24 Ocak 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • HAKLISINIZ. BU SABAH İLKER BEYLE İLGİLİ YAZILARIMA BİR BAKTIM. ÇOK SEVİNDİM Kİ " ŞU SÖYLEDİĞİNİZ, YAZDIĞINIZ YANLIŞTIR" DİYEN KİMSE OLMAMIŞ. YANLIZ BİR YERDE HATA YAPIP SONRA ÖZÜR DİLEMİŞİM. 3 OCAK YAZIMDA NEDEN İLKER BEYE ÇOK SATAŞTIĞIMI YAZACAĞIM.
  • en iyi müşteriniz gitti. kala kala Nane'ye kaldınız
  • Bir şirketin kendine özel sınıf açtırıp kaptan olup akabinde kurumsal emniyet başkanlığına gelen biri , uçak kırıp insan yaralayıp üstünede yaraladığı insanla kavga eden devre arkadaşına ne ceza verir??? Peki hiçbir ceza vermeyip VİP kaptanı yaparsa siz o havayoluna güvenli diyebilirmisiniz?
  • en cok reklam veren havayolu sirketi THY. Bilmem anlatabildim mi?
  • SunExpress gayet güvenli ve başarılı
  • Emirates daha bu ay iki onemli olay atlatti ki ... Sonucun biri degisik olsa birinde en az 500 kişi vefat edebilirdi.(excursion)...Take of da f/d yi takip ettikleri icin bir bimanin uzerinden (75 ft ile) 260 kt ile gectillerini saymıyorum ....bu listeye hadi ordan derim!!!
  • Sanıyorum yazı başlığı”En Emniyetli” olmalıydı, çünkü yazının orjinalinde “Safest” ifade edilmiş, emeğinizesağlık
  • Emirates'in bu listede olması, listenin lobi faaliyetleri ile oluştuğunu düşündürüyor. Idle takatla pas geçmeye çalışırken koca 77yi düşürdüler, mucize eseri ölen olmadı, daha bir kaç hafta önce FD ile kalkış yapmaya çalışarak, pist sonundan zorla havalanıp gökdelenleri sıyırarak şehrin üzerinde alçak uçuş yaptılar. Yine mucize eseri herkes hayatta. Bunların haricinde de bir sürü olayları var son dönemde. Nasıl en güvenli havayolları listesinde acaba
  • Çetin bey, bu ne biçim yazı? Toplumumuzun büyük bir kısmına hitap etmediği doğru. Nerede maaşlara yapılan zammın yeterli olmadığı, nerede falan yöneticiye sıçrama kelimeleri, nerede İlker beyi metheden birkaç satır. Yazı d bunlardan bahsetmeli. En güvenli havayolları, adam resmen beni ilgilendirmiyor diyor. Öbürü gariban zaten. Beş kelimeyi yan yana getirememiş. Siz de haklısınız bu adamların anlayabileceği konu ve seviyede yazı yazabileceğinizi ben de zannetmiyorum. O kadar becerikli değilsiniz. Biz yine de okuruz.
  • aklı başında insanlar ilgilenmeyince meydan bu cahil trol yamaklarına kaldı.

2021 Yılı Dünyanın En Güvenli Havayolları



Bir havayolu için en önde gelen tanıtım unsurlarından önde geleni uluslararası prestijli neşriyatlar ve / veya havacılık otoritesi sayılan uluslararası kurum ve kuruluşlarca belirli kıstaslar göz önüne alınarak yapılan havayolları sıralamaları içinde dünyanın en güvenli havayolları listelerinde isminin geçmesidir. Tabii ki bunu takiben dakiklik, servis vb. hizmet unsurlarına yönelik olarak yapılan belirlemeler de büyük önem arz eder. Bu bilgilerin diğer neşriyatlar ve sözlü basın tarafından kullanılması halinde başarı daha büyük kitlelere de duyurulmuş oluyor. Evet, Uluslararası birçok kuruluş sivil havacılık sektörünü mercek altına alıyor ve belli periyotlarda değerlendiriyor. Son zamanlarda bu kuruluşların fazlası ile artması ile değişik kurgular ve saptırmalar ortaya çıktı. Yapılan çalışmalar sulandırıldı desem ayıp mı olur?

