14 Ağustos 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

GARİP YOLCU

Dünyaya gözümüzü açtığımız anda yolculuk başlar, yolcu oluruz. Kimine göre bu yolculuk kısa kimine göre de uzun sürer. Ancak kaliteli bir yolculuğa yüzde kaçımız katılabiliyor? Bunu hesap eden pek yok gibi…

Yolcu deyince elbette yaşamdan tutun, iş hayatına ya da ufak bir uçak yolcuğuna bile değinebiliriz. Bu hafta azıcık ondan azıcık bundan değinmeye çalışacağım.

Herkes hayatta elbette mutlu ve huzurlu olmak ister. Hayatta karşılaştığımız sıkıntıların yanında işlerimizin kolayca çözülmesini bekleriz.

Türk Hava Yolları Genel Müdürü Sayın Bilal Ekşi’nin de THY yolcuları için yeni yeni adımlar attığını görüyoruz. Ama yeterli mi bilemiyorum…

En son olarak yolculardan birinin iletişim bilgileri sebebiyle mağdur olduğunu ve bu mağduriyetin yolcunun yanlış telefon numarası ibraz etmesinden kaynaklandığını sosyal medya aracılığı ile duyurdu.

Peki bu işe ne dersiniz?

X yolcu bir bilet alıyor. Hem de yeni tavan ücret uygulamasıyla 2500 TL ‘ye … Bir bakıyor uçakta 160 dakika civarı gecikme var. Havalimanından bir başka şirkete ait uçuşunu kaçıracağını anlayınca iptal ya da değişiklik işlemi yapmak istiyor. Ancak sistemde bilet üzerinde bir gecikme gözükmediği için ne internet üzerinden ne de call center üzerinden işlemini gerçekleştiremiyor.

Call center en sonunda işlemin çözümü için adres olarak havalimanını gösteriyor. O sırada yolcu bir bakıyor ki 2500 TL ye aldığı bilet düşmüş 1650 TL ‘ye… Ardından havalimanından yolcu işlemini gerçekleştirerek, tarihi değiştiriyor.

Arkadaş, yolcu neden hep sorunları çözmek için uğraşsın. Havalimanına neden gitsin? Neden taksi parası ya da otopark ücreti versin? Gecikmenin yaşandığı neden bilete otomatik olarak yansıtılmıyor? Bir de bilet değişikliklerinde koltuk ücret farkı alınıyorken, ücret düştüğünde neden iade yapılmaz? Hak mı? Adil mi? Biraz elinizi vicdanınıza koyun da öyle düşünün.

Buyurun burada sağ altta tarih ve saat bilgisi ile inceleyin…

Eleştiri yapmak için yazmıyorum bunları ama bu işlerin çoktan düzeltilmesi gerekirdi. Biraz empati yapın… İşlemler için bilgisayarda uğraş, ardından call center’a ulaşmak için bekle, derdini anlat, çözümlenemesin… Diğer uçuşu için ceza ödesin, yeni bilet alsın, havalimanına gitsin, işlerini iptal etsin… Ne hissedersiniz? Empati=Sempati!

Eğer havacılık adına bir şirket yönetiliyorsa, ana gelir kaynağı bu kadar uğraştırılmamalı diye düşünüyorum. Lütfen şu yanılgıya düşmeyin! Yolcu olduğu için siz bu makamlarda ve hatlardasınız. Yoksa kimsenin kara kaşına kara gözüne yolcu gelmez ve sizler de oralarda olmazdınız.

GELELİM SİNOP’A…

Pazar günü Sinop-İstanbul uçuşu için Sinop Havalimanı’ndaydım. İçeride korkunç bir sıcak ve nem… Yolcular ellerine geçirdiklerini yelpaze yapıyor. Neden klimalar çalışmıyor diye biraz soruşturdum. Ardında Airport Haber ‘de haberini yaptık. Yaklaşık bir aydır klima arızası varmış. Yazın tam ortasında!

