06 Mart 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Dogal gaz kopru sandvic hadi bunlari da gectim dar govdeye yati ucreti verilmeyen yemegi vs olmayan ama yati gibi kabul ettirilip 10 saat dinlenmeyle ucusa gonderilen lokasyon var Serdar abey
  • Şirketin pazar mesaisi vermemesinin mantigini halen anlayamadiniz. Kaciniz "bugun gunlerden ne" diye sorulunca şak diye cevap veriyorsunuz? Sorarim size. Sirket bunu biliyor. Hepsi birbirine girdi, millet evin yolunu zor buluyor. İste bu yuzden, saygilarimla
  • yazık çok yazık...
  • Tek başvurabileceğiniz yer sarı sendika, madem memnun değilsiniz sendikanıza başvurun. Bakalım ne gibi öneriler ile size yardımcı olacaklar. Ya da çoğunluğun yaptığı gibi istifa edin sendikadan. Zaten kimseye faydası yok, bari paramızı yemesinler..
  • En hafif tabiriyle; promosyon ve pazar mesailerine çökmek hırsızlıktır. Pilotum yorgun değil demek; iş bilmezliktir, umursamazlıktır. Bu coğrafyada en değersiz şeyin insan hayatı olduğunu beceriksiz yöneticilerle bize her seferinde gösteren kişilere buradan tek dileğim; inşallah yaşattığınızı yaşamadan ölmeyin!!!
  • Doğruya doğru şirket uçucu personeline para veriyor ama... Dolar bazında kaç yıl öncesine yaklaşımıyor bir. Doların da bir değer kaybı, enflasyonu da var bu iki, ülkedeki mülteci krizi, yabancı krizi ve ekonomi yönetiminin skandal kararları nedeniyle Türkiye Avrupa ülkelerindende pahalı hale geldi bu üç. Bugün giriş seviye bir araba tüm bu sebeplerden 700 bin TL den başlıyor. İstanbul da bir kişinin minimum harcaması 20 bin TL. (insan onuruna yakışır) yeni giren biri giriş seviyesindeki otomobili kaç yılda alıyor. Işte bu örnek kadar çarpıcı.
  • Butun filolar 90 saat ucarken biz 70 de tutuluyoruz.Yil sonuna geldigimizda diger filodakilerle aramizda 2 maas fark oluyor. Bu haksizliklari da yazarsaniz seviniriz.
  • her yönetici bir lider olamaz. Günü kurtarmak, uzun perspektifte işe ve insana yaklaşamamak, bugünün yöneticilerinin ortak özelliği haline gelmek üzere değil gelmiştir özellikle THY TEKNİKTE liyakatsiz yönetici yansıra yanlışları görüp sessiz kalan , mobbing uygulamalarına maruz kalıp işimi kaybetmeme korkusuyla şikayet etmeyen personellerin de hatası vardır.
  • sekiz saat pas uctum gittigim yerden sefere devam ettim, ekonomide, koltuk yatmaz yolculqr ust uste yanimdaki yolcunun cocugu aglar durmaz, sirketimi artik taniyamiyorum, personelinin maasini keser, mobbing yapar yemekler rezil yenmez, egitimde dun giren yeni cocuklara verdikleri telkinlerle kaptanlar soyle kotu boyle kotu vb diye bizi asagilarlar ve bizden hemen kumanda almalarini soylerler vs vs hangisini sayayim, les bir sirket, maaslar Tk kaptani Dun express kaptaninin yarisini alir
  • şirket iyiye de gitse, zam da yapılsa artık burada çalışmayı düşünmüyorum. geniş gövde de cazip değil. her ay 100 saat uçuş mantıklı değil. bu paraya hiç değil. ayrıca ileride haklarının tekrar elinden alınmayacağının garantisi de yok. neyse ki amerika, uzak doğu, körfez alımları açtı kafamız rahatladı. gidersen git diyenlere ise koca bir el sallıyorum.

DEĞİŞİM

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, 400. uçağını filoya dahil etti. Umarım gerek filodaki uçak sayısı ve gerekse edinilen başarılar artarak devam eder.

Her şirkette olduğu gibi yönetici seçimi de şirketler açısından çok önemlidir. Çünkü her yönetici bir lider olamaz. Günü kurtarmak, uzun perspektifte işe ve insana yaklaşamamak, bugünün yöneticilerinin ortak özelliği haline gelmek üzere.  Liderliğin en temel prensiplerinden biri, dün ve bugünden edinilen tecrübelerden ders çıkartarak geleceği kurgulamasıdır. 

