17 Mart 2021, Çarşamba 13:45:33

THY'nin B737 MAX'leri ne zaman uçacak?

Yaşanan iki ölümlü kaza sonrasında Mart 2019'da uçuşları durdurulan ve yaklaşık 2 yıllık aradan sonra gökyüzüne çıkabilen Boeing 737 MAX tipi uçaklarla ilgili Türk Hava Yolları kanadında da gelişmeler yaşanıyor.
  • Ucakta sorun yoktu,MCAS denen koruyucu sistem ucagin stall’a girmesini onleyen yeni bir uygulamaydi ama pilotlar bunu bilmedigi icin ucakla didismeye calisip ucagi dusurduler.Olay bir cok defa yasanmis olmasina ragmen iki defa tecrubesiz ekibin basina geldiginde ucaklar dustu.Sonuc olarak bu sistemden vazgecildi ve eskiye donuldu.Suanda diger 737 ucaklari gibi oldu.Korkmayin 747 guvenli bir ucaktir
  • Ben bu ucak la uçmam başka imkanım yoksa ya iptal ederim ya da aktarmalı olarak başka sirket veya ucak la uçarım. Üste para verseler uçmam. Bu Aslan la vi kafese girmek gibi bi şey.
  • Öncelikle max larin haricindekiler ucsunda ona sira gelsin. Pandemi daha ne kadar vuracak bilmiyoruz.
  • Airbus kumpas kurup MAX’leri bozdu
  • Bu kadar olaydan sonra hiçbir sorun yaşamayacak bile olsalar kimse MAX ile uçmak istemeyecek .. Hep bir huzursuzluk olacak .. Tarihte böyle kritik bir olay yaşamış bu uçakların operasyonları süresiz durdurulmalı, parçaları yeniden değerlendirilmelidir.
  • acaba dusermi diye 1 saat havada iskence cekecegime,ucagin icine kadar gitmiste olsam,max oldugunu anladigim an inerim,varsin 200 300 tl gitsin,tabi cazgirlik yapar bu dusen ucakti deyip pesime 20 30 kisiyide takarim.
  • Bu sabıkalı uçakların adı çıkmış artık filodan çıkarılsa iyi olur.Arkadaşlarımız istenmeyen bir olay yaşamasın temennimiz o
  • ucsun da kaptan olalim artik insallah
  • Ölünce boing ne kadar tazminat veriyor?
  • iSTİHDAMA ETKİSİ OLUR UMARIM.

Yaşanan iki ölümlü kaza sonrasında Mart 2019'da uçuşları durdurulan ve yaklaşık 2 yıllık aradan sonra gökyüzüne çıkabilen Boeing 737 MAX tipi uçaklarla ilgili Türk Hava Yolları kanadında da gelişmeler yaşanıyor.

Uçuşlarının durdurulmasından sonra çok sayıda denetimden geçen Boeing 737 MAX'lerle ilgili ABD Federal Havacılık Dairesi, Kasım 2020'de uçuşa elverişlilik onayı vermişti. Bu gelişme üzerine birçok şirket söz konusu uçaklarla ticari uçuşlara başladı.

Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı (EASA) da Ocak 2021'de MAX'lerin uçuş operasyonlarında kullanılabileceğini duyurdu.
Türkiye'deki hava yolu şirketleri içerisinde filosunda hali hazırda 24 Boeing 737 MAX uçağı bulunan Türk Hava Yolları da planlamalara başladı. MAX krizi öncesi 12 uçağını Türkiye'ye getiren THY'nin Nisan ayı ortalarında bu uçakların operasyonlara hazır hale getirilmesi için THY Teknik A.Ş. ile ortak çalışmalar yürüttüğü bilgisine ulaşıldı.

EN KRİTİK AŞAMA KOKPİT EĞİTİMİ

AirportHaber'in edindiği bilgiye göre; B737 MAX uçaklarının kablolama sistemlerinde düzenlemeye gidileceği ve pilotların tazeleme eğitimleri sonrasında MAX'lerin operasyonlar için hazır edileceği öğrenildi.

