29 Ocak 2024, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Dünyanın birçok ülkesinde artık kule hizmet alımı ile yapılıyor. Firmalar ihaleye giriyor 2 veya 4 yıllık ihalelerle. Buna göre de maaş veriliyor. Türkiye'de bunu rant meselesi yapmışlar tek elden veriyorlar. Firmalar personeli saatlik yarı zamanlı ve tam zamanlı çalıştırıyorlar. Şimdi gelmişsiniz diyorsunuz ki adamların maaşı eridi maaşı az riski az. Onların riski teknik adamın bir dakikalık riskine eşdeğer değil. Bırakın bu ayakları artık
  • Kulağın seste gözün ekranda olsun,yarım saat milletin yüzüne bakma.
  • Dertler bitecek güzel günler yakında kel cenabettin AVELDER deneyimi ile uçuracak daha şimdiden twitterda 3 takipçileri var 76K çakma takipçili yönetici bir destek atsın:))
  • Beyler yeterince kendinizi açıkladınız küfür edenler sustu siz de susun artık zaten tazminat falan da iptal olmuş burda ortam artık yatışsın para da yok zaten Kasım da Olcay yeni bombalarla gelene kadar herkese iyi günler
  • Kurum çalışanlarına soracaz deseler direk özelleşsin oyu kullanırım.Azdan az çoktan çok gider. Havuza geçer başka kurumda yine aynı maaşı alırım, umrumda olmaz. Özelleşsin diyenler yorumu beğensinler.
  • HTKM'de arıza olduğunda notam çekin diyen arkadaşlar, küçük meydanda ils notamı mı çekiyorsunuz. Nöbetçi atsep personeli tek başına ATM sisteminin notamını çekebilir mi? Böyle bir karar almak için genel müdürün, ulaştırma bakanını araması gerekir. Eurocontrol ile irtibat kurup regülasyona gidilmesi gerekir. Arıza için böyle bir notam çekilemez. Deprem,yangın vs büyük bir olay olması gerekir. Lütfen olmayacak şeyler konuşarak, beraber çalıştığınız insanları incitmeyin.
  • Linki biraz okudum,adamlar kulede özel sektörde 1800avroyu beğenmemişler bu iş buna yapılmaz demişler(yan haklarını nedir bilmiyorum).Başka linklerde gördüm, başka yerlerde çok daha fazla maaş aldıklarına dair.Tabi 2011 seviyelerine göre kendi içinde gerilemişler. Tamamen kişisel görüşüm şu şekilde, bence saha,yaklaşma,kule ve meydan kategorisine göre sınıflandırma yapılıp, kazanılmış hak nedeniyle en az olan şuanki maaştan başlayarak, üzerine bu sınıflandırmaya göre atc tazminat artışı yapılmalı,diğer birimler için de aynı meydan sınıflandırması geçerli tabi.Bence hava trafik ülke güvenlik meseleleri nedeniyle özel sektöre devredilemez,şayet devredilirse,küçük meydanda asgari ücrete de çalıştıracak adam bulursun her birim için. sadece küçük meydanlar özelleşirse, mevcut atcler merkeze çekilir(sahaya, yaklaşmaya) 1800 euro ya çalışacak ilana çıkılır muhtemel yaş şartıda kalkar, kıskananlara isteyenlere atc lik yapma fırsatı olur gerçi şuanki maaşlarına göre az olabilir ama atc olmanın rahatlığı gözönüne alınırsa tercih ederler bence teşekkürler.
  • Adamlara ağzını açmadılar dünyanın hakaretini duydular ondan sanırım
  • Arff ve aprona siz haketmiyorsunuz diyenler, kendileri hakkı olmayan paranın peşindeler.dünyada kuleci maaşı her zaman yol kontrol maaşından düşüktür.ispanya örneği ortada 1800 euroya talim ediyorlar.buradada malatyada askeri kuleci maaşı 50bin lira dhmi kuleci maaşının da 50bin olması gerekirken, 100 bin lira alıyor.dahada isteriz diyorlar.kulecinin hakkı uçuş kontrol pilotu maaşımı.dünyada hangi ülkede kuleciyle uçuş kontrol pilotu aynı maaşı alıyor.
  • Kullanma talimatı için izmirdeki meymenetsizi arayın

ABLUKA

Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni yüzyılında resmen abluka altına alınıyoruz. Sözde müttefik gibi görülen ülkeler de bu durumu hem tetikliyor hem de destek oluyor. Ve bu duruma ses yükseltmiyoruz. Hayırdır ABD?

