18 Kasım 2012, Pazar 10:31:08

THY VE LUFTHANSA ORTAK MI OLUYOR?

Almanya'dan gelen teklifle Türk Hava Yolları ve Lutfhansa Havayolları'nın ortak işletmeciliği söz konusu. Bu ortaklığın Türkiye için faydaları ve zararları uzun uzun düşünülmeli.. İşte konunun her yönden kritiği...
  • Boş bir yazı. Daha THY yetkilileri bile görüşmeler başlamadı diyor Tolga Turgut boş yazılar yazıyor.
  • Diğer yorumlara ilaveten işin bu boyutuda hesap edilmeli bence. En büyük alıcı olacak olan THY nin ortağı olunca Airbus ın büyük ortağı sizce bunu sabote etmeyecekmidir. Sahiplerini haz etmesemde yerli teknolojinin gelişmesinde ki en büyük arge sahibi Telsim ve Turkcell in yabancı kontrolüne girdiğindeki durumu bence cevabın kendisi gibi geliyor ya bakalım görelim strateji üretenleri. OO
  • Yapma Tolga Turgut olmadi olmuyor olmayacak...google yazari (!) olmaktan bir adim oteye gecemedin gecemiyeceksin.. Klavyenin tuslarina yazik, eskitme onlari bosuna.. Bos bos bos...
  • Tolga beyin konuya yaklaşımının büyük bir bölümünü paylaşıyorum.THY bu birlikteliği zor yönetir. Hoş iyi de yönetse sonuç değişmez. "Tespitler yanlış, basına açıklanınca göreceksiniz" diyen rumuzsuz kardeşim. Bu konulardaki çukurlar basın açıklamaları sonrası görülmez. Görebilmek için biraz daha beklemeniz gerekir. Sözleşme metnini okuyunca anlarız. 5,5 katımız ciro, 4,5 katımız filo yapısı olan bir havayolu ile bir birliktelik planlanıyor. Bu birlikteliğin eşit şartlarla şekillendirilmesini beklemek realist bir yaklaşım olmayacaktır. Dış göz ve dış ses THY' nin hayli yol aldığını görüyor ve anlatıyor. Bari bunu bozmayalım. Geçmişe bir bakarsanız Qualiflayer ( Swissair ve diğer üye havayolları ile tesis edilen işbirliği ) da Başbakandan gelmiş, anlaşma imzalanmış ve uzun bir süre sonra dönemin THY yöneticilerince zorlukla sonlandırılmıştır. Aslında onlarda niyeti hayli sonra anlamışlardı.
  • Belirtilen 'win-win', yani "kazan-kazan' olan; - Turkish Engine Center (2008 yılında Pratt&Whitney ile), - Goodrich THY Teknik Servis Merkezi (2010 yılında Goodrich ile), - TURKBINE Teknik Gaz Türbinleri A.Ş. (2011 yılında ile), - TCI Kabin İçi Ekipmanları (2011 yılında TUSAŞ-TAI ile), - Uçak Koltuğu Üretimi San. Tic. A.Ş.(2011 yılında Assan Hanil ile), ortaklıklarının sonucunda kazanılanlar nedir; bilen paylaşabilir mi...
  • COK ILGINC BULUYORUM CUNKU CAN CKISEN BIR AVRUBA TABIKI BUYUK BALIK KUCUK BALIGI YUTAR MISALI KESINLIKLE HERKES YOLUNA DILERIM AVRUBA ICINE DUSTUGU BATAKLIGI KURDAMADIKI ANCAK BIR YUNANISTANI KURDARAMIYOR YAZIK UMIT EDE$RIM THY YEM OLMAZ HER CIKISIN BIR INISI OLACAKDIR AKILLI HEDEFLERLE YOLA DEVAM SAYGILARIMLA.
  • Ne kadar ilginç, Avrupa Birliği'ne katılmak isteyen ülkelerin başını çeken Almanya, THY almaya gelince her hangi bir karşı düşünceyi aklından bile geçirmiyor. Adıklarını varsayalım, ne olacak? Almanya üzerinden uçmak istiyen Türk yolcular aynı vize zorluklarını daha fazlasıyla yaşamıyacaklar mı? Yok taş dişine onlar pastanın üzerindeki kremayı istiyorlar, başka bir şey değil.
  • Ortak operasyonlar yürütülürse THY Avrupa'da mesela Frankfurt'tan Madrid'e yolcu taşıyabilecek mi? Kabotaj sınırlaması THY için kalkacak mı?
  • Tespitler yanlış, olayın detayları basına açıklandığında göreceksiniz
  • kabin ekibi ne olucak bu durumda? lufthansa kadar hakları olacakmı?

