11 Aralık 2023, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

SAVAŞMA BARIŞ

Michiel de Ruyter yönetimindeki Hollanda Cumhuriyeti, Hollanda ticaret gemilerini ele geçiren Kraliyetçi deniz gücünün son kalesi olarak sadece Scilly Adalarına savaş ilan etti. Hollanda ve İngiltere Milletler Topluluğu Westminster Antlaşmasını (1654) imzaladıklarında, bu ayrı savaş durumundan bahsedilmedi ve dolayısıyla barışa dahil edilmedi. Nisan 1986'da barışı sonuçlandırmak üzere ziyaret eden Hollanda Büyükelçisi, Scillonlular için “her an saldırabileceğimizi bilmek çok üzücü olmalı” diye şaka yapmıştı.

355 yıl süren savaşın ardından Londra'daki Hollanda Büyükelçiliği, Isles of Scilly'nin talebi üzerine hiçbir zaman bir barış anlaşması imzalamadıklarını öğrendi.

Bu 355 yıllık savaş, sıfır (0) kayıp, arada sırada iddia edilen toprak kaybı ve geri kazanımı bile yok. Sadece daha en başında bunun bir savaş olduğunu unuttular.

Hollandalılar Britanya'nın Scilly Adalarına Karşı Savaşın Sona Erdiğini ancak 1986'da ilan etti.

Hollanda'nın İngiltere Büyükelçisi, Hollanda'nın adalarla olan 335 yıllık savaş durumuna son verdiğini ilan etmek üzere İngiltere kıyılarındaki Scilly Adalarına uçtu. Büyükelçi Jonkheer Huydecoper, İngiltere'nin güneybatı ucundan küçük adalar kümesine helikopterle 28 millik bir yolculuk yaptı ve savaş halinin sona erdiğini ilan eden cömert bir parşömeni taşıdı.

Ada sakinleri her zaman Hollanda'nın 1651'de adalara savaş ilan ettiğini ve daha sonra asla barış yapmadığını iddia etmişlerdi. Yerel bir tarihçi olan ve 140 ada ile 1.950 kişiyi yöneten konseyin başkanı Roy Duncan, “Teknik olarak hala savaştayız” dedi. “Bu durum yıllardır burada bir şaka konusu olmuştur” diye ekledi.

Napolyon Savaşları; 1809-1981 (172 yıl)

İspanya'nın Huéscar kasabası, Danimarka'nın Fransız İmparatorluğu'nu desteklediği Napolyon savaşlarının bir sonucu olarak Danimarka ile savaş halindeydi. Resmi savaş ilanı 1981 yılında yerel bir tarihçi tarafından keşfedilene kadar unutulmuş, ardından 11 Kasım 1981'de belediye başkanı ve Danimarka Büyükelçisi tarafından bir barış anlaşması imzalanmıştır. Savaşın sürdüğü 172 yıl boyunca tek bir kurşun bile atılmamış ve hiç kimse ölmemiş ya da yaralanmamıştır.

Kırım Savaşı 1853-1966 (113 yıl)

Berwick-upon-Tweed kasabasındaki yerel gelenek, Birleşik Krallık Rus İmparatorluğu'na savaş ilan ettiğinde kasabanın savaş ilanına dahil edildiğini ancak barış anlaşmasının dışında bırakıldığını belirtmektedir. Her ne kadar araştırmalar kasabanın hiçbir zaman her iki anlaşmaya da dahil edilmediği sonucuna varmış olsa da yine de Robert Knox ile ismi açıklanmayan bir Sovyet yetkilisi arasında bir barış anlaşması imzalandığı iddia edilmektedir. Ancak Berwick Borough Müzesi'nden Jim Herbert 2006 yılında yaptığı açıklamada, çağdaş gazete haberlerinin bir antlaşma imzalandığını doğrulamadığını ve Knox'un imzaya katıldığı söylenen Sovyet yetkiliye söylediği “Ruslara yataklarında rahat uyuyabileceklerini söyle” sözünün de doğrulanamadığını belirtmiştir.

Berwick-upon-Tweed, bazen Berwick-on-Tweed veya basitçe Berwick olarak da bilinir, Northumberland, İngiltere'de, Anglo-İskoç sınırının 2,5 mil güneyinde ve İngiltere'nin en kuzeyindeki bir kasabadır. 2011 Birleşik Krallık nüfus sayımında Berwick'in nüfusu 12.043 olarak sayılmıştır.

Rus-Japon Savaşı 1905 2006 (101 yıl)

Karadağ Rusya'yı desteklemek için Japonya’ya savaş ilan etti ancak Karadağ'ın donanması ya da Japonya ile çatışacak başka bir aracı yoktu. Karadağ, 1904'te bağımsız oldu, ancak 1918'de Sırbistan'la birleşti ve 2006'da bağımsızlığını sürdürmek için oy kullandıktan sonra, Japonya ile diplomatik ilişkiler kurmak için ayrı bir barış anlaşması imzaladı.

Danimarka – Kanada (Yıllarca sürmesi dileğiyle)

Danimarka ve Kanada arasında 1984 yılından 2002’ye kadar 18 yıl devam eden bir “savaş”.

İki ülke, özellikle de Grönland (Danimarka) ve Kanada, Hans Adası adı verilen küçük, yaşanmaz bir ada için “savaşıyorlar”. Savaş şu şekilde ilerliyor:

Sırayla, her iki ülke de kendi bayraklarını dikmek ve karşı tarafın bayrağını indirmek için ordularını küçük adaya gönderiyor. Tekrar ve tekrar.

Danimarkalılar her zaman Kanadalılar için bir şişe Danimarka likörü ve Kanadalılar da Danimarkalılar için bir şişe viski bırakırlar.

Bir anlaşmazlığı çözmenin doğru yolu bu değilse, başka ne olabilir ben bilmiyorum.!

Bu eski mesele, 14 Haziran 2022'de Kanada ve Danimarka'nın adayı bölerek bir anlaşma imzalamasıyla çözüldü. %40 Kanada ve %60 Grönland (Danimarka).

Bu savaş bir anlaşma ile bitmiş olsa bile, umarım içki değiş tokuşu geleneği hala devam ediyordur. Yani neden bir geleneği bozalım ki! Kanadalıları tanıyorsam, Danimarka bayrakları muhtemelen yıkanmış, ütülenmiş, katlanmış ve bir özür notuyla birlikte bir şişe viskiyle birlikte dikkatlice paketlenmiştir.! Danimarkalılar ise şişenin yanına özel kesim desenli, nazikçe yazılmış bir Paskalya Mektubu bırakmışlardır. Ne de olsa bu onların geleneksel davranışıdır.

Muhtemelen gelmiş geçmiş en yumuşak savaş olmasına rağmen ABD ve İsveç tarafları birbirinden nefret ettirmek için ellerinden geleni yaptılar. ABD medyası Danimarka'nın "Kanada topraklarını işgal ettiğine" dair hikayeler yayınladı ve İsveç medyası da bu konuda birkaç hikaye yayınladı ve daha sonra komedyenler Danimarkalı politikacıları arayıp Kanadalı politikacılar gibi davranmalarını hatırlattılar. Bu kışkırtma şimdiye kadar pek bir işe yaramadı.

Bu savaş, "Onları iyilikle öldürmek" deyimine yeni bir anlam kazandırıyor.

Barış – Pace- Peace – Paix – Frieden – سلام – мир – խաղաղություն – aşîtî – ειρήνη

https://servetbasol.com

SAVAŞMA BARIŞ

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000