03 Ağustos 2021, Salı 11:10:58

Orman yangınlarına öncü sistem; Cavalon 915 hazır!

Türk-Alman-Ukrayna ortak yapımı Gyrocopter Cavalon 915 bir yıllık çalışmanın sonunda tamamlanarak hazır hale getirildi.
  • Şaka mı bu hemde iki kişi gerekiyor biri pilot. Iha lar daha uzun süre daha az yakitla toplam giderde çok daha ekonomik yapıyor zaten bu işi
  • Ağaç kalmamı birader ne dion
  • İhalar aynı görevi yapıyor zaten? İnsanlı sisteme ne gerek var böyle bir görev için?
  • Yanacak orman kalırsa kullanırız
  • Kaldımıki tespit edecek?
  • Çok geç artık

Türk-Alman-Ukrayna ortak yapımı Gyrocopter Cavalon 915 bir yıllık çalışmanın sonunda tamamlanarak hazır hale getirildi.

Türkiye’de bir haftadır etkili olan ve yeşil alanları adeta yok eden yangınların tespit edilmesi için öncü sisteme sahip Cavalon 915, yeni bir dönem başlatacak.

BİR KİBRİT ALEVİNİ BİLE TESPİT EDİYOR

Sahip olduğu kamera sistemi ile ormanlarda yanan bir kibrit alevi ya da mangal ateşini çok kısa bir sürede tespit eden Cavalon 915, orman yangınlarının başlamadan bitirilmesine öncülük edecek.

Gyrocopter Cavalon 915’in Türk ortağı Olympos Havacılık’ın sahibi Vedat Sarıkaya; ‘Ormanlarda büyük yangınlara neden olan küçük alevleri aracımız hemen tespit edebiliyor. Bu konuda yapılan testleri başarıyla geçti. Sadece bu da değil; Toplumsal olaylarda tehlikeye neden olabilecek unsurların tespiti, vücut ısısını gözleme ve termal özellikleri ile tespit edemediği bir şey yok’ dedi.

AirportHaber’in edindiği bilgiye göre; Bir gözlem Gyrocopter’i olan Cavalon 915, Almanya’da yapımının tamamlanmasının ardından geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelerek kamera ve yazılım entegrasyonunu tamamladı.

Geçtiğimiz hafta Salı günü Almanya’dan kalkış yaparak Bursa’ya uçan Cavalon 915, burada Yunuseli Havalimanı’na indi.

Yunuseli Havalimanı’nda bir gün içinde kamera ve yazılım entegrasyonu tamamlanan Cavalon 915, emsallerine göre çok daha modern ve düşük maliyetiyle büyük dikkat çekiyor.

JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI TAKİP EDİYOR

Cavalon 915’i en başından beri takip eden Jandarma, Gyrocopteri aşama aşama test etti. Özellikle ormanda kayıp nesne ya da insanın bulunması, yanan bir mangal ateşinin tespitinin yanı sıra toplumsal olaylar için de yapılan testleri başarıyla geçen Cavalon 915, tüm beklentileri karşıladı.

İnsanın vücut ısısını termal kamera sistemiyle tespit edebilen Cavalon 915, erken uyarı sistemi ile de benzerleri arasından öne çıkıyor.

‘BUNA İHTİYAÇ VARDI YAPTIK’

Cavalon 915 hakkında AirportHaber’e açıklamalarda bulunan Türk tarafı Olympos Havacılık sahibi Vedat Sarıkaya; ‘Buna ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz için böyle bir adım attık ve 1 yıl gibi kısa bir sürede yapımını tamamladık’ dedi.

Almanya’da yapımının tamamlandığını, Ukrayna tarafından kamera sistemlerinin edinildiğini ifade eden Sarıkaya; ‘Olympos Havacılık olarak biz de Türkiye’de kamera ve yazılım entegrasyonunu tamamladık. Bu entegrasyonu 1 gün içinde gerçekleştirdik’ dedi.

ERKEN UYARI SİSTEMİNE SAHİP

Cavalon 915’in en önemli özelliklerinden birinin erken uyarı sistemi olduğunun altını çizen Sarıkaya; ‘Orman yangınlarında en küçük bir alevi yangın büyümeden tespit edebiliyor. Yani orman içinde termal kamera sistemiyle bir mangal ateşi ya da çok küçük bir alev bile olsa tespit ederek yangının büyümesini engelliyor.

Cavalon 915 4 saat havada kalabilir. 1 pilot 1 de operatör ile uçuyor. İhtiyaca göre son derece kullanışlı ve son teknolojik özelliklere sahip bir Gyrocopter’ dedi.

GECELERİ DE UÇUŞ YAPABİLİYOR

Cavalon 915’in özellikleri hakkında bilgiler aktaran Sarıkaya; ‘Aracımız 4 saat havada kalabiliyor. Gece uçuş özelliğine de sahip. Bu yetkiyi de İngiltere’den aldık. Maksimum kalkış ağırlığı 560 KG. Faydalı yük ise 200 KG. 100 litre yakıt ile 5 saat havada kalabiliyor. Gece uçuş özelliği olan aracımızın maliyeti 160 Bin Euro, kamera sistemi ile 250 Bin Euro maliyeti var’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cavalon 915’in Suudi Arabistan’a gideceğini belirten Vedat Sarıkaya; ‘Arabistan çok ilgilendi. Büyük ihtimalle kendilerine satışı yapacağız’ dedi.

Orman yangınlarının gündemde olduğu sırada yapımı tamamlanan aracın özelikle yangın tespiti açısından kusursuz özelliği dikkat çekti.

©AirportHaber.com


 

Orman yangınlarına öncü sistem; Cavalon 915 hazır!

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

hadi be ~ 3 yıl önce
Şaka mı bu hemde iki kişi gerekiyor biri pilot. Iha lar daha uzun süre daha az yakitla toplam giderde çok daha ekonomik yapıyor zaten bu işi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sacma ~ 3 yıl önce
Ağaç kalmamı birader ne dion

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İha ~ 3 yıl önce
İhalar aynı görevi yapıyor zaten? İnsanlı sisteme ne gerek var böyle bir görev için?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nihayet ~ 3 yıl önce
Yanacak orman kalırsa kullanırız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Orman ~ 3 yıl önce
Kaldımıki tespit edecek?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
nur ~ 3 yıl önce
Çok geç artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000