25 Ocak 2021, Pazartesi 13:44:46

Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili Boeing'e dava açıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 5 Şubat 2020 tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin öldüğü, 180 kişinin yaralandığı uçak kazasına ilişkin uçağın üreticisi Boeing'e, Chicago'da tazminat davası açıldı.
  • Amerikan adalet sisteminde bir dava açacaksan ve kesin haklıysan ve alacağın para avukat parasından fazlaysa davanı açarsın. Avukat benim yerime işi görür, davayı kazanınca avukatımın parasını da karşı taraf öder diye bir şey yok. Kendi avukatının parasını davayı kazansanda kazanmasanda sen ödersin. Ve avukat ücretleri ciddi yüksektir. Dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak lazım. En başından belli ki, bu kazalarda Boeing’ in sorumluluğu yok. Bu konu havacılık kültürü ile ilgili. Sen kendi insanından saklarsın ama, onlar, eninde sonunda çıkarırlar, DHMİ nin ATC’ lere, Şirketin de pilotlara yaptığı baskıyı ispat eder, canına okurlar. Bu çağda dürüstlük konusunda ellerine su dökecek babayiğit zor çıkar. Olan dava açanların parasına olur. Öyle uğraşacağınıza FAA ve EASA ya raporu şikayet edin, sonra da İnsan Hakları mahkemesine gidersiniz.
  • Neymiş ki ???
  • Anladığım kadarıyla 23 yıllık tıkır tıkır uçan NG leri kronik kusurlu olduğunu iddia etmişler.. Yahu insan biraz araştırır dava açmadan önce kazada suçsuz bi taraf varsa o da boeing
  • beyler avukatlarin elinde boinge calisanlarinin kendi aralarinda konustuklari ses kayitlari var. bu ses kayitlari boingin hatali oldugunu dogruluyor.
  • Uçak pişti terk etmeden veda anonsu yapan kabin amiri ne durumda acaba? İyileşti mi?
  • Kazada pilotaj hatası var, kulenin limit dışı rüzgara rağmen iniş pistini değiştirmemekten, bazı kritik bilgileri Türkçe vermesinden dolayı hatası var, pistin tek oluşundan, lastik izlerinin temizlenmemiş olmasından dolayı işleticinin/DHMI'nin (bunların sorumlusu hangisi ise) hatası var ama Boeing'in nasıl bir hatası var anlamadım. Sanırım MAX hatalarından faydalanıp para koparma çabası ama başarılı olma şansı çok düşük.
  • muthis gercekten, kisa yoldan zengin oluruz cikarciliginin boylesi. bari basvurmadan once bi acip bilirkisi raporunu okusaydiniz di mi. sen o hava kosullarinda yildirim yemis ucagi ucagi kic ruzgari varken indir, autobrake i kapat, kule zaten tam laylaylom kime ne yonden trafik verdigi belli degil sonra da git boeing'i sucla.. ne guzel be, herkesin yesilin pesine dusmus kisa yoldan zengin olmanin pesinde... ahh ah, bi imansiz cikar da hepinize agsinizin payini verir insallah o mahkemede...
  • Elin ülkesinde üzerine sıcak kahve dökülse milyon dolar tazminat alabiliyorsun ama bizim ülkemizdeki kanunlarda hala 'şikayetçi misin' ve 'tazminat alanı zengin etmemeli' diye maddeler var sonra da niye ülkede adalet yok,suç patlama yaptı diyoruz nasıl yapmasın ki? Bu ülkedeki en büyük sorunların başında yukarıdaki maddelerin kaldırımaması,caydırıcı,yaptırıcı,ağır kanunların olmaması,olsa bile adamına göre uygulanması geliyor ama ülkeyi yöneten ve isminde adalet olan parti 18 yıldır bu kanunları ne çıkardı ne de uyguladı...
  • Bariz pilot hatasi. Kimse kendini kandirmasin. Bilirkisi raporu da oyle diyor. Boeing’de suc yok pegasus’a dava acin. Pgs pilotlari da egitimsiz ve ciddiyetsiz
  • bu kazada Boeing ile ilgili herhangi bir kusur yok. Hangi kafa ile bu davayı açtırıyorlar ?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 5 Şubat 2020 tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin öldüğü, 180 kişinin yaralandığı uçak kazasına ilişkin uçağın üreticisi Boeing'e, Chicago'da tazminat davası açıldı.

