25 Eylül 2011, Pazar 08:08:47

VIRGIN ATLANTIC HANGİSİNİ SEÇECEK?

Dahi pazarlama ustası Sir Richard Branson'un havayolu Virgin Atlantic, kısa süre içinde bir ittifak seçimi gerçekleştirip ilan edeceklerini açıkladı...
  • Sadece 4 şirketin imtiyaz hakkına sahip olduğu açık semalar anlaşması çoktan sona erdi. Şimdi AB ile ABD arasında tam açık semalar var.
  • şirketlerin ticari kararlarına etki etmez, edemez. rekabet hukukuna aykırı. thy'de de etmemiştir.
  • olayları yerinde tespit etmek için pilot olan ve yine uçuşların bazılarına ''ayda bir gibi'' bizzat katılan ve yine kabin memuru lisansı olan ve ayda bir kez kabinde yolcularına servis yapan bizim şark kurnazı kro patronlarımızdan yüz kat varlıklı, bin kat insan olan ve bunlar sayesinde başarılı olan bir işadamıdır branson..
Transatlantik havayolları arasında herhangi bir ittifaka dahil olmayan nadir havayollarından Virgin Atlantic'in hangi ittifaka üye olacağı sektörde merakla bekleniyor.  
Bilindiği üzere dünyada 3 farklı havayolu ittifakı var. Star Alliance, Oneworld ve Skyteam. Ülkemizde THY'nin üyeliği dolayısı ile Lufthansa'nın da dahil olduğu Star Alliance'ı duymayan kalmadı.  
 
Ezeli rakipleri British Airways'in üye olduğu Oneworld'ü seçmesi neredeyse imkansız gözüken havayolunun Star Alliance'a çok yakın olduğu konuşuluyor. Zira Virgin Atlantic'in yüzde 49 hissesine sahip olan Singapore Airlines da bir StarAlliance üyesi.               
 
Virgin Atlantic Havayolları'nı tüm ittifaklar için cazip kılan sebep, Londra Heathrow Havalimanı'ndaki altın değerinde slot hakları. Havayolu buna ilave olarak, Heathrow Havalimanı'ndan EU-ABD arası açık semalar (open skies) anlaşması kapsamında uçma iznine sahip sadece 4 havayolundan biri.              
 
Herhangi bir ittifaka katılmak, mutlaka Branson gibi bir pazarlama ve yenilik dahisinin özgürlüğünü kısıtlayacaktır. İttifaklar her ne kadar havayollarına ekonomik artılar getirse de karar alma süreçlerinde özgürlüklerini nispeten etkiler. Her havayolu bağlı olduğu ittifakın ortak kararlarına uymak zorundadır.

Ben böyle bir katılım sonrasında Branson'ın yavaş yavaş havacılık sektöründen çekileceğini tahmin ediyorum. Heyecanların azaldığı ortamlar Branson karakterindeki insanları doyurmaz, tatmin etmez. Sonuç olarak Virgin Atlantic, hangi ittifaka katılırsa katılsın Sir Richard Branson'ın adı Southwest kurucusu Herb Kelleher ile beraber havacılık tarihinin en dahi girişimcileri arasındaki yerini koruyacaktır.

Tolga Turgut / AKŞAM
VIRGIN ATLANTIC HANGİSİNİ SEÇECEK?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Sadece 4 şirketin imtiyaz hakkına sahip olduğu açık semalar anlaşması çoktan sona erdi. Şimdi AB ile ABD arasında tam açık semalar var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
şirketlerin ticari kararlarına etki etmez, edemez. rekabet hukukuna aykırı. thy'de de etmemiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
olayları yerinde tespit etmek için pilot olan ve yine uçuşların bazılarına ''ayda bir gibi'' bizzat katılan ve yine kabin memuru lisansı olan ve ayda bir kez kabinde yolcularına servis yapan bizim şark kurnazı kro patronlarımızdan yüz kat varlıklı, bin kat insan olan ve bunlar sayesinde başarılı olan bir işadamıdır branson..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000