Kısa bir süre önce Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel'den 'Lufthansa ile Türk Hava Yollarını ortak işletmeciliğe sokalım' şeklinde bir teklif geldiğini ve bu projeye olumlu baktıklarını açıkladı. Konunun detayları henüz net olmamakla beraber belli ki THY'nin devlete ait olan yaklaşık yüzde 49'luk hissesine blok hisse satışı için zemin hazırlanıyor.


Havacılık ve dünya ekonomisine ilgisiz olan vatandaş için kulağa çok hoş gelen ve göğüs kabartan bir öneri bu. Zira 2011 yılsonu verilerine göre 40 Milyar dolar cirolu Lufthansa grubuyla 7 Milyar dolar cirolu THY'nin ortak çalışmasından bahsediliyor.

THY ile Lufthansa'nın aslında onlarca yıldır süren Sunexpress Havayolu ortaklığı ve dört yılı aşkın süredir StarAlliance Havayolu ittifakında beraberliği mevcut. Konuya bu verilerle bakılınca aslında THY ile Lufthansa'nın zaten uzun yıllardır ortak çalışma içinde oldukları anlaşılıyor. Eminim ki bu çalışmaları Başbakanımız da biliyordur. Bu durumda geriye tek ihtimal kalıyor, o da çok yakında THY'den Lufthansa'ya hisse satışı ihtimali. Açıkçası ben bunun THY'nin StarAlliance'a katılmasını takiben hemen gerçekleşeceğini zannediyordum fakat ekonomik krizin tahmin edilenden uzun sürmesi ve Lufthansa üst yönetimindeki değişiklikler nedeniyle Almanların niyetinin tezahürü gecikti.

LUFTHANSA'NIN GERÇEK NİYETİ

Finansal hacim olarak dünyanın, taşıdığı yolcu sayısı açısından da Avrupa'nın en büyük grubu olan Lufthansa, son yıllarda hedeflediği büyümeyi gerçekleştiremez oldu. Bu nedenle artık daha çok orta Avrupa merkezli havayollarını satın alma yoluna gidiyor. Portföyünde Austria, Swiss, Brussels ve Germanwings gibi havayolları mevcut. Avrupa'da ekonominin büyümüyor ve nüfus artışının azalıyor olmasıyla kısa hatlarda DMH'larla (düşük maliyetli havayolları) artan rekabetten ötürü Almanlar çareyi Avrupa dışındaki alternatiflerde aramaya başladı. İlaveten Lufthansa'nın Frankfurt ve Munih gibi hub (merkez) havalimanlarının neredeyse dolmuş olan kapasiteleri ve Ortadoğu ülkelerinde büyüme ihtimalinin giderek azalıyor olmasını denklemin içine dahil ettiğimizde 7-8 sene içinde açılacak olan İstanbul'un üçüncü havalimanına taşınacak THY ideal hedef pozisyonunda gözüküyor.

Boeing ve Airbus gibi üretici firmalar tüm öngörülerinde 2030 yılına kadar havacılıkta büyümenin en fazla Asya-Pasifik, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde olacağına işaret ediyorlar.

Geçtiğimiz haftalarda, Doha merkezli Qatar havayolunun İngiliz havayollarının liderliğini yaptığı Oneworld ittifakına katılması, Abudabi merkezli Etihad havayolunun Skyteam ittifakının lideri olan AirFrance-KLM ile code-share anlaşma imzalaması ve Avustralyalı Qantas'ın Emirates ile geniş kapsamlı bir çalışmaya girecek olması hiç şüphesiz Lufthansa ve StarAlliance'ı tedirgin etmiş. Lufthansa üst yönetimi Dubai merkezli Emirates ile iyi ilişkilere sahip değil. Emirates üst yönetimi de en azından şimdiye kadar herhangi bir ittifaka katılım konusuna sıcak bakmıyor.