Günümüzde de öyle bir süreç ilerliyor ki, yönetici olmuş kişiler kendi koltuklarını garantiye almak için lider vasfına sahip kişilerin üstünü çizmeye kalkıyor. Bu sebeple de her lider kişilik, yönetici olamıyor.

Süreçler danışmanlık işleri ile ilerletilmeye çalışılsa da belirli bir dönemden sonra bunun da önü tıkanıyor. Amaç yalnızca proje üretmek olmamalı. Sürdürülebilir, geleceğe yatırım odaklı bir yaklaşım tutum sergilenmeli.

Geçmiş dönemlerde bu tarz bir danışmanlık hizmeti talebi Türk Hava Yolları yöneticisi tarafından bana da iletilmişti. Yazılarımla ve kendisine direkt verdiğim fikirlerle zaten bunu yaptığımı, ekstra şirketin kasasından bir ücretin ödenmesine gerek olmadığını belirterek teşekkür etmiştim. Hala da aynı noktadayım.

Ancak görünen o ki, üst düzey yöneticilerin gecesini gündüzüne katarak çalışmaları birilerine örnek olmuyor. İşte tam da bu sebeple bazı yöneticilerin artık değişme zamanı geldi diye düşünüyorum. Aynı globalde yüksek cirolara sahip dünya devlerindeki gibi. Yöneticilerin, pozisyondaki maksimum çalışma yılı üçü geçmiyor. Çünkü artık daha fazla katacakları bir şey kalmıyor. Silahlı Kuvvetler’de de tayinlerin bir amacı budur. Değişik bakış açılarıyla gelişmek ve geliştirmek.

Rekabetçi havacılık sektöründe lider havayolları her geçen gün bir yenilikle yolcuların karşısına çıkıyor. Yeni sistemlerden, yeni kabinlere, yeni ikramlardan, çeşitli paket programlara kadar birçok değişim karşımıza alternatif olarak çıkıyor.

Örneğin, milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’nın bu kadar iyi bir kâr açıklamasına rağmen daha önce tasarruf tedbirleri başlığı altında iç hatlarda uygulamaya soktuğu sıcak sandviçten ne zaman vazgeçeceğini gerçekten çok merak ediyorum. Kaskatı, yanık… Yöneticiler bunları uçakta en son ne zaman test etti merak ediyorum. Sular minicik… Low-cost bir şirketten bahsetmiyoruz. Ülkenin lider bayrak taşıyıcısı…

Yeni sistemler oluşturuluyor, bilet işlemleri şöyle kolay, bu kadar kısa sürede hallediliyor deniyor yine olmuyor. Yolcu da bir süreden sonra yoruluyor. Bazı rakamlar yöneticiler tarafından eleştiriliyor, bakıyoruz Mayıs 2022’ye ait veriler hala güncel bir şekilde karşımıza çıkıyor.

Aynı durumlar personel için de geçerli. Başarıysa mevzu bahis, bu başarının mimarları en tepeden en alta kadar uzanır. Ancak özellikle şu aralar yer hizmetleri personeli korkunç bir çıkmazın içinde. Ev kiraları aldı başını gitti. Şirket, kira yardımı yapamaz mı? Çoğu şirket personeline kira, yakıt parasının yanı sıra doğalgaz yardımı bile yapıyor.

Yolculara hizmet vermesi gereken Hava-İst’e bakıyorum adeta personel servisi haline gelmiş. Pilotu da var kabin memuru da… Nerede bu yakıt ücretleri ve pazar mesaileri?

Primlerin erken yatırılması bir strateji ya da pansumandan öteye geçmez. Önemli olan kalıcı çözümler üretebilmek. Yanlış yönlendirmelere kulak asıldığı sürece de işin içinden çıkılmaz.

Haa siz yine de pilotum yorgun değil, uçarlar, herkese benden çay dermişçesine programsız pas bilet veriyorum, yeşil pasaport personelin neyine, pazar mesaisi de neymiş havacılıkta 7/24 çalışılır, derseniz de gün gelir bunlar problem olarak karşınıza çıkar.