Sonra editör arkadaşlarımızdan biri gelen bir yorumu bana iletti. Bu yorumu buradan paylaşmayı daha uygun gördüm. Aynen şu ifadeler;

"Seni Gidi Köylü Kurnazı"

Havalimanı girişindeki nizamiyede bir tane klimanın kartı sıkıntılıydı. Gereken tez zamanda yapıldı. Hatta orada çalışanlar sıkıntı çekmesinler diye hemen vantilatör aldık. Bu haberden kim nemalanıyorsa Allah onun belasını versin.”

Allah öncelikle seni ve seni oraya koyanın belasını versin! Bire cahil, akıllanmaz, arlanmaz, beyinsiz, cühela! İnsanlar orada kan ter içerisinde çalışırken aklın nerede? Varsa yoksa koltuk sevdasıyla savunmanı yap. Klima yerine vantilatör mü koydun? Aklınla bin yaşa, paşa! Salon ne alemde? Neden yolcu salonlarından bahsetmiyorsun? Yolcular ve çalışanlar check-in de boarding öncesinde ne yapıyor? İşini düzgün yapan, kabiliyetli ve akıllı insanlara o kadar ihtiyacımız var ki…

Ben senin az buçuk kim olduğunu tahmin ediyorum da… Yöneticilerine de yanıltıcı bilgiler vermekten vazgeç. Herkesin bir güven notu vardır. Ve emin ol benim notum senden çok daha yüksek! Öyle koltuğa geçip beni izleyeceğine biraz işini yap!

Son olarak; geçen hafta uyardığım densizler görevlerini icra etmeye devam ediyor. Ekime kadar biraz yoğunum. Ondan sonra tarlada dikime başlarım…

Gün sizin güneş sizin…

Emniyetli uçuşlarınız olsun…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

