22 Nisan 2024, Pazartesi 11:52:40

Portekiz'de F-35 dönemi

Portekiz Hava Kuvvetleri Komutanı João Cartaxo Alves, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda F-16 uçaklarının F-35’ler ile değiştirileceğini ifade etti.
  • Gelin size bayraktar verelim

Portekiz Hava Kuvvetleri Komutanı João Cartaxo Alves, geçtiğimiz günlerde verdiği röportajda F-16 uçaklarının F-35’ler ile değiştirileceğini ifade etti.

Geçtiğimiz günlerde Portekiz Hava Kuvvetleri Komutanı João Cartaxo Alves, Portekiz medyasından Diário de Notícias’a röportaj verdi. Alves verdiği röportajda Portekiz Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan F-16 savaş uçaklarını F-35 savaş uçakları ile değiştireceklerini ifade etti. Alves verdiği röportajda kaç adet F-35 savaş uçağı alınacağını ise belirtmedi.

João Cartaxo Alves Diário de Notícias’a verdiği röportajda şunları söyledi:

“Yeni uçakların ülkeye gelmesi bir günde olmuyor. Bu süreç çoktan başladı. Beşinci nesle geçişin ne olduğunu öğrenmek için burada Lockheed ve ABD Hava Kuvvetleri ile bir çalıştay yaptık. Yeni savaş uçağına geçiş yaklaşık 20 yıla yayılacak ayrıca bu program için tahmini 5.5 milyar Euro harcama yapılacak ve ilk uçağın yedi yıl sonra teslim edilmesini planlıyoruz. Alınan bu kararla birlikte F-35 savaş uçağına geçişe başlamış olan Avrupalı ​​müttefiklerin çoğunluğuyla uyumlu olmayı amaçlıyoruz. Açıkçası, bu yeterli bir programdır ve bu programın lojistik çabasının gelecekte pratik olarak tüm Avrupa’ya bölüneceği bir programdır. Artık en nitelikli ve motive askerlere sahip olmak için filolara bu tür donanımları katmamız çok önemli.” 

2023’ün sonunda Portekiz Hava Kuvvetleri Komutanı Alves, Lizbon’da askeri hava ikmali ve yakıt ikmali konulu bir konferansta F-35’in F-16 filosunun yerine uygun olduğunu belirtmişti. Ancak Portekiz hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Portekiz Savunma Bakanlığı’nın 5. nesil bir uçak tedarikine dair herhangi bir planının olmadığını açıklamıştı. Portekiz Savunma Bakanlığı sözcüsü Helena Carreiras, Aralık 2023’te Breaking Defense’e yaptığı açıklamada, “şu anda F-16’nın yerini alacak uçak satın alma süreci yok.” demişti.

Çekya’nın F-35 tedariki
En son NATO üyesi ülkelerden Çekya F-35 savaş uçağı tedarikini resmileştirmişti. Geçtiğimiz Ocak ayının sonunda Lockheed Martin tarafından yapılan açıklamada Çekya’nın 24 adet F-35 Lightning II savaş uçağı tedarikinin resmileştirildiği belirtilmişti. Bu bağlamda Çekya tedarikin resmileşmesi için ABD ile Teklif ve Kabul Mektubunu (LOA) imzalamıştı. Tedarik edilen uçaklar en son gelişmiş versiyon olan Block 4 konfigürasyonunda olacak. Çekya’ya ilk teslimat ise 2031 yılında başlayacak.

Çekya bu tedarik ile birlikte F-35 Lightning II savaş uçağını tedarik eden 18. ülke oldu. Özellikle Çek Hava Kuvvetleri envanterine baktığımız zaman ülke Avrupa’nın en küçük uçak filosuna envantere sahip ülkeler arasında yer alıyor. Ayrıca Ocak ayında ABD başka bir Avrupa ülkesi olan Yunanistan’a F-35A savaş uçaklarının tedarikinin onaylandığını duyurmuştu.

(defenceturk)

Portekiz'de F-35 dönemi

Yorumlar

Verelim ~ 11 gün önce
Gelin size bayraktar verelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000