04 Mayıs 2022, Çarşamba 14:03:37

Ahmet Bolat'tan Çok Önemli Mesajlar

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, şirketin mevcut durumu ve geleceğe dair personele önemli bilgiler veren bir mesaj yayınladı.
  • Herkesi mutlu edecek bir sistemi inşaa etmek imkansıza yakın. Bugüne kadar atılan adımların hepsi müspet ve menfi. Adalet herkesi mutlu etmek demek değildir; herkes için hakkaniyetli bir sonucu tesis etmektir. Herkesi kucaklamaya çalışan, adalet ve istişareyi ön planda tutan; Çalışana, yatırımcıya ve şirkete eşit mesafede olan proaktif ve tümevarımsal bir yönetim anlayışını takdir etmek elzemdir. Çözülemeyecek sorun yoktur. Sadece daha erken yada daha geç çözülen sorunlar vardır. Yeterki iyi niyet daim olsun. Selamlar,
  • 4000 tl kira nerede oturuyorsun delikanli ? evim esenyurtda 2500 tl kirasi var
  • Başkanım benim basganimmm yüce Rabbım basganimi müjde versin deye yaratmış
  • Korkmayin, ayrilin gitmek istediginiz yerlere gidin. Borlcari sonra paraniz olunca odersiniz. Bu haksizliklari kabul etmeyin. Siz egildikce daha cok yuklenecekler. Anlayin bunu artik.
  • Seni de şutlarlarsa pas bilet hakkım ne olacak diye bir yerini yırtma sonra...
  • FEDEX'te kıdemli bir First Officer yılda 350 saat uçuyor ve 200.000 dolara yakın kazanıyor. THY'de 6 yıllık bir First Officer bunun 1/4ü paraya yılda 800 saat uçuyor ve çoğu gece. Üstüne döviz kuru, enflasyon ve yığılan akademi borcuyla yaşamak da cabası. Linkedin'de şirkete güzelleme çeken, şirketin kaymağını hep yemiş Anadolu tayfası sizi yanıltmasın Ahmet Bey.. Elimiz kaymak görmeden hep taşın altındaydı bizim ama yakında çoğumuz yolcuyuz. '
  • Bolat bey hepsi reklamış demek geldiği gibi kendi fikrinde olamayan insanları işinden etmekti kendine yakın olanı ise referans olmaktı tıpkı çöp aracı şöförü hakan poyrazı koordinasyon müdürlüğüne getirmekle başardı lakin bu sizleri kurtarmayacak
  • Sn.Ahmet Bey'e fazla yuklenmeyin. Ters duz olmus bir duzen var, bu yanlis duzenin dogruya ulasmasi zaman alacaktir.Biraz sabir biraz zaman.
  • Hissedarlarınıza kar sunmak istiyorsanız, pandemiyi bahane edip kokpitten ortalama 2000USD kesinti yapıp bunu 16 ay sürdürseniz al size 160 Milyon USD, 1000 akademiliden ödemeleri gereken borçlarından 500USD fazla keserseniz 8 milyon USD eder, pazar mesaisi yol parası vs hiç uğraşmayın. Hatta TİS için SHGM’den muafiyet alın enflasyonu farkını ödemeyin bizde şirket kar etti ikramiye alıyoruz diye sevinelim. Şirketten ayrılıp borçlarını ödemeyen pilotları nasıl anlatacaksınız hissedarlarınıza? Önceki yönetimler gibi sorunlara kayıtsız kalsaydınız keşke.
  • Borç kamçındır cadet, efendi gibi öde borcunu. Bu şirket eğitiminde her şeyini ayarlamış her ay iki asgari ücret maaş vermiş, daha eğitimin sürerken bile passını vermiş, daha ne yapsın bu şirket sana?

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, şirketin mevcut durumu ve geleceğe dair personele önemli bilgiler veren bir mesaj yayınladı. 

