18 Aralık 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Dhmi devletin en güzel kurumuydu eskiden şu an durumlar çok vahim, dhmi personeli olmanın hiç bir artısı kalmadı. Herkes başka alternatifler bulma peşinde kendine. Ek iş serbest olsa da yapsak bari , geçim çok zor.
  • Hüseyin Keskin çok sinsi ve bir o kadar da hırslı Dediğiniz gibi şimdi de THY de Bilal Ekşi nin koltuğuna göz dikmiş! Ne de olsa arkası kuvvetli, bir şansını denesin bakalım
  • Herkes paşa paşa. 4-5. Bölgede başlayacak. Zorunlu hizmeti bitiren Kontrolör. Çıktığı meydanın 5 yıl boyunca yedeği olacak. Bu sürede geçici görev ihtiyacı hasıl olursa Sicil sırasıyla bu Kontrolörler göreve çağırılacak. İstanbul personel ihtiyacı mı yahu onlar zaten ölsün (!)
  • Birazda Şu Doco Zulmünü Yazın Milletin işine Yaramicak yazılar yaziyonuz Bu Doco neden Banka promosyonu vermiyor kendileri yiyo..
  • Kurum içinde zaman zaman her birimde böyle sorunlar olabiliyor gerek sezon yoğunluğu gerekse personelin izin tarihlerinin yoğun dönemleri sonucu... Bir başka husus bu atc arkadaşlar hani insiyatif almadan çalışacaktı o iş noldu? Anldılar 657 ve 399 a aykırı olduğunu ve vazgeçtiler bunu sanki lütuf etmiş gibi göstermesinler kimse yemez kanun çok açık birlikte hareket ederek iş yavaşlatamzlar ki her birim kıymetlidir.. diğer meydanlarda personel fazlalalığı var 5-6-7-8 kişi 12 saat nöbeti paylaşmakta... Şanlı Türk Askerimiz bu konuda çok iyi ve disiplinli
  • Serdar Bey, yazınızda bahsettiğiniz ‘askeri kontrolörlerin yavaş yavaş sivil kontrolörlerin vazifesini üstlendiği’ne yönelik çıkarımınıza nereden ulaştınız? Yazınızda saydığınız o 3 meydan hangileridir?
  • Antalya'nın asıl sorunu çok başka. Yapılan haksızlıklarla gruplaşmalarla burası bizim çöplüğümüz bizim borumuz öter anlayışıyla devam ederse bazıları daha çok ağrır başları. Koskoca devlet kurumunu babasının dükkanı sananlar var orada. Genel müdürlüğün çok ciddi incelemesi lazım oradaki hava trafik birimini aksi takdirde bu yazı çıkaramazlar. 30 kişi birden tayin talep ediyorsa emin olun sorun geçici görevlendirmeler falan değil sorun çok daha büyük.
  • Geçici görevlendirme herkesin başına gelen bir durum bu olayı neden ATClerle ilişkilendirdiğinizi anlayamadım. Basit üzerinde durulması gerekmeyen bir durum Saçma bir şekilde haber yapılmış .Torpili olan arkadaşlar tayin olmak istiyor yönetmeliğe takıldıkları için geçici görevlendiriliyorlar. Limanda az eleman kalınca da oraya geçici görev tüm birimlerde aynı durum var sayın yazar...
  • serdar bey umarım bir gün mevzu bahis etiğiniz ilgili birim çalışanlarının DHMİ'de havacılık tazminatının aslan payını almak için yaptıkları kulis çalışmalar neticesinde DHMİ çalışanlarının yıllardır yeteri miktarda alamadığı havacılık tazminatını, uçuş trafiği bizden daha düşük olan ülkelerdeki havacılık hizmeti veren çalışanlar, bizden çok daha fazla aldıkları havacılık tazminatını çatır çutur yerken bizler(DHMİ'de çalışan diğer birimler) onları izlemekte olduğumuzda yazarsınız
  • Atc olsam 1-2 yil calisir Abd ye giderim

