17 Ağustos 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Yok biz ölelim o zamam
  • Neye gore asi bulunmaz diyip HIV ile kiyasliyorsunuz. Hali hazirda dunyada 100'den fazla asi calismasi var ve hepsi tek bir hedefe yogunlasmis durumda. HIV artik ilac tedavisiyle kontrol altina alinip, kronik bir hastaliga cevrilmis durumda. Sizin bu demenize gore Ispanyol Virusunun hala daha dunyayi kasip kavuruyor halde olmasi gerekirdi. Asi bulunmasa bile dunya bir sekilde covid ile yasamayi ogrenecektir. Her konuda fikriniz olmasin lutfen.
  • Yuzyilin projesi, ustalik eseri, en azindan kanal istanbul yapilincaya kadar oyle, cok sirketleri batirdi, tk son olmayacak
  • 1 sene kapatalim (!) Hocam, biyoloji bilmeden bu islere bulasmayin. Herkes eve kapaninca virus yok olmaz. Mesela 4 kisilik bir haneyi dusunun. Birisi virusu kapti ve kapattik. 10 gun sonra o digerine gecer, bir 10 gun sonra digerine gecer. Tum ev halki icinde sirayla dolasir ve disari cikinca baskasina bulasir. Hop bir daha mi 6 hafta kapatacagiz. Hastalari ne yapacagiz sonra, illa ki birileri evden cikacak. Gripten biraz yuksek olduruculugu olan (CDC verileri binde 2,3 civari; grip binde 1) bir virus ile yasamayi ogrenmemiz lazim. Bu sefer olan oldu, bir daha tekrarlanmamasini saglayacak onlemler (temizlik, vahsi hayvan pazarlarini kapatmak, sehirlerin nufusunu azaltmak vs.) userine odaklanmak lazim. HIV virusu ornegi zaten yanlis. cunku toplumda cok dusuk gorulen bir hastalik ve yuksek oranda korunmak mumkun. Bunun asisini test edeceginiz yeterli denek bile bulamazsiniz.
  • Oldukça saçma bir yazı 6 hafta hayatı dondurmak ne demek ? madem kimsenin aklına gelmeyen bu fikri verecek kadar zekisiniz aşağıdaki sorulara da bir cevap verirsiniz umarım ? Bu süreçte doğum yapmak zorunda olanlar evde mi doğum yapacak ? Haftada 3 gün diyalize gitmek zorunda olanları ölüme mi terk edelim ? Mahallenizdeki su sebekesi patladı iski nöbetçi ekibi evlerinde olduğu için haftalarca susuz mu kalacaksınız ? Eceli gelip ölen bir aile büyüğünüzü haftalarca derin dondurucu damı saklayacaksınız ? bunun gibi yüzlerce örnek verebilirim. Kısaca çok saçma bir yazı olmuş mümkünse havacılık ile ilgili yazın anlamadığınız konulara çok girmeyin.
  • Eşofmanları çekerim Pas uçuşa giderim Biri birşey derse Komedyenim derim Kurallara aldırmam Reklamları kaldırmam Sevenim pek azdır benim Bilin bakın ben kimim?
  • Bakalım.Başladık yeniden.Demekki neymiş. İGA İnşaat devam ediyor......... Virüs gelmez İGA İNŞAAT'a.
  • 2021 in ilk çeyreğinde korona diye bir şey kalmayacak
  • Grip ailesinden bir virus Corona, kisa araliklarla sekil degistiriyor, asi gelistirilse her degisimde yeni asi gerekiyor, herkes gecirecek, olen hastalar genelde boguluyor, semptomlar zaturre benzeri, bu nedenle bazi uzmanlar zaturreye yonelik asilamanin ve/veya grip asisi uygulamasinin yapilmasini olum oranini ve hasari azaltmasi acisindan faydali buluyor, bu asilari yaptirin, bagisiklik sistemi zatif olanlar zaten bir sekilde bundan olmazsa digerinden oluyor, kabullenmeliyiz, olunden sonra hayt yok, gidipte donen varmi? Yok- Haytinizin kiymetini bilin
  • Twitter da yazacakmışsınızda karakter sınırından dolayı siteye yazdığınız bir yazı gibi olmuş. ' bence tüm dünya aynı anda 6 hafta ev karantinası uygulasa bu virüs biter' hmmm

Pandemiden Çıkış

Çin’in Wuhan kentinden Aralık ayı sonlarından başlayarak tüm dünyaya yayılan Covid-19, 21,5 milyona yakın kişide tespit edilirken, 765.071 kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu.