Şirketin hisse değerini yüksek tutuma noktasında görev ve sorumlulukları bulunduğunu ifade eden Bolat, eğitim borçlarına da değindi. 

"Son dönemde özellikle döviz kurundaki artış nedeniyle birçok pilot arkadaşımızı ilgilendiren eğitim borçları için de önemli bir çalışma yaptık ve geri ödeme konusunda pilotlarımız için en makul alternatifleri sunduk" diyen THY Yönetim Kurulu Başkanı Bolat, 2023 planlamalarına da şimdiden başladıklarını söyledi.

İşte Ahmet Bolat'ın o mesajının tamamı:

"Değerli Çalışma Arkadaşlarım,

Öncelikle hep birlikte idrak ettiğimiz Ramazan Bayramınızı tebrik eder, sevdiklerinizle güzel bir bayram geçirmenizi dilerim.

Şirketimizde görev yapan pilot arkadaşlarımızın eğitim borçlarıyla ilgili geçen hafta duyurduğumuz kararlarla ilgili bazı bilgileri ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türk Hava Yolları yönetimi olarak çalışanlarımıza olduğu kadar hissedarlarımıza karşı önemli bir sorumluluğumuz var. Şirketimizin gelir gider dengesini iyi yönetmek, mali yapımızı güçlendirmek ve hisse değerini yüksek tutma noktasında görevimiz ve sorumluluğumuz bulunuyor.

Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Şirketimiz ve çalışanlarımız için neler yapılabilir, ne gibi iyileştirmeler olabilir diye sürekli fikir alışverişi yapıyoruz ve şirketimizin finansal olanakları çerçevesinde de uygulamaya koyuyoruz.

Son dönemde özellikle döviz kurundaki artış nedeniyle birçok pilot arkadaşımızı ilgilendiren eğitim borçları için de önemli bir çalışma yaptık ve geri ödeme konusunda pilotlarımız için en makul alternatifleri sunduk.

Sizlere öncelikle yeni modelimizi hazırlarken yapılan çalışmanın mantığını ve gerekçesini anlatmak istiyorum. Pilot eğitiminin maliyetini hesaplarken kendi pilot adaylarımızı da gönderdiğimiz uluslararası uçuş eğitim kuruluşlarındaki eğitim maliyetlerini; kullanılan uçak, simülatör ve konaklama gibi birçok maliyet kalemini değerlendiriyoruz. Geçmişte bu eğitimin maliyetinin 170 bin avroya kadar çıktığını gördük. Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nde verilen eğitim giderlerinin %60’dan fazlasının, Ortaklığımız giderlerinin %70’den fazlasının da döviz cinsi olması nedeniyle, bu eğitim ücretinin döviz cinsinden olması gerekmektedir. Ortaklık maliyetlerimize eğitimin verildiği dönemde döviz cinsi olarak kaydedilen alacakların o dönemki Türk lirası karşılığına çevrilmesi, bu giderin Ortaklık tarafından ciddi manada sübvanse edilmesi anlamına gelir ki bunun da borsada işlem gören şirketimiz için yapılması mümkün değildir.

Bu gerekçelerle önümüzdeki dönemde döviz kurundaki olası dalgalanmalar da dikkate alınarak Yönetim Kurulunda alınan ve İnsan Kaynakları Başkanlığımız tarafından geçtiğimiz hafta açıklanan alternatif geri ödeme yöntemleri yürürlüğe konulmuştur.

Bu çerçevede ilgili planı kabul eden arkadaşlarımızın borçları güncel kur üzerinden Türk lirasına çevrilmekte ve Ortaklığımızın maaşlar üzerinde yaptığı enflasyon düzeltmeleri göz önünde bulundurulmaktadır. Böylece pilotlarımızın borçları ödendikten sonra kalan gelirlerini en hızlı arttıracak bir düzenleme öngörülmüştür. Ayrıca borçlarının vadeleri uzun tutulmaya devam edilmiştir.

