07 Ağustos 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Serdar bey, saptamalarınıza aynen katılıyorum. Genel Kurullar show yerine döndü. Kişisel çıkarlar kovalanır oldu. Şirketimiz büyüyor, yeni iş olanakları yaratıyor. Türkiye ortalamasının üzerinde ücretler ödüyor. O bakımdan birkaç tane çatlak sesi dikkate almayın lütfen. Sayın Ahmet Bolat beyin yanındayız. Küçük hesapları değil Gerçekleri yazdığınız için de sizi kutluyorum.
  • Yaa şirket para basıyor, büyüyor ama bu büyüme ile birlikte personele hakkını vermiyor, vermese iyi birde oradan buradan tırtıklıyor. Sahte enflasyon oranlarını baz alıyor ona göre zam yapıyor. Vergiler arttı,banka promosyonu yok, pazar yok, yol ve otoban paraları gerekçesiz iptal edildi. Sadece kabin-kokpit şirketin verdiği paranın üzerine bir o kadarda ekleyip işe gelip gidebiliyor. İnsaf. Dolarla kazanıp Türk Lirası ile maaş ödüyorsunuz ve ona rağmen bütün bu olanlar. İtibarsızlaştırmanında bini bir para. Biz bu işlere şirketin istediği bütün kriterleri karşılayarak girdik. Hak ettik. Bazıları gibi atanarak, torpil ile gelmedik bu günlere!!!
  • kör gözler arkadaşım dediklerinde tamamıyle haklısın. otopark için şu an çözüm yok. uçak verilince geçme, bırak yanaşsın, takip et. asla koşturma, terleme. bırak gecikme yazsınlar sana, şirket kime ne demiş? maili bile otomatik. yolcu gelmesine yakın mı geldi ikram? welcome yapma. raporla yeterli. yolcu ağır valizle mi geldi? uçak altına göndert. taşıma taşıtma. zorunda değilsin. yolcu üzerinden ego kastı, özellikle okeyde kurallara uymadı, evcil hayvanını kafese sokmuyor mu? uygula kural dışını. take it easy
  • Rekorun bana faydası bol bol terleme soğuma hasta olma yolcu karşısında koştur koştur iş yapma savaştan çıkmış gibi eve dönme bi de bu enflasyonda %40 görünümlü %20 maaş zammı benim rekordan anladığım bu. Halen bir de utanmadan yolcu beklentilerinin üzerine çıkılması diye programlar birşeyler SİZ ÖNCE KABİN EKİBİNİ KOKPİT EKİBİNİ RAHAT ETTİRECEKSİNİZ Kİ ONLAR DA MUHATTAPLARINI RAHAT ETTİREBİLSİN KAPİŞ?
  • Bunu ücret birimine de sendıkaya da defalarxa bildirdim tenezzul edip geridönüş bile yapmadılar.Dünyada kriz var diyorlar türkiyedeki harcırahlar 6 katı oldu ama dış harcırahlar yıllardır aynı.Bu parayı belirleyenler gelip o harcırahla 2 öğün yemek yesinler bakalım
  • Güzel dile getirmissiniz.aynen böyle malesef.kabin kokpit hepsi savaştan çıkmış gibi kan ter içinde geliyor uçağa.inanin bana fiziksel ihtiyaçlarımızı giderecek vakit olmuyor bazen.ucaktan uçağa işinlanma olayını daha cozemediler Allah'tan.
  • Sayın yazar, tüm personel şirketi yükseltmek için canla başla çalışıyor.Ancak nedense maddi bilançolar iyi gelirken kalite hiç yükselmiyor.Aksine geriye gidiyor.Uçuş emniyeti alarm veriyor.SPI lar yüksek.Zorlama,ittirme,kaktırma yöntemiyle tamam işler yürüyor da Allah korusun bu kafayı kuma gömüp de iş yapma şekli şirketi altından kalkamayacağı durumlara sokabilir.Nitelik-nicelik muhasebesini yapmayan, random kararlar alan, bugün uyguladığını bir süre sonra iptal eden, muafiyet ve ayrıcalıklarla iş çözmeye çalışan yönetim anlayışı gerçekleri görebilse şirket kalitesi,hizmet kalitesi ve bilançolar iki kat artar.Sevgilerimle,
  • Alana geliyoruz sıcakla trafikle boğuşup, otopark dolu, odaya giriyorsun yoğunluktan oturacak masa yok, güvenlikten geçiyorsun dünyanın hiçbir yerinde olmayan kemer bot ıvır zıvır çıkar eziyeti, orayı geç 100 metre pasaport kuyruğu onu geç tgs aracı bekle uçağa geç verildi gözüken uçak daha körüğe yanaşmamış birileri istiyor ki uçak başında bekleyelim gelir gelmez geçelim temizlikle security sonra yolcu alınsın, welcome ne ara yapılacak boarding esnasında mı? O da yasak. Yolcu geliyor ekip kan ter içinde sanırsın savaştan çıkmış. Sonra yolcu gelip gözünün içine baka baka "BUSY DAY?" yok off day keyfimden burdayım.. ÖNCE KÖRLER SAĞIRLAR ŞU OPERASYONUN ACINACAK HALİNİ GÖRSÜNLER ONUN İÇİN BİR ŞEY YAPSINLAR. İkram apayrı fiyasko, yolcunun %99u peynirli sandvici yerken şimdi 45 dakikalık uçuşta bu neli başka yok mu ben patlıcan sevmiyorum bilmemne.. İkramı bu hale sokanlar operasyonu zorlaştırmaktan, kabin ekibine de yolcuya da eziyet etmekten başka hiçbir şeye yaramıyorlar. Aman üstlerine yeni fikir sunsunlar, onların da çok umrunda oturdukları yerden yiyip yiyip mmmm iyiymiş verin verin desinler. ALLAH BU ŞİRKETTE OPERASYONDA ÇALIŞANLARIN YARDIMCISI OLSUN
  • km mayislari 3500 tl seviyesine gelirse poroblem cozulur.
  • İç hat servis süresi ortalama 12 dk.Son sıraya dahi sandviç verirken ikram sogumamıs oluyor ki trolleyler son sıraya yetecek kadar ikram almıyor sığmayan 4 tel sandviç trolleylere servis esnasında geliyor.Son sırada servis alan kısı ıle ılk sırada servis alan kısı emin ol aynı sıcaklıkta sandvıc yiyor

