06 Mart 2014, Perşembe 08:50:18

IATA RAKAMLARI AÇIKLADI

THY dahil dünyada 240 havayolu şirketini ve toplam yolcu trafiğinin yüzde 84'ünü temsil eden Uluslar arası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, dünya ekonomilerindeki iyileşmenin bir göstergesi olarak Ocak ayında uluslararası uçuşlarda yolcu talebinde önemli bir artış olduğunu açıkladı.

THY dahil dünyada 240 havayolu şirketini ve toplam yolcu trafiğinin yüzde 84'ünü temsil eden Uluslar arası Hava Taşımacılığı Birliği IATA, dünya ekonomilerindeki iyileşmenin bir göstergesi olarak Ocak ayında uluslararası uçuşlarda yolcu talebinde önemli bir artış olduğunu açıkladı.

 IATA verilerine göre, Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla uluslararası uçuşlarda yolcu talebinde yüzde 7.8 artış olurken, en yüksek artış da Ortadoğu bölgesinde gerçekleşti. Yolcu talebindeki artışa paralel olarak IATA üyesi havayollarında ortalama doluluk oranları da Ocak 2014 itibariyle yüzde 78.1'e yükseldi.

"JEOPOLİTİK GERİLİMLER İYİMSER GÖRÜNÜME GÖLGE DÜŞÜREBİLİR"

IATA Başkanı Tony Tyler, sonuçları yorumlarken, 2013'te yakalanan olumlu havanın 2014'te de devam ettiğini, hem gelişmiş ekonomilerde hem de yükselen ekonomilerde gözlenen büyümenin havayolu ile seyahati canlandırdığını ve bu faktörün 2014'e güçlü bir giriş yapılmasında etkili olduğunu kaydetti. Tony Tyler"Dünyada ticari havacılığının ikinci yüzyılına girdiğimiz 2014 ile birlikte yolcu talebindeki artışla birlikte iyi ve olumlu bir başlangıç da yapmış olduk. Bu gelişme 2014'e ilişkin genel öngörülerimize uygun bir çizgide olsa da havacılık olası dış şoklar karşı çok kırılgan bir sektör. Dünya çapında jeopolitik gerilimler iyimser görünüme gölge düşürme potansiyeli taşıyor" dedi.

ASYA-PASİFİK HAVAYOLU ŞİRKETLERİ YOLCU ARTIŞINDA İLK SIRADA

IATA verilerine göre Asya-Pasifik bölgesi havayollarında yolcu talebi Ocak ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artış gösterirken, 2013 ikinci yarısından itibaren iyileşme sinyalleri veren Avrupa bölgesinde dış uçuşlarda Ocak ayında yüzde 6.4 artış kaydedildi. Avrupalı havayolu şirketlerinde doluluk oranları ise söz konusu dönemde yüzde 77.2'ye çıktı. Kuzey Amerika bölgesinde havayolu şirketleri Ocak ayında yolcu trafiğinde yüzde 3.4 gibi mütevazi bir artış yaşasa da bu bölgede doluluk oranları yüzde 80.4 ile tüm bölgeler içinde en yüksek oranlardan birini yakaladı. Ortadoğu'da faaliyet gösteren havayolu şirketleri ise Ocak ayında uluslararası uçuşlarda yüzde 18.1'lik yolcu talebi artışıyla en yüksek artışı sağladı. Koltuk kapasitesindeki yüzde 15'lik artışın da etkisiyle Ortadoğulu havayolu şirketleri söz konusu dönemde yüzde 81.1 gibi çok yüksek bir doluluk oranına ulaştılar. Afrika bölgesi havayolu şirketleri ise Ocak ayında yolcu trafiğinde sadece yüzde 2.7'lik bir artış sağlarken, doluluk oranları da yüzde 68.9 ile tüm bölgeler içinde en düşük oranda gerçekleşti.

İÇ UÇUŞLARDA ÇİN VE BREZİLYA'DA YÜKSEK ORANLAR

IATA üyesi havayolu şirketlerinde yurtiçi yolcu talebi ise aynı dönemde yüzde 8.2 artış kaydetti. IATA üyesi havayolu şirketlerinde yurtiçi kategoride toplam koltuk kapasitesi yüzde 6.5 artarken, doluluk oranları da yüzde 1.2 artarak yüzde 77.7 olarak gerçekleşti. Yurtiçi uçuşlarda 2014'ün ilk ayında en yüksek yolcu artışını yüzde 20.1'lik oranla yine Çin havayolu şirketleri yakaladı. Brezilya ise yüzde 7.9'luk yolcu talebi artışı sağlarken, yurtiçi uçuşlarda yüzde 81.5'lik oranla en yüksek doluluk oranına ulaşan ülke oldu. (Haberler)

IATA RAKAMLARI AÇIKLADI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000