11 Kasım 2008, Salı 08:18:42

YUSUF BOLAYIRLI, KARA KUTU'YA KONUŞTU

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan'ın sunduğu "Kara Kutu" programı başladı. Kara Kutu'nun bu haftaki konuğu havacılığın duayenlerinden Yusuf Bolayırlı...
  • Sefa bey böyle bir proğramı hazırladığınız için sizi ve airport tv yi kutluyorum.Tek başına airport tv nin kuruluşu bile benim gibi havacılığa gönül vermiş ve tam 40 yılını bu yolda harcamış biri için büyük mutluluk,tekrar tebrikler ve başarılar.Mehmet TUĞRİÇERİ
  • Belki bu kadar sevildiğinizi sizde bilmiyorsunuzdur.Sene 1991 grevden hemen sonra işten çıkartılanlar arasında bende varım.Ama inanınki size hiçbir kırgınlığım yok.Hatta sizi baba yarısı kadar sayıyor ve seviyorum.Geçen gün ACT hangarda karşılaştığımızda ellerim hyd.likli olduğu için elinizi öpemedim ama sevgim ve saygım hiç bitmeyecek.1991 senesinden beri bu duygularımı size aktarma fırsatı bulamadım.Sizi çok takdir ediyor ve başarılar diliyorum.Saygılarımla.
  • Yusuf Bolayirli'nin sohbetini merakla ve zevkle izledim. Kendisi benim gözümde THY nin hayatina girmis en iyi olaydir. Bugünki yönetim THY'de yaptikleri ile övünüyorsa, Yusuf Bolayirli'ya cok sey borcluudur. Yusuf Hocamiz, 2003 yilinda THY den ayrilirken alt yapisi saglam, 2001 krizini atlatmis, kalitede standardi, International seviyeye ulasmis bir sirket birakmasaydi, bugünki yönetim THY ile bugün cok daha geride olurdu. Ama Yusuf Bolayirli THY'nin dümenine gectiginde THY iyilesmesi zor bir hasta durumundaydi, ve YUSUF BOLAYIRLI ile CEM KOZLU o hastayi 2000 lere en iyi sekilde iyilestirip hazirladi.... Ikisinede saygilarimi sunuyorum ve olaylar karisisinda Yusuf Bolayirli'nin bu kadar alcak gönüllü mütevazi davranmamasini istiyorum. Bugünki yönetim Yusuf hocama camur atmak icin girisimlerde bulundu bunu hepimiz biliyoruz, gecenlerde Sn. Kotil'in, THY'nin Qualiflyer olayinda basarisiz oldugunu söyledigi bir yazisini okumustum, cok KINADIM. Qualiflyer tamamiyle SWISSAIR'in basarisizligidir. Bunu o zamanki THY'ye mal etmek bugünki yönetime yakismiyor. YUSUF HOCA.. Seni tanimasamda, birlikte calisma firsatim hic olmasada, Türkiye'de havacilik camiasinin babasisin benim icin. Her zaman örnek alacagim biri olacaksin.. Saygilar..
  • YUSUF BOLAYIRLI BEYİN İYİ YÖNLERİNİ DUYDUM ANCAK ZAMANINDA ODA ANAP İKTİDARINA UYMAK ZORUNDA KALMIŞ..ŞUANKİ YÖNETİMİN AKP TEMSİLCİLİĞİ GİBİ..EEE DÜDÜK KİMDEYSE ÖTTÜRÜYOR İŞTE
  • Havacılık mesleğine basladığım yıllarda vekaleten Genel Md olan Sn.BOLAYIRLI baba gibi şefkatli amca gibi baba canlı sevgisini hayatında işiyle ve çevresinde olan herkesle paylasan engin tecrubeli EKOL bir insansınız bu yuzden bu asla değişmez yönetim deiğişir sirketler kalıcıdır demiştiniz amaa siz hiç değişmediniz bu yukardakilere (TK) kapak olsun siz THY nın bir ekolüsünüz benim tabirimle THY nin tonton amcaası.
  • Bir zamanlar bizde çizmeci tarafından aranmıştık.Aman dikkat..
  • Bizlerde bir ankzede olmadan evvel sizin gibi çizmeci tarafından aranmıştık.Aman dikkat
  • yayınızı suan internetten izliyoruz tek kelimeyle süper bir program sefa bey tebrikler. buradan yayına online soru sorma sansınada sahip olursak cok seviniriz

Airport TV ekranlarında yer alan ve Uçak Teknisyenleri Derneği (UTED) Onursal Başkanı Sefa İnan'ın sunduğu Kara Kutu programının bu haftaki konuğu myTECHNIC Yönetim Kurulu Başkanvekili Yusuf Bolayırlı...

