10 Temmuz 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • 2024 yılında yapılacak olan yeni TIS kesinlikle 1 senelik olmalı. 1 sene bile çok da, daha az süreli yapılabiliyor mu bilmiyorum.
  • Kazan kazan hikayeleriyle iyi kandirildik. Böyle bişey yok şu o kadar çalış uç tek kazanan şirket....
  • Sendikamıza dik duruşundan ötürü teşekkür ederim. Mücadele edilmeseydi ücret kalemlerine yansımayan primlerle emeğimiz hiç olacak, enflasyona yem olacaktı. Yıl sonunda +41 ile koşuya başlanan bir tis süreci olacak. Anlaşma böyle yapılır.
  • Pazar mesainin iptali mac basladiktan sonra kural degisimi degil mi?
  • Doğru konuştun bravo , kardeşim ülkede enflasyonu açıklayan kurum gerçek enflasyonu açıklasın ben enflasyon+1 ömür boyu razıyım.
  • Tabikide yapacaktilar Ölümü gosterdiler sıtmaya razi ettiler Şimdilik bu kadar olsun Ilerleyen dönemde bunu kabul etmiyoruz Isterlerse denesinler l:)
  • Biri parti kur oy verelim demiş genele yaymak niye biri kuyuya taş atmış 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor gereksiz işler böyle giderse sizin aldığınız maaşlarda bir anlamı kalmiycak gemi su alırsa komple batar
  • Arkadaş yetti artık. Türkiye’nin 1 numaralı şirketinde çalışıyoruz itibarsızlaştırmanın bini bin para. Millete ne bizim aldığımız paralardan. Herkes ahkam kesiyor. Kaç gündür gece mesailerinde dermanımız kalmamış, millette çayırda çimende çalışıyoruz zannediyor. Türkiye’nin hali ortadaysa ilk 10 içinde ki havayollarının verdiği imkanlarda ortada. Kaşla göz arasında dolar 7 lira arttı, şirket dolarla kazanıyor lütfen Türk parası ile ödediğiniz maaşlardada cömertliği elden bırakmayın.
  • 6 aylık enflasyon gerçekten %20 olsaydı haklı olabilrdiniz ama siz dahil herkes biliyor ki gerçekler çok farklı, senelik enflasyon %100 ün üzerinde. Üstelik çalışanların pandemideki maddi kaybından bahsetmiyorum bile.Gelirleinin büyük kısmı döviz olan ve uçuş rekorları gelirken çalışanın maaşından kısmak büyük hata olurdu. Ekonomik kriz derseniz bunun sorumlusu biz değiliz ve herkesten çok verdiğimiz vergiler ve THY nin başarısıyla yeterince katkıda bulunuyoruz.
  • Pilotlarda genel kanı bu. Thy yönetimi bizden nefret ediyor. Ellerinden gelse bizi .. neyse. Zorunda olmasalar emin olun yapmazlardı bu zammı ki bu da yeterli değil. Siz biliyor musunuz ki charter firmalarında çalışan pilotlar bile daha az uçup Thy pilotlarından fazla para alıyor. Yurt dışı firmalarıyla karşılaştırma yapılamaz bile. Thy bizim alana gelirken ödediğimiz otoban ücretlerini bile vermiyor artık. Mümkünse yol parası da vermemeye çalışıyor.Don zammı duyan pilotlardan bir kısmı bu paraya uçulmaz deyip istifa etti haberiniz var mı

ANLAŞMA

Anlaşmanın sözlük anlamı iki taraf arasında yapılan sözlü ya da yazılı anlaşım, uyuşmadır. Hayatımızın her anında bir anlaşma yapıyoruz aslında. Taksiye bindiğimizde havalimanına dediğimizde bile bir anlaşma yapıyoruz. Beni bulunduğum noktadan havalimanına götürmen karşılığında taksimetredeki yazan tutarı tarafına ödeyeceğim demiş oluruz. Ya da bir iş sözleşmesi yapıldığında işin karşılığı olan ücret belirtilen zamanda ödenir gibi...

Bu girişle bu hafta ele almak istediğim konu Milli Bayrak Taşıyıcı Havayolumuz Türk Hava Yolları’nda belirlenen zam miktarı, ikramiyeler ve yetkili sendikanın çıkışı olacak.

Enflasyon oranı açıklanır açıklanmaz sosyal medya hesabımdan “27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 32. Maddeye göre ikinci yıl, ikinci altı ay ücret zammı TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi 6 aylık %19,77 değişim oranına ilave olarak %1 eklenerek yapılacak. Buna göre eğer bir değişiklik olmaz ise toplam %20,77’lik zam yapılacak” şeklinde bir mesaj yayınladım. Değişiklik olacağını zaten düşünmüyordum. Ancak her zaman söylediğim gibi Prof.Dr.Ahmet Bolat’ın personel lehine bir şeyler yapacağına inandığımı hemen hemen her hafta yazdım.

