08 Haziran 2009, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Köstek mi destek mi olunmalı?

İstanbul’un yoğun iş atmosferinden uzaklaşmanın yollarını ararken SKY Havayolları’ndan nazik bir davet aldım. SKY Havayolları filosuna katılacak olan Boeing 737-900ER tipi uçakların ilki için düzenlenen törende hazır bulunmak için Antalya’dan gelen bu daveti memnuniyetle kabul ettim.

Antalya’daki karşılama töreninin coşkusunu anlatmak çok fazla şey ifade etmez. Ancak bu törenin ev sahiplerine bir teşekkür borcum olduğunu da belirtmek isterim. Başta Antalya Havalimanı Valisi Hayrettin Balcıoğlu olmak üzere Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Görgülü kardeşler Talha Görgülü ve Tahir Görgülü ile tüm çalışma arkadaşlarını bu güzel karşılama için tebrik ediyorum. SKY Havayolları’na bu uçağın kazandırılmasında büyük emeği geçen Yalım Tilev’i de unutmamak gerek. Yılların tecrübesi Yalım Tilev’in akan mutluluk gözyaşlarını görmek “Emeğin karşılığı gözyaşı” dedirtti bizlere.

SKY Havayolları’na kısa bir paragraf açtıktan sonra yazımın başlığı ile ilgili konuyu paylaşmak istiyorum sizlerle. Bu sitede SKY Havayolları ile ilgili olumlu yada olumsuz bir dolu haberle karşılaşmışsınızdır. Bugün gelinen noktada SKY Havayolları'nın Avrupa’da dahi henüz kullanılmayan bir uçağı filoya dahil etmesi tam bir cesaret işidir. Eminim ki, bu yazdıklarımdan sonra bir dolu eleştiri daha gelecek. Ama “İş bilenin kılıç kuşananındır” demiş atalarımız. Maaş ödemeleri geç yapılıyormuş ya da türlü eleştiriler. Zaman zaman şirketlerde bu tür durumlara rastlamak mümkün olabilir. Nihayetinde alıyor musun ona bakmak lazım. Bir şirket bile bile personeline maaş ödemiyorsa o zaman ard niyet vardır.

Elbette konumuz bu değil. Havacılık risk demek. SKY Havayolları yeni uçakla cesurane bir risk aldı. Umarız SKY bu riski kendi lehine kullanıp şimdiden homurdananlara unutulmaz ders verir.

Şimdi gelelim yazımın başlığına.

Evet… Türkiye’de her yapılan iş için mutlaka bir defans mekanizması işletilir. İşte Antalya’da böyle bir durum yaşanıyor şu günlerde.

Yıllardır yapıldı yapılacak, açıldı açılacak açıklamaları ile havacılık sektörünün gündeminden inmeyen Gazipaşa Havalimanı’nı yerinde görmek üzere bu bölgeye gittim.

Gazipaşa uçurmaya hazır. Gazipaşa havalanmaya hazır. Peki, neden açılmıyor? Dedik ya defans var diye. Aslında defans mı var yoksa söylenti mi? Aklımda olanları bir solukta sizlerle paylaşmak istiyorum.

Birincisi Gazipaşa tek yürek olmuş havalimanının açılması için kenetlenmiş durumda. Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin kendini adamış bu proje için. Halk desteği de yanında. Yoksa 6 yıldır orada görev yapabilir miydi? Gazipaşa’nın genç belediye başkanı Cem Burak Özgenç için ne demeli. Gazipaşa’yı yaptığı projelerle şaha kaldırırken, havalimanı yapmak onun göreviymiş gibi tüm enerjisini harcıyor.

DHMİ tarafından ihale edilen Gazipaşa’yı TAV Holding yaptı. TAV Gazipaşa’nın başına yılların deneyimi Antalya Havalimanı eski Başmüdürü Cengiz Aşıklı’yı getirmiş. Cengiz Bey bu havalimanını o kadar benimsemiş ki, evini bile Gazipaşa’ya taşımış.

Anlatmakla bitmez Gazipaşa’yı. Neymiş önünde dağ varmış ve bu sebeple uçak inmezmiş. Kim demiş inmez diye? Üniversitelerden raporlar alınmış, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ruhsat vermiş, havalimanı yapılmış, pistte en ince ayrıntısına kadar her türlü önlem alınmış.

Antalya Havalimanı’nda yaptığım araştırmalarda Gazipaşa Havalimanı’nın açılmaması için Antalya Havalimanı işletmecilerinin defans yaptıklarını duydum. Aslına bakarsanız ben bu tür duyumlara inanmak istemiyorum. Sayın İbrahim Çeçen’i yakından tanırım. İşletmenin tepesindeki Serhat Çeçen’le dostluğumuz kardeşlik gibi. Dolayısıyla ihtimal vermiyorum.

Gazipaşa açılmasın mantığı yürütüyorlarsa onlara bir örnek vermek isterim. Zamanında Sabiha Gökçen Havalimanı için TAV’ın defans yaptığı söylenmişti. Ne oldu şimdi? Atatürk Havalimanına inen uçak sayısında azalma mı var? Aksine her geçen gün artıyor. Uçak park etmeye yer yok. Antalya Havalimanı Gazipaşa’dan çekinmesin. Artısı olur eksisi olmaz.