Bu akşam ki programda Sefa İnan'ın konuğu olan Yusuf Bolayırlı, Türk Hava Yolları'nda Genel Müdürlük yaptığı dönemle bugünkü yönetim dönemini değerlendirdi.

THY eski Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, Türk Hava Yolları'na giriş dönemini ve bu dönemde yaşadıklarını Kara Kutu'ya anlattı.

THY'deki Genel Müdürlük kariyerinin ardından, üst yönetici olduğu gerekçesiyle o dönemin kanunlarına göre başka bir havayolu şirketinde aynı pozisyonda çalışmayacağını belirten Bolayırlı, emekliliğin tadını çıkarmayı planlarken 2003 yılında Varan Turizm'deki kariyerine başladığını belirtti. Şirketin charter uçuşların yoğun olduğu dönemde Almanya'dan kiraladığı uçaklarla sefer düzenlediğini söyleyen Yusuf Bolayırlı, ilerleyen süreçte  Varan'ın ön izinlerini dahi aldığını ancak piyasa koşullarının uygun olmaması sebebiyle projenin hayata geçirlemediğini ifade etti.

"THY YÖNETİMİ BAŞARILI"

Sefa İnan'ın "Sizin döneminizde THY'ye baktığınızda bugünkü yönetimi nasıldeğerlendiriyorsunuz?" sorusuna da içtenlikle cevap veren Bolayırlı, "Bizim dönemimiz farklıydı, bu dönem farklı. Filo sayısı değişti, gelirler arttı ve Star Alliance'a girildi. Yönetim karlarını arttırdığı için başarlılı buluyorum. THY'nin bu başarısı da açık söylemek gerekirse beni sevindiriyor" dedi.

Bolayırlı, yapılan işlerin tüm günahı ve sevabından THY Yönetimi'nin sorumlu olduğunu belirtti.

"VARAN'DAYKEN ÇİZMECİ BENİ ARADI"

Yusuf Bolayırlı, Varan Turizm'de Yönetim Kurulu Üyeliği yaptığı dönemde Yavuz Çizmeci'den sürpriz bir telefon aldığını söyleyerek, "Varan'da genel müdürlük görevini bıraktıktan sonra yönetim kurulu üyeliğimin devam ettiği süreçte, Yavuz Bey beni aradı; 'Yusuf abi, biz Cankut Bey ile birlikte teknik hangar işine girmeye karar verdik tüm hazırlıklarımız tamam, Sabiha Gökçen'den de bir arsa aldık. Bizimle çalışır msın?' diye sordu. Bende projeyi dinlediğimde kafama yattı ve bu işe başladık" şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Yusuf Bolayırlı

"SİYASİ KURUMLARDA KADROLAŞMA HER ZAMAN OLUR"

Türk Hava Yolları'ndaki kadrolaşma iddialarına değinen Sefa İnan'ın sorusuna cevap veren Yusuf Bolayırlı, "Ben Türk Hava Yolları'nda 1991 yılından 2003 yılına kadar 6 ayrı hükümetle çalıştım. Dünyanın her yerinde hükümet kurumlarının  çeşitli departmanlarına kendi anlaştığı insanları getirebilir. Bu ABD'de dahi böyledir. Bu dönemde yapılanın da böyle olduğunu düşünüyorum. En tepedekilerin kafaları kimle uyuşuyorsa onlarla çalışmak isteyebilir" dedi.

"ŞÜRKÜ CAN'A YAZIK OLDU"

Türk Hava Yolları'nda yaşanan "Deve kesme skandalı" ile ilgili konuya da değinen Yusuf Bolayırlı, "Şükrü Can iyi bir teknisyen, iyi bir kişidir. Ancak, tahminim o ki Şükrü Can, RJ'lerin gönderilmesi sonucu teknisyenlerin galeyanına gelerek böyle bişey yapmış diye düşünüyorum. Ama böyle olmamalıydı, abartılı oldu" şeklinde konuştu.

Kara Kutu - Yusuf Bolayırlı"THY'YE KIRGINIM!"

