02 Ocak 2013, Çarşamba 08:46:26

UÇAKTA CEP TELEFONU İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

“Elektronik cihazların uçuş güvenliğini tehlikeye attığına ilişkin hiçbir kanıt yok” gerçeğinden yola çıkan Amerikan Havacılık Dairesi, ‘uçakta cep telefonu yasağı’ politikasını gözden geçiriyor...
  • cep telefonu evet belli bir yükseklikten sonra çekmiyor... ama şu var....uçağın son yaklaşmasında herhangibir telefonun mesaj veya arama alması....otamatik pilotu devreden çıkartabiliyor... özellikle sisli yağmurlu havalarda.....pilotun iniş meydanına yaklaşması ıls sistemiyle sağlanıyor...bu durumda telefonun aktif hale gelmesi sistemi devreden çıkartıp...kötü sonuçlara sebep olabilir... bu durum tecrubeyle mevcuttur bir kaç kez başıma geldi...onun içindir ki...fantazi kurmanın gereği yok...önce emniyet
  • yanlışşş arkadaşım.. Faraday felan olayla alakası yok.. Sallamayalım , bilgimiz olmayan konularada.. cep telefonu ucaga hiç bir etkisi yoktur.. Hemde HİÇÇ etkisi yoktur. 5000ft sonra herhangi bir sinyalde alıp gönderemez. faraday kafesi görevi görmesi için topraklı olması lazım.. Türk insanı sorunu bu işte , bilmez okumaz anlamaz , bilmediği seydende korkar.. cep telefonu sinyalleri , hertürü ucakların hiç bie sistemine en ufak bir etkisi kanıtlanmamıştır.. Kaynak boeing ve nasa..
  • Evet dusurur eger pilotun kafasina atarsaniz.
  • Bende telefonun uçağa zarar vermeme kanatindeyim ama şöyle bişey var belli bir irtifadan sonra zaten telefon sinyali olmaz...
  • uçaktaki rahatımızı bozmayın lütfen.otobüste konuşma serbest oldu adamın teki bi saat konuştu beyefendi rahatsız oluyoruz dedim aldığım cevap.uçakla gitseydin kardeş dedi.bundan sonrada jetle git kardeş demeseler bari..
  • herhangi bir etkisinin olmadığı kanaatğndeyim.uçakta tm telefonların kapalı olduğunun garantisini kimse veremez.uçağa binen insanların yarısından fazlası telefonu sesize alıp öyle biniyor.yani telefonla konuşma yapmasanız bile baz istasyonuyla sürekli iletişim içerisinde sinyal alıp veriliyor.hatta sinyal aramk için daha güçlü sinyaller gönderiyor.yani konuşma yaparkenki sinyal gücünden çok çok düşük bir sinyal gücü değil bu.şuan yolculuk yaprken insanları biraz gözlemlerseniz herkeste ipad iphone var ve bunlar internet erişimi yapabiliyor gps açılırsa konum bilgisi alıyor.yani şuan bile kabin içerisinde pilotlar da dahil bu aletleri kullanıyor.sadece cep telefonunu uçak düşüren cihaz olarak görmek biraz haksızlık.ancak uçuş keyfi konforu açısından düşünülecek olusa bence de telefonlar kapatılmalı.
  • cep telefonları teknik olarak elektronik sistemlere zarar vermeyebilir fakat yüksek irtifalarda yaydığı radyasyon çok daha fazladır.Boeing firması internet ve cep telefonu erişimi için yaptığı test de ,koltuklara neden patates çuvalı koydu sizce ? Çünkü patates insan vücudu gibi radyasyon emme özelliği vardır...bunun yanı sıra ,geliştirilecek olan telefon yazılımlarıyla kokpit'e müdahale edilebilir. Uçuş güvenliği ve insanların sağlığı adına bu uygulamanın başlaması taraftarı değilim. 5-10 saat telefonla konuşmasa yada internete girmese ölecek değil ya
  • hic olmazsa ucak da bari calmasin yasagin kalkmasina karsiyim nedir bu rezillik adam ucagin en arkasindan konusacak en ondeki de dinleyecek geyik muhabbetini
  • tek bir soru: yasaklanması için illa uçak mı düşmesi gerekiyor? kabin faraday kafesi yani sinyali engelleyici bir kafes görevi görür. buyüzden cep telefonları baz istasyonuna sinyal ulaştırabilmek için maksimum güç harcar. bu da uçakta ekranlama (etrafı örgüyle kaplanmış) bulunmayan kabloların işlevini etkiler.motor parametleri kumanda yüzeylerinden gelen sinyaller, seyrüsefer yardımcılarından alınan sinyaller GİBİ...
  • Yıllardır cep tlf ları ile ilgili bir sürü şeyler yazılıp söyleniyor.Hatta bir programda "efsane avcıları"nda da bu konuyla ilgili neler neler yaptılar.Ve sonuçta hiçbir şey olmadı.Aynı şey uçaklar içinde geçerli.Hiçbir seyrüsefer cihazının veya diğer elektronik mekanizmalarının çalışma frekans bandı cep tlf larınınki ile herhangi bir paralellik göstermemektedir.Sadece telsiz konuşmalarında (o da yaklaşık 5000 feet altında); hani radyo ve tv nin cepten etkilenmesi gibi mesaj alınması veya aranma durumunda çıkan çıtlama sesi gelir.O kadar açık cep tlf nu veya tlf ları ile uçuş yaptım.Hiçbirinde en ufak bir etkileşim görmedim.Hatta denemek için konuşma bile yaptım.Cep tlf nu sadece 5000 feet gibi bir irtifanın altında konuşabilirsiniz.o irtifanın üstünde konuşma özelliğinin dışında kullanabilirsiniz.Anlamadığım şeyde bu konuda şudur:varsayımlardan bahsedeceklerine niye denemezler?her türlü imkan var.FAA bunu kısa sürede sonuçlandırabilir.Ama sonuç benim dediğim gibi olacak.

