26 Ocak 2022, Çarşamba 09:06:47

Kotil; 'Muharip uçağın her şeyini yerli yapmak zorundayız'

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Kotil, başta Milli Muharip Uçak Projesi'nin ihtiyaçlarını karşılamak olmak üzere çeşitli projeler için kurdukları yeni tesislerin ihracat yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlayacağını bildirdi.
  • Gerçekçi olmayı yabancı hayranlığı ve kendine güvensizlikle suçlarlar. Yoksa, işi ucundan tuttuk. Eldeki imkanlarla en iyisi için yola çıktık. yeterli güce eriştikçe daha iyisin yapacağız de. amenna. Yaptık,ettik, uçuyoruz, en iyi biziz hikayeleriyle ancak bir kısım insanımızı kandırabilirsiniz. Biliyorsunuz bu iş 1980 lerde askerler tarafından başlatıldı. mücadele devam ediyor. uzun bir süreç. yaptıklarınız için teşekkürler ama her şeyde olduğu gibi abartmayın. çalışın. Daha çook yolumuz var.
  • Temel hoca'ya birakilirsa bu is, anca 2050'de prototip biter
  • İyi güzel de nasıl her şeyini yerli yapacaksın onu niye anlatmıyorsun? Hangi parayla,insanla,eğitimle,zihniyetle? Abd yıllardır patentli uçak yapıyor,F 22 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar ayırdık 200 milyar dolara kadar çıkarabiliriz diyor koskoca Türkiye 10 milyar dolar dış kredi için kapı kapı geziyor,bulamıyor. Eğitim felaket,Pisa testinde sonuncu sıralardayız,doğru düzgün tecrübeli,bilgili,liyakatli hoca yok gibi,ar ge desen para yetmiyor,teknik bilgi isteyen bir iş için bile sadece tarikatçı,cemaatçi,partili,eş,dost,şucu bucuların işe alındığı bir yerde neyi,kiminle,nasıl yaparsın?
  • "Her şeyini milli yapmak zorundayız. Eeeverything! Eeeeeeeevrything!" - voulez-va??? "Eeeeeeeevrything! But little little, into the middle" Neyse, şaka bir yana, dediği doğru tabi.
  • İlk başta söylediklerini yani ordan buradan parça,hammadde, ekipman vs getirip burada birleştirince yerli ve milli mi oluyor diye biz yıllarca söyledik,hala söylüyoruz,iktidar şakşakçıları veryansın ediyordu sen şimdi niye bir anda 'o milli muharip olmuyor,lisanslı üretim oluyor' diyerek yerli ve milli şunu yapıyoruz masallarından dönüş yaptın onu anlat. Bu ülkede torpil, hemşehricilik,particilik,adam kayırma,liyakatsizlik, haksızlık,adaletsizlik,mobbing bitmedikçe,doğru ve kalitesi yüksek eğitim olmadıkça,insana değer verilmedikçe,bütçe yüksek olmadıkça,yetişmiş insanları elden kaçırdıkça hiçbir şeyi yerli ve milli yapamazsın. Daha dün haberi vardı bilmem nerenin rektörü akrabalarını üniversiteye öğretim görevlisi yaptı diye. Bu kafadaki bir ülke neyi yapabilir? Abd'de Cal Tech'in bütçesi 20 milyar dolar civarında burada tüm üniversiteleri toplasan 2 milyar dolar belki eder. Eğitime,araştırma,geliştirmeye ayrılması gereken paraları saraylara,arabalara,uçaklara, araplara,döviz kuru üzerinden garantilerle yandaşlara, gösterişe,havaya saçtılar,ülke ekonomik olarak çöktü,millet 40 sene ağır borca sokuldu. Ekonomik gücü olmayan bir ülke bilime,insana yatırım yapıp,hangi teknolojik icatları patenti kendine ait şekilde nasıl yapabilir? Ayrıca tusaş ve diğerleri anca yabancılara ucuz iş gücü olursunuz başka bir şey değil. Tribüne oynamak için Boeing,Airbus'a şunu bunu yapıyoruz,şu kadar milyon dolar kazandık dersiniz ama sonra o uçakları bitmiş halde milyar dolar,euroya satın alırsınız...
  • Bence gidip f35 alin 500 tane. ne ugrasiyorsunuz?

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Kotil, başta Milli Muharip Uçak Projesi'nin ihtiyaçlarını karşılamak olmak üzere çeşitli projeler için kurdukları yeni tesislerin ihracat yoluyla ülke ekonomisine katkı sağlayacağını bildirdi.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, TUSAŞ'ın son dönemde hayata geçirdiği Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Kompozit Üretim Binası, Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi, Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi gibi yatırımlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu yatırımların ana felsefesinin Milli Muharip Uçak Projesi'ne dayandığını vurgulayan Kotil, bir uçağın milli muharip, milli savaş uçağı olabilmesi için tümüyle yerli ve milli olması gerektiğini söyledi. Kotil, "Dışarıdan malzeme geldi, gelmedi veya iniş takımları gelmedi, motoru gelmedi gibi şeyler olmaz. Zaten o 'milli muharip' olmuyor, lisans altında üretim oluyor. Onun için Milli Muharip Uçağın her şeyini yerli yapmak zorundayız." dedi.