HAYVAN YULARINDAN İNSAN SÖZÜNDEN TUTULUR

Bu hafta çok sevdiğim bir atasözüyle başlamak istedim. “Hayvan yularından, insan sözünden tutulur”…

Kuşkusuz verilen sözler hepimiz için çok önemlidir. Aileye verilen sözler, sevgiliye verilen sözler, çalışana verilen sözler, halka verilen sözler…

Yeni yıla sayılı günler kala asgari ücret konusu da tartışmalarla başladı. Türkiye şartlarında çalışan kesimin hemen hemen yarısı, asgari ücret ve biraz üstünde maaş alınca bu belirleme oranı daha da büyük bir önem kazanıyor. Kira, doğalgaz, eğitim, ulaşım, gıda masrafları derken insanların ayakta kalacak gücü kalmadı. Verilen sözlerden biri, kimsenin enflasyona ezdirilmeyecek olmasıydı. Bakalım sonuç ne olacak!

Yine verilen sözlerden bir başkası da hava trafik kontrollerinin maaşları ile gösterge puanın yükseltilmesiydi. Sendika iyi niyetli olarak, inisiyatif almadan çalışma faaliyetine ara verdiğini açıklamıştı. Ancak bakıyorum, yetkililer farklı bir hazırlık peşinde. Ne hikmetse askeri kontrolörler yavaş yavaş sivil kontrolörlerin vazifesini üstleniyor. Bir meydan iki meydan üç meydan… Hayırdır?

Yapılması gereken basit bir işlem varken, atılan bu adımlar elbette kafa karıştırıyor. Ama emin olduğum tek bir şey var. İstenildiği kadar verilen sözler ötelensin ya da unutturulmaya çalışılsın herkesin atacak bir adımı, yapacağı bir hamlesi daha vardır. İstiklal Marşımız bile KORKMA ile başlıyor. Bazı durumlardan korkarlar mı sanıyorsunuz?

HAVA TRAFİK KONTROLÖRLERİ DEMİŞKEN…

DHMI Genel Müdürü Sayın Hüseyin Keskin o kadar yoğun ki, sanıyorum bazı durumlardan haberdar olamıyor. Boğaziçi Matematik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Marmara Üniversitesi’nde işletme alanında yüksek lisans yapan Hüseyin Keskin, THY’de Yer İşletme Başkanı ve TGS'de Kurucu Genel Müdür, İDO Genel Sekreteri, TAV Havalimanları'nda çeşitli görevler yapmış ardından da İGA’da İcra Kurulu başkanı olarak göreve gelmişti.

Sonrasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Sayın Keskin, hatırlayacağınız üzere temmuz ayında Türk Hava Yolları A.O. Yönetim Kurulu Üyeliğine de seçilmişti. Bu kadar havacılıkla iç içe olmasına rağmen sanıyorum ATC’lerin bazı durumları kendisine iletilmedi. Zira sorunu çözmek için Sayın Ulaştırma Bakanımız olaya el atmıştı. Haa bir de son zamanlarda bir havayolu şirketinin başına geçeceğinin söylentileri var. Hem müşteri hem patron olmak zor olsa gerek… Bakalım neler olacak…

Şimdi bir de kontrolör arkadaşlarımızın geçici görev sorunu var. Aslına bakacak olursanız bu durum son haftalarda Antalya meydanda görev yapan ATC’lerin Erzurum’a geçici olarak gönderilmeleriyle gündeme gelmiş olsa da farklı meydanlarda görev yapan tüm ATC’lerin sorunudur. Bu sorunun temelinde de planlama ve tayin yönetmeliği yatıyor. Tabi başka durumlarda söz konusu olabilir!