Özellikle havacılık sektörünü ağır yaralayan pandemi sebebiyle bir çok şirket iflas ederken, bir çoğu da iflasın eşiğine kadar geldi. Zarar üzerine zarar açıklayan şirketler çareyi personel çıkartmakta arıyor... Umarım tüm dünya bir kez daha Büyük Buhran’ı yaşayarak test etmez!

Pandemi başlangıcında Çin uçuşlarının askıya alınması konusunda geç kalınmış olmasaydı virüsün etkisi azaltılabilirdi. Ancak bu da yapılmadı. Rusya’nın aşı açıklamasıyla birlikte beklentilerin bir anda yükselmesine karşın aşının güvenilirliği tartışmaları ile dünya yine belirsizliğe itildi.

Aşı hiç bulunamayabilir!

Salgın hastalıklarla mücadele kapsamında araştırmalar ve aşı çalışmaları devam ederken herkes Covid-19 aşısının bulunabileceğine emin gibi. Ancak tam tersi de olabilir. Örneğin, ilk olarak 1908 yılında görüldüğü iddia edilen AIDS’e sebep olan HIV virüsüne, yıllar geçmesine rağmen halen aşı geliştirilemedi.

Dünya tek vücut hareket etmeli!

Aşı ya da ilaç bulunana kadar yıllar geçebilir veya hiç bulunamayabilir. Bugün bulunsa bile en ücra köşedeki vatandaşlara ulaşması da yılları alacak. Havacılık sektörü başta olmak üzere diğer tüm sektörlerin yeniden hızlı bir şekilde faaliyetlerine devam edebilmeleri için dünyanın tek vücut halinde hareket etmesi şart!

Hayatı Dondurun!

6 hafta boyunca dünya genelinde uygulanacak karantina ile bu iş bitebilir. 1,5 ay boyunca hayat dondurulabilir. Ulaşımdan borsalara, bankacılıktan inşaat sektörüne kadar akıllara gelebilecek tüm sektörlerde işler durabilir. Borçlar, faturalar ücretsiz ertelenebilir. İhtiyacı olan kişilere yiyecek yardımı yapılabilir.

Asker bu 6 haftalık süreçte emniyeti ve denetimleri sağlar, 7. haftada da kışlasına döner, 6 hafta izole olur. Yeter ki 7. haftaya girilirken dünya tam manasıyla normale dönsün.

Aksi takdirde yaşam çekilmez olmaya, can kayıpları artmaya, ekonomiler can çekişmeye ve sektör şirketler yara almaya devam eder. Gelin insanlık için #hayatıdondurun