Geçtiğimiz haftalarda da sık sık dile getirdiğim ABD’nin Yunanistan’daki üslerine bir de F-35 savaş uçakları dahil oldu. Üstüne yetmedi hibe askeri malzemeler! Arkadaş kimi tehdit olarak görüyorsunuz, kime destek olup kimin gücünü kırmaya çalışıyorsunuz? F-35’in yapımında yer alan Türkiye’yi hem programdan çıkartacaksınız hem siparişlerimizi vermeyeceksiniz hem de paramızı hiç edeceksiniz. Bize vermen gereken uçakları Yunanistan’a vereceksin! Sen ne kadar adaletliymişsin be Amerika! ABD’nin bu hareketlerinin önüne bir nebze olsun geçebilmek adına Türkiye’deki üslerinin acilen kapatılması gerekir. Ama nerde?

ÜCRETİ MUKABİLİ

Geçen haftaki yazımdan sonra bir ihbar aldım. İzmir’de görevli O.K. isimli bir şuursuz, AirportHaber’i hedef alan bir paylaşımda bulunarak ücreti mukabili yazılar yazdırıldığını iddia etmiş. Sen insanlara iftira atmaya utanmıyor musun? Sen nasıl olur da insanları zan altında bırakırsın? Sen nasıl bir mahlukatsın! Klavye delikanlısı mısın? Şimdilik seninle uğraşmayacağım! Mahkemede görüşmek üzere…

Çok zor şartlar altında çalışan ATC’ler hakkında yazdıklarım adamın zoruna gitmiş herhalde, neyse... Sizlere daha neler neler anlatırım da artık benim de yüreğim kaldırmıyor.

Mesela… Erzincan Havalimanı’nın kulesi depreme dayanaksız çıktı. Aylarca burada çalışan ATC’lere yeni bir yer verilmedi. Verilmediği gibi de durumdan haberdar edilmediler. Yani kelle koltukta işe gidip geldiler. Hangimiz bu durumda sağlıklı bir şekilde çalışabilir? Sonradan birilerinin aklı başına gelmiş olacak ki bir tane konteyner ayarlanmış. Ya kulede görevli oldukları sırada bir deprem olsaydı ve çalışanlar hayatını kaybetseydi? BU RİSKİ NASIL ALABİLİYORSUNUZ?

Sağlık kurulu raporu alımları hakkında bir düzenlemeye gidiliyor. Tam düzeldi derken bir başka adımla attığınız adımı da ortadan kaldırıyorsunuz. Her şeyi geçelim en basitinden bir başka ilden sağlık kurulu raporu neden alınamıyor arkadaş! Hastaneleri mi beğenmiyorsunuz? Biri çıkıp ne olur bana mail atsın. Şu durumun hakikaten mantıklı tek bir açıklaması varsa lütfen anlatsın.