Anlaşma anlaşmadır. 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi dönemin Yönetim Kurulu Balkanı İlker Aycı ve HAVA-İŞ sendikası arasında 2021 yılında imzalanmıştı. O günlerde sendika tarafından diğer sendikalara örnek olacak bir anlaşma yapıldığı duyurulmuştu. İsterseniz açıklamadan kısa bir bölümü tekrar hatırlatayım;

“Genel Başkanımız Ali Kemal TATLIBAL tarafından yapılan duyuru üzerine THY A.O tarafından da sizlere aynı doğrultuda bilgilendirme yapılmıştır. Sendikamız ve THY A.O arasında bu süreçte gerçekleştirilen görüşmeler neticesinde, üyelerimizin sırtındaki ekonomik yükü bir an evvel hafifletmek ve hak ettikleri refaha en hızlı sürede ulaşmalarını sağlamak için 27. Dönem Toplu İş Sözleşmesi sizlerden gelen talepler doğrultusunda yürürlülük tarihi 2 yılla sınırlı kalmak kaydıyla, alınan zam oranıyla ve haklarımızı koruyarak ülkemizdeki işçi sınıfına ve diğer tüm sendikalara örnek olacak şekilde sonuçlandırılmıştır. Buna göre aşağıda belirtilen ücret zamları oranında anlaşma sağlanmıştır.

1. Altı Ay: Enflasyon + %60
2. Altı ay: Enflasyon + %5
3. Altı Ay: Enflasyon + %1
4. Altı Ay: Enflasyon + %1

Aynı zamanda üyelerimizin vefakâr çalışmaları sonucunda 8 Ocak 2022 tarihinde alınacak maaşlara ikramiyeye esas ücret üzerinden 1 brüt ücret ek ödeme yapılacaktır.

8 Şubat 2022 tarihinde ise alınacak maaşlara Toplu iş sözleşmesinin imza parası kapsamında bir ikramiyeye esas ücret üzerinden 1 brüt ücret ek ödeme yapılacaktır.”

O zamanlarda bu anlaşmanın yanlış olduğunu dile getirmeye çalışmıştım. Ama sonuca baktığımızda imzalar atılmıştı. Maç başladıktan sonra kurallar değişmez. Taraflar anlaşmış, açıklamalar yapılmış, imzalar atılmış… Eee şimdi de başka söylemlerde bulunulsun. Doğruya doğru yanlışa yanlış demeyi öğrenmeliyiz.

Türk Hava Yolları yönetimi istese %20.77’den bir kuruş fazla ödeme yapmayabilirdi. Ancak ikramiyelerle durumu personel lehine dönüştürmeye çalıştılar hiç zorunda olmamalarına rağmen. Zaten ikramiyelerle birlikte zam oranı daha da artıyor. Burada da eşit bir zam oranı yapmaktansa ikramiye yolu ile maaş miktarlarına göre bir iyileştirme gayet mantıklı.

Şirket hepimizin. Yetkili sendikanın hesap soralım, en ağır cevabı verelim, hazır olun gibi söylemleri şirkete zarar vermekten başka bir şeye yaramaz. Sözleşme metni ortada. O dönemde aklınız neredeydi de 2 dönem %1’e evet dediniz. Türkiye ekonomisinden bi haber misiniz diye sorarlar...

İşin özü şu. Evet maaşlar hala istenilen düzeyde olmasa bile, yönetimin personel lehine bir şeyler yapma çabası takdir edilmeli. Hem de hiç zorunda olmamalarına rağmen. Maaşların da bu durumda olmasının başlıca sorumlusu bana göre 27. Dönem TİS’te imzası olanlardır.

AYNAYA BAKMAK BAZEN DAHA DA ELZEM OLUYOR!

Ama yok bakmam derseniz de lokum dağıtmaya devam.

Unutmayın! itibar, makamlardan değil, dürüstlükten, çalışkanlıktan ve üretmekten gelir...