KANTARIN TOPUZU KAÇTI

Eski ölçüm aletlerinden kantarlarda topuz bulunurdu. Kantar çengeline yük asılır, iki kişi bu yükü omuzlarına alıp kaldırır, bir başka kişi de kantarın topuzunu ileri geri oynatarak dengeye getirir, bu şekilde yük tartılırdı. Bazen ise kantarın topuzu elden kaçar, ileriye veya geriye vurup topuzun ya da yükün zarar görmesine neden olurdu.

Günümüzde ise elektronik aletlere yerini bırakan kantar güzel bir deyimle hatırlarda kalmaya devam ediyor. KANTARIN TOPUZUNU KAÇIRMAK. Anlamı ölçüyü kaçırarak aşırıya kaçmak ya da ölçüsüz davranmak olarak tanımlayabiliriz.

Bu haftaki başlığımız da Kantarın Topuzu Kaçtı. Çünkü bazı kendini bilmez densizler hakikaten ölçüyü kaçırdı. Bu köşe yazısında görüşlerimi, düşüncelerimi veya önerilerimi paylaşıyorum. Beğenirsiniz beğenmezsiniz, bunlar kendi görüşüm. Hiç kimseye diretme veya empoze etme gibi bir niyetim yok.

Ancak bu bahsettiğim densizler, Türk Hava Yolları ve Ahmet Bolat hakkında yazdığım yazılar sebebiyle türlü türlü söylemlere başlamışlar. Ne görüyorsam onu yazıyorum. Ben başkaları gibi avanta peşinde koşan biri değilim arkadaşlar. Aynaya bakmanızı tavsiye ederim. Benim bu mecra ile bile maddi bir alışverişim yok. Lütfen kantarın topuzunu kaçırmayın. Nerede hat açılışı olsa davet edilen, reklamlar alan, haber içeriklerine şirket içinden ulaşan bu kişiler hangi cüretle bana laf ettiler şaşıyorum. Bana bugüne kadar bir tane basın bülteni bile gelmedi. Yapın hesabını…

Eğriye eğri doğruya doğru demenizi tavsiye ederim. Küçük hesaplarla, maddi beklentilerle hareket etmeyin. Naçizane tavsiyemdir.

