27 Kasım 2023, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Suudi Arabistan-Yeni Yolcu Hakları

Suudi Arabistan, 20 Kasım 1426H'da yürürlüğe giren düzenlemelerle hava yolu yolcularının tüketici haklarını tanıdı ve güçlendirdi. IATA, yeni düzenlemelerin olası etkileri konusunda endişelerini dile getirdi.

İlk olarak ağustos ayında duyurulan düzenlemeler hem Suudi Arabistan içinde hem de Suudi Arabistan çıkışlı hava yolcuları için geçerli olacak. Suudi düzenleyici kurum Sivil Havacılık Genel Otoritesi (GACA), güçlendirilen düzenlemelerin “daha iyi bir seyahat deneyimi yaratmak ve seyahat aksaklıkları durumunda yolcunun yolculuğunun her aşamasında daha fazla destek sağlamak üzere tasarlandığını” söyledi.

GACA ayrıca tüketicileri yeni düzenlemelerden haberdar etmek ve bir aksaklık durumunda haklarını kullanmak için havayolu şirketleriyle iletişime geçmelerinin önemini vurgulamak amacıyla “Putting Passengers First” başlıklı bir tüketici eğitim kampanyası başlatıyor.

Yolcular yedi gün içinde yeterli bir yanıt alamazlarsa, GACA'dan şikayetlerini soruşturmasını isteyebilirler.

Ekim ayında Riyad'da düzenlenen Arap Hava Taşıyıcıları Örgütü yıllık toplantısında konuşan IATA Genel Müdürü Willie Walsh, bazı Orta Doğu hükümetlerinin yolcu haklarını incelediğini söyledi. Walsh, Avrupa Birliği'nin EU261 düzenlemesine benzer bir yola girmemeleri konusunda uyarıda bulunarak, havayollarının yolcular tarafından ödenen bilet fiyatını büyük ölçüde aşan meblağlardan sorumlu tutulduğunu belirtti.

“Tuzakları anlamalarını istiyoruz,” diyerek iyi niyetin geri tepebileceğini ve özellikle de gecikme ya da iptallerin havayolu şirketlerinin hatası olmadığı durumlarda taşıyıcılara zarar verebileceğini belirtti.

“Yolculara tazminat ödenmesine temelde karşı değiliz, ancak Avrupa'daki ihtilaflı davalarda alınan bir dizi yargı kararı, kuralların düzenleyiciler tarafından amaçlandığına inanmadığım bir şeye dönüştüren yasal yorumlara yol açtı, Avrupa tarafından yapılan hataları ve orantılılık durumunu anlayın" dedi.

GACA'nın kalite ve yolcu deneyiminden sorumlu Başkan Yardımcısı Abdulaziz bin Abdullah Al Dahmash değişikliklerin yolcular için daha iyi seçenek, değer ve hizmet kalitesi yaratan düzenlemeler yoluyla GACA'nın yolcuyu ilk sıraya koyma odağını yansıttığını söyledi. “Daha iyi bir seyahat deneyimi sağlayan bu düzenlemeler, Krallığın daha geniş kapsamlı Suudi Havacılık Stratejisi büyüme gündemini desteklemektedir” dedi.

GACA, yeni düzenlemelerin havacılık sektörünün Suudi Havacılık Stratejisi'nin yolcu sayısını üç katına çıkararak yılda 330 milyona ulaştırmak ve Krallığı 2030 yılına kadar 250'den fazla küresel varış noktasına bağlamak gibi hedeflerini gerçekleştirmede kilit bir bileşen olduğunu söyledi.

Suudi Havacılık Stratejisi, Krallığın havalimanları, havayolları ve havacılık destek hizmetleri genelinde özel sektör ve devlet yatırımlarında 100 milyar doların kilidini açmayı amaçlıyor. Strateji, 2030 yılına kadar Suudi Arabistan'ın bağlantı noktalarını 29 havalimanında 99'dan 250'den fazla noktaya çıkarmak, yıllık yolcu trafiğini üç katına çıkararak 330 milyona ulaşmak, iki küresel uzun mesafeli bağlantı merkezi kurup hava kargo kapasitesini 4,5 milyon tona çıkarmaktır.

Yolcu Korumada Yeni Bir Çağ Başlıyor

Bu öncü düzenlemelerle Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Otoritesi, yolcu merkezli ve hizmet mükemmelliğinde yeni bir çağ başlatmaya hazırlanıyor. Bu önlemler, 20 Kasım 2023 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olup, kuşkusuz ülkenin tüm hava yolcuları için seyahat deneyimini geliştirme konusundaki kararlılığını yansıtmaktadır.