2006’da Pakistan Havayolları’yla İslamabad’dan Karaçi’ye giderken, yolcuların uçak baz istasyonlarının erişimi dışına çıkana kadar cep telefonlarıyla muhabbeti sürdürmesine endişeyle karışık şaşırmıştım. Bu duruma kabin görevlileri müdahale etmediğine göre asayiş berkemaldi. Ama inene kadar, o  coğrafyada sık aralıklarla gerçekleşen uçak kazaları aklımdan çıkmadı.

Cep telefonlarının, uçakların elektronik sistemlerini etkileyip kazaya neden olup olmadığı yıllardır tartışılır. Ama şimdiye kadar net bir kanıt ortaya konamadı. Yine de uçakta cep telefonuyla yakın temas halinde olmak tehlikeli ve bu tehlike cep telefonunun sahibiyle sınırlı.

Geçen eylülde, uçağı tekerleklerini piste değdirir değdirmez cebini açan ve uyarılara rağmen kapatmayan yolcu,   El Paso’da tutuklandı. Ekimde Şikago’da uçağı havalanırken iPad’ini kullanan yolcu inişte gözaltına alındı. Kasımda New York La Guardia Havaalanı’nda 10’a yakın polis aracı, içinde terörist varmış gibi bir yolcu uçağını kuşattı.  Polisler, uçak pistteyken cep telefonunu kurcalayan adamı tutukladı.

İşgüzar yolcular

2010’da ABD’de 68 yaşında bir adam, uçakta cebini kapatmayan bir ergeni yumrukladı. Idaho’da gözaltına alınan adam, yolcular ve uçağı korumak için böyle bir eylemde bulunduğunu söyledi. 2011’deyse Alec Baldwin, uçak daha kapıdayken tabletinde online oyun oynadığı gerekçesiyle kabinden kovuldu! Bu örneklerin tamamı New York Times’ta konuyla ilgili bir makalede yer alıyor.

Peki tek suçlu ‘sorumsuz’ yolcular mı? Cep telefonu ya da tabletlerin uçakların çalışmasını olumsuz etkileyebileceğine ilişkin,  kanıta dayanmayan bir iddiadan yola çıkarak kural koyan Federal Havacılık Dairesi (FAA) ve diğer ülkelerdeki otoritelerin bir sorumluluğu yok mu?

Evet, cep telefonu ve diğer elektronik cihazların uçak düşürdüğüne ilişkin bugüne kadar hiçbir kanıt bulunamadı. Bu gerçeğe rağmen havacılık otoritelerinin ısrarını sürdürmesi, milyonlarca uçak yolcusu arasındaki irrasyonel korkuları körüklemekten başka bir işe yaramıyor.