Türk Hava Yolları her geçen gün daha da iyiye gidiyor. Bunu görmeyen yok. Ancak körü körüne eleştirenler de var. Vay efendim şirketin geçmiş dönem borcu var. Neden… Hangi coğrafyada yaşıyorsunuz? Bu şirket terör saldırıları yüzünden etkilenmedi mi? Hain darbe girişimi sebebiyle borsa da hisseleri 5 liranın altına düşmedi mi? Uçaklarda problem oldu uçuştan çekmedi mi? Pandemi başladı bir kişiyi bile işten çıkartmadan yoluna devam etmedi mi? Üstüne en çok yolcusu olan ülkelerden biri olan Ukrayna’da savaş başlamadı mı? Deprem bölgelerine vızır vızır sefer koymadı mı? Yine deprem bölgesi için tüm olanaklarını seferber edip barınak problemine merhem olup en yüksek yardımları yapmadı mı? Bir sürü problemle uğraşan bu şirket bir de sizin gibilerle uğraşmak zorunda mı?

Biraz düşünerek eleştiride bulunmak gerek. Yoksa her konuda anlamsız eleştiri yapmak mümkün. Bugüne kadar eleştirilecek konuları ilk olarak yöneticilerle paylaştım. Bekledim gördüm. Adamlar sorunları peyderpey çözümlüyor. Bu şirket hepimizin. Marka değerini korumak hepimizin vazifesi! Bunu lütfen aklınızdan çıkartmayın.

İKRAM

Türk Hava Yolları, yakın bir zaman önce menüleri değiştirmişti. Hatırlanacağı üzere piknik sepetlerinden sonra gelen sandviçler eleştiri konusu olmuştu. Ardından gelenler ise bana göre yine eskiyi aratıyor. Ağırlıklı olarak tavuğa yönelen şirket hakkında yolculardan da sık sık sert eleştiriler alıyoruz. Ve hatta tavuk yüzünden zehirlenenler nahoş durumlarda ortaya çıkabiliyor.

Örneğin bir iç hat uçuşunda dar gövde bir uçaktaki ikramı ele alalım. Fırında ısıtılan malzemeler ilk sıralara sıcak olarak servis edilse de arkalara gelindikçe aradan geçen zamanda ikramlar haliyle soğuyor ve taş gibi oluyor. Bunun önüne geçmek lazım. Oy kullanma hakkım olsa piknik sepetlerine dönülmesini seçerdim?

Gelelim başka bir konuya. Öncelikle yazmalıyım elbette “Alkol Sağlığa Zararlıdır” ancak yolcu Business Class bilet alırken belki de bunu bekliyor. Pandemiden önce B/C da bazı iç hatlarda sunulan alkol servisi hala geri getirilmedi. Çoğu şirketin özel şarap ve whisky menüleri var. Bana kalırsa yolcu istiyorsa içebilmeli. Çoğu uçuşta bu talebe rastladım.

İkram demişken bir başka konu da Kabin Memurlarının kıyafetleri. Yazın alnında yapılan operasyonlarda korkunç terliyorlar. Sonrasında da klima açık uçuşa. Ardından da yatak döşek hasta yatağa.

Öyle bir sistem geliştirilmeli ki hem yazın hem de kışın ortam sıcaklığına göre giyinebilmeli.

Bu yolcu içinde pozitif olacak. Neden mi? Ceketli, yelekli, uzun kollu gömlekli biri ile tatilden dönen tshirt giyen kardeşim aynı sıcaklıkta kendini nasıl hisseder. Ya biri donacak ya da diğeri yandım Allah diye bağıracak.



İnsanların empati yapmasına gerek yok. Aynı şartlar oluşsun yeter. Aynı durum lounge’larda görevli personel için de geçerli. En azından lounge’larda şal bulundurulabilir.

Ve ayrıca kabin amirlerinden de şikâyet alıyorum. Personel yetersizliği sebebiyle aynı uçuşlara 2-3 tane yeni işe başlamış arkadaşımız görevlendiriliyormuş. Normal olanı birdir. Hem o da her şeyi daha net öğrenir hem operasyon aksamaz hem de amir yorulmaz. Eminim Özlem Hanım bu konuyu da çözer.