Almanların THY'ye artan ilgisinin önemli gerekçelerinden birinin de THY'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki güçlü konumundan dolayı olduğunu düşünüyorum.

BU ORTAKLIK NE GETİRİR?

Son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Kanımca Lufthansa'nın ortak olması THY'yi ticari olarak değil ama uçuş işletme, teknik ve uçuş emniyeti alanlarında ileri taşır. Ayrıca hiç kimse safça bu muhtemel ortaklığı AirFrance-KLM ve British Airways-Iberia ortaklığına benzetmesin, çünkü ekonomik ve sosyo-kültürel farklılıklar çok fazla. En önemlisi bu havayolları birbirlerinden hisse alışverişi yaptığı gibi, ana üslerini (hub havalimanlarını) de ortak kullanıyorlar. Finansal ölçek, filo hacmi olarak aralarında büyük farklar yok. Lufthansa grubu 2011 yılsonu rakamları ile THY'nin 5,5 katı ciro yaparken filo büyüklüğü de neredeyse 4,5 kat fazla.

Yıllardır işletme jargonunun en popüler kandırmaca sloganı ' win-win', yani 'kazan-kazan'dır. Muhtemel Lufthansa-THY ortak çalışmasında da bu ifadenin kullanılması gerçekten çok manidar. Zira sloganının kullanıldığı her ortaklıkta istisnasız her zaman bir taraf daha fazla kazanır. Korkarım uzun yıllardır bizim AB üyeliğimizi elinin tersiyle iten Almanlar, bu çalışmada halen yarısı devletin elinde olan ülkemiz milli havayolunu çırak çıkartırlar.

Lufthansa'nın THY'den hisse satın alması durumu son yıllarda büyüyen havayolu özel sektörünü de olumsuz etkileyecek, haksız rekabeti arttıracaktır. Ayrıca son yıllarda artan yabancı pilot istihdamını körükleyeceğinden ülkemizin evlatlarını da işsizliğe sürükleyecektir. Havacılığın en gelişmiş olduğu ABD'de bile, havayollarına yabancıların ortaklığı azınlık hissedarlığıyla sınırlandırılmıştır.

Oligopolik bir sektör olan havacılıkta serbest rekabeti her zaman savunsam da, milli çıkarlar hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Özellikle dört bir tarafı sorunlu komşularla dolu olan ülkemizde ulaştırma sektörünün anahtarını yabancıların kontrolüne bırakmamız gerekiyor. Unutulmasın ki, bir dönem kara ulaşımını (demiryolları dahil) kontrol eden ülkeler, daha sonra deniz ulaşımını kontrol eden ülkeler bağımsızlıklarını koruyup ilerlediler. Bu yüzyılda ise hava ulaşımını ve hava gücünü kontrol edenler bağımsızlıklarını koruyup ilerleyebilirler. 

Tolga TURGUT
AKŞAM

THY VE LUFTHANSA ORTAK MI OLUYOR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Boş bir yazı. Daha THY yetkilileri bile görüşmeler başlamadı diyor Tolga Turgut boş yazılar yazıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MERKEL ~ 11 yıl önce
Boşa konuşmaz.Yazı gayet net ve güzel olmuş."Alman vakıfları" propagandaya şimdiden başlamış bile...
yERLİ uÇAK ne olacak ? ~ 11 yıl önce
Diğer yorumlara ilaveten işin bu boyutuda hesap edilmeli bence. En büyük alıcı olacak olan THY nin ortağı olunca Airbus ın büyük ortağı sizce bunu sabote etmeyecekmidir. Sahiplerini haz etmesemde yerli teknolojinin gelişmesinde ki en büyük arge sahibi Telsim ve Turkcell in yabancı kontrolüne girdiğindeki durumu bence cevabın kendisi gibi geliyor ya bakalım görelim strateji üretenleri. OO