Peşin ödemede ise döviz kurunun düşük kaldığı geçmiş yıllarda borcun büyük kısmını ödemiş olan arkadaşlarımıza düşük oranda indirim yapılırken, döviz kurunun yükselmesiyle birlikte borcu yüksek olan arkadaşlarımıza da yüzde 15’e varan indirim sağlanacaktır. Toplamda yüzde 13 civarında, yaklaşık 10 milyon avrodan fazla borcun silinmesinden bahsediyoruz.

Geri ödeme yöntemleri içerisinde belirtilmemiş olsa da, isteyen arkadaşlarımız için bankalardan kredi temin edilmesi hususu da görüşülmüştür. İlgilenen arkadaşlarımıza gerekli yönlendirme yapılabilir.

Şirketimizin mali tablolarında alacak olarak görünen pilot eğitim borçları, ticaret hukuku gereği tahsilatı yapılması gereken bir konudur. Şirkete geri ödeme yükümlülüğü bulunan pilot arkadaşlarımız isterlerse mevcut ödeme koşullarına aynen devam edebilirler ancak uygulamaya koyduğumuz ödeme planlarındaki şartların daha avantajlı olduğunu ve arkadaşlarımızın bunların içerisinden birini seçmelerinin yararlı olacağını düşünüyoruz.

Değerli Arkadaşlarım,

Yolcu ve kargo gelirlerimizde pozitif yönde artış devam ediyor. Önümüzdeki dönemdeki tahminlerin iyi olması nedeniyle 2023 planlamalarına şimdiden başladık. Tip eğitimi bekleyen arkadaşlarımızın bir kısmının 2023 yılının başlarında uçuşlara katılacak şekilde eğitimlerini yapıyoruz.

Pilot eğitimlerini gerçekleştirdiğimiz Aydın Çıldır’da bulunan Türk Hava Yolları Uçuş Akademisi’nin kapasitesini ikinci pisti de gündeme alarak artıracağız. Eğitim maliyeti 140 bin avro civarında bir ücret olmasına rağmen talebin ciddi anlamda yükselmesini gözlemliyoruz.

Pilot eğitiminin tüm dünyada pahalı olduğu bir gerçek. Bununla birlikte uyguladığımız ücret yurt dışındaki örneklerle karşılaştırıldığında rekabetçi. Yine de eğitim akademimizin maliyetlerini düşürmek, kapasitesini arttırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Filomuza yeni uçaklar katıp, verimsiz uçakları filodan çıkararak verimliliğimizi arttıracağız.

Uygulamalarımızı tek taraflı karar aldık, uyguluyoruz şeklinde değil, birbirimizi anlayarak ve sorunlara gerçekten çözüm üretelim anlayışıyla hayata geçiriyoruz. Hem Şirketimize hem çalışanlarımıza hem de hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuz bunu gerektiriyor.

Yapacağımız çalışmalarda, sendikamızla karşılıklı yaptığımız değerlendirmeler, sizlerle yapılan anket ve görüşme sonuçları, sizlerden gelen öneriler bize ışık tutuyor. Yönetim Kurulu olarak bunu çok önemsiyoruz. Uzun dönemli stratejilerimizi şirketimizi güçlendirecek şekilde geliştirecek ve sizlere yönelik çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.

Bayramınızı tekrar tebrik eder, sağlık ve başarı dileklerimi iletirim.

Prof. Dr. Ahmet Bolat
Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı"

Ahmet Bolat'tan Çok Önemli Mesajlar

Yorumlar Tüm Yorumlar (179)