AİRLİNE RATİNGS’E GÖRE, 2021’DE DÜNYANIN EN GÜVENLİ 20 HAVA YOLU ŞİRKETLERİ:

Qantas (Avustralya), Qatar Airways (Katar), New Zealand (Yeni Zelanda), Singapore Airlines (Singapur), Emirates (B.A. Emirlikleri), EVA Air (Tayvan), Etihad Airways (B.A. Emirlikleri), Alaska Airlines (A.B.D.), Cathay Pacific Airways (Hong Kong), British Airways (Birleşik Krallık), Virgin Australia (Avusturalya), Hawaiian Airlines (A.B.D.), Southwest Airlines (A.B.D), Delta Air Lines (A.B.D.), American Airlines (A.B.D.), SAS (İsveç merkezli İskandinav ülkeleri), Finnair (Finlandiya),Lufthansa (Almanya), KLM (Hollanda), United Airlines (A.B.D.)

Bu arada bayrak taşıyıcı havayolumuz Türk Hava Yollarının bu listeye girememiş olması ilk bakışta bizim için üzücü gibi görünüyorsa da bu değerlendirmelere fazla kafayı takmamak gerekiyor. Eskiden ben de üzülürdüm. Şimdi aldırmıyorum

Airlines Ratins’in listesi yukarıda. Bu firma biraz aceleci davranıp 05 Ocak 2022 günü eğer yazım hatası yoksa, Ocak 2022 ayında, 2022 yılının en güvenilir havayollarını da seçmiş. Bu listeler de internette yer alıyor.

Bir de TCHETİNE RAİTİNS tarafından yapılan bir çalışma var. Değerlendirme Kuruluşu hızını alamayıp 2023 yılının en güvenli ve dakik havayolu olarak TCHETİNE AİR’ i seçmiş.

Yine de en iyisini SKYTRAX yapıyor(?) Güvenli dakik vb. hususları karıştırmayıp yolcuların görüşlerine göre “en iyi havayollarını seçiyor” İyiliğin ölçüsünü bilemiyorum.  Herkese göre değişen bir olgu. Tabii ki Türk Hava Yollarının Skytrax’ la ilişkilerini kesmesinin nedenini THY’ den dinlemek gerek. İpleri durduğu yerde kopartmadılar ya.

Aynı tür değerlendirmeleri yapan, APEX Gezzio, JACDEC Aero International vb. kuruluşlar da var. Muhtemeldir ki benim de rastlamadığım, bilmediğim kuruluşlar da mevcuttur. Bu kuruluşların için de süzgeçlemeyi doğru, tarafsız yapanların itibarlarını muhafaza ettikleri de açık.

Evet bu çalışmalar ilan ediliyor ve hemen hemen hepsi aynı yerlerde, basılı yayında ve internette yayınlanıyor. Birini atlayıp okumayan bir okur diğerine takılıyor ve ilk sıralarda yer alanlara bravo diyor. Kanaatimce yapılan bu iş uçak yolculuğunu hangi şirket ile yapacaklarına karar verecek yolcuları bir anlamda yönlendirme amacına matuf. Bu da söz konusu değerlendirmenin ticari bir tarafının mevcudiyeti anlamına geliyor.

2021’İN EN DAKİK HAVAYOLU ŞİRKETLERİ:

Seyahat verileri ve analiz şirketi Cirium, en dakik hava yolu şirketlerini duyurdu. All Nippon Airways; Japan Airlines, Aeroflot, LATAM Airlines, Delta Air Lines, KLM, S7 Airlines, American Airlines; United Airlines, Saudia bu sıralamada yer aldı. Dakik havayolu belirleme çalışmaları da aynı şekilde mi yapılıyor? Bilmiyorum.

PEKİ TÜRK HAVA YOLLARI BU SÜREÇTE NE YAPTI?

Condé Nast Traveller Okurlarından Derece Aldı: Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşavirliği dünyaca ünlü seyahat dergisi Condé Nast Traveler'ın okuyucuları arasında düzenlenen ankette, küresel havayolu şirketleri arasında hizmet ve uygulamaları ile ilk 3'e girmeyi başardığını açıkladı.

Haftalık uçuş sayılarının fazla olması sistematik bir habere dönüşmüş durumda. THY bu konuda ya ikinci ya da birinci. Tabii ki fazla uçuş yapmakta bir başarıdır. Bu inkâr edilmez. Havacılık Sitelerimiz neredeyse haftalık alışılmış habere dönüşen yayınları ile THY’yi zirvenin Müdavimi yaptı. Ve de bizim havacılık sitelerimizde sıklıkla okuduğumuz başlıklar, THY zirveyi bırakmadı, THY zirvedeki yerini kaptırmadı, THY Zirveden İnmiyor. Vb. Uçuş adedinin fazla olmasının sağlığa bir zararı olmaz tabii ki. Onunla da övünürüz. Bu konu aylık habere dönüşse her halde daha ciddiye alınabilecektir.