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmadi ~ 11 yıl önce
Yapma Tolga Turgut olmadi olmuyor olmayacak...google yazari (!) olmaktan bir adim oteye gecemedin gecemiyeceksin.. Klavyenin tuslarina yazik, eskitme onlari bosuna.. Bos bos bos...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
neden olmadı? ~ 11 yıl önce
Birine "boş yazıyosun" diye hakaret etmek yerine, neden boş yazdığını düşündüğünüzü açıklayarak bize de bir fayda verebilirsiniz...
LH BİRLİKTELİĞİ. ~ 11 yıl önce
Tolga beyin konuya yaklaşımının büyük bir bölümünü paylaşıyorum.THY bu birlikteliği zor yönetir. Hoş iyi de yönetse sonuç değişmez. "Tespitler yanlış, basına açıklanınca göreceksiniz" diyen rumuzsuz kardeşim. Bu konulardaki çukurlar basın açıklamaları sonrası görülmez. Görebilmek için biraz daha beklemeniz gerekir. Sözleşme metnini okuyunca anlarız. 5,5 katımız ciro, 4,5 katımız filo yapısı olan bir havayolu ile bir birliktelik planlanıyor. Bu birlikteliğin eşit şartlarla şekillendirilmesini beklemek realist bir yaklaşım olmayacaktır. Dış göz ve dış ses THY' nin hayli yol aldığını görüyor ve anlatıyor. Bari bunu bozmayalım. Geçmişe bir bakarsanız Qualiflayer ( Swissair ve diğer üye havayolları ile tesis edilen işbirliği ) da Başbakandan gelmiş, anlaşma imzalanmış ve uzun bir süre sonra dönemin THY yöneticilerince zorlukla sonlandırılmıştır. Aslında onlarda niyeti hayli sonra anlamışlardı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEMEL KURAL ~ 11 yıl önce
Denk şirketler ortak olduklarında aynı anda kazanırlar.Aksi halde büyük olan küçük olanı yutar.Temel iktisat kanunu...
Win-Win esaslı ortaklıklar... Ve getirdikleri... ~ 11 yıl önce
Belirtilen 'win-win', yani "kazan-kazan' olan; - Turkish Engine Center (2008 yılında Pratt&Whitney ile), - Goodrich THY Teknik Servis Merkezi (2010 yılında Goodrich ile), - TURKBINE Teknik Gaz Türbinleri A.Ş. (2011 yılında ile), - TCI Kabin İçi Ekipmanları (2011 yılında TUSAŞ-TAI ile), - Uçak Koltuğu Üretimi San. Tic. A.Ş.(2011 yılında Assan Hanil ile), ortaklıklarının sonucunda kazanılanlar nedir; bilen paylaşabilir mi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sami YAVUZ ~ 11 yıl önce
COK ILGINC BULUYORUM CUNKU CAN CKISEN BIR AVRUBA TABIKI BUYUK BALIK KUCUK BALIGI YUTAR MISALI KESINLIKLE HERKES YOLUNA DILERIM AVRUBA ICINE DUSTUGU BATAKLIGI KURDAMADIKI ANCAK BIR YUNANISTANI KURDARAMIYOR YAZIK UMIT EDE$RIM THY YEM OLMAZ HER CIKISIN BIR INISI OLACAKDIR AKILLI HEDEFLERLE YOLA DEVAM SAYGILARIMLA.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
XXXXX ~ 11 yıl önce
Ne kadar ilginç, Avrupa Birliği'ne katılmak isteyen ülkelerin başını çeken Almanya, THY almaya gelince her hangi bir karşı düşünceyi aklından bile geçirmiyor. Adıklarını varsayalım, ne olacak? Almanya üzerinden uçmak istiyen Türk yolcular aynı vize zorluklarını daha fazlasıyla yaşamıyacaklar mı? Yok taş dişine onlar pastanın üzerindeki kremayı istiyorlar, başka bir şey değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir soru ~ 11 yıl önce
Ortak operasyonlar yürütülürse THY Avrupa'da mesela Frankfurt'tan Madrid'e yolcu taşıyabilecek mi? Kabotaj sınırlaması THY için kalkacak mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
Tespitler yanlış, olayın detayları basına açıklandığında göreceksiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 11 yıl önce
kabin ekibi ne olucak bu durumda? lufthansa kadar hakları olacakmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÖNCE ~ 11 yıl önce
Türk çalışan olacak mı diye bir sor.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000