22 Temmuz 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Hocam siz hangi maaştan bahsediyorsunuz? F2 maaşı şuan Tk'dan daha fazla neredeyse. F1 maaşı ise Sunex ile aynı, Atlas ve Onur'dan daha fazla.
  • Zaten bu mesleği para, karizma, instagram şekilciliği, sosyal statü kazanıp prim yapma gibi motivasyonlarla isteyen hasıt bünyeler uzak dursun. Cadet programlarda sizin gibileri çok güzel çözüyorlar yani "fake it until you make it" burada işlemez.
  • Bende Haranliyam pilot olursam beni ise alirlarmi
  • Okul secimine dikkat. Bir bir batiyorlar. Ogrenciler zor durumda. Bir okulda yonetici asker ise oraya gitmeyin. Buyuk sıkıntı yasarsiniz.
  • Sadece meslek değil, çocukluk hayali, hayat tarzı, sevda...Aşk. Senin derdin iş güç para pulsa pilot olma zaten git şarkıcı hatta dansöz ol.
  • Ben ayda 500tl ile geçinip günde 12 saat ders çalışıyorum sırf pilotaj okuyabilmek için ama sen kalkıp bu sektörde para yok gençler aç kalırsınız cinsinden yazılar paylaşıyorsun bunu yapmaya hakkın yok kendin bunu düşün konuş ama böyle bir siteye bunu atıp bizim motivasyonumuzu düşürmeye de hakkın yok ve inan bana asgari ücret + yemek olsa bile pilot olacağım şuan olduğum durumdan bin kat daha iyidir yerde olanlardan haberiniz yok ki havacılık sektörünü bu kadar kötüleyebildiniz. Bak bakalım trde belini doğrultabilen kaç sektör var şuan, üstüne bir de şu kadar borçla yatarak pilot olacağım diye ağlıyorsun emin ol o kadar parayı biriktirme imkanım olsa gece gündüz orda burda çalışırdım ama maalesef pilotaj bölümünü tam burslu kazanmaktan başka çaremiz yok şimdi geç ve objektif bir şekilde bu mesleğe aşık idealist ama yoksul gençler nasıl pilot olabilir onları da yaz
  • Evet uçuş okullarında fiyatlar yüksek THY akademi de insanı süründürür ama para vermek istemiyorsanız üniversitelerin pilotaj bölümleri var burslu kazanabilirseniz bedava okursunuz. paralı okuyarak pilot olması imkansız olan benim gibi gençlerin sınavda ilk beş bin yaparak bedavaya eğitim alabilmesi de söz konusu ben çocukluk hayalim için bu sene 19 yaşında hacettepeyi bıraktım ve sınava tekrar hazırlanıyorum Gaziantep gibi bir yerde ve elimde bir kuruş para yokken siz nasıl oluyor da maddi durumunuz da el verirken bu sektöre bu karalamayi yapabiliyorsunuz? Bu yazının tek amacı, pilot olma hayalleri olan gençleri bu sektörden soğutup uzaklaştırmaya çalışmak tıpkı yurtdışında yaşayan Türklerin yaşadıkları ülkeyi karaladığı gibi ama kusura bakmayın sizin galiba yerde olanlardan haberiniz yok ve size inat daha güçlü geliyoruz havacılıkta Türkiyeden ve sizden ibaret değil bu karalamaların hiç bir anlamı yok. idealist gençlerin de yoksul büyüyenlerin de sektörde yeri olacağı günler için çalışmaya devam.
  • Pilot ingilizcesi niye abartılır hiç bilmem, Charles Dickinson’dan çeviri yapmıyoruz biz pilotlar, dünyadaki tüm pilotlar mesleğimizi icra edecek kadarı yeterli. Pilot olmak isteyen arkadaşlar THY akademiyi hiç düşünmeden tercih etsin, diğer seçenekler için şapkayı öne koyup iyi hesap yapsın, iş bulamamam riskini göz önünde bulundursun.
  • thy teknik Engelli hasta calışanını performanstan 39 yaşında işten attı
  • Türkiyedeki sıkıntı havacılığı sadece türkiye sanmak. Ne ülkelerde ne fırsatlar var. Thy de bilerek ve isteyerek uçmuyorum. Bi gün dünyayı gezmekten sıkılırsam döneyim diye.

Pilot olmak mı olmamak mı? İşte bütün mesele bu

Dön dolaş aynı yer…

Bu hafta pilot olmak isteyen bir arkadaşımla bir araya geldim. Ben sektörden biriyim, o da havacılığa oldukça meraklı biri.

Kafa kafaya verdik düşünüyoruz. Nasıl yapmalı nereye başvurmalı?

İşin zor tarafı alternatifin fazla olması.