DÜNYADA EN ÇOK ÜLKEYE UÇAN HAVAYOLU: Türk Hava Yolları 2021 yılında 40,5 milyon yolcuya hizmet verirken filosunda 373 uçağa çıkarttı. THY 128 ülkede 328 noktaya uçuş yaparken dünyada en çok noktaya uçan havayolu şirketi oldu. THY bu unvanı epeydir muhafaza ediyor.

ATATÜRK HAVALİMANINDAN İSTANBUL HAVALİMANINA TAŞINMA. Evet, THY’nin Atatürk Havalimanından İstanbul Havalimanına 06 Nisan 2019’ da taşınmasının belgesel filmi yapıldı. Hakikaten çok zor bir işti. Mükemmel organize edildi, iyi planlandı ve de düzgün uygulandı. Bu taşınmada THY Teknik çalışanlarının büyük katkısı inkâr edilemez. Taşınmayı ta kipeden ikinci sene de bahis konusu taşınmayı belgeselleştirmesi tabii güzel.

Siz, Türk Hava Yolları taşıma şirketi mi? Böyle reklam olur mu diyenlere bakmayın. Cehalet zor iş. Belgesel filmler genelde reklam amacı ile yapılmaz/ yaptırılmaz. Belgesel filmler bir konu hakkında objektif bilgi vermeyi amaçlar. Bu tür filmler belirli bir konu ile ilgili bilgi veren, gerçek bir durumu yaratıcı bir şekilde seyirciye aktaran filmlerdir. Belgesel filmlerin ilk amacı, seyirciyi bir konu hakkında objektif bir şekilde bilgilendirmektir. THY çalışmasının National Geographic kanalında yayımlanması çok yerinde.

Vede, Türk Hava Yolları mutlaka bu belgeseli CD’ ler halinde tüm havayollarına ve tüm sitelerle yerli ve yabancı tüm turizm neşriyatlarına göndermeyi düşünmüştür. Basının hangi haberi ne zaman ne vesile ile kullanacağı bilinmez. Yeter ki o konuya ilişkin malzeme arşivinde bulunsun.

APEX: İLKER AYCIYA YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ VERDİ.

APEX’in Sn. Aycı’nın THY’ deki çalışmalarını öğrenip aldığı bilgilere göre karar vermesi mümkün ama” yaşam boyu ifadesi “ödüle layık görülen şahsın tüm iş ve çalışma yaşamını” kapsayan ifade. Buna pek aklımın ermemesine rağmen bu ara en ciddi değerlendirme şirketi olarak tanınan APEX’ in kararını tartışmak yine de beni aşar. Kim bilir? Belki de APEX şu andaki şirket yaşamı boyunca başarı demek istemiştir? Her ne ise ben yine de münafıklığımı sergileyeyim de. Her Öyle veya böyle saygı ile kabullenmek gerekir. Belki de gecikmiş olmasına rağmen kutlamak.

THY DÜNYADAKİ 7 “WORD CLASS” ŞİRKETTEN BİRİ. THY ARTIK YEDİ YILDIZLI.

THY’ nin artık 3-5 değil, tam 7 yıldızı var. Havayolumuz APEX World Class statüsünde. Apex bu değerlendirmeyi havayollarının belirli özelliklerini dikkate alarak yapıyor.  Türk Hava Yollarının bu statüye geçişi mutfaktaki

Mükemmellik, olağanüstü cömertlik, marka bütünlüğü ve güvenli seyahat konularındaki özelliklerine dayanılarak onaylandı. Gururlandık tabii ki.

SONUÇ:

TÜM BU ANLATIMA RAĞMEN BEN YAPILAN İŞİ YANILTICI REKLAM OLARAK ADLANDIRMIYORUM. ZİRA DEĞERLENDİRİLİP TEPEYE OTURTULAN HAVAYOLLARININ HEPSİ DEĞERLİ VE TİTİZ ÇALIŞAN KURUMLAR.

