28 Nisan 2024, Pazar 15:48:45

Efsane uçak "Martin JRM Mars" geri dönüyor

ABD Donanması için üretilmiş en büyük uçan botlardan biri olan Martin JRM Mars, bu yılın ilerleyen zamanlarında bir müze parçası olarak ABD'ye geri dönüyor.

ABD Donanması için üretilmiş en büyük uçan botlardan biri olan Martin JRM Mars, bu yılın ilerleyen zamanlarında bir müze parçası olarak ABD'ye geri dönüyor. Büyük, dört motorlu "Philippine Mars" adlı bu uçan bot, işletmecisi Coulson Aviation'dan satın alındı ve Arizona'daki Pima Hava ve Uzay Müzesi'nde sergilenecek. Pima Hava ve Uzay Müzesi, dünyanın en büyük tarihî uçak koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor.

Mars, II. Dünya Savaşı'nın sonlarında hizmete girmiş ve Büyük Okyanus'taki uzak ABD üslerine kargo taşımak için kullanılmıştı. Kore Savaşı sırasında ise Hawaii ve Kaliforniya arasında yaralı askerleri taşıyan tıbbi nakliyat operasyonlarına katıldı. 

1956'da emekliye ayrılan Philippine Mars ve üç kardeşi hurdaya satılmak üzereyken, 1958'de Kanadalı ağaç şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum onları satın almış ve British Columbia'da yangın söndürücü uçaklara dönüştürmüştü. Mars'lar, bir yangını söndürmek için 7.000 galondan fazla su ve yangın geciktirici boşaltabiliyor. Mars, su yüzeyinin hemen üzerinden geçerek, gövdedeki çekilebilir kepçeler aracılığıyla 30 ton suyu sadece 22 saniyede tanklarına doldurabiliyor.

MALİYETLER ARTINCA HİZMET DIŞI BIRAKILMIŞTI

"Büyük Dört"ten biri 1961'de yangın söndürme operasyonu sırasında, bir diğeri ise 1962'de Pasifik tayfunu tarafından harap edilerek kullanılamaz hale geldi. 2007'de, geriye kalan iki uçak Coulson Aviation tarafından satın alındı ve yıllarca sözleşmeli yangın söndürücü olarak hizmet verdi, ancak 2010'ların ortalarına gelindiğinde işletme ve bakım maliyetleri artmaya başladı. Şirket, uçakları hizmet dışı bıraktı.

Geçen ay,  Martin JRM Mars'lardan bir diğeri olan Hawaii Mars'ın British Columbia Havacılık Müzesi'ne bağışlanacağı açıklandı.

Coulson Group CEO'su Wayne Coulson, "Bu, Martin Mars su bombacıları için heyecan verici bir ay oldu. BC ve ABD'deki birçok kişinin yıllarca süren hizmetlerine ve çalışmalarına uygun bir saygı olarak, her iki Mars uçağının da 2024 yılında dünya çapında önemli kurumlarda dinlenmeye başladığını görmekten memnuniyet duyuyoruz." dedi.

©AirportHaber.com

Efsane uçak "Martin JRM Mars" geri dönüyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000