2’yle 200’ün farkı

NY Times’taki makaleyi kaleme alan Nick Bilton’ın, FAA Sözcüsü Les Dorr’a ‘kanıt olmadığı halde uçakta cep yasağının neden sürdüğüne’ ilişkin sorusuna yanıtı, “Uçakta cep telefonlarının tamamen güvenli olduğuna ilişkin de kanıt yok”  olmuş. Dorr ayrıca şunu da eklemiş; “Yolcunun dikkati kalkış/iniş üzerinde olmalı.” Bilton, sözcüyü köşeye sıkıştırmayı sürdürmüş, “Ama kalkışta   e-kitap yerine matbu kitap okuyabiliyorum.” FAA, iPad veya Kindle’ın uçuşa zarar verebilecek düzeyde elektromanyetik emisyona neden olduğunu düşünüyor.

Bu muhabbetten birkaç hafta sonra FAA, pilotların kokpitte uçuş kılavuzlarına artık iPad’den eriştiğini gururla ilan etti. Konunun üzerine giden Nick Bilton, “Bu ne perhiz, ne lahana turşusu” mealindeki sorusuna FAA’dan, “İki iPad’in emisyonuyla 200 iPad’in emisyonu arasında fark var”

yanıtı aldı. Ancak uzmanlar, iki iPad’le 200 iPad’in dalga çıkışı arasında bir fark olmadığını, elektromanyetik enerjinin böyle katlanarak büyümediğini söylüyor.

Kamuoyunun ve medyanın aylar süren baskısının ardından FAA, iniş/kalkış da dahil uçaklarda elektronik cihaz kullanımı konusundaki politikasını gözten geçirmeye karar verdi. Bu ay içinde bir kurul toplanarak konuyu yeni kurallara bağlayacak. FAA’nın, NASA’nın elektronik cihazların bir soruna yol açtığına ilişkin kanıt bulunamadığına ilişkin raporunu da dikkate alması bekleniyor. Ama süreç yavaş ilerlerse, uçaklarda birkaç kişinin daha cep kullandığı için taciz edilmesi, dayak yemesi ya da gözaltına alınması kaçınılmaz.

Menderes ÖZEL
MİLLİYET

UÇAKTA CEP TELEFONU İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

yorum var ~ 11 yıl önce
cep telefonu evet belli bir yükseklikten sonra çekmiyor... ama şu var....uçağın son yaklaşmasında herhangibir telefonun mesaj veya arama alması....otamatik pilotu devreden çıkartabiliyor... özellikle sisli yağmurlu havalarda.....pilotun iniş meydanına yaklaşması ıls sistemiyle sağlanıyor...bu durumda telefonun aktif hale gelmesi sistemi devreden çıkartıp...kötü sonuçlara sebep olabilir... bu durum tecrubeyle mevcuttur bir kaç kez başıma geldi...onun içindir ki...fantazi kurmanın gereği yok...önce emniyet

