13 Kasım 2021, Cumartesi 14:43:42

THK uçakları TUSAŞ ile yeniden uçacak

THK Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, kurum bünyesinde çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağının 4'ünün revizyonu için TUSAŞ ile anlaştıklarını belirterek, "TUSAŞ, bu uçakların malzeme tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. Böylece uçaklarımızı, yangın sezonuna hazır hale getireceğiz" dedi. Sosyal medyada 'çok geç kalındı' yorumları yapıldı.
  • Bazı Cuntacı emekli albaylar ve generaller kuruma geri dönmek istiyor. Kalanıda yemek istiyorlar. Hedef 2023
  • Bu uçaklar uçar ama bakımlarını yaparsan uçar zamanında kazandırdığı paranın bir kısmı bakıma ayrılsaydı şimdi bunları konuşmuyor olacaktık.Siyaset için değil gerçekleri konuşmak lazım devlet kendi bünyesinde yangın söndürme filosu kurmalı ve 2 yıl ihaleye vereceği para ile bunu sağlamalı kadrosunu oluşturmalı bakımlarını eğitimlerini pilot ve teknisyen olarak almalı ve bu işi memleketin faydasına sunmalı ama böyle olması istenmeli.
  • Günaydın
  • Kamuoyuna daha önce yansıyan duyumlar, THK'nun en son yapılan ihaleye katılamama nedeninin bu CL-215'lerin su taşıma kapasitesinin 4900 lt. iken ihale şartlarında min. kapasitenin 5000 lt. olarak istenmesi olduğu idi... (Tipik, Devletin hemen her zaman uyguladığı bir "ihale çakallığı" yöntemi! :grr: ) Ancak bu "turbo motor" şartını duymamıştım. THK'nın elindeki CL-215'ler yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi "piston motorlu"dur, "türbin/turboprop" motorlu değil. Dönüştürülebiliyorlar ama 4 uçak için en az 8 (hatta yedeği düşünülse 10 tane) tamamen yeni tip motor tedariği lazım. TUSAŞ'ın bir revizyon yapmasından bahsediliyor, motor değişimi çok daha değişik ve maliyetli bir konu. Acaba TUSAŞ, bedelsiz olarak, böyle bir cömertlikte bulunacak mıdır? :o
  • Dromader M18 lerinde uçabilir hale getirilmesi orman yangını ile mucadeleye güç katacaktır..
  • 2,5 mill mu yine dolplar dönüyor Dikkat!!!!
  • Toplumsal baskı, kamuoyu tepkisi, oy kaygısı doğruyu bulduruyor adama
  • Türk hava kurumundan ne köy olur ne kasaba... 4 yıl geçti hala mezun olamadık, bataklık gibi içine çekti çıkamıyoruz.
  • Yana yana orman kalmadi, bu karari anca aldilar, saka gibi...
  • hani bu ucaklar eskiydi sayin(!) bakan?

THK Kayyum Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, kurum bünyesinde çalışabilir durumdaki 6 yangın uçağının 4'ünün revizyonu için TUSAŞ ile anlaştıklarını belirterek, "TUSAŞ, bu uçakların malzeme tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. Böylece uçaklarımızı, yangın sezonuna hazır hale getireceğiz" dedi. Sosyal medyada 'çok geç kalındı' yorumları yapıldı.

Türk Hava Kurumu (THK) Heyeti Başkan Vekili Abdullah Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 'hurda' olarak nitelendirdiği THK uçaklarının TUSAŞ tarafından revize edileceğini ve 'yangın sezonu'na hazır hale getirileceğini açıkladı.

Kaya'nın bu açıklaması sosyal medyada 'Bugüne kadar neredeydiniz?' sorusunun sorulmasına neden oldu. Geçtiğimiz ağustos ayında çıkan, Ege ve Akdeniz bölgelerini etkisini altına alan orman yangınlarında THK'nın envanterindeki yangın uçaklarının atıl durumda bırakılması nedeniyle tam 178 bin hektar ormanlık alan, yangınlara geç müdahale edildiği için kül olmuştu. Bakanlığın fahiş fiyatlara Rusya'dan kiraladığı uçakların ise Türkiye'nin dağlık yapısına uyum sağlayamaması nedeniyle yangınlarda istenilen başarıyı gösteremediği ortaya çıkmıştı.

Kaya, THK bünyesindeki 9 yangın söndürme uçağından 3'ünün büyük bakımlar ve malzeme ihtiyacı nedeniyle atıl duruma düştüğünü, bu uçakların yeniden uçabilmesi için kaynağa ihtiyaç olduğunu belirtti. Söz konusu kaynağın sağlanamaması nedeniyle 9 uçaktan 6'sının orman yangınlarıyla mücadele faaliyetlerine katılabildiğini söyleyen Kaya, geçen yıldan itibaren 6 yangın uçağını, yangın söndürme faaliyetlerine katılması için ihaleye hazırladıklarını ancak istenen "turbo motor" şartı nedeniyle katılamadıklarını bildirdi.