Sonuç olarak Ahmet Bolat yönetimindeki şirket, her geçen gün rekorlar kırmaya devam ediyor. Bazı aksaklıklar olabilir. Özellikle de yüksek sezonda. Yolcuların da, personelin de bu durumu anlayışla karşılaması gerek. Şirketi daha da yükseltmek hepimizin elinde…

Emniyetli uçuşlarınız olsun…

Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]

KANTARIN TOPUZU KAÇTI

Yorumlar Tüm Yorumlar (24)

Küçük hesaplar ~ 9 ay önce
Serdar bey, saptamalarınıza aynen katılıyorum. Genel Kurullar show yerine döndü. Kişisel çıkarlar kovalanır oldu. Şirketimiz büyüyor, yeni iş olanakları yaratıyor. Türkiye ortalamasının üzerinde ücretler ödüyor. O bakımdan birkaç tane çatlak sesi dikkate almayın lütfen. Sayın Ahmet Bolat beyin yanındayız. Küçük hesapları değil Gerçekleri yazdığınız için de sizi kutluyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km6 ~ 9 ay önce
Yaa şirket para basıyor, büyüyor ama bu büyüme ile birlikte personele hakkını vermiyor, vermese iyi birde oradan buradan tırtıklıyor. Sahte enflasyon oranlarını baz alıyor ona göre zam yapıyor. Vergiler arttı,banka promosyonu yok, pazar yok, yol ve otoban paraları gerekçesiz iptal edildi. Sadece kabin-kokpit şirketin verdiği paranın üzerine bir o kadarda ekleyip işe gelip gidebiliyor. İnsaf. Dolarla kazanıp Türk Lirası ile maaş ödüyorsunuz ve ona rağmen bütün bu olanlar. İtibarsızlaştırmanında bini bir para. Biz bu işlere şirketin istediği bütün kriterleri karşılayarak girdik. Hak ettik. Bazıları gibi atanarak, torpil ile gelmedik bu günlere!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
amir ~ 9 ay önce
kör gözler arkadaşım dediklerinde tamamıyle haklısın. otopark için şu an çözüm yok. uçak verilince geçme, bırak yanaşsın, takip et. asla koşturma, terleme. bırak gecikme yazsınlar sana, şirket kime ne demiş? maili bile otomatik. yolcu gelmesine yakın mı geldi ikram? welcome yapma. raporla yeterli. yolcu ağır valizle mi geldi? uçak altına göndert. taşıma taşıtma. zorunda değilsin. yolcu üzerinden ego kastı, özellikle okeyde kurallara uymadı, evcil hayvanını kafese sokmuyor mu? uygula kural dışını. take it easy