5 Şubat 2020'de 177 yolcu ve 6 mürettebatın bulunduğu İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayollarına ait yolcu uçağının pistten çıkması sonucu 3 kişi hayatını kaybetmiş, 180 kişi de yaralanmıştı. Kazazedelerden bazıları adına, uçağın üreticisi Boeing ve uçak sahibi MSN şirketine Amerika'da tazminat davası açıldı. Türk kazazedeler adına Chicago'daki HELP Hukuk Ofisi LLC'den Chicago Barosuna kayıtlı avukat Seyit A. Şahin ve Amerika'nın ünlü avukatlarından Napoli Shkolnik PLLC hukuk firmasından Hunter J. Shkolnik tarafından kazada Boeing uçağıyla ilgili "İhmal, ürün sorumluluğu ve garantinin ihlali" iddialarıyla firmanın uluslararası merkezi olan Chicago'da tazminat davası açtı. Amerikan yasalarına göre, davanın kazanılması halinde tazminat miktarı jüri tarafından belirleniyor, tazminatın milyon dolarları bulabileceği de ifade ediliyor.

"TÜRK VATANDAŞLARININ HAKLARININ ARANMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"
Kazada yaralanan bazı kazazedelerin avukatı Seyit Şahin, şunları söyledi:

"Biz, kazada yaralanan Türk vatandaşlarından bazılarının haklarının aranması açısından arkamda görmüş olduğunuz Chicago Mahkemeleri'nde uçağın üreticisi firması Boeing aleyhine tazminat davamızı açtık. Tabii bu dava Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında özellikle Amerika Birleşik Devletlerinde Türk vatandaşlarının haklarının aranması yönünden Türk hukuk tarihi açısından önem arz eden bir dava. Söz konusu davayı ben ve yine Amerikalı üç kıymetli meslektaşımız yürüteceğiz. Bu meslektaşlarımızdan biri yine Amerika'nın çok ünlü avukatlarından sayın Hunter Shkolnik, Türk vatandaşların haklarının sonuna kadar aranması ve adaletin yerini bulması için biz burada hukukçular olarak elimizden geleni yapacağız. İnşallah olumlu bir sonuç alacağımızı umut ediyoruz. Kazada hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır diliyorum. Yaralananlara geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz, bize güvenenleri mahçup etmeyeceğiz. İnşallah Boeing'in kusuru nedeniyle gerekli tazminatı ödemesini sağlayacağız."

BASIN AÇIKLAMASI
Davaya ilişkin avukat Seyit Şahin tarafından gönderilen basın açıklamasında ise, "Davada, Boeing’in uçağın autobrake ve speedbrake sistemlerinin tasarımı ve/veya imalatında ihmali olduğunu iddia ediliyor. Bunlar, uçağı touchdown’dan sonra yavaşlatmayı amaçlayan otomatik sistemlerdir. Ancak, 2193 sefer sayılı uçuşta bu sistemler arızalandı. Veriler, kaptan pilotun manuel fren uygulamak zorunda kalmadan önce yavaşlama cihazlarının kullanılmadığı 6 saniyelik bir süre olduğunu göstermektedir. Avukat Hunter J. Shkolnik, 'Bu önlenebilir olayda kalbimiz, yakınları yaralanan ailelerle beraber. Hiçbir tazminat can kaybının yerini alamaz, bu trajik olaya neden olanlara adaletin uygulanması için olaydan etkilenenleri temsil ediyoruz'" şeklindeki sözlerine de yer verildi.

KAZAYA İLİŞKİN SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR
Öte yandan kazaya ilişkin soruşturma İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülüyor. Soruşturmaya ulaşan bilirkişi raporuna göre, şüpheli olarak yer alan kaptan pilot Mahmut Aslan asli kusurlu bulunmuştu. İkinci pilot Ferdinant Pondaag tali kusurlu bulunurken, soruşturmada şüpheli olmayan, Sabiha Gökçen ve Yeşilköy kulelerinde görevli iki kişi de kusurlu bulunmuştu.

Sabiha Gökçen'deki kazayla ilgili Boeing'e dava açıldı

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Akılsız baş ~ 3 yıl önce
Amerikan adalet sisteminde bir dava açacaksan ve kesin haklıysan ve alacağın para avukat parasından fazlaysa davanı açarsın. Avukat benim yerime işi görür, davayı kazanınca avukatımın parasını da karşı taraf öder diye bir şey yok. Kendi avukatının parasını davayı kazansanda kazanmasanda sen ödersin. Ve avukat ücretleri ciddi yüksektir. Dimyada pirince giderken evdeki bulgurdan olmamak lazım. En başından belli ki, bu kazalarda Boeing’ in sorumluluğu yok. Bu konu havacılık kültürü ile ilgili. Sen kendi insanından saklarsın ama, onlar, eninde sonunda çıkarırlar, DHMİ nin ATC’ lere, Şirketin de pilotlara yaptığı baskıyı ispat eder, canına okurlar. Bu çağda dürüstlük konusunda ellerine su dökecek babayiğit zor çıkar. Olan dava açanların parasına olur. Öyle uğraşacağınıza FAA ve EASA ya raporu şikayet edin, sonra da İnsan Hakları mahkemesine gidersiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Boingin kusuru ~ 3 yıl önce
Neymiş ki ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.. ~ 3 yıl önce
Anladığım kadarıyla 23 yıllık tıkır tıkır uçan NG leri kronik kusurlu olduğunu iddia etmişler.. Yahu insan biraz araştırır dava açmadan önce kazada suçsuz bi taraf varsa o da boeing