GARİP YOLCU

Yorumlar

eleştiri ~ 9 ay önce
Ali bey'in hakaret,iftira vs içermeyen,birilerinin keyfini bozan yazıları ikidir mahkeme kararıyla yayından kaldırılıyor,birileri çiğ yemiş ki karnı ağrıyor demek ki. Yanlış veya hata olduğunu düşündükleri yazılara düzeltme talebi isteyeceklerine direk yayından kaldırtan o çok övülen,hataları peyderpey düzelttikleri öne sürülen thy yönetiminin komünizmi andıran yasakçı kafası ve tavrını protesto ediyoruz. Eleştiri toplum ve ülkenin daha iyiye gitmesi için olmalıdır,olacaktır da,tahammülü olmayanların siyasi güçle yazı yasaklatması gibi şeyler siyasal islamcı,din tüccarı,tek dertleri para,makam ve çıkar olanların kirli iç yüzlerinin ifşa olmasıdır ve bunu kendi elleriyle yapmaktadırlar ki bizler onları daha iyi tanıyalım diye.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
klima ~ 9 ay önce
Klimalar, bakın gördünüz mü klimayı çalıştırmıyorum tasarruf yapıyorum diye birilerinin gözüne girebilmek için çalıştırılmıyor,aynı şey çoğu limandaki tuvaletler için de geçerli gidin bakın,sabun vs ya yok ya da az konuluyor,su gıdım gıdım akıyor bunları herkes biliyor da tasarrufu nedense yöneticiler yapmıyor hepsi devlet imkanlarıyla tatlı hayat yaşıyorlar, nasılsa hesap soran,veren yok. Bilet olayında da yıllardır sorunlar var ve ısrarla düzeltilmiyor çünkü işin ucunda para var. Yolcular yolunacak kaz gibi görünüyor,bilet alıyorsunuz havalimanı kullanım,güvenlik,hizmet ve check in bedeli,yakıt harcı vs için de para ödüyorsunuz iyi de vatandaş şirketlerin,kurumların karına ortak mı ki zararına,masrafına da ortak olsun? Ayrıca bu vergi,harç vs bedelleri de biletten bilete de değişiyor,belli bir ücretlendirme yok. Çıkış harcı da başka bir rezalet,dünyada hangi aklı başında ülkede böyle bir uygulama var? Şimdi bunları eleştiriyoruz diye de birileri başlar kızmaya da gerçekler acıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SABİHA GÖKÇEN KLİMA SORUNU ~ 9 ay önce
Sabiha Gökçen Havalimanı'nda da ciddi bir havaladırma sorunu var. Sistem mi yetersiz yoksa çalıştırmıyorlar mı bilmiyorum ama ozellikle check in yapılan katta rezalet bir iklimlendirme mavcut, herkes yapış yapış. Lütfen şu havalimanının sorunlarını gündeme getirin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 9 ay önce
Klimayı elektrikten tasarruf yapmak için çalıştırmıyorlardır.:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uzman ~ 9 ay önce
Serdar bey, çizginizi istikrarla sürdürüyorsunuz. Kutlarım sizi. Her yazınızı merakla bekliyorum. Kulis bilgileriniz doğru çıkıyor. Ne olacağını sizden öğreniyoruz.Geçen yazınıza gelen yorumlara bakıyorum da, airporthaberi kendi bireysel çıkarları için kullanan Bilal Yıldız isimli şahısın izini görüyorum. Zaten bir yorumun içinde işten atılıp davayı kazananlara pas bilet ve emekli kartı, yargı kararlarının uygulanmaması ifadeleri geçiyorsa bilin ki bu şahıs yazmıştır. Araya da pazar mesailerini falan ekleyip hedef şaşırtıyor. Yoksa personelin büyük çoğunluğu özellikle ücretlerden memnun. Çalışma koşullarında sıkıntı yok mu, var. Ama ekonomik krizin derinleşeceği önümüzdeki aylarda binlerce insan işsiz kalacak. İşimize ve şirketimize sahip çıkmalıyız. Bu mesajı yayınlamanız için değil size Bilgi olsun diye yazıyorum. saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 9 ay önce
Milleti böyle sindire sindire memleketin anasını ağlattınız hala konuşuyorsunuz. Aman ses etmeyin aman şükredin ki biz bal kaymak içinde yaşayalım isyan etmeyin. Şu zihniyetten bir kyrtulamadık gitti veba gibi sardılar ülkeyi.
uzman rumuzuna ~ 9 ay önce
Bireysel çıkar derken neyi kast ediyorsun,Thy yönetiminin kasıtlı ,art niyetli ve kanun takmaz tavrı yüzünden pas bilet ve emekli kartını alamayan kaç mağdur var biliyor musun da konuşuyorsun? Bilal bey yüzlerce insanın hakkını arıyor,savunuyor,sana bunun neresi,niye battı da onun hakkında yorum yapıyorsun? Yargıtay kararının uygulanmaması yarın senin de başına gelirse o zaman ne diyeceksin? Pazar mesaileri konusu da mahkemelik,pandemide kesilen paralar da hala ödenmiyor,bunlar senin gibi önüne ne atarlarsa şükredenleri ilgilendirmiyor olabilir de bu sorunlar kimin ayıbı şirketi yönetenlerin mi hakkını arayanların mı? Ücretlerden üst yönetim harici kaç personel memnun,sen bu konularla ilgili haberlere yazılan yorumları ya okumuyorsun ya da laf olsun diye yorum yapıyorsun,mevcut hissedilen enflasyonun %100 den fazla olduğu ve daha da artması beklenen ülkede Thy,Tgs vs hangi personel ücretlerden memnun olabilir? Maliye bakanı bile durumun düzelmesi için en az 3 sene tarih veriyor ! İşimize,şirketimize sahip çıkmalıyız peki onlar bize sahip çıkıyor mu,önemli olan o da senin gibiler anlar mı orası ayrı!
Tabi tabi ~ 9 ay önce
Sen hangi dünyada yaşıyorsan haber ver, ben de oraya geleyim. Maaşlar muadil şirketlerle mukayese edilemeyecek kadar düşük. İstirahat zamanı minimum ve son derece yetersiz. Mesai haftada 60 saat. Bu ufaltılmış ve sonuna kadar zorlanmış FTL regülasyonlarına uymayan her şey için SHGM'den muafiyet alınıyor, özel izin alınıyor. O da yetmezse gece yarısı sendika ile protokol imzalanıyor. Hiç biri tutmazsa SKPK var hem de ana üssde. Bu şartlar altında, bu kadarcık paraya çalışılan ikinci bir şirket göster de bilelim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000