Seçenek çok olunca kararsızlık, kararsızlık olunca da başarısızlık hasıl oluyor genelde. Peki sektöre bu kadar yakın olmamıza rağmen neden kararsız kalıyoruz ki? Halbuki çabucak karar vermeli ve sonuca gitmeliyiz.

Ama öyle olmuyor işte…

Bazılarının benzer yazıların altına yazdığı gibi; ‘Sen ne anlarsın yeaav havacılıktan’ demesinden mi kaynaklanıyor bu durum, yoksa iyi analiz yapamamaktan mı? Ya da parasında ve yahut güvensizlikten mi?

Bence en makulü ilk söylediğimden kaynaklanıyor.

Aksi halde ver 30 bin Euro’yu al ATPL’i.

Boeing yine açıkladı zaten; 20 yılda 810 bin pilot lazım olacak diye.

Pilot olacaksın ama en özel günlerde ailenin yanında olamayacaksın, çocuğun anne diyecek baba diyecek sen yoksun.

İngilizce’yi sular seller gibi bileceksin, ya da bilmen gerektiğine inanacaksın. Yılda aşağı yukarı 1000 saatin üzerinde uçuş yapacaksın. Yaşadığın heyecan bir yerden sonra yerini alışkanlığa, o da sıradanlığa bırakacak.

İyi para kazanacaksın ama ya sonra…

Diyelim ki bir sorun yaşadın ve sağlık sıkıntından dolayı uçuşa elverişliliğini yitirdin. Hop yerdesin.

Hepsine tamam mı? Peki

Eğitimini nerede alacaksın? Yurt içi yurt dışındaki bir çok yerden daha pahalı. Yurt dışı için dil şart. Burada eğitim almaya karar verdin. 80 bin Euro’yu verdin gitti. Lisansı da aldın. THY dışında tatmin edecek sağ koltuk maaşı nerede var? Bence yok.

Ona da tamam mı? İşsiz kalma riskini göze aldın mı?

Garantili yerlere gittin, gidebildin. THY Akademi, güzel. 1 milyon Lira’nın üzerinde borçla başladın işe. Döviz bu seviyelerde olursa kaç yıl ödeyeceksin? Maaşın dört biri gidiyor. Önceleri güzel. Sonraları nasıl olacak? ‘Bitsin artık yeter’ diyecek misin?

Boşver yeaavv dedik. Rota değişti şarkıcı olacak!

Geçen haftaya dair…

Geçtiğimiz hafta yazdığım yazıda havalimanı personelini taşıyan servislere değindim. Şirket adı vermedim ama herkes aynı yerden şikâyetçi

Şoförlerin suçu olmadığını ve işveren tarafından inanılmaz bir boş vermişlik olduğunu her platformdan yazdılar bana.

Bunun üzerine düşünürken öyle bir görüntü ulaştı ki elime, akıllara zarar.

Personel servisi, servis alanına girerken aracın lastiği fırlıyor. Karşı yola uçuyor adeta… İnanılır gibi değil. Allah’tan araç takla atmıyor, şoför yavaşça aracı durdurup kontrol edebiliyor. İki türlü şans var burada. Hem aracın kontrolü kaybetmemesi, hem de fırlayan lastiğin karşı şeritten geçen araçlara vurmamış olması. Yani bahsettiğimiz onlarca insanın hayatına mal olabilecek bir kazanın o anlık gerçekleşmemiş olması…

Peki ne bekleniyor ki daha? Söylesinler de öğrenelim.

Pilot olmak mı olmamak mı? İşte bütün mesele bu

Yorumlar Tüm Yorumlar (40)