Antalya Havalimanı hepinizin bildiği üzere rekor üstüne rekor kıran bir meydan. Tarifeli ve charter uçuş yoğunluğuna ilaveten giderek artan İHA ve VFR uçuşlarının varlığı, personel yetersizliği, A-SMGCS (Gelişmiş Yer Hareketleri Rehberlik ve Kontrol Sistemi) arızaları, sürekli devam eden inşaat çalışmaları, yeni yapılan yeni terminal binasının kule görüşünü olumsuz etkilemesi gibi konularla uğraşmak zorunda kalan ATC’ler düşük sezonda tam nefes alacakken adeta cezalandırılır gibi Erzurum’a geçici olarak görevlendiriliyorlar.

NEDEN ERZURUM?

Arkadaş her işimiz ters ya, bu iş de de bir terslik var. Erzurum’da 2023 Aralık itibariyle 6000 civarında trafik var ve ATC sayısı 18. Bu arkadaşlarımızdan 4’ü farklı meydanlarda geçici olarak görevlendirilmiş. 2 tanesi askere gitmiş. İşin garibi Erzurum’dan geçici görevle görevlendirilenlerden biri de Antalya’ya gönderilmiş.

DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından da Antalya’daki bu durumun çözülmesi için 1 ay önce havalimanlarına yazı gönderilmiş. Eğer çözüm buysa vay halimize… Bu işte bir tezatlık yok mu?

Bu tezat durumun daha da iyi anlaşılabilmesi için bir örnekle açıklayayım. Erzurum hava trafiğinin 6000 olduğunu bir kez daha yazayım. Van Ferit Melen Havalimanı’nın 2023 Aralık itibariyle trafiği 16.000. Hayat matematiktir der dururum ya. Aradaki farka bakın. Bir de bunun yanında ATC sayılarının hemen hemen aynı olduğunu düşünün.

Tüm hesaplar ortadayken, Van Ferit Melen Havalimanı geçici görevlendirme olmadan çalışabiliyor. Peki neden Erzurum?

ATC’ler bu ve buna benzer durumlara yıllardır şahit oluyorlar. Ancak gel gelelim bu işin çözüm noktasındaki kişiler aldırış dahi etmiyorlar. Matematikçiler!!! Sonradan havacılığa girmiş olsanız da unutmamanız gereken tek husus; uçuş emniyetinin her şeyden önce geldiğidir. Aman diyeyim! Bu iş ticarete benzemez…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

