24 Nisan 2024, Çarşamba 10:53:52

Fatih Altaylı THY yöneticilerinin maaşlarını kaleme aldı

AirportHaber yazarlarından Bilal Yıldız'ın THY yöneticilerinin maaşlarını kaleme aldığı yazısı gündeme oturdu.
  • Yöneticilerin ne kadar maaş aldığı önemli değil kazancı ile mal varlığı orantısına bakmak lazım yılda 1 miyon kazanıp 5 milyon harcıyorsa sorun budur
  • Öyle personelin Brüt maaşını ifşa ederseniz, Rabbim de sizin astronomik maaşlarınızı ifşa ettirir.
  • Gökten zembille inip altında 2-3 kişi ile müdürlük yapanlar var. Maaşlara bak. Yerde memurundan, müdürüne hepsi dayısının biricik torpillisi. Hele üst yönetici maaşları. Ya bir ülkede asırlarca bir yönetim durur ve ballanan adamları sürekli ceplerini doldurur mu? Adamın konuşmasından haberi yok genel müdür diye getirmişler, milyonları indiriyor cebe. Allah ile kandırıp kendileri her isi yapıyor. Değerliye değersiz muamelesi yapar, değersizi adam yerine koyarlar. Bu millet sizden bıktı. Seçim olsa da sizden bir kurtulsak artik.
  • Thy calisan maaslari artik bir memur maaşi gibi oldu..yonetim ilw arada ucuk bir fark vwr..havayolu personlei yuksek maas almalı..su anda ozel sirketler daha fazla veriyor..bu haksizlik
  • Hicbir ozel sirket 50 yasinda emekli etmiyor ..hibir ulkede 50 yasinda emekli olunmuyor ..thy nin emeklilik politikasi cok mantiksiz..avrupada insanlar 63 yasina kadar calisiyor ..ne emekliliginden bahsediiyor
  • Madem yönetici maaşları dünyanın en iyi şirketlerine kiyaslaniyor çalışanların maaşları da aynı şekilde baz alınmalı. Yada aynen biz çalışanlara yapıldığı gibi iş beklenirken Avrupa, maaş verirken Afrika baz alınsın. Adalet ve eşitlik istiyoruz.
  • İstasyon ya da Satış müdürleri 350 bin TL mi maaş alıyormuş? Sallamış resmen. Kimse de buna bir yorum yapmamış.3 e çarpmış Altaylıya bu rakamları veren resmen..
  • THy'nin filodaki uçak sayısı 354 değil 454 yanlış yazılmış.
  • 15 yıllık memurum 30 bin alamıyorum yazık gercekten yazık
  • Sanane fatih elalemin maaşından. Sen fonlanmana bak

AirportHaber yazarlarından Bilal Yıldız'ın THY yöneticilerinin maaşlarını kaleme aldığı yazısı gündeme oturdu.

Gazeteci Fatih Altaylı da bu yazıyı değerlendirerek dünyadaki örneklerini sıraladı.

Altaylı'nın yazısı:

Türk Hava Yolları’nda yöneticilerin aldığı maaşlar eski bir THY başmüfettişi olan Bilal Yıldız’ın açıklamasıyla gündeme oturdu.

Eski başmüfettişin verdiği sayılara göre THY’de genel müdür maaşı aylık 1 milyon 400 bin TL.

8 genel müdür yardımcısının maaşları ise 1 milyon 260 biner TL imiş.

41 başkanın maaşları 700’er bin, 53 başkan yardımcısının her birinin maaşı 490 bin, “yüzlerce” dediği müdürlerin maaşları ise 350’şer bin TL imiş.

Bu maaşlar Türkiye gibi bir ülkede gerçekten yüksek maaşlar.

Ancak dünya ölçeğinde bakınca durumu daha iyi anlamak mümkün.

THY genel müdürünün maaşı dolara çevrilince yaklaşık 43 bin dolar ediyor. Bu da yılda 515 bin dolar eder.

Sağlam para.

Peki bu görevin hakkı bu mu!

Dünyada THY ölçeğindeki havayolu şirketlerindeki duruma bir bakalım.

Dünyanın en büyük havayolu şirketlerinden ABD merkezli Delta Airlines’in CEO’su geçen yıl 950 bin dolar maaş almış. Buna ek olarak 2,7 milyon dolar bonus ve 5,7 milyon dolar da hisse senedi geliri elde etmiş. Toplamı 9,6 milyon dolar. Şirketin toplam 985 uçağı var.

Yine ABD merkezli United Airlines’in CEO’su ise 2022 yılında 9,8 milyon dolar toplam gelir elde etmiş. Bu miktar 2023 yılında 18,6 milyon dolara çıkmış. United’in uçak sayısı da 954.

Avrupa’ya gelirsek British Airways CEO’sunun yıllık geliri 1 milyon pound yani yaklaşık 1 milyon 200 bin dolar. Şirketin uçak sayısı ise 288.