YİNE DE EN ÖNEMLİ KONU RATİNG KURULUŞLARININ BU TESPİTLERDE KULLANDIKLARI KISTASLAR ARASINDAKİ FARKLILIUKLAR OLSA GEREK. KONU NE OLURSA OLSUN FARKLI KISTASLARLA YAPILAN DEĞERLENDİRMELERLE HİÇBİR KONUDA AYNI SONUCA ULAŞILMASI MÜMKÜN DEĞİL. RATİNG KURULUŞLARI HER SENE BAŞINDA BİR ARAYA GELİP DEĞERLENDİRMELERİNE ESAS OLACAK KISTASLARI BİRLİKTE BELİRLEYİP DAHA SONRA DERECELENDİRME ÇALIŞMALARINI DA YİNE BİRLİKTE YAPARAK SONUCU MÜŞTEREKEN İLAN ETSELER ORTAYA DAHA CİDDİ VE GÜVENİLİR BİR SONUÇ ÇIKAR GİBİME GELİYOR.  ULUSLARARASI ŞİRKETLERCE MÜŞTEREKEN YAPILACAK TÇALIŞMA, BELİRLEMEDE KULLANILACAK TEK KISTAS DİZİNİ VE TEK BİRİNCİ. SİVİL HAVACILIĞIN CİDDİYETİNE DE YAKIŞAN BUDUR.

2021 Yılı Dünyanın En Güvenli Havayolları

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

CVP ÇETİN BEY'E ~ 2 yıl önce
HAKLISINIZ. BU SABAH İLKER BEYLE İLGİLİ YAZILARIMA BİR BAKTIM. ÇOK SEVİNDİM Kİ " ŞU SÖYLEDİĞİNİZ, YAZDIĞINIZ YANLIŞTIR" DİYEN KİMSE OLMAMIŞ. YANLIZ BİR YERDE HATA YAPIP SONRA ÖZÜR DİLEMİŞİM. 3 OCAK YAZIMDA NEDEN İLKER BEYE ÇOK SATAŞTIĞIMI YAZACAĞIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin bey ~ 2 yıl önce
en iyi müşteriniz gitti. kala kala Nane'ye kaldınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir soru ~ 2 yıl önce
Bir şirketin kendine özel sınıf açtırıp kaptan olup akabinde kurumsal emniyet başkanlığına gelen biri , uçak kırıp insan yaralayıp üstünede yaraladığı insanla kavga eden devre arkadaşına ne ceza verir??? Peki hiçbir ceza vermeyip VİP kaptanı yaparsa siz o havayoluna güvenli diyebilirmisiniz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O şirket THY ~ 2 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
Conde Naste'e ~ 2 yıl önce
en cok reklam veren havayolu sirketi THY. Bilmem anlatabildim mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
conde nast'a ~ 2 yıl önce
düşündüm. Mecmuayı aradım ama bulamadım.Bu nedenle de o konuya değinmedim.
Xq ~ 2 yıl önce
SunExpress gayet güvenli ve başarılı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emirares daha ~ 2 yıl önce
Emirates daha bu ay iki onemli olay atlatti ki ... Sonucun biri degisik olsa birinde en az 500 kişi vefat edebilirdi.(excursion)...Take of da f/d yi takip ettikleri icin bir bimanin uzerinden (75 ft ile) 260 kt ile gectillerini saymıyorum ....bu listeye hadi ordan derim!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emniyet ~ 2 yıl önce
Sanıyorum yazı başlığı”En Emniyetli” olmalıydı, çünkü yazının orjinalinde “Safest” ifade edilmiş, emeğinizesağlık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emirates ~ 2 yıl önce
Emirates'in bu listede olması, listenin lobi faaliyetleri ile oluştuğunu düşündürüyor. Idle takatla pas geçmeye çalışırken koca 77yi düşürdüler, mucize eseri ölen olmadı, daha bir kaç hafta önce FD ile kalkış yapmaya çalışarak, pist sonundan zorla havalanıp gökdelenleri sıyırarak şehrin üzerinde alçak uçuş yaptılar. Yine mucize eseri herkes hayatta. Bunların haricinde de bir sürü olayları var son dönemde. Nasıl en güvenli havayolları listesinde acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çetin bey ~ 2 yıl önce
Çetin bey, bu ne biçim yazı? Toplumumuzun büyük bir kısmına hitap etmediği doğru. Nerede maaşlara yapılan zammın yeterli olmadığı, nerede falan yöneticiye sıçrama kelimeleri, nerede İlker beyi metheden birkaç satır. Yazı d bunlardan bahsetmeli. En güvenli havayolları, adam resmen beni ilgilendirmiyor diyor. Öbürü gariban zaten. Beş kelimeyi yan yana getirememiş. Siz de haklısınız bu adamların anlayabileceği konu ve seviyede yazı yazabileceğinizi ben de zannetmiyorum. O kadar becerikli değilsiniz. Biz yine de okuruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
meydan size kaldı ~ 2 yıl önce
aklı başında insanlar ilgilenmeyince meydan bu cahil trol yamaklarına kaldı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000