HAYVAN YULARINDAN İNSAN SÖZÜNDEN TUTULUR

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Dhmi ~ 4 ay önce
Dhmi devletin en güzel kurumuydu eskiden şu an durumlar çok vahim, dhmi personeli olmanın hiç bir artısı kalmadı. Herkes başka alternatifler bulma peşinde kendine. Ek iş serbest olsa da yapsak bari , geçim çok zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keskin Bey ~ 4 ay önce
Hüseyin Keskin çok sinsi ve bir o kadar da hırslı Dediğiniz gibi şimdi de THY de Bilal Ekşi nin koltuğuna göz dikmiş! Ne de olsa arkası kuvvetli, bir şansını denesin bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçici görev sorunu ~ 4 ay önce
Herkes paşa paşa. 4-5. Bölgede başlayacak. Zorunlu hizmeti bitiren Kontrolör. Çıktığı meydanın 5 yıl boyunca yedeği olacak. Bu sürede geçici görev ihtiyacı hasıl olursa Sicil sırasıyla bu Kontrolörler göreve çağırılacak. İstanbul personel ihtiyacı mı yahu onlar zaten ölsün (!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Doco ~ 4 ay önce
Birazda Şu Doco Zulmünü Yazın Milletin işine Yaramicak yazılar yaziyonuz Bu Doco neden Banka promosyonu vermiyor kendileri yiyo..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sivil havacı ~ 4 ay önce
Kendi hakkınızı almak için siz ne yapıyorsunuz mesela? Başkasından medet umuncaya kadar kendiniz harekete geçseniz.
Çok bunaldık bu muhabbetten ~ 5 ay önce
Kurum içinde zaman zaman her birimde böyle sorunlar olabiliyor gerek sezon yoğunluğu gerekse personelin izin tarihlerinin yoğun dönemleri sonucu... Bir başka husus bu atc arkadaşlar hani insiyatif almadan çalışacaktı o iş noldu? Anldılar 657 ve 399 a aykırı olduğunu ve vazgeçtiler bunu sanki lütuf etmiş gibi göstermesinler kimse yemez kanun çok açık birlikte hareket ederek iş yavaşlatamzlar ki her birim kıymetlidir.. diğer meydanlarda personel fazlalalığı var 5-6-7-8 kişi 12 saat nöbeti paylaşmakta... Şanlı Türk Askerimiz bu konuda çok iyi ve disiplinli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahil ~ 5 ay önce
Buram buram cahilsin öyle böyle değil
Sıcaklar bunaltıcı olur. ~ 4 ay önce
Yaz geliyor yaz. Bunu bir kenara yaz.
Atc ~ 4 ay önce
Bunaldı isen çalışmayabilirsin. Hani shgm de lisans iptal ediyordu. Neden iptal edemedi? Demek hukuki olmayan bir unsur bulamadılar. Ordumuzun hiç bir ücret almayan erleri de sizin yaptığınızın işi yapabilir merak etmeyin.
Atco ~ 5 ay önce
Serdar Bey, yazınızda bahsettiğiniz ‘askeri kontrolörlerin yavaş yavaş sivil kontrolörlerin vazifesini üstlendiği’ne yönelik çıkarımınıza nereden ulaştınız? Yazınızda saydığınız o 3 meydan hangileridir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahh Antalya ahh ~ 5 ay önce
Antalya'nın asıl sorunu çok başka. Yapılan haksızlıklarla gruplaşmalarla burası bizim çöplüğümüz bizim borumuz öter anlayışıyla devam ederse bazıları daha çok ağrır başları. Koskoca devlet kurumunu babasının dükkanı sananlar var orada. Genel müdürlüğün çok ciddi incelemesi lazım oradaki hava trafik birimini aksi takdirde bu yazı çıkaramazlar. 30 kişi birden tayin talep ediyorsa emin olun sorun geçici görevlendirmeler falan değil sorun çok daha büyük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tao ~ 5 ay önce
Geçici görevlendirme herkesin başına gelen bir durum bu olayı neden ATClerle ilişkilendirdiğinizi anlayamadım. Basit üzerinde durulması gerekmeyen bir durum Saçma bir şekilde haber yapılmış .Torpili olan arkadaşlar tayin olmak istiyor yönetmeliğe takıldıkları için geçici görevlendiriliyorlar. Limanda az eleman kalınca da oraya geçici görev tüm birimlerde aynı durum var sayın yazar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilgi yok fikir çok ~ 4 ay önce
Hava trafik senin yaptıgın işe benzemez. Her meydan icin eğitim alınır. Her meydanın layoutu, operasyonları, acil durumlarda yapılacaklar farklıdır. Ki bak radarcının, kuleye gecici gorev gitmesi ya da tam tersinden bahsetmiyorum bile. Kuleden kuleye gecis ustune konusuyorum.. aman sendr kafa olsa zaten bi bakarsın algılarsın etrafını ben kime anlatıyorum dimi
gerçekler ~ 5 ay önce
serdar bey umarım bir gün mevzu bahis etiğiniz ilgili birim çalışanlarının DHMİ'de havacılık tazminatının aslan payını almak için yaptıkları kulis çalışmalar neticesinde DHMİ çalışanlarının yıllardır yeteri miktarda alamadığı havacılık tazminatını, uçuş trafiği bizden daha düşük olan ülkelerdeki havacılık hizmeti veren çalışanlar, bizden çok daha fazla aldıkları havacılık tazminatını çatır çutur yerken bizler(DHMİ'de çalışan diğer birimler) onları izlemekte olduğumuzda yazarsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçek ~ 5 ay önce
Gerçek şudur ki dhmide yıllardır fazla fazla haksız tazminat alanlar açgözlülükleri yüzünden yakında eldekinden de olacaktır
Atc ~ 5 ay önce
Atc olsam 1-2 yil calisir Abd ye giderim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000