Sefa İnan'ın "Türk Hava Yolları'ndan ayrıldıktan sonra neden mahkemeye verildiniz?" sorusunu yanıtlayan Bolayırlı, bu konuda THY'ye kırgın olduğunu belirterek, "1997 yılında Ankara'da 3 ayrı bölgede kiralık ofislerimiz vardı. Bunların tek bir binada toplanması önerildi. Bende arkadaşlara yer aratırmalarını söyledim. Araştırmalar yapıldı en uygun 3-4 yrden birini seçtik. Yönetim Kurulu'na sunduk onay geldi. Ardından üst mercilerden de onaylar çıkınca orayı kiraladık. Ben yönetimden ayrıldıktan sonra takriben 2003-2004 yılıydı. THY Yönetimi tarafından mahkemeye verildim. Gerekçesi ise kiralanan yere gereğinden fazla para ödenerek şirketin zarara uğratılmasıydı. Mahkeme davayı reddetti. THY itiraz etti, bir üst mahkeme de 2. celseden sonra davada bizi suçsuz bularak beraatimize karar verdi" dedi.

THY Yönetimi'nin "THY Kültürü"nü bilmediği için böyle bir dava açıldığını ifade ederek, "30 yıl hizmet ettiğiniz bir şirkette böyle birşeyle karşılaşmak beni çok üzdü. Yönetimin "THY Kültürü"nü bilmemesinden kaynaklanan bir dava olduğunu düşünüyorum. Hizmetlerimin ardından böyle bir olayla karşılaştığım için kırgınım" dedi.

Bolayırlı, Sefa İnan'ın "THY Genel Müdürlüğü'nün önünden geçerken neler hissediyorsunuz?" sorusuna da, "Ben, bir zamanlar burada çalışmıştım diyorum" şeklinde yanıt verdi.

Bolayırlı'nın mahkemeye verilişini anlatırken gözlerinin dolduğu görüldü...

"İSTANBUL HAVAYOLLARI'NIN BATMA SEBEBİ THY DEĞİL"

Geçtiğimiz Cuma günü Airport TV Genel Yayın Koordinatörü Ali Kıdık'ın sunduğu "Sorun, Cevaplasın..." programına konuk olan Tailwind Havayolları Genel Müdürü Safi Ergin'in İstanbul Havayolları'nın batmasına sebep olarak THY'nin tutumunun önemli rol oynadığını ima etmesine de 'Kara Kutu'da cevap veren THY eski Genel Müdürü Yusuf Bolayırlı, "Istanbul Airlines'ın batışının tamamen THY'ye bağlanması yanlış, Korhan Oyman bu konuda güzel bir yazı yazmış, aynen katılıyorum. Sadece THY ile rekabet batış nedeni olamaz. İstanbul Havayolları, o dönemde yaşanan kriz öncesindeki para akışının devam etmemesi sonucu zora girdi. Yani Safi Bey olayı sadece THY'ye bağlamasın. Başka nedenler de var" ifadelerini kullandı.

myTECHNIC PROJESİ

myTECHNIC Projesi'nden de bahseden Bolayırlı, "İstanbul'u merkez alırsanız Non-Stop uçuş mesafesinde 4 bin civarında uçak var. Lufthansa, KLM, Air France vb. büyük şirketlerin hangarlarını çıkardığınız zaman kalan pastadan bizde pay almak istiyoruz. Yılda 80 uçak ve 25 motor bakımını planlıyoruz" dedi.

Sefa İnan'ın yeni hangarları sektörün kaldırıp kaldırmayacağı sorusunu da yanıtlayan Bolayırlı, "Bence şimdilik bu kadar hangar yeterli. Bu işi de alışveriş merkezleri işine çevirmenin anlamı yok. Örneğin, Bakırköy'de Carousel var, yanında Capacity, onun aşağısında da Galeria var. Böyle olursa alışveriş merkezlerinde kiralar artıyor diyenler ondan sonra aynı şeyi bizim sektör için söylemeye başlar" şeklinde konuştu.

Bu arada Sefa İnan, seyircilerden gelen bir SMS'te Cem Kozlu ile ilgili sorulan sorunun ardından 1 Aralık tarihinde Cem Kozlu'nun 'Kara Kutu'ya konuk olacağını belirterek sorunun muhatabına sorulması gerektiğini ifade etti.