HimmeRt ~ 2 yıl önce
Herkesi mutlu edecek bir sistemi inşaa etmek imkansıza yakın. Bugüne kadar atılan adımların hepsi müspet ve menfi. Adalet herkesi mutlu etmek demek değildir; herkes için hakkaniyetli bir sonucu tesis etmektir. Herkesi kucaklamaya çalışan, adalet ve istişareyi ön planda tutan; Çalışana, yatırımcıya ve şirkete eşit mesafede olan proaktif ve tümevarımsal bir yönetim anlayışını takdir etmek elzemdir. Çözülemeyecek sorun yoktur. Sadece daha erken yada daha geç çözülen sorunlar vardır. Yeterki iyi niyet daim olsun. Selamlar,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doritos ~ 2 yıl önce
4000 tl kira nerede oturuyorsun delikanli ? evim esenyurtda 2500 tl kirasi var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4000 değil 5000 tl ~ 2 yıl önce
şuan da 5000 den aşağı ev pek kalmadı aylardır ev arıyorum ne diyorsun sen
Tgs ~ 2 yıl önce
Başkanım benim basganimmm yüce Rabbım basganimi müjde versin deye yaratmış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha once de yazdim ~ 2 yıl önce
Korkmayin, ayrilin gitmek istediginiz yerlere gidin. Borlcari sonra paraniz olunca odersiniz. Bu haksizliklari kabul etmeyin. Siz egildikce daha cok yuklenecekler. Anlayin bunu artik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
xxx yazana ~ 2 yıl önce
Seni de şutlarlarsa pas bilet hakkım ne olacak diye bir yerini yırtma sonra...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEVAP ~ 2 yıl önce
Ben emekliyim ✈
Terazi ~ 2 yıl önce
FEDEX'te kıdemli bir First Officer yılda 350 saat uçuyor ve 200.000 dolara yakın kazanıyor. THY'de 6 yıllık bir First Officer bunun 1/4ü paraya yılda 800 saat uçuyor ve çoğu gece. Üstüne döviz kuru, enflasyon ve yığılan akademi borcuyla yaşamak da cabası. Linkedin'de şirkete güzelleme çeken, şirketin kaymağını hep yemiş Anadolu tayfası sizi yanıltmasın Ahmet Bey.. Elimiz kaymak görmeden hep taşın altındaydı bizim ama yakında çoğumuz yolcuyuz. '

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olmaz ~ 2 yıl önce
kimse şirkete göbeğinden bağlı değil. gidebilen gitsin. 10 sene imza atanlar da bunu bilerek imza attılar zaten. THY bayrak taşıyıcı şirkettir. Türkiyedeki en iyi şirkettir. Şükür lazım.
Utem c ~ 2 yıl önce
Bolat bey hepsi reklamış demek geldiği gibi kendi fikrinde olamayan insanları işinden etmekti kendine yakın olanı ise referans olmaktı tıpkı çöp aracı şöförü hakan poyrazı koordinasyon müdürlüğüne getirmekle başardı lakin bu sizleri kurtarmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arkadaslar, ~ 2 yıl önce
Sn.Ahmet Bey'e fazla yuklenmeyin. Ters duz olmus bir duzen var, bu yanlis duzenin dogruya ulasmasi zaman alacaktir.Biraz sabir biraz zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hissedarlarınıza selamlar ~ 2 yıl önce
Hissedarlarınıza kar sunmak istiyorsanız, pandemiyi bahane edip kokpitten ortalama 2000USD kesinti yapıp bunu 16 ay sürdürseniz al size 160 Milyon USD, 1000 akademiliden ödemeleri gereken borçlarından 500USD fazla keserseniz 8 milyon USD eder, pazar mesaisi yol parası vs hiç uğraşmayın. Hatta TİS için SHGM’den muafiyet alın enflasyonu farkını ödemeyin bizde şirket kar etti ikramiye alıyoruz diye sevinelim. Şirketten ayrılıp borçlarını ödemeyen pilotları nasıl anlatacaksınız hissedarlarınıza? Önceki yönetimler gibi sorunlara kayıtsız kalsaydınız keşke.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thyao hissedarı ~ 2 yıl önce
Borç kamçındır cadet, efendi gibi öde borcunu. Bu şirket eğitiminde her şeyini ayarlamış her ay iki asgari ücret maaş vermiş, daha eğitimin sürerken bile passını vermiş, daha ne yapsın bu şirket sana?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000