersem, sizler gibi olayım…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helal sana hocam ~ 3 yıl önce
Sizin gibi düşünen çok az adam kaldı şirkette, gerisi hala üç kuruşun peşinde.
Kpt ~ 3 yıl önce
Sorsanız hala Havaiş üyesidir kaptanım, öncelik illegal bir eylem değil legal kuruluş olan sendikal yapılanmadır, işçinin kendi başına hak arayamayacağı üçyüz yıl önce anlaşılmıştır, biz hala Havasen'de çoğunluk olamadık. Gerisi boş laf, kendi cesaretsizliğinize kılıf aramayın Havasen'e geçin, tarafınızı seçin.
Kanıma dokunuyor. ~ 3 yıl önce
Hiç kimseyi sevmek zorunda değiliz ama saygı duymalıyız. Özellikle yöneticilere. Fakat geçen sene maaş almadım diye algı yapan değerli yönetimlerimizin 19milyon250bin TL maaş aldığını www.kap.org.tr adresinden öğreniyoruz. Kankamızın gazetesine aylık 200bin reklamı internet haberlerinden öğreniyoruz. Uçuş ağı, uçak sayısı, yapılan programı değerli genel müdürümüzden Twitter’dan öğreniyoruz. Verilen diğer reklam ve harcamaları daha sayamıyoruz. Kısacası aklımızla alay ediyorlar sevgili kardeşim. Biz yöneticiler diye saygı duymaya gayret ediyoruz ama onlar bizlere çalışan olarak saygı duymuyorlar. Bizi kandırdıklarını düşünüyorlar sanırım. Sözel bölüm bitirdikleri aşina,matematikleri eksik biraz. %50 kesip devletimin bana verdiği enflasyon zammının üzerine koyarak vermeyi kurnazlık görüyorlar ama işin aslı %50’nin %10 zammı maaşı %60 a getirir ki önceki alınan 2 enflasyon zammınıda yarı maaşa yaptığı için kayıp daha fazladır. Tane tane yazıyorum ki algısı eksik arkadaşlarımız anlayabilsin diye. LCW de çalışan tezgahtar 7300₺+prim alıyor. Sizler hayatınızı riske atarak ne alıyorsunuz hesap ediniz lütfen. Ahlakla ve adaletle büyüdük biz. Yalanı, riyakarlığı hayatımızın merkezine koysaydık bunlar ancak sokakta misket yuvarlardı. Esameleri okunmazdı. İşin özü neredeyse 24 saat olacak ama sadece 5 kişi beğenmiş yazdıklarımızı. Kimse vaz geçilmez değildir. Gün olur 1 gider bin geliriz ama işler açılınca gitme vaktidir. Şafak vakti olunca bu gemi bu limandan gider. Terzi yamağının bir cümlesi aklıma geldi ama terbiyem müsade buyurmuyor. Kalın sağlıcakla. Ben gider kalanlar beni güzel hatırlasın…
5mmm ~ 3 yıl önce
Siz onu bunu boşverin şirket ne zaman gidicekk kurtulamadik 5m

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km1 ~ 3 yıl önce
Kardeşim herkes konuşuyor ama kimse hadi işi bırakıp gidiyorum demiyor. Ekip terminalinde sıradan bir tane araba yok. Herkes lüks yaşantısından geri kalmıyor. Beğenmeyene kapı orda..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin amiri ~ 3 yıl önce
Kabin amirleri olarak yüzde 20 zam daha bekliyoruz. Yoksa ilk fırsatta körfez ülkelerine gitmeyi planlıyoruz.
Aziz ~ 3 yıl önce
Başka seçenekler de her zaman vardır adamım, ya sev ya terket felsefesi kıt akılların son durağıdır, mevcut durum düzeltilebilir, gereklidir, bunun için de Havasen doğru adrestir. Deneyelim görelim beceremezlerse bundan daha kötü durumda olamayız ya.
Eden desin ~ 3 yıl önce
Neden desin kardesim Tk kimsenin babasinin mali olmayan Kurumdur, guzelligide burdadir, once duzeltmeye ugrasacaksin, sana haksiik yapanlarin insanlara cektirenletin iktimasla ise gelenlerin bankamatiklerin ayrilmasi daha dogru daha guzel degilmidir?
Trol ~ 3 yıl önce
Hava is ve Tk Trolleri aninda saldiriyorlar Hava sen e

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy maaş ~ 3 yıl önce
30% değil 45% kesmiş asla geri vermez...!!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dönem 128 ~ 3 yıl önce
Hala sen ilk kurulduğunda delege paylaşımını doğru yapıp kabine temsil oranını hakkaniyetli verilmiş olsaydı bugün bunlar olmazdı. şunun net olarak altını çizelim kabin ekipleri olmadan kokpitçiler hiçbir yerde çoğunluk sağlayamayacak. Hesap şuydu biz sendika kurarız iki şirin davranırız kabin ekipleri de sendikanın kapısında sıraya girer ama hesap tutmadı. Tutmadığını gören kokpitçilerde kendi tabiyatlarına uygun olarak anında seri bir şekilde tekrar hava iş'e döndü.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yep ~ 3 yıl önce
Bazi ulkelerde oldugu gibi bizde de kabin memurlarinin kendi sendikasi olmali. Yoksa bahsettiginiz gibi bu zihniyetten demokratik bir olusum beklemek hayal
Kabinciler ~ 3 yıl önce
Kabinin kendi kokpitin ayrı sendikası olmalı. Böylece ak koyun kara koyun belli olmalı. Işte o zaman kabin sürünür çünkü şirket ne verse kabul etmek zorundalar. Kokpitin sırtından da gereksiz bir yük kalkmış olur.
Sendika ~ 3 yıl önce
2 sendika var. İkiside işlevsiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000