Atılacak adımlar basit, yeter ki doğru kişilerle yürünsün… Bu bağlamda Türk Hava Yolları’nın yakın bir zamanda açıklayacağı genel kurul öncesi bazı önemli değişikliklerin olacağına inanıyorum. Umarım yanılmam…

Değişmeyen tek şey değişimin kendisidirEfesli Herakleitos.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

DEĞİŞİM

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

Dogal gaz buldum ~ 1 yıl önce
Dogal gaz kopru sandvic hadi bunlari da gectim dar govdeye yati ucreti verilmeyen yemegi vs olmayan ama yati gibi kabul ettirilip 10 saat dinlenmeyle ucusa gonderilen lokasyon var Serdar abey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baby fo ~ 1 yıl önce
Şirketin pazar mesaisi vermemesinin mantigini halen anlayamadiniz. Kaciniz "bugun gunlerden ne" diye sorulunca şak diye cevap veriyorsunuz? Sorarim size. Sirket bunu biliyor. Hepsi birbirine girdi, millet evin yolunu zor buluyor. İste bu yuzden, saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
... ~ 1 yıl önce
yazık çok yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hava iş ~ 1 yıl önce
Tek başvurabileceğiniz yer sarı sendika, madem memnun değilsiniz sendikanıza başvurun. Bakalım ne gibi öneriler ile size yardımcı olacaklar. Ya da çoğunluğun yaptığı gibi istifa edin sendikadan. Zaten kimseye faydası yok, bari paramızı yemesinler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HAK737 ~ 1 yıl önce
En hafif tabiriyle; promosyon ve pazar mesailerine çökmek hırsızlıktır. Pilotum yorgun değil demek; iş bilmezliktir, umursamazlıktır. Bu coğrafyada en değersiz şeyin insan hayatı olduğunu beceriksiz yöneticilerle bize her seferinde gösteren kişilere buradan tek dileğim; inşallah yaşattığınızı yaşamadan ölmeyin!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yani ~ 1 yıl önce
Doğruya doğru şirket uçucu personeline para veriyor ama... Dolar bazında kaç yıl öncesine yaklaşımıyor bir. Doların da bir değer kaybı, enflasyonu da var bu iki, ülkedeki mülteci krizi, yabancı krizi ve ekonomi yönetiminin skandal kararları nedeniyle Türkiye Avrupa ülkelerindende pahalı hale geldi bu üç. Bugün giriş seviye bir araba tüm bu sebeplerden 700 bin TL den başlıyor. İstanbul da bir kişinin minimum harcaması 20 bin TL. (insan onuruna yakışır) yeni giren biri giriş seviyesindeki otomobili kaç yılda alıyor. Işte bu örnek kadar çarpıcı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan 330 ~ 1 yıl önce
Butun filolar 90 saat ucarken biz 70 de tutuluyoruz.Yil sonuna geldigimizda diger filodakilerle aramizda 2 maas fark oluyor. Bu haksizliklari da yazarsaniz seviniriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ölümsüz ~ 1 yıl önce
her yönetici bir lider olamaz. Günü kurtarmak, uzun perspektifte işe ve insana yaklaşamamak, bugünün yöneticilerinin ortak özelliği haline gelmek üzere değil gelmiştir özellikle THY TEKNİKTE liyakatsiz yönetici yansıra yanlışları görüp sessiz kalan , mobbing uygulamalarına maruz kalıp işimi kaybetmeme korkusuyla şikayet etmeyen personellerin de hatası vardır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pas ~ 1 yıl önce
sekiz saat pas uctum gittigim yerden sefere devam ettim, ekonomide, koltuk yatmaz yolculqr ust uste yanimdaki yolcunun cocugu aglar durmaz, sirketimi artik taniyamiyorum, personelinin maasini keser, mobbing yapar yemekler rezil yenmez, egitimde dun giren yeni cocuklara verdikleri telkinlerle kaptanlar soyle kotu boyle kotu vb diye bizi asagilarlar ve bizden hemen kumanda almalarini soylerler vs vs hangisini sayayim, les bir sirket, maaslar Tk kaptani Dun express kaptaninin yarisini alir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gigi ~ 1 yıl önce
İstifa et sendikandan kaptanım, adam gibi bir sendika haklarını korusun
Ekip planlama ~ 1 yıl önce
Ekip planlamanın çıkardığı adaletsiz programlar cabasi. İnsanlara en çok mobbing uygulayan bölüm KHB ve sendika koruyuculugunu yapmakta. Haklısınız THY nin liyakatli yöneticilere gerçekten ihtiyacı var. Klavye başkanlarına değil...
320 kaptan artık düşünmüyorum ~ 1 yıl önce
şirket iyiye de gitse, zam da yapılsa artık burada çalışmayı düşünmüyorum. geniş gövde de cazip değil. her ay 100 saat uçuş mantıklı değil. bu paraya hiç değil. ayrıca ileride haklarının tekrar elinden alınmayacağının garantisi de yok. neyse ki amerika, uzak doğu, körfez alımları açtı kafamız rahatladı. gidersen git diyenlere ise koca bir el sallıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tabl kaptanim ~ 1 yıl önce
Siraya girdi sizi bekliyorlar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000