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rekor ~ 9 ay önce
Rekorun bana faydası bol bol terleme soğuma hasta olma yolcu karşısında koştur koştur iş yapma savaştan çıkmış gibi eve dönme bi de bu enflasyonda %40 görünümlü %20 maaş zammı benim rekordan anladığım bu. Halen bir de utanmadan yolcu beklentilerinin üzerine çıkılması diye programlar birşeyler SİZ ÖNCE KABİN EKİBİNİ KOKPİT EKİBİNİ RAHAT ETTİRECEKSİNİZ Kİ ONLAR DA MUHATTAPLARINI RAHAT ETTİREBİLSİN KAPİŞ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Harcırahlar yetmıyooooooooooor ~ 9 ay önce
Bunu ücret birimine de sendıkaya da defalarxa bildirdim tenezzul edip geridönüş bile yapmadılar.Dünyada kriz var diyorlar türkiyedeki harcırahlar 6 katı oldu ama dış harcırahlar yıllardır aynı.Bu parayı belirleyenler gelip o harcırahla 2 öğün yemek yesinler bakalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hs ~ 9 ay önce
Güzel dile getirmissiniz.aynen böyle malesef.kabin kokpit hepsi savaştan çıkmış gibi kan ter içinde geliyor uçağa.inanin bana fiziksel ihtiyaçlarımızı giderecek vakit olmuyor bazen.ucaktan uçağa işinlanma olayını daha cozemediler Allah'tan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabalı Lala ~ 9 ay önce
Sayın yazar, tüm personel şirketi yükseltmek için canla başla çalışıyor.Ancak nedense maddi bilançolar iyi gelirken kalite hiç yükselmiyor.Aksine geriye gidiyor.Uçuş emniyeti alarm veriyor.SPI lar yüksek.Zorlama,ittirme,kaktırma yöntemiyle tamam işler yürüyor da Allah korusun bu kafayı kuma gömüp de iş yapma şekli şirketi altından kalkamayacağı durumlara sokabilir.Nitelik-nicelik muhasebesini yapmayan, random kararlar alan, bugün uyguladığını bir süre sonra iptal eden, muafiyet ve ayrıcalıklarla iş çözmeye çalışan yönetim anlayışı gerçekleri görebilse şirket kalitesi,hizmet kalitesi ve bilançolar iki kat artar.Sevgilerimle,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kör Gözler ~ 9 ay önce
Alana geliyoruz sıcakla trafikle boğuşup, otopark dolu, odaya giriyorsun yoğunluktan oturacak masa yok, güvenlikten geçiyorsun dünyanın hiçbir yerinde olmayan kemer bot ıvır zıvır çıkar eziyeti, orayı geç 100 metre pasaport kuyruğu onu geç tgs aracı bekle uçağa geç verildi gözüken uçak daha körüğe yanaşmamış birileri istiyor ki uçak başında bekleyelim gelir gelmez geçelim temizlikle security sonra yolcu alınsın, welcome ne ara yapılacak boarding esnasında mı? O da yasak. Yolcu geliyor ekip kan ter içinde sanırsın savaştan çıkmış. Sonra yolcu gelip gözünün içine baka baka "BUSY DAY?" yok off day keyfimden burdayım.. ÖNCE KÖRLER SAĞIRLAR ŞU OPERASYONUN ACINACAK HALİNİ GÖRSÜNLER ONUN İÇİN BİR ŞEY YAPSINLAR. İkram apayrı fiyasko, yolcunun %99u peynirli sandvici yerken şimdi 45 dakikalık uçuşta bu neli başka yok mu ben patlıcan sevmiyorum bilmemne.. İkramı bu hale sokanlar operasyonu zorlaştırmaktan, kabin ekibine de yolcuya da eziyet etmekten başka hiçbir şeye yaramıyorlar. Aman üstlerine yeni fikir sunsunlar, onların da çok umrunda oturdukları yerden yiyip yiyip mmmm iyiymiş verin verin desinler. ALLAH BU ŞİRKETTE OPERASYONDA ÇALIŞANLARIN YARDIMCISI OLSUN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km313 ~ 9 ay önce
Valla her ayrıntısını çok iyi özetlemişsiniz. Tebrik ediyorum. Kelimesi kelimesine durum bu!
Onaylamayan :) ~ 9 ay önce
Şunu okuyup dislike basan net yerde çalışıp operasyondan zerre haberi olmayan "şükretçiler" . Hoşunuza gitmiyorsa bu okuduğunuz, hepinizi bir dört bacak ya da bir avrupa uçuşuna bekliyoruz bizzat bizimle a'dan z'ye herşeyi yapacaksınız ama bakın bakalım nasıl oluyormuş. Öyle yalandan denetlemeye geliyolar herşey tam olsun, müdür geliyor temizlik tam olsun 20 temizlik görevlisi yığın uçağa gibi şeyler olmayacak ama. Ulan bu şirkette emeklilik fotoğrafı bile sahte zorla nöbetten adam topluyorlar fotoğraflık siz neye halen karşı çıkıyorsunuz. Yeter şakşakçılık artık gerçekler vakti, işinize gelirse.
km mayislar ~ 9 ay önce
km mayislari 3500 tl seviyesine gelirse poroblem cozulur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soğuyor ve taş gibi mi oluyor ~ 9 ay önce
İç hat servis süresi ortalama 12 dk.Son sıraya dahi sandviç verirken ikram sogumamıs oluyor ki trolleyler son sıraya yetecek kadar ikram almıyor sığmayan 4 tel sandviç trolleylere servis esnasında geliyor.Son sırada servis alan kısı ıle ılk sırada servis alan kısı emin ol aynı sıcaklıkta sandvıc yiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yemeyiversinler ~ 9 ay önce
Arkadaş 45 dakikada sandviç veriyorsun şuna karar verip kendi gelip denesin nasıl oluyor saç baş dağılıp savaştan çıkmış gibi hizmet veriyorsun insanlıktan çıkıyor ekip soğuksa soğuk

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000