Yanıtla

Kalan karakter 1000
sakin ~ 3 yıl önce
beyler avukatlarin elinde boinge calisanlarinin kendi aralarinda konustuklari ses kayitlari var. bu ses kayitlari boingin hatali oldugunu dogruluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaliteci ~ 3 yıl önce
Uçak pişti terk etmeden veda anonsu yapan kabin amiri ne durumda acaba? İyileşti mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Anons ~ 3 yıl önce
O anonslar otomatik sistemden yapılıyor hostes birşey demiyor.
Sen havacı olduğuna emin misin? ~ 3 yıl önce
Otomatik anonsu kim açıyor? Ayrıca hostes ne be?
Boeing. ~ 3 yıl önce
Kazada pilotaj hatası var, kulenin limit dışı rüzgara rağmen iniş pistini değiştirmemekten, bazı kritik bilgileri Türkçe vermesinden dolayı hatası var, pistin tek oluşundan, lastik izlerinin temizlenmemiş olmasından dolayı işleticinin/DHMI'nin (bunların sorumlusu hangisi ise) hatası var ama Boeing'in nasıl bir hatası var anlamadım. Sanırım MAX hatalarından faydalanıp para koparma çabası ama başarılı olma şansı çok düşük.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ise bak ~ 3 yıl önce
muthis gercekten, kisa yoldan zengin oluruz cikarciliginin boylesi. bari basvurmadan once bi acip bilirkisi raporunu okusaydiniz di mi. sen o hava kosullarinda yildirim yemis ucagi ucagi kic ruzgari varken indir, autobrake i kapat, kule zaten tam laylaylom kime ne yonden trafik verdigi belli degil sonra da git boeing'i sucla.. ne guzel be, herkesin yesilin pesine dusmus kisa yoldan zengin olmanin pesinde... ahh ah, bi imansiz cikar da hepinize agsinizin payini verir insallah o mahkemede...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adalet ve kanun ~ 3 yıl önce
Elin ülkesinde üzerine sıcak kahve dökülse milyon dolar tazminat alabiliyorsun ama bizim ülkemizdeki kanunlarda hala 'şikayetçi misin' ve 'tazminat alanı zengin etmemeli' diye maddeler var sonra da niye ülkede adalet yok,suç patlama yaptı diyoruz nasıl yapmasın ki? Bu ülkedeki en büyük sorunların başında yukarıdaki maddelerin kaldırımaması,caydırıcı,yaptırıcı,ağır kanunların olmaması,olsa bile adamına göre uygulanması geliyor ama ülkeyi yöneten ve isminde adalet olan parti 18 yıldır bu kanunları ne çıkardı ne de uyguladı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mantikli olan ~ 3 yıl önce
Bu iste Boeng’in bir kusuru yok ki, pilota, kuleciye ve Pegasus’a dava acabilirler ancak. Artik bu is spekulasyon degil kaza raporundan hatali partilerin bunlar okdugu ortaya cikiyor.
Pilot ~ 3 yıl önce
Bariz pilot hatasi. Kimse kendini kandirmasin. Bilirkisi raporu da oyle diyor. Boeing’de suc yok pegasus’a dava acin. Pgs pilotlari da egitimsiz ve ciddiyetsiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot'a ~ 3 yıl önce
Sen bilirkişi kurulunda mıydın? Nerden biliyorsun bu kadar net? Hele ki şirket içi durumu nasıl çözdün? Bizi de aydınlat da biz de öğrenelim açık açık!
Cpt. ~ 3 yıl önce
Pilot değilsin...
Pilotcukkk ~ 3 yıl önce
Bu iş öyle PC de similasyonla yapılacak iş değil. Uçağa son yaklaşmada Yıldırım çarpıyor. Rüzgar limit içi denilmiş, clear denilmiş. Herşey normal görünürken Yıldırım nedeniyle yapısallarda hasar var mı bilemezken kaç kaptan inmeyi bir tur atıp geleyim der? Boş konuşmayalım. Altını dolduralım. Kimse ist havalimanı ile birlikte belki de daha önce başlayan 2. Pist niye bitirilmiyor, neden tek ve bozuk, lastik izleri ile dolu piste mahkum ediliyor demiyor. Pegasus yunan şirketi mi? Pegasus ile uçanlar Türk insanı değil mi? Devlet de sorumluluğunu almalı.
Cok dogru ~ 3 yıl önce
Pilotlar asli kusurlu neyze cezalari cekmeleri gerek 3 can gitti
Doğrusöz ~ 3 yıl önce
bu kazada Boeing ile ilgili herhangi bir kusur yok. Hangi kafa ile bu davayı açtırıyorlar ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bahçeli gibi düşün ~ 3 yıl önce
Çamur at izi kalsın

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000