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 11 yıl önce
otomatik pilotla ils le cep telefonun alakası yoktur. Boeing yok böyle bir şey diyor.. Siz nasıl tespit ettiniz?
PİLOT ~ 11 yıl önce
yanlışşş arkadaşım.. Faraday felan olayla alakası yok.. Sallamayalım , bilgimiz olmayan konularada.. cep telefonu ucaga hiç bir etkisi yoktur.. Hemde HİÇÇ etkisi yoktur. 5000ft sonra herhangi bir sinyalde alıp gönderemez. faraday kafesi görevi görmesi için topraklı olması lazım.. Türk insanı sorunu bu işte , bilmez okumaz anlamaz , bilmediği seydende korkar.. cep telefonu sinyalleri , hertürü ucakların hiç bie sistemine en ufak bir etkisi kanıtlanmamıştır.. Kaynak boeing ve nasa..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cep tel dusurur mu? ~ 11 yıl önce
Evet dusurur eger pilotun kafasina atarsaniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Belli İrtifa ~ 11 yıl önce
Bende telefonun uçağa zarar vermeme kanatindeyim ama şöyle bişey var belli bir irtifadan sonra zaten telefon sinyali olmaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
interference ~ 11 yıl önce
abicim assagıdaki yorumları biraz okursanız sebeke bulamayan telefonların en ust duzeyde dalga yaydıgını sebeke bulabilmek için bununda girisime neden olabileceginden bahsedilmekte yani ufacık bir alanda 200 kişinin telefonun max seviyede dalga yayıyor olacak
cp t tlfn ~ 11 yıl önce
uçaktaki rahatımızı bozmayın lütfen.otobüste konuşma serbest oldu adamın teki bi saat konuştu beyefendi rahatsız oluyoruz dedim aldığım cevap.uçakla gitseydin kardeş dedi.bundan sonrada jetle git kardeş demeseler bari..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorumcu ~ 11 yıl önce
herhangi bir etkisinin olmadığı kanaatğndeyim.uçakta tm telefonların kapalı olduğunun garantisini kimse veremez.uçağa binen insanların yarısından fazlası telefonu sesize alıp öyle biniyor.yani telefonla konuşma yapmasanız bile baz istasyonuyla sürekli iletişim içerisinde sinyal alıp veriliyor.hatta sinyal aramk için daha güçlü sinyaller gönderiyor.yani konuşma yaparkenki sinyal gücünden çok çok düşük bir sinyal gücü değil bu.şuan yolculuk yaprken insanları biraz gözlemlerseniz herkeste ipad iphone var ve bunlar internet erişimi yapabiliyor gps açılırsa konum bilgisi alıyor.yani şuan bile kabin içerisinde pilotlar da dahil bu aletleri kullanıyor.sadece cep telefonunu uçak düşüren cihaz olarak görmek biraz haksızlık.ancak uçuş keyfi konforu açısından düşünülecek olusa bence de telefonlar kapatılmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cockpit ~ 11 yıl önce
cep telefonları teknik olarak elektronik sistemlere zarar vermeyebilir fakat yüksek irtifalarda yaydığı radyasyon çok daha fazladır.Boeing firması internet ve cep telefonu erişimi için yaptığı test de ,koltuklara neden patates çuvalı koydu sizce ? Çünkü patates insan vücudu gibi radyasyon emme özelliği vardır...bunun yanı sıra ,geliştirilecek olan telefon yazılımlarıyla kokpit'e müdahale edilebilir. Uçuş güvenliği ve insanların sağlığı adına bu uygulamanın başlaması taraftarı değilim. 5-10 saat telefonla konuşmasa yada internete girmese ölecek değil ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ucakta olmasin ~ 11 yıl önce
hic olmazsa ucak da bari calmasin yasagin kalkmasina karsiyim nedir bu rezillik adam ucagin en arkasindan konusacak en ondeki de dinleyecek geyik muhabbetini

Yanıtla

Kalan karakter 1000
isim/rumuz ~ 11 yıl önce
tek bir soru: yasaklanması için illa uçak mı düşmesi gerekiyor? kabin faraday kafesi yani sinyali engelleyici bir kafes görevi görür. buyüzden cep telefonları baz istasyonuna sinyal ulaştırabilmek için maksimum güç harcar. bu da uçakta ekranlama (etrafı örgüyle kaplanmış) bulunmayan kabloların işlevini etkiler.motor parametleri kumanda yüzeylerinden gelen sinyaller, seyrüsefer yardımcılarından alınan sinyaller GİBİ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hmm ~ 11 yıl önce
mantıklı...
kimsin? ~ 11 yıl önce
ce telefonu ucak düşürmez. Nasıl bir zihniyetsin sen. Neye dayanarak yazabiliyorsun bunu.. Küülliyen yanlış yazdıkların.. Eğitimin nedir , hangi kaynağa , bilimsel veriye göre konusuyorsun?
FAA denesin... ~ 11 yıl önce
Yıllardır cep tlf ları ile ilgili bir sürü şeyler yazılıp söyleniyor.Hatta bir programda "efsane avcıları"nda da bu konuyla ilgili neler neler yaptılar.Ve sonuçta hiçbir şey olmadı.Aynı şey uçaklar içinde geçerli.Hiçbir seyrüsefer cihazının veya diğer elektronik mekanizmalarının çalışma frekans bandı cep tlf larınınki ile herhangi bir paralellik göstermemektedir.Sadece telsiz konuşmalarında (o da yaklaşık 5000 feet altında); hani radyo ve tv nin cepten etkilenmesi gibi mesaj alınması veya aranma durumunda çıkan çıtlama sesi gelir.O kadar açık cep tlf nu veya tlf ları ile uçuş yaptım.Hiçbirinde en ufak bir etkileşim görmedim.Hatta denemek için konuşma bile yaptım.Cep tlf nu sadece 5000 feet gibi bir irtifanın altında konuşabilirsiniz.o irtifanın üstünde konuşma özelliğinin dışında kullanabilirsiniz.Anlamadığım şeyde bu konuda şudur:varsayımlardan bahsedeceklerine niye denemezler?her türlü imkan var.FAA bunu kısa sürede sonuçlandırabilir.Ama sonuç benim dediğim gibi olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000