Gazipaşa’ya DHMİ cephesinden bakmak gerekirse durum çok daha farklı. DHMİ bu havalimanının açılması için en az TAV kadar çaba harcamalı. Çünkü gelirlerin %65'i DHMİ’ye kalacak. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Ne oldu kardeşim ne zaman açıyoruz Gazipaşa’yı” diye baskı yapmalı. Velhasıl elbirliği ile Gazipaşa’yı bir an önce açmalı. Köstek değil destek olunmalı. Orada istihdam edilecek insanları düşünerek.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Köstek mi destek mi olunmalı?

Yorumlar

Misafir ~ 15 yıl önce
Şakirpaşa yazmışım. Özürlerimle düzeltiyorum. Gazipaşa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
değerli arkadaşım, esnafın haline sizin kadar bende üzülürüm. Bu işin başka ve önemli bir cephesi. Ancak oraya inecek uçak olmaz ise, havalimanı ne işe yarayacak ki. Selçuk havalimanında üzüm kurutuluyor, İspartanın durumu malum. Keşke inecek uçak olsa da tüm havalimanlarımız faal olsa. Herpsi yapılsa.Tabii Şakirpaşa'da.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
antalyaya gelen yolcunun üç de biri alanyaya geliyor.alanya havalimanının uzak olmasında dolayı kan kaybediyor.inanın esnafım çok müşterimiz antalya yolunun uzaklıgından dolayı vazgeçiyor.gazzipaşa olsa yılda 1-2 sefer gelecek.alanyada çok yabancıya gazipaşa açılacak diye ev aldı.inanın açılsın yabancıya ev satışı patlar.gazipaşanın açılmasını istemeyen kundudaki otel sahipleri ve 17 yılda ödemesi gereken parayı iki bankadan kredi alarak peşin ödeyen havalimanını işleten şirkettir.şirket korkmasın enfazla %10 kaybı olur.alanya kendi müşterisini çeker.rantıbal olurmu diyen arkadaş korkma eger pist uzatılır ve büyük uçaklar inerse alanya,gazipaşa ve anamur kalkınır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
malesef yılllardır antalya lobisi(oteller,antalya havalimanını işleten şirket(yolcu kaybetmek korkusuyla),antalyanın ileri gelenleri rant korkusuyla(turistleri alanyaya kaptırma korkusula) gazipaşa havalimanına engel oldular.hatta antalya havalimanını işleten şirket 17 yılda ödemesi gereken parayı kredi bularakpeşin ödedi.bunun bir mantıgı olabilirmi? ama alanya için gazipaşa havalşmanı bir elzem oldu. esnaflar batıyor.yaşayanlarda krediyle yaşıyor.nolur esnafların sesine kulak verin:gazipaşa uluslarrası bir şekilde acılsın.büyük uçaklar insin.her bölgede devletin destegi,her şehrin odalarının da destegiyle kendi tanıtımını yapsın.inanın birçok müşterimiz (esnaf arkadaşlardanda söylüyorlar) havalimanını uzak oldugu için gelmekten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
ALİ BEY : bazı yorumcular bu sitedeki yorum köşelerini içini dökme yeri olarak kullanıyor. Hırsız vb.. çirkin ifadeleri kullanmakta sakınca görmüyorlar. Yorumlardan sitenizin sorumlu olmayacağı notunuz malum. Lutfen siteyi bu tür cahillere kirlettirmeyiniz. Her genel müdüre kızan hırsız vb.. yakışıksız sözler sarfederlerse bunun adı yazıya yorum eklemek olmaz. Ben DHMI personeli değilim. Adı geçen Genel Müdürü de tanımam. Güzel bir sitemiz var. Hepimize faydası olan bir site. Lütfen bu konuya el atın. BU SİTENİN KİRLENMESİNE MÜSAADE ETMEYİNİZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sn Ali Bey Oncelikle yazinizdaki nezaketten dolayi sahsim ve tum ekibim adina tesekkur ederim.Boyle bir ucak ilk oldugu icinde sizleri orada gormek tabiki bizleride cok mutlu etti.Gazipasa ile ilgili olarak isede su an bizler icin erken ama ileride tabiki eger ozel bir destek saglanir ise neden olmasin seve seve ucariz.Kaleminize saglik. Sevgilerimle Tahir Gorgulu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Üç, beş sene önce gazipaşa kurtarıcı olabilirdi ayt için. Şimdi havalimanı ( iç Hatlar + Terminal 1) yenilenecek, toplam terminal kapasitesi trafiği karşılayacak boyutda. Oturup düşünmek gerekir. Alanya ve Side tarafına grup getiren uçaklar Gazipaşayı tercih edebilir belki. de buda o yatırımı yapmaya değer mi ? Bu iş ihaleye çıksa ( yap işlet devret ) sonuç ne olur. Fizibilite kaç senede yatırımın geri donuşumunu resmeder. ve de bu işi kim üstlenmek ister?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
SKY uçuversin işte gAZİPAŞA DAN..MADEM YENİLİKÇİ.. !! Öncü olsun .. alkışlayalım !!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000