ATC’ler üzerinde o kadar büyük bir baskı kuruldu ki anlatamam. Haklarını isterlerken hem vatan hainliği ile suçlandılar hem de küfürleri ulu orta yediler. Evet şaşırmayın. Board başında olan bir ATC, bir pilottan küfür yedi. Hem de bir kadına! Bu mesleği hor göremezsiniz. Bu insanların hak ettiğinden daha azını veremezsiniz! Haklı mücadelelerini haksızmış gibi gösterip türlü türlü numaralarla durumu geçiştiremezsiniz. Hep söylediğim bir şey var. Herkesin her türlü etkiye farklı bir tepkisi olur. Bu insanların da üst yöneticilerin atacağı veya atmayacağı her türlü adıma karşı bir hamlesi var. Ve emin olun gayet hazırlıklılar. Benden söylemesi…

MAAŞ ZAMLARI ERİDİ GİTTİ

Sektör genelinde ortalama %50’lik bir maaş zammı yapıldı. Bu da elbette TUİK’in enflasyon oranıyla orantılıydı. Daha önce yapılacak zam oranları için yöneticilerin vicdanlarındaki enflasyonla hareket etmesi gerektiğini yazmıştım. Ancak olmadı. Günümüz şartlarında bu zamlarla inanın hiçbir şey olmaz. Yapmayın etmeyin. Hadi anlaşmalar bu şekilde oldu, bari ek primlerle biraz olsun çalışanların yüzünü güldürün. Ev kiraları, eğitim masrafları, yaşam giderleri almış başını gitmiş. Bu insanlardan yaşamaları için mucize beklemeyin!

Örneğin, ocak ayında özel bir güvenlik görevlisi 15 bin lira maaş aldı. Allah aşkına 15 bin kira ve faturalara ancak yetiyor. Bu insanlar ne yesin ne içsin? Nasıl üstüne başına bir şey alsın, nasıl çocuğunu okula göndersin…

Yeni zam yapıldı deseniz, maaşı şubat ayında 25 bin lira civarı olacak. Ama her şey aldı başını gitti. Simit çay hesabında bile bütün giderleri toplasanız yine yetmiyor. Ek iş yapacakları zaman zaten yok. Eeee bu insanlar nasıl geçinsin? Maaşları en az DHMİ’de aynı hizmeti veren personel kadar olmalı. Bu işin başka çaresi yok!

Uzun lafın kısası, bu ekonomik şartlarda bu maaşlarla geçinmenin bir formülü yok. Sektör arşa çıkarken personelin de yüzünü biraz olsun güldürün!

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

ABLUKA

Yorumlar Tüm Yorumlar (379)

HİZMET ALIMI HAVA TRAFİK KONTROLÜ ~ 3 ay önce
Dünyanın birçok ülkesinde artık kule hizmet alımı ile yapılıyor. Firmalar ihaleye giriyor 2 veya 4 yıllık ihalelerle. Buna göre de maaş veriliyor. Türkiye'de bunu rant meselesi yapmışlar tek elden veriyorlar. Firmalar personeli saatlik yarı zamanlı ve tam zamanlı çalıştırıyorlar. Şimdi gelmişsiniz diyorsunuz ki adamların maaşı eridi maaşı az riski az. Onların riski teknik adamın bir dakikalık riskine eşdeğer değil. Bırakın bu ayakları artık