Lutfhansa CEO’sunun geçen yılki geliri ise 5,5 milyon euro. Hemen hemen 6 milyon dolar. Şirketin uçak sayısı 721.

THY’nin rakipleri olarak gösterilen Singapore Airlines’a bakalım isterseniz.

Onun da CEO’su yılda 6,7 milyon dolar gelir elde ediyor. Şirketin toplamda 161 uçağı var.

THY’nin uçak sayısı ise 365.

Yani anlayacağınız THY Genel Müdürü’nün maaşı aslında o kadar da yüksek değil.

Ama Türkiye’de genel ücretler o kadar düşük ve TL o kadar değersiz hale gelmiş ki, dünya ölçeğinde düşük olan maaşlar burada yüksek gibi görünüyor.

Tabii bir de liyakat meselesi var.

THY Genel Müdürü oraya liyakatle mi atanıyor, siyasetle mi!

Asıl rahatsız edici olan da bu zaten.

MERAKLISINA NOT: Bu yazıyı yazdım diye THY yönetimini aklıyor falan diyecek olanlar çıkabilir. THY yönetiminden kimseyi ne tanırım ne bilirim. Hayatımda bir kez bile THY’den beleş bilet almadım. Hayatımda bir kez bile THY daveti ile bir yere bedava uçmadım. Hayatımda bir kez bile THY’den biletimin upgrade edilmesini istemedim. Hatta galiba bunu istemeyen ender gazetecilerden biriymişim. Hayatımda bir kez bile bineceğim uçağa özel şarap yükletmedim, özel menü istemedim. THY yönetiminden hayatımda bir kez bir talebim oldu. O da uçakta unuttuğum bilgisayarımın bulunması. Onu da bulup teslim ettiler.

Fatih Altaylı THY yöneticilerinin maaşlarını kaleme aldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (88)

Muhasebeci ~ 3 gün önce
Yöneticilerin ne kadar maaş aldığı önemli değil kazancı ile mal varlığı orantısına bakmak lazım yılda 1 miyon kazanıp 5 milyon harcıyorsa sorun budur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İfşa Maaşlar ~ 3 gün önce
Öyle personelin Brüt maaşını ifşa ederseniz, Rabbim de sizin astronomik maaşlarınızı ifşa ettirir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Badem Turizm ~ 6 gün önce
Gökten zembille inip altında 2-3 kişi ile müdürlük yapanlar var. Maaşlara bak. Yerde memurundan, müdürüne hepsi dayısının biricik torpillisi. Hele üst yönetici maaşları. Ya bir ülkede asırlarca bir yönetim durur ve ballanan adamları sürekli ceplerini doldurur mu? Adamın konuşmasından haberi yok genel müdür diye getirmişler, milyonları indiriyor cebe. Allah ile kandırıp kendileri her isi yapıyor. Değerliye değersiz muamelesi yapar, değersizi adam yerine koyarlar. Bu millet sizden bıktı. Seçim olsa da sizden bir kurtulsak artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Irem ertem ~ 6 gün önce
Thy calisan maaslari artik bir memur maaşi gibi oldu..yonetim ilw arada ucuk bir fark vwr..havayolu personlei yuksek maas almalı..su anda ozel sirketler daha fazla veriyor..bu haksizlik

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Irem ertem ~ 6 gün önce
Hicbir ozel sirket 50 yasinda emekli etmiyor ..hibir ulkede 50 yasinda emekli olunmuyor ..thy nin emeklilik politikasi cok mantiksiz..avrupada insanlar 63 yasina kadar calisiyor ..ne emekliliginden bahsediiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrem ertem ~ 2 gün önce
Yonetim ve kendi kankalari avrupali olduğu için çalışırlar bastonla Bile ise gelirler mezara girseler mezardan çıkıp gelir çalışırlar gelir ve siyasi güç pasta gibi .
Orada duuurrrr! ~ 8 gün önce
Madem yönetici maaşları dünyanın en iyi şirketlerine kiyaslaniyor çalışanların maaşları da aynı şekilde baz alınmalı. Yada aynen biz çalışanlara yapıldığı gibi iş beklenirken Avrupa, maaş verirken Afrika baz alınsın. Adalet ve eşitlik istiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ersan G ~ 8 gün önce
İstasyon ya da Satış müdürleri 350 bin TL mi maaş alıyormuş? Sallamış resmen. Kimse de buna bir yorum yapmamış.3 e çarpmış Altaylıya bu rakamları veren resmen..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Filo ~ 8 gün önce
THy'nin filodaki uçak sayısı 354 değil 454 yanlış yazılmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS’li ~ 8 gün önce
15 yıllık memurum 30 bin alamıyorum yazık gercekten yazık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sanane fatih ~ 9 gün önce
Sanane fatih elalemin maaşından. Sen fonlanmana bak

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000