Kaya, geçen yıl yapılan uçaklar üzerinde yorulma kontrollerini içeren revizyona işaret ederek, göle veya denize inerek yaklaşık 12 saniyede depolarını suyla dolduran uçakların, iniş-kalkış esnasında yorulan kanat-gövde bağlantılarının güçlendirilmesi gerektiğini, bu amaçla da üretici firma tarafından uçaklara revizyon uygulanması için servis bülteni yayımlandığını söyledi.

THK bünyesindeki "CL-215" yangın uçaklarının revizyonlarına bu yılın başında başlanılması nedeniyle yangınlara müdahale edemediklerini belirten Kaya, revizyon için önemli oranda bütçeye ihtiyaç duyduklarını ve kurumun içinde bulunduğu mali problemler nedeniyle bunu karşılayamadıklarını, bu yüzden ülkede faaliyet gösteren başka kurumlarla iş birliği arayışına girdiklerini söyledi.

Kaya, bu kapsamda öncelikle uçabilir durumdaki 6 uçaktan 4'ü için TUSAŞ ile anlaşma sağladıklarına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Söz konusu anlaşma kapsamında TUSAŞ, 4 uçağın revizyon malzemelerinin tedarikini ücretsiz olarak yapmaya başladı. İmzaladığımız sözleşme gereği, mevcut malzemelerden depolarında bulunanları teslim ettiler. Depolarında bulunmayan malzemeler için de tedarik yaptığımız yurt dışı firmalarla irtibata geçerek ve bu malzemeleri kısa sürede temin ederek bize teslim edecekler. THK olarak yangın sezonuna yetiştirmek üzere 4 uçağımızı hazırlayacağız. 6 uçaktan geriye kalan 2 yangın söndürme uçağı için 2,5 milyon dolar gibi bir paraya ihtiyacımız var, bunu da karşıladığımız takdirde 6 uçak da yangın söndürme sezonuna hazır hale gelebilecektir."

THK uçakları TUSAŞ ile yeniden uçacak

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Albaylar cuntası . ~ 2 yıl önce
Bazı Cuntacı emekli albaylar ve generaller kuruma geri dönmek istiyor. Kalanıda yemek istiyorlar. Hedef 2023

Yanıtla

Kalan karakter 1000
~ 2 yıl önce
Bu uçaklar uçar ama bakımlarını yaparsan uçar zamanında kazandırdığı paranın bir kısmı bakıma ayrılsaydı şimdi bunları konuşmuyor olacaktık.Siyaset için değil gerçekleri konuşmak lazım devlet kendi bünyesinde yangın söndürme filosu kurmalı ve 2 yıl ihaleye vereceği para ile bunu sağlamalı kadrosunu oluşturmalı bakımlarını eğitimlerini pilot ve teknisyen olarak almalı ve bu işi memleketin faydasına sunmalı ama böyle olması istenmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayırlı olsun ~ 2 yıl önce
Günaydın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 2 yıl önce
Kamuoyuna daha önce yansıyan duyumlar, THK'nun en son yapılan ihaleye katılamama nedeninin bu CL-215'lerin su taşıma kapasitesinin 4900 lt. iken ihale şartlarında min. kapasitenin 5000 lt. olarak istenmesi olduğu idi... (Tipik, Devletin hemen her zaman uyguladığı bir "ihale çakallığı" yöntemi! :grr: ) Ancak bu "turbo motor" şartını duymamıştım. THK'nın elindeki CL-215'ler yukardaki mesajımda da belirttiğim gibi "piston motorlu"dur, "türbin/turboprop" motorlu değil. Dönüştürülebiliyorlar ama 4 uçak için en az 8 (hatta yedeği düşünülse 10 tane) tamamen yeni tip motor tedariği lazım. TUSAŞ'ın bir revizyon yapmasından bahsediliyor, motor değişimi çok daha değişik ve maliyetli bir konu. Acaba TUSAŞ, bedelsiz olarak, böyle bir cömertlikte bulunacak mıdır? :o

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Plt.. ~ 2 yıl önce
Dromader M18 lerinde uçabilir hale getirilmesi orman yangını ile mucadeleye güç katacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ali ~ 2 yıl önce
Katılıyorum
Atco ~ 2 yıl önce
Uçaklar komple restorasyona girerse yeni bakım defteri çıkarılır ve uçuşa başlar diye düşünüyorum. Bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim. Sonuçta bu uçaklar defteri kayıp diye uçamıyor
Uçak ~ 2 yıl önce
2,5 mill mu yine dolplar dönüyor Dikkat!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kadir ~ 2 yıl önce
Toplumsal baskı, kamuoyu tepkisi, oy kaygısı doğruyu bulduruyor adama

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thk Pilotaj Mağduru ~ 2 yıl önce
Türk hava kurumundan ne köy olur ne kasaba... 4 yıl geçti hala mezun olamadık, bataklık gibi içine çekti çıkamıyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cengo ~ 2 yıl önce
Yana yana orman kalmadi, bu karari anca aldilar, saka gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hmm ~ 2 yıl önce
hani bu ucaklar eskiydi sayin(!) bakan?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000