Yeni düzenlemelere başlık başlık inceleyerek bakalım;

Gecikmeli uçuşlar: Altı saatten fazla uçuş gecikmesi yaşayan yolcular yemek, alkolsüz içecek, konaklama ve ulaşım araçlarına hak kazanacaklardır. Ayrıca 750 SAR tutarında tazminat almaya da hak kazanacaklardır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Gecikmeli Uçuşlar

6 saatten fazla gecikmelerde yemek, içecek, konaklama, ulaşım

%200'e varan iade ve tazminat

İptal edilen uçuşlar: Uçuş iptalinden etkilenen yolcular bilet ücretlerinin tamamını geri alma hakkına sahip olacaktır. Ayrıca bilet değerinin %150'sine kadar tazminat almaya da hak kazanabilirler.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

İptal Edilen Uçuşlar

%100 geri ödeme

Bilet değerinin %150'sine kadar geri ödeme

Fazla rezervasyon: Fazla rezervasyon nedeniyle uçağa kabul edilmeyen yolcular bilet ücretlerinin tamamını geri alma ve bilet değerinin %200'üne kadar tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Fazla rezervasyon

Uçağa biniş izni yok

Para iadesi ve %200'e kadar tazminat

Sınıf düşürme: Daha düşük bir hizmet sınıfına indirilen yolcular, ücret farkının %200'ü oranında tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Sınıf düşürme

%100 tazminat

%200 tazminat

Planlanmamış duraklama: Planlanmamış bir duraklama yapmak zorunda kalan yolcular, her duraklama için yaklaşık 500 SAR tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Planlanmamış Durak

Yok

Her durak için yaklaşık 500 SAR

Özel ihtiyaçları olanlar: Özel ihtiyaçları olan yolcular, uçağa kabul edilmemeleri veya tekerlekli sandalyelerinin sağlanmaması durumunda %200 tazminat alma hakkına sahip olacaklardır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Özel İhtiyaç Sahipleri

%200 tazminat

Uçağa kabul edilmeme durumunda %200 tazminat; tekerlekli sandalye verilmemesi durumunda 500 SAR

Kayıp bagaj: Bagaj kaybı yaşayan yolcular 6.568 SAR tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Kayıp Bagaj

Tazminat aralığı 1,750-5,655 SAR

Tazminat 6,568 SAR

Hasarlı bagaj: Bagajları hasar gören yolcular 6.568 SAR'a kadar tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Hasarlı Bagaj

Tazminat aralığı 1.750-5.655 SAR

6.568 SAR'a kadar tazminat

Geciken bagaj: Bagajları geciken yolcular, maksimum 6.568 SAR'a kadar, ilk gün için 740 SAR ve ikinci gün için 300 SAR tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Gecikmeli Bagaj

5 güne kadar gecikmeler için 100-200 SAR (yurt içi ve yurt dışı)

740 SAR (1. gün) + 300 SAR (2. gün)
6.568 SAR'a kadar

Varış veya kalkışta pistte gecikme: Pistte üç saatten fazla gecikme yaşayan yolcular, ilgili yönetmelikler doğrultusunda uçaktan inme ve tazminat alma hakkına sahip olacaktır.

Öğe

Önceki Kural

Yeni Kural

Pistte Gecikme

Yok

Yolcular 3 saatlik gecikmeden sonra uçaktan inebilir + ilgili tazminat

Yeni kurallar önceki düzenlemelere göre önemli bir gelişme olup yolculara daha fazla koruma ve daha iyi hizmet sağlayacaktır. Ayrıca uluslararası standartlar ve en iyi uygulamalarla da uyumludur.

https://www.saudia.com/pages/-/media/Project/SA/SC/Advanced-Artical/How-Can-We-Help/More-Information/Passenger-Rights/CP_Regulation_English_Version.pdf?rev=-1

Küresel uygulanan ICAO kuralları üzerine Avrupa bile kendine özgü EASA ile çıkmışken ve tüm üye şirketlerini temsilen IATA Genel Müdürü bile bu uygulama için çekincelerini iletmişken, bizim tek yapabileceğimiz, 02.Kas.1426H’da ilen ettikleri bu rekabete karşı Suudi Arabistan’a uçarken bu kurallara dikkat etmek.

https://servetbasol.com

Suudi Arabistan-Yeni Yolcu Hakları

Yorumlar

Hoca hoca ~ 5 ay önce
Biz Suudi Arabistan'da mı yaşıyoruz? demiş köylüler Nasrettin hocaya. Hoca Nasrettin de dönmüş köylülere bize her türlü insan lazım demiş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000