11 Aralık 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]

TALPA'dan evlere şenlik açıklama!

Bundan yaklaşık 6 yıl önce, yani Ocak 2018'de Pegasus uçağı Trabzon meydanında pistten çıkarak kuzey yönünde deniz tarafına yönelmişti. Yani büyük bir facia atlatılmıştı.

Olaydan sonra ciddi iddialar, haberler, pilotların hatalı olduğu iddiaları, hapis cezası talepleri hatırlayacaksınız havada uçuşmuştu. O dönem kaptan pilot ifadesinde şunları söylüyordu:

“Yardımcı pilot, uyarmama rağmen iki kez motorların pisti pas geçmesini sağlayan tuşa bastı. Durumu fark edip uçağı teslim almamla büyük bir kazanın önüne geçildi" demişti. (Hürriyet) 

Kazanın kayıtları bildiğiniz gibi hafta içinde ortaya çıktı. Bu kayıtlar kaptan pilotun ifadesini doğrular nitelikte. Çok kritik detaylar var kayıtlarda.

Kaptan pilot ikinci pilota; 'Yatırma, riskli işler yapıyorsun yapma' dediği duyuluyor.  (Kayıtlar için kaynak: Halktv)

Geçen hafta Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili yazdığım yazıda pilotların hemen suçlu ilan edilmesinim hatalı olduğunu, suçlu ya da suçsuz olduklarının havayolu şirketleri ya da uçak üreticilerinin işine gelmeyecek şekilde incelenmesi gerektiğini yazmıştım. Bu kayıtlar da üstüne geldi. Burada bir hatanın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kaptanın müdahalesi ile ciddi bir faciadan dönüldüğünü de söylemek de mümkün. Öyle ilginç bir durum ki bu; Pilot hatası da var, pilot tecrübesi de var. Bunu uzmanlar daha iyi değerlendirir. 

İşin bir de TALPA boyutu var!

Öyle bir açıklama yapıldı ki; Yani ne desek havada kalır.

Yapılan açıklamada 'Bu kayıtlar gerçek değil' demeye getirilmiş! 

Yani koskoca Pilotlar Derneği'nin bu olaydan çıkarımı bu mudur?

Ya hiç birşey demeseydiniz, ya da kayıtlar üzerine iki kelam etseydiniz. Bu kayıtlar Pegasus'ta illa ki var. Çünkü uçak üreticisi Boeing Pegasus ile bu kayıtları paylaşmak zorunda. Pegasus yalanlama yapmadı, uçak üreticisi Boeing'den bir yalanlama yok. Ama TALPA 'itibar etmeyin' dedi.

Gel de çık işin içinden...

TALPA'nın zaten varlığı ile yokluğu belli değil son yıllarda. Bari komik olmayın...

Herkese emniyetli uçuşlar...

TALPA'dan evlere şenlik açıklama!

Yorumlar

737 captain ~ 4 ay önce
Sayın Fatih Bey , Duyduklarınızı çok yanlış yorumlamışsınız . Kaptan ın yaptığı call out lar non standart , fo pas gecme tusuna bastıysa pas gecme islemi yapılmalıdır . Kaptanın inişe devam etmesi çok hatalı . Kaptan Crm seviyesi çok düşük . Reverserlar dan bir tanesine işlem yapılmış , o yüzden ucak to/ga modunda olmasına rağmen tek thrust lever advance oluyor indikten sonra . Kaptanın to/ga modundan cıkmaması da hatalı bir uygulama. Seslerden anlaşılacağı üzerine fo a baskı var .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bırakın ~ 4 ay önce
Talpayi kolpayi çek nerde çek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CRM ~ 5 ay önce
Sayın yazar, olayı burada bir iki cümlenile yorumlamak yanlış olur ancak kaptanın facianın önüne geçtiği yorumunuz tamamen yanlış. Konuşmalardan kokpit içerisinde ciddi bir crm pronlemi olduğu anlaşılıyor. Standart yapılması gereken callout lar hiç yok. Bunun gibi bir Boeing 737'nin inişinde uygulanması gerken standat usullerin uygulanmadığı da net olarak anlaşılıyor. Daha çok şey yazılabilir ancak kısaca değinmek istedim. Olay hakkındaki yorumunuz oldukça hatalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan faciadan kurtarmis ~ 4 ay önce
Deniyor ama bence kaptanın uçması bile başlı başına bir facia. Land3 diyen FO ya bosver land3 filan diyen kişi jumpseate bile oturtulmamali çünkü jumpseatte oturanın bile bir sorumluluğu var.
Kpt ~ 5 ay önce
Bence Talpa bu cümleyle,havacılıkla hiç alakası ve yetkinliği olmayan kişilerin saçma sapan yorumlarına itibar etmeyin demek istemiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kesinlikle ~ 5 ay önce
Talpa'nın son zamanlarda etkisiz kaldığı çok açık. Ve açıklama da gerçekten çok gereksiz olmuş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000