Pgs F/O ~ 5 yıl önce
Hocam siz hangi maaştan bahsediyorsunuz? F2 maaşı şuan Tk'dan daha fazla neredeyse. F1 maaşı ise Sunex ile aynı, Atlas ve Onur'dan daha fazla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Avgeek ~ 5 yıl önce
Zaten bu mesleği para, karizma, instagram şekilciliği, sosyal statü kazanıp prim yapma gibi motivasyonlarla isteyen hasıt bünyeler uzak dursun. Cadet programlarda sizin gibileri çok güzel çözüyorlar yani "fake it until you make it" burada işlemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Parajumppilot ~ 5 yıl önce
Bende Haranliyam pilot olursam beni ise alirlarmi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emk ~ 5 yıl önce
Okul secimine dikkat. Bir bir batiyorlar. Ogrenciler zor durumda. Bir okulda yonetici asker ise oraya gitmeyin. Buyuk sıkıntı yasarsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsimsiz ~ 5 yıl önce
Yoneticisi emekli asker olan ve 3 havayolu firmasıyla egitim anlasmali ve bir ozel üni ile anlaşmalı olan okul full artı full çekiyor. Nereye batıyor. Adamlar yeni uçak aldı birkaç tane, hoca arayışı içinde base açmaya çalışıyor. Galiba sizin kuyruk açınız var. Bir şekilde yediremiyorsunuz.
Pilotluk ~ 5 yıl önce
Sadece meslek değil, çocukluk hayali, hayat tarzı, sevda...Aşk. Senin derdin iş güç para pulsa pilot olma zaten git şarkıcı hatta dansöz ol.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gney ~ 5 yıl önce
Ben ayda 500tl ile geçinip günde 12 saat ders çalışıyorum sırf pilotaj okuyabilmek için ama sen kalkıp bu sektörde para yok gençler aç kalırsınız cinsinden yazılar paylaşıyorsun bunu yapmaya hakkın yok kendin bunu düşün konuş ama böyle bir siteye bunu atıp bizim motivasyonumuzu düşürmeye de hakkın yok ve inan bana asgari ücret + yemek olsa bile pilot olacağım şuan olduğum durumdan bin kat daha iyidir yerde olanlardan haberiniz yok ki havacılık sektörünü bu kadar kötüleyebildiniz. Bak bakalım trde belini doğrultabilen kaç sektör var şuan, üstüne bir de şu kadar borçla yatarak pilot olacağım diye ağlıyorsun emin ol o kadar parayı biriktirme imkanım olsa gece gündüz orda burda çalışırdım ama maalesef pilotaj bölümünü tam burslu kazanmaktan başka çaremiz yok şimdi geç ve objektif bir şekilde bu mesleğe aşık idealist ama yoksul gençler nasıl pilot olabilir onları da yaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yozgatlı kovboy ~ 5 yıl önce
Kardessaa havacılık uzaktan gorundugu gibi havalı uniforma dolgun maas kızlar etrafında degil alayınız para icin geliyor biliyoruz muhendis en az 12bin pilot15bin almalı dersek hanginiz cikar gelir ? bizi de kendinizi de kandırmayın haaa geldikten sonra alisirsiniz oyle 12 saat calismaya da gerek yok 30 dakika calis ama torpilin olsun Akademi yolları senindir
Gney ~ 5 yıl önce
Evet uçuş okullarında fiyatlar yüksek THY akademi de insanı süründürür ama para vermek istemiyorsanız üniversitelerin pilotaj bölümleri var burslu kazanabilirseniz bedava okursunuz. paralı okuyarak pilot olması imkansız olan benim gibi gençlerin sınavda ilk beş bin yaparak bedavaya eğitim alabilmesi de söz konusu ben çocukluk hayalim için bu sene 19 yaşında hacettepeyi bıraktım ve sınava tekrar hazırlanıyorum Gaziantep gibi bir yerde ve elimde bir kuruş para yokken siz nasıl oluyor da maddi durumunuz da el verirken bu sektöre bu karalamayi yapabiliyorsunuz? Bu yazının tek amacı, pilot olma hayalleri olan gençleri bu sektörden soğutup uzaklaştırmaya çalışmak tıpkı yurtdışında yaşayan Türklerin yaşadıkları ülkeyi karaladığı gibi ama kusura bakmayın sizin galiba yerde olanlardan haberiniz yok ve size inat daha güçlü geliyoruz havacılıkta Türkiyeden ve sizden ibaret değil bu karalamaların hiç bir anlamı yok. idealist gençlerin de yoksul büyüyenlerin de sektörde yeri olacağı günler için çalışmaya devam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ingilizce ~ 5 yıl önce
Pilot ingilizcesi niye abartılır hiç bilmem, Charles Dickinson’dan çeviri yapmıyoruz biz pilotlar, dünyadaki tüm pilotlar mesleğimizi icra edecek kadarı yeterli. Pilot olmak isteyen arkadaşlar THY akademiyi hiç düşünmeden tercih etsin, diğer seçenekler için şapkayı öne koyup iyi hesap yapsın, iş bulamamam riskini göz önünde bulundursun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
alo187 ~ 5 yıl önce
aynen dogru soylemissin General Training e dek dustu 6.0 al akademidesin zaten adını soyadını soyleyebilene 4.5-5.0 veriyorlar Pilot dedigin Pizza siparisi verecek kadar ingilizce bile yeter zaten gerisi onundeki kitap oku gec essek degilsin ya o kadar da bil lafa gelince pilotum falan filan
thy ~ 5 yıl önce
thy teknik Engelli hasta calışanını performanstan 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 5 yıl önce
Türkiyedeki sıkıntı havacılığı sadece türkiye sanmak. Ne ülkelerde ne fırsatlar var. Thy de bilerek ve isteyerek uçmuyorum. Bi gün dünyayı gezmekten sıkılırsam döneyim diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000