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gözüne çapak kaçmış istatistik mezunu kibar insan ~ 3 ay önce
Kulağın seste gözün ekranda olsun,yarım saat milletin yüzüne bakma.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geliyor MUZ-SEN ~ 3 ay önce
Dertler bitecek güzel günler yakında kel cenabettin AVELDER deneyimi ile uçuracak daha şimdiden twitterda 3 takipçileri var 76K çakma takipçili yönetici bir destek atsın:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Atsep arkadaşlar yeter ~ 3 ay önce
Beyler yeterince kendinizi açıkladınız küfür edenler sustu siz de susun artık zaten tazminat falan da iptal olmuş burda ortam artık yatışsın para da yok zaten Kasım da Olcay yeni bombalarla gelene kadar herkese iyi günler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dhmi özelleşsin referandumu ~ 3 ay önce
Kurum çalışanlarına soracaz deseler direk özelleşsin oyu kullanırım.Azdan az çoktan çok gider. Havuza geçer başka kurumda yine aynı maaşı alırım, umrumda olmaz. Özelleşsin diyenler yorumu beğensinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Artas arızası nedeniyle Türk hava sahası 24 saat süreyle gayri faaldir ~ 3 ay önce
HTKM'de arıza olduğunda notam çekin diyen arkadaşlar, küçük meydanda ils notamı mı çekiyorsunuz. Nöbetçi atsep personeli tek başına ATM sisteminin notamını çekebilir mi? Böyle bir karar almak için genel müdürün, ulaştırma bakanını araması gerekir. Eurocontrol ile irtibat kurup regülasyona gidilmesi gerekir. Arıza için böyle bir notam çekilemez. Deprem,yangın vs büyük bir olay olması gerekir. Lütfen olmayacak şeyler konuşarak, beraber çalıştığınız insanları incitmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1800avro ~ 3 ay önce
Linki biraz okudum,adamlar kulede özel sektörde 1800avroyu beğenmemişler bu iş buna yapılmaz demişler(yan haklarını nedir bilmiyorum).Başka linklerde gördüm, başka yerlerde çok daha fazla maaş aldıklarına dair.Tabi 2011 seviyelerine göre kendi içinde gerilemişler. Tamamen kişisel görüşüm şu şekilde, bence saha,yaklaşma,kule ve meydan kategorisine göre sınıflandırma yapılıp, kazanılmış hak nedeniyle en az olan şuanki maaştan başlayarak, üzerine bu sınıflandırmaya göre atc tazminat artışı yapılmalı,diğer birimler için de aynı meydan sınıflandırması geçerli tabi.Bence hava trafik ülke güvenlik meseleleri nedeniyle özel sektöre devredilemez,şayet devredilirse,küçük meydanda asgari ücrete de çalıştıracak adam bulursun her birim için. sadece küçük meydanlar özelleşirse, mevcut atcler merkeze çekilir(sahaya, yaklaşmaya) 1800 euro ya çalışacak ilana çıkılır muhtemel yaş şartıda kalkar, kıskananlara isteyenlere atc lik yapma fırsatı olur gerçi şuanki maaşlarına göre az olabilir ama atc olmanın rahatlığı gözönüne alınırsa tercih ederler bence teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eğitimde ücretli ispanyada 70bin euro ~ 3 ay önce
Eğitim ücreti kursiyerden alınıyor.çok özendikleri avrupa böyle işte.ama bize böyle anlatmıyorlar.
Simdi öncelikle bir karar verin. ~ 3 ay önce
O kadar vasıfsız iş ki 1800 euroya yani yaklasık asgari ücrete mi calısıyor atcolar yoksa 70000 euro para verip değerli bir eğitim mi alıyorlar. Cunku tezat farkındasınız değil mi ? Yani asgari ücret alacak adam pilot eğitimi parası kadar para niye versin. Olağan akışa aykırı :))
Kule ~ 3 ay önce
Adamlara ağzını açmadılar dünyanın hakaretini duydular ondan sanırım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakkı olmayan parayı istiyorlar ~ 3 ay önce
Arff ve aprona siz haketmiyorsunuz diyenler, kendileri hakkı olmayan paranın peşindeler.dünyada kuleci maaşı her zaman yol kontrol maaşından düşüktür.ispanya örneği ortada 1800 euroya talim ediyorlar.buradada malatyada askeri kuleci maaşı 50bin lira dhmi kuleci maaşının da 50bin olması gerekirken, 100 bin lira alıyor.dahada isteriz diyorlar.kulecinin hakkı uçuş kontrol pilotu maaşımı.dünyada hangi ülkede kuleciyle uçuş kontrol pilotu aynı maaşı alıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 3 ay önce
Hava trafik apron ile en çok muhatap olan birimdir. Hak etmediklerini değil aksine haksızlığa uğradıklarını düşünüyoruz. Asılsız ithamlarda bulunmayın.
Makasçılara kına :)) ~ 3 ay önce
Kullanma talimatı için izmirdeki meymenetsizi arayın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankaradaki gaytan bıyığı arasak olmaz mı ~ 3 ay önce
İzmir olması şart mı.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000