İki  yıldır yerde olan MAX uçaklarının yeniden uçuşa hazır getirilmesi için en kritik aşama olarak pilotların eğitim süreci görülüyor. MAX’i uçuracak pilotların tazeleme eğitimleri için plan yapan Türk Hava Yolları’nın süreci hızlandırdığı öğrenildi.

Geçtiğimiz ay EASA tarafından yayınlanan değerlendirme raporunu hedef alan THY’nin Software ve MEL güncellemesi, Uçuş Ekibi Eğitimi ve Modifikasyon aşamaları olmak üzere 4 ana konuya yoğunlaştığı öğrenildi.

HEDEF NİSAN AYINDA HAZIR HALE GETİRMEK

Uzun bir süredir yerde olan THY’nin MAX uçaklarının söz konusu değerlendirmeleri ve teknik çalışmaların Nisan ayı sonuna kadar bitirilmesi ve Nisan ayı bitmeden uçuşa hazır hale getirilmesi planlanıyor.

Öte yandan çalışmaların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile koordine şeklinde yürütüldüğü ve SHGM’nin de süreci yakında takip ettiği öğrenildi.

Nisan ayı itibariyle hazır hale gelmesi planlanan MAX’lerin ilk uçuşunu ne zaman yapacağı ise henüz planlanmadı.

©AirportHaber.com

THY'nin B737 MAX'leri ne zaman uçacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (26)

Aviator ~ 3 yıl önce
Ucakta sorun yoktu,MCAS denen koruyucu sistem ucagin stall’a girmesini onleyen yeni bir uygulamaydi ama pilotlar bunu bilmedigi icin ucakla didismeye calisip ucagi dusurduler.Olay bir cok defa yasanmis olmasina ragmen iki defa tecrubesiz ekibin basina geldiginde ucaklar dustu.Sonuc olarak bu sistemden vazgecildi ve eskiye donuldu.Suanda diger 737 ucaklari gibi oldu.Korkmayin 747 guvenli bir ucaktir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
No 737 Max ~ 3 yıl önce
Ben bu ucak la uçmam başka imkanım yoksa ya iptal ederim ya da aktarmalı olarak başka sirket veya ucak la uçarım. Üste para verseler uçmam. Bu Aslan la vi kafese girmek gibi bi şey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kpt morienni ~ 3 yıl önce
Öncelikle max larin haricindekiler ucsunda ona sira gelsin. Pandemi daha ne kadar vuracak bilmiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MAX guvenlidir ~ 3 yıl önce
Airbus kumpas kurup MAX’leri bozdu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Max le uçmak mı.. ~ 3 yıl önce
Bu kadar olaydan sonra hiçbir sorun yaşamayacak bile olsalar kimse MAX ile uçmak istemeyecek .. Hep bir huzursuzluk olacak .. Tarihte böyle kritik bir olay yaşamış bu uçakların operasyonları süresiz durdurulmalı, parçaları yeniden değerlendirilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
antalyali ~ 3 yıl önce
acaba dusermi diye 1 saat havada iskence cekecegime,ucagin icine kadar gitmiste olsam,max oldugunu anladigim an inerim,varsin 200 300 tl gitsin,tabi cazgirlik yapar bu dusen ucakti deyip pesime 20 30 kisiyide takarim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737 MAX ~ 3 yıl önce
Bu sabıkalı uçakların adı çıkmış artık filodan çıkarılsa iyi olur.Arkadaşlarımız istenmeyen bir olay yaşamasın temennimiz o

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cpt upgrade ~ 3 yıl önce
ucsun da kaptan olalim artik insallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 3 yıl önce
Ölünce boing ne kadar tazminat veriyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İSTİHDAMA ETKİSİ ~ 3 yıl önce
iSTİHDAMA ETKİSİ OLUR UMARIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000