07 Haziran 2019, Cuma 12:20:24

3 havalimanı Ruslar'a devrediliyor

Moskova merkezli Novaport holdingin, Özbekistan'ın Semerkand, Urgenç ve Namangan'daki havalimanlarının yönetim şirketi olması bekleniyor.

Moskova merkezli Novaport holdingin, Özbekistan'ın Semerkand, Urgenç ve Namangan'daki havalimanlarının yönetim şirketi olması bekleniyor.

Centralsasian.org'ta yayınlanan bir habere göre, Rusya Başbakanı Dmitry Medvedev'in Taşkent'e yaptığı ziyarette hükümetlerarası görüşmelere dayanarak bu konuda ön bir anlaşma imzalandı.

6 Haziran'da bir Novaport temsilcisi, holding ile Özbekistan hükümeti arasında Semerkand, Urgenç ve Namangan'daki havalimanlarının modernizasyonu konusundaki işbirliğinin temelini oluşturan anlaşmanın 30 Mayıs'ta Taşkent'te imzalandığını açıkladı.

Ön anlaşma, iki ülkenin başbakanlarının katılımıyla holding başkanı Roman Troçenko ve Özbekistan Ulaştırma Bakanı yardımcısı İlkhom Makhkamov tarafından imzalandı. Ancak, mutabakat seviyesindeki tüm anlaşma budur. Şimdi danışmanlık şirketleri projenin ekonomik yönünü inceleyecek ve görüşlerini bildirecek. Novaporta temsilcisi, ancak bundan sonra nihai belgenin yasal bir zorunluluk getirerek imzalanacağını söyledi.

Ona göre, nihai belgeyi imzaladıktan sonra, bir imtiyaz sözleşmesi temelinde üç havaalanı, uzun süre Rus holding yönetimine devredilecek.

Özbekistan’da, tüm havaalanları devlet idaresi altında, yönetim otoritesi, bazı raporlara göre, “borç içinde debeleniyor” Ulusal Havayolu Özbekistan Havayolları’na ait.

Özbekistan hükümeti, üç havaalanını yabancı şirketlerin yönetimine devretme planlarını açıklamadı, aynı zamanda havaalanlarını yönetme hakkını elde etmek isteyen şirketler arasında açık bir ihale yapılmadı.

Novaport'un bir temsilcisi, yolcu sayısındaki keskin bir artış potansiyeli nedeniyle Rusların bu üç havalimanını seçtiklerini söyledi.

"Elimizdeki verilere göre, 2018'de Samarkand Havaalanı 380 bin yolcu, Urgenç Havaalanı - 330 bin ve Namangan Havaalanı - 165 bin yolcuya hizmet verdi. Semerkand ve Urgenç, bir turizm merkezi olma potansiyeline sahipse, Namangan, Fergana Vadisi'ndeki ana havaalanı olabilir. Bu yüzden ticari çıkarlardan yola çıkarak bu üç havalimanı üzerinde kontrol sahibi olmak istiyoruz ”dedi.

2007 yılında kurulan Novaport Holding hisselerinin yarısı Rus oligarşi Roman Trotsenko'nun mal varlığını yöneten AEON Corporation'a ait olup, diğer yarısı Kazakistanlı yatırım şirketi Meridian Capital'e aittir.

Her iki kurucu da, 2005 yılında Kıbrıs'ta tescil edilen TS Trans Sibirya Co Limited aracılığıyla holding Novaport'a sahip. Bu offshore şirketin gerçek sahiplerinin adları gizli tutulur.

Rus ve uluslararası ticaret havacılığı ile ilgili bir girişimciye göre, Novaport oligarşilere ait bir holding olarak kabul edilir.

Novaport'un sahibi Roman Trotsenko'dur. Rosgazneft yönetim kurulu başkanı İgor Sechin. Birkaç yıl danışmanı olarak çalıştı. Sechin Vladimir Putin'in önemli bir müttefiki. Novaport, Rusya'da ikincil havaalanları işletmektedir ve şirket ağır borçlanmaktadır. Novaport'un ana kurucusu Kıbrıs'ta, hiç kimse onun gerçek sahibini bilmiyor. Kremlin'le ilgili olduğu yönünde öneriler var. Kaynak, şimdi Özbekistan'da ihalesiz üç havalimanının bu borçlu holdingine verildiğini söylüyor.

Novaport'un web sitesinde, holdingin Semerkand, Urgenç ve Namangan'daki havalimanlarının kontrolünü idare etmeye alma konusunda bir ön anlaşma imzaladığına dair henüz bir bilgi yok. Bu nedenle, henüz yatırım bilgisi miktarı da belli değil.

3 havalimanı Ruslar'a devrediliyor

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000