Saygılarımla

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

ANLAŞMA

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

Yeni TIS ~ 10 ay önce
2024 yılında yapılacak olan yeni TIS kesinlikle 1 senelik olmalı. 1 sene bile çok da, daha az süreli yapılabiliyor mu bilmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 10 ay önce
Kazan kazan hikayeleriyle iyi kandirildik. Böyle bişey yok şu o kadar çalış uç tek kazanan şirket....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KM1 ~ 10 ay önce
Sendikamıza dik duruşundan ötürü teşekkür ederim. Mücadele edilmeseydi ücret kalemlerine yansımayan primlerle emeğimiz hiç olacak, enflasyona yem olacaktı. Yıl sonunda +41 ile koşuya başlanan bir tis süreci olacak. Anlaşma böyle yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kokpit ~ 10 ay önce
Sendika ve şirket karşılıklı danışıklı döğüş tiyatrosunu oynadılar. Bu ülkede 6 aylık enflasyonun %19,77 olduğunu iddia edip +1 ile %20,77 vermek resmen çalışanlarla dalga geçmektedir. Sendika sarı sendika olmasaydı, açıklanan enflasyon+1’e evet demezdi. Bu kafa ile biz ezilmeye devam ederiz kanımca.
100 de 41 ~ 10 ay önce
Zaten verecekti ancak düşük gösterdi 1 gün sonra 2 katını verdi diye sözde sizler sevindiniz yine kazanan patronlar oldu ahahha
PALAYA ~ 10 ay önce
Sen Ali Kemalin yancilarindan olsan gerek. Hele hele bir Hami var son genel kurullarında ayağa kalkıp salona alkislayn alkışlayın diyen bir adam. Şimdi şöyle, biz alıştık bunlara kimse yemez canım; işveren vermez Ali Kdmal çıkar sahneye sahte kabadayılık ile Twitter sendikacılıgi yapar. Çok önemli değil yaaa alıştık artık bakın keyfinize devran dönene kadar.
Pazar mesaisi ~ 10 ay önce
Pazar mesainin iptali mac basladiktan sonra kural degisimi degil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendika ~ 10 ay önce
Sendika madem masaya oturdu pazar mesailerini neden diretmedi ?
Doğrucu Davut ~ 10 ay önce
Doğru konuştun bravo , kardeşim ülkede enflasyonu açıklayan kurum gerçek enflasyonu açıklasın ben enflasyon+1 ömür boyu razıyım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu yoruma ~ 10 ay önce
Hayatımı senet yapar veririm
Komiksiniz ~ 10 ay önce
Tabikide yapacaktilar Ölümü gosterdiler sıtmaya razi ettiler Şimdilik bu kadar olsun Ilerleyen dönemde bunu kabul etmiyoruz Isterlerse denesinler l:)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 10 ay önce
Biri parti kur oy verelim demiş genele yaymak niye biri kuyuya taş atmış 40 akıllı çıkarmaya çalışıyor gereksiz işler böyle giderse sizin aldığınız maaşlarda bir anlamı kalmiycak gemi su alırsa komple batar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km lerce ~ 10 ay önce
Arkadaş yetti artık. Türkiye’nin 1 numaralı şirketinde çalışıyoruz itibarsızlaştırmanın bini bin para. Millete ne bizim aldığımız paralardan. Herkes ahkam kesiyor. Kaç gündür gece mesailerinde dermanımız kalmamış, millette çayırda çimende çalışıyoruz zannediyor. Türkiye’nin hali ortadaysa ilk 10 içinde ki havayollarının verdiği imkanlarda ortada. Kaşla göz arasında dolar 7 lira arttı, şirket dolarla kazanıyor lütfen Türk parası ile ödediğiniz maaşlardada cömertliği elden bırakmayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerçekler ~ 10 ay önce
6 aylık enflasyon gerçekten %20 olsaydı haklı olabilrdiniz ama siz dahil herkes biliyor ki gerçekler çok farklı, senelik enflasyon %100 ün üzerinde. Üstelik çalışanların pandemideki maddi kaybından bahsetmiyorum bile.Gelirleinin büyük kısmı döviz olan ve uçuş rekorları gelirken çalışanın maaşından kısmak büyük hata olurdu. Ekonomik kriz derseniz bunun sorumlusu biz değiliz ve herkesten çok verdiğimiz vergiler ve THY nin başarısıyla yeterince katkıda bulunuyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
They Hate You ~ 10 ay önce
Pilotlarda genel kanı bu. Thy yönetimi bizden nefret ediyor. Ellerinden gelse bizi .. neyse. Zorunda olmasalar emin olun yapmazlardı bu zammı ki bu da yeterli değil. Siz biliyor musunuz ki charter firmalarında çalışan pilotlar bile daha az uçup Thy pilotlarından fazla para alıyor. Yurt dışı firmalarıyla karşılaştırma yapılamaz bile. Thy bizim alana gelirken ödediğimiz otoban ücretlerini bile vermiyor artık. Mümkünse yol parası da vermemeye çalışıyor.Don zammı duyan pilotlardan bir kısmı bu paraya uçulmaz deyip istifa etti haberiniz var mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000