Bu kapsamda rüzgar tüneli de inşa ettiklerini belirten Kotil, şu değerlendirmede bulundu:

"Rüzgar tünelinde çok sayıda test yapmamız gerekiyor, şimdilik yurt dışına gidiyoruz. Uçağın iniş takımları, motoru Türkiye'de yapılacak. Her bir uçağı radarın görüp görmediğinin uçurulmadan test edilmesi gerekiyor. O tesisi de kurmamız önemli. İmalatıyla ilgili kompozit, titanyum olsun, uçaklarda az miktarda çelik olur, onların burada yapılması gerekiyor. Dolayısıyla bu kadar yerlilik oranının yüksek olma mecburiyeti Milli Muharip Uçak olmaktan geliyor, yatırımları da en çok tetikleyen bu oluyor aslında. Milli Muharip Uçağa yönelik yatırımların birçoğunu yaptık. Bu bitmeyen bir yol olacak. Uçağın geliştirmeleriyle devam edecek."

"Tesislerden farklı eksenlerde faydalanacağız"

Temel Kotil, böylesine kapsamlı yatırımlara Milli Muharip Uçak ile sınırlı tutulması durumunda yazık olacağını dile getirerek, tesislerden farklı eksenlerde fayda sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.

Kompozit Binası olarak 95 bin metrekare çok büyük bir tesis kurduklarını hatırlatan Kotil, "Tesis her şey tamam anlamına gelmiyor ama çok şeyi içinde barındırıyor anlamına geliyor. Milli Muharip Uçağın kanadını yapmak için benim bir tesise ihtiyacım var. Tesisi öyle yapıyoruz ki aynı zamanda Boeing, Airbus'a da iş yaparak gelir getirmemiz gerekiyor. Milli Muharip'in kanadında büyük titanyum parçalar var. 3 boyutlu printer üzerinden yapmak için büyük bir yatırım yapıyoruz. Yalnızca Milli Muharip Uçağın kanadındaki titanyum parça için bu yatırım fizibil değil. O nedenle Boeing, Airbus için de kullanıyorum." diye konuştu.

Şirket olarak ülkede teknolojik yatırım yapıp bunun çıktısı olarak da Milli Muharip Uçağı, Hürjet gibi projeleri ortaya koymak için çalıştıklarını vurgulayan Kotil, şunları kaydetti:

"Büyük bir şey yapıyorsanız, yerli ve milli olması gerekiyor. Yerli ve milli olan pahalı olur. Biz yöneticilerin görevi de bunu uluslararası pazarda işe dönüştürmek. Uluslararası pazarda zaten TUSAŞ'ın kendi işleri var. Tek başımıza 500 milyon dolar, büyük ortağı olduğumuz TEI'yi de konsolide ederseniz aşağı yukarı 800 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Sağ tarafa bir sıfır getirmek zor ama niyet niyettir. Bir taraftan cari açığı düşürecek yatırımlar yapıyoruz ama asıl odağımız Milli Muharip Uçak, Hürjet, Hürkuş, Atak Helikopteri, 21 kişilik Genel Maksat Helikopteri, Gökbey Helikopteri, İHA'larımız ki başkaları da gelecek, Small GEO uydumuz yapılıyor şu anda, Türksat 6A bitmek üzere, gözetleme uydusu yapıyoruz. Yatırımın yanında daha önemlisi genç mühendisler. Burada 5 yılım doldu. 8 bin kişi işe almak nasip oldu. Çalışan sayımız 5 bin 200'lerden 13 bine yaklaştı. 20 binde gözümüz var. Mühendis sayımız 1200'den 5 bine yaklaştı. 10 binde gözümüz var. Asıl büyük aset insan. Bu insanlar yapacaklar ama ilk önce Milli Muharip Uçak."

Kotil; 'Muharip uçağın her şeyini yerli yapmak zorundayız'

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

realistik ~ 2 yıl önce
Gerçekçi olmayı yabancı hayranlığı ve kendine güvensizlikle suçlarlar. Yoksa, işi ucundan tuttuk. Eldeki imkanlarla en iyisi için yola çıktık. yeterli güce eriştikçe daha iyisin yapacağız de. amenna. Yaptık,ettik, uçuyoruz, en iyi biziz hikayeleriyle ancak bir kısım insanımızı kandırabilirsiniz. Biliyorsunuz bu iş 1980 lerde askerler tarafından başlatıldı. mücadele devam ediyor. uzun bir süreç. yaptıklarınız için teşekkürler ama her şeyde olduğu gibi abartmayın. çalışın. Daha çook yolumuz var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mr ttm ~ 2 yıl önce
Temel hoca'ya birakilirsa bu is, anca 2050'de prototip biter