YUSUF BOLAYIRLI, KARA KUTU'YA KONUŞTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Tuğriçeri ~ 15 yıl önce
Sefa bey böyle bir proğramı hazırladığınız için sizi ve airport tv yi kutluyorum.Tek başına airport tv nin kuruluşu bile benim gibi havacılığa gönül vermiş ve tam 40 yılını bu yolda harcamış biri için büyük mutluluk,tekrar tebrikler ve başarılar.Mehmet TUĞRİÇERİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BLRD ~ 15 yıl önce
Belki bu kadar sevildiğinizi sizde bilmiyorsunuzdur.Sene 1991 grevden hemen sonra işten çıkartılanlar arasında bende varım.Ama inanınki size hiçbir kırgınlığım yok.Hatta sizi baba yarısı kadar sayıyor ve seviyorum.Geçen gün ACT hangarda karşılaştığımızda ellerim hyd.likli olduğu için elinizi öpemedim ama sevgim ve saygım hiç bitmeyecek.1991 senesinden beri bu duygularımı size aktarma fırsatı bulamadım.Sizi çok takdir ediyor ve başarılar diliyorum.Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Swissair (Tugrul Özalp) ~ 15 yıl önce
Yusuf Bolayirli'nin sohbetini merakla ve zevkle izledim. Kendisi benim gözümde THY nin hayatina girmis en iyi olaydir. Bugünki yönetim THY'de yaptikleri ile övünüyorsa, Yusuf Bolayirli'ya cok sey borcluudur. Yusuf Hocamiz, 2003 yilinda THY den ayrilirken alt yapisi saglam, 2001 krizini atlatmis, kalitede standardi, International seviyeye ulasmis bir sirket birakmasaydi, bugünki yönetim THY ile bugün cok daha geride olurdu. Ama Yusuf Bolayirli THY'nin dümenine gectiginde THY iyilesmesi zor bir hasta durumundaydi, ve YUSUF BOLAYIRLI ile CEM KOZLU o hastayi 2000 lere en iyi sekilde iyilestirip hazirladi.... Ikisinede saygilarimi sunuyorum ve olaylar karisisinda Yusuf Bolayirli'nin bu kadar alcak gönüllü mütevazi davranmamasini istiyorum. Bugünki yönetim Yusuf hocama camur atmak icin girisimlerde bulundu bunu hepimiz biliyoruz, gecenlerde Sn. Kotil'in, THY'nin Qualiflyer olayinda basarisiz oldugunu söyledigi bir yazisini okumustum, cok KINADIM. Qualiflyer tamamiyle SWISSAIR'in basarisizligidir. Bunu o zamanki THY'ye mal etmek bugünki yönetime yakismiyor. YUSUF HOCA.. Seni tanimasamda, birlikte calisma firsatim hic olmasada, Türkiye'de havacilik camiasinin babasisin benim icin. Her zaman örnek alacagim biri olacaksin.. Saygilar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
BİR BİLEN ~ 15 yıl önce
YUSUF BOLAYIRLI BEYİN İYİ YÖNLERİNİ DUYDUM ANCAK ZAMANINDA ODA ANAP İKTİDARINA UYMAK ZORUNDA KALMIŞ..ŞUANKİ YÖNETİMİN AKP TEMSİLCİLİĞİ GİBİ..EEE DÜDÜK KİMDEYSE ÖTTÜRÜYOR İŞTE

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mülayiim ~ 15 yıl önce
Havacılık mesleğine basladığım yıllarda vekaleten Genel Md olan Sn.BOLAYIRLI baba gibi şefkatli amca gibi baba canlı sevgisini hayatında işiyle ve çevresinde olan herkesle paylasan engin tecrubeli EKOL bir insansınız bu yuzden bu asla değişmez yönetim deiğişir sirketler kalıcıdır demiştiniz amaa siz hiç değişmediniz bu yukardakilere (TK) kapak olsun siz THY nın bir ekolüsünüz benim tabirimle THY nin tonton amcaası.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir ANK zede ~ 15 yıl önce
Bir zamanlar bizde çizmeci tarafından aranmıştık.Aman dikkat..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir ANK zede ~ 15 yıl önce
Bizlerde bir ankzede olmadan evvel sizin gibi çizmeci tarafından aranmıştık.Aman dikkat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adnan cavusoglu ~ 15 yıl önce
yayınızı suan internetten izliyoruz tek kelimeyle süper bir program sefa bey tebrikler. buradan yayına online soru sorma sansınada sahip olursak cok seviniriz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000