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bırak masalı temel ~ 2 yıl önce
İyi güzel de nasıl her şeyini yerli yapacaksın onu niye anlatmıyorsun? Hangi parayla,insanla,eğitimle,zihniyetle? Abd yıllardır patentli uçak yapıyor,F 22 projesi için ilk etapta 60 milyar dolar ayırdık 200 milyar dolara kadar çıkarabiliriz diyor koskoca Türkiye 10 milyar dolar dış kredi için kapı kapı geziyor,bulamıyor. Eğitim felaket,Pisa testinde sonuncu sıralardayız,doğru düzgün tecrübeli,bilgili,liyakatli hoca yok gibi,ar ge desen para yetmiyor,teknik bilgi isteyen bir iş için bile sadece tarikatçı,cemaatçi,partili,eş,dost,şucu bucuların işe alındığı bir yerde neyi,kiminle,nasıl yaparsın?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
masala devam ~ 2 yıl önce
bu masalı biz yazmadık ki biz bozalım..malesef ülkede her başa gelen önce kendi adamını doldurmuş çünki muazzam bir bölünme var..istanbul da bari aksini iddia edip doğru iş yaparlar dedik hikaye. bu devran bu kafayla hiç değişmez..her gelen insanları aptal yerine koyup istediği gibi hareket ediyor..nedeni ise açık, sistem buna müsade ediyor..hepsinin de işine geliyor..nokta
Patent ~ 2 yıl önce
Ucagin patenti olmaz, icadin olur. Mesela daha kisa surede durduran ve asinmasi daha uzun suren yeni bir fren sistemine patent alabilirsiniz. F22 ucagina alamazsiniz.
Patent 2 ~ 2 yıl önce
Ayrica savunma sanayiinde patent genellikle alinmaz ABD'de. Nedeni de patentin omru 20 yildir. Ondan sonra halka acik olur. Ticari sir olarak saklamak daha uygundur. Hem patent uretimi cok, karli buluslar icindir. Yilda en fazla 800 tane uretilecek parcadan ne gelir elde edilir? Ben 1980'lerde buyuk bir ABD firmasinda calisirken bir quartz matrix/SiC fiber kompozit icin USPTO'ya basvurmusdum. ABD hava kuvvetleri patent yasagi koydu, bu kompozit parca electromagnetic interference shielding icin kullanilabilir diye. 6 yillik mucadele sonrasinda sirket ici yazisma ve raporlarin Japonya ve Avrupa'ya gonderildigini gostererek yasagi kaldirtmistik.
Teasers ~ 2 yıl önce
"Her şeyini milli yapmak zorundayız. Eeeverything! Eeeeeeeevrything!" - voulez-va??? "Eeeeeeeevrything! But little little, into the middle" Neyse, şaka bir yana, dediği doğru tabi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eyyy temelll ~ 2 yıl önce
İlk başta söylediklerini yani ordan buradan parça,hammadde, ekipman vs getirip burada birleştirince yerli ve milli mi oluyor diye biz yıllarca söyledik,hala söylüyoruz,iktidar şakşakçıları veryansın ediyordu sen şimdi niye bir anda 'o milli muharip olmuyor,lisanslı üretim oluyor' diyerek yerli ve milli şunu yapıyoruz masallarından dönüş yaptın onu anlat. Bu ülkede torpil, hemşehricilik,particilik,adam kayırma,liyakatsizlik, haksızlık,adaletsizlik,mobbing bitmedikçe,doğru ve kalitesi yüksek eğitim olmadıkça,insana değer verilmedikçe,bütçe yüksek olmadıkça,yetişmiş insanları elden kaçırdıkça hiçbir şeyi yerli ve milli yapamazsın. Daha dün haberi vardı bilmem nerenin rektörü akrabalarını üniversiteye öğretim görevlisi yaptı diye. Bu kafadaki bir ülke neyi yapabilir? Abd'de Cal Tech'in bütçesi 20 milyar dolar civarında burada tüm üniversiteleri toplasan 2 milyar dolar belki eder. Eğitime,araştırma,geliştirmeye ayrılması gereken paraları saraylara,arabalara,uçaklara, araplara,döviz kuru üzerinden garantilerle yandaşlara, gösterişe,havaya saçtılar,ülke ekonomik olarak çöktü,millet 40 sene ağır borca sokuldu. Ekonomik gücü olmayan bir ülke bilime,insana yatırım yapıp,hangi teknolojik icatları patenti kendine ait şekilde nasıl yapabilir? Ayrıca tusaş ve diğerleri anca yabancılara ucuz iş gücü olursunuz başka bir şey değil. Tribüne oynamak için Boeing,Airbus'a şunu bunu yapıyoruz,şu kadar milyon dolar kazandık dersiniz ama sonra o uçakları bitmiş halde milyar dolar,euroya satın alırsınız...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boşu boşuna ~ 2 yıl önce
Yola çıkmayan asla menziline ulaşamaz.İster güvenin ister güvenmeyin. Devlet karar vermiş ve yapmaya Çalışiyor yapiyor. Bu gün n olmazsa yarın yapar aynı istek ve hırsla
Boşu boşuna ~ 2 yıl önce
2023 de yolcu olduğunuzu unutmayın ona göre davranın astronot bozuntuları
himm ~ 2 yıl önce
Bence gidip f35 alin 500 tane. ne ugrasiyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000