Saygılarımla.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

Pandemiden Çıkış

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

Tk ~ 4 yıl önce
Yok biz ölelim o zamam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Virus ~ 4 yıl önce
Neye gore asi bulunmaz diyip HIV ile kiyasliyorsunuz. Hali hazirda dunyada 100'den fazla asi calismasi var ve hepsi tek bir hedefe yogunlasmis durumda. HIV artik ilac tedavisiyle kontrol altina alinip, kronik bir hastaliga cevrilmis durumda. Sizin bu demenize gore Ispanyol Virusunun hala daha dunyayi kasip kavuruyor halde olmasi gerekirdi. Asi bulunmasa bile dunya bir sekilde covid ile yasamayi ogrenecektir. Her konuda fikriniz olmasin lutfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kb ~ 4 yıl önce
Vallaha kardeşim harbi güzel demişsin İspanyol virüsünden haberi bile yok gelmiş covid hiç bitmeyebilir diyor
İspanyol Gribi ~ 4 yıl önce
İspanyol gribi aşısı için 22 yıl antibiyotiği için 10 yıl beklenildi ve İspanyol gribinin neden 2 sene sürdüğünü iyi bilmek gerekir.
Uçak ~ 4 yıl önce
Hiç bir uçak havada kalmaz, bu virüste öyle ya da böyle biter değil mi kardeş? Sonuçsuz bakmayın şu olaylara.
Ikiside ~ 4 yıl önce
Hiv, ebola, kus gribi, ispanyol gribi, domuz gribi, mers vb alayi laboratuar urunu, amac dunya nufusunu kontrol altina almak, heryer vicik vicik insan kayniyor, bir sekilde kontrol edilmesi gerek, amac bu, her virus biraz daha ileride, artik cinsiyet secilebikiyor ornegin, veya yas gruplari..
İspanyol gribine ~ 4 yıl önce
Bakın temel biyoloji bilgisi , virüslere antibiyotik kullanılmaz hadi canım
Corona ~ 4 yıl önce
Kedisi olanlar bilir, Corona virüsü ile veterinerler 40 yıldır uğraşıyor, hala tedavisi yok.
Kaç Sene ? ~ 4 yıl önce
Kaç sene de çıkacak aşı ve kaç yılda Diyarbakır’a Muş’a Bitlis’e Burdur’a vs ulaşacak? İspanyol gribinde ki yapılan hatalar yapılıyor yine. Erkenden normalleşildi. Karantina mantıklı. Hem zaten mantıklı olmasaydı ilk başlarda uygulamaya sokulmazdı. Senin mantıkla bakarsak sokağa çıkma yasakları da anlamsız o halde. Maske takmakta. Bırakın yayılsın değil mi?
DSÖ ~ 4 yıl önce
Araştırmayı çok seviyorsan Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına da bak. Onlardan da daha iyi bilecek halin yok sanırım. Aşı hiç bulunamayabilir demiş ve eklemiş, mevcutta ki aşılar da işe yaramayacağı gibi yan etkileri olabilir... kapiş?
DSO mu ~ 4 yıl önce
Hala daha DSO mu diyorsun? Bu isin buralara gelmesinin bas sorumlusu Cin'den sonra DSO'dur. Ilk yaptigi aciklamalar insanlari rehavete itmekten, virusun yayilimini hizlandirmaktan oteye gidemedi. Yok insandan insana bulasmiyor, yok maske takmayin bilmem ne. Sokaga cikma yasagi kismen kesinlikle uygulanmaliydi. Normallesmenin ucu kacti ama tamamiyle de karamsar olup asi bulunmayacak, artik olduk bittik, 6 hafta dunyadaki tum faaliyetleri durdurun demek tamamen sacmalik.
avionics ~ 4 yıl önce
Okuduğunuzu anlayamama probleminiz var gördüğüm kadarıyla. Birincsi Aşı bulunmaz demiyor "bulunamayabilir" diyor ki birçok bilim insanı bunu ifade ediyor. İkincisi farklı türde olsalar da HIV da bir virüs ve aşısı bulunamayan onlarca virüs mevcut.Bundan örnekle gerçekleşebilecek kötü bir senaryoyu ortaya koyuyor ve en kötüsüne hazırlıklı olunması gerektiğini söylüyor. Bunun nesi yanlış? Ne bu şiddet bu celal arkadaş? :=)
Iga ~ 4 yıl önce
Yuzyilin projesi, ustalik eseri, en azindan kanal istanbul yapilincaya kadar oyle, cok sirketleri batirdi, tk son olmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yok 1 sene ~ 4 yıl önce
1 sene kapatalim (!) Hocam, biyoloji bilmeden bu islere bulasmayin. Herkes eve kapaninca virus yok olmaz. Mesela 4 kisilik bir haneyi dusunun. Birisi virusu kapti ve kapattik. 10 gun sonra o digerine gecer, bir 10 gun sonra digerine gecer. Tum ev halki icinde sirayla dolasir ve disari cikinca baskasina bulasir. Hop bir daha mi 6 hafta kapatacagiz. Hastalari ne yapacagiz sonra, illa ki birileri evden cikacak. Gripten biraz yuksek olduruculugu olan (CDC verileri binde 2,3 civari; grip binde 1) bir virus ile yasamayi ogrenmemiz lazim. Bu sefer olan oldu, bir daha tekrarlanmamasini saglayacak onlemler (temizlik, vahsi hayvan pazarlarini kapatmak, sehirlerin nufusunu azaltmak vs.) userine odaklanmak lazim. HIV virusu ornegi zaten yanlis. cunku toplumda cok dusuk gorulen bir hastalik ve yuksek oranda korunmak mumkun. Bunun asisini test edeceginiz yeterli denek bile bulamazsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalıyorsun. ~ 4 yıl önce
Dünyanın sayılı bütün büyük araştırma merkezleri ve universiteleleri ki Türkiye de Koç Universitesi de dahil olmak üzere; alınacak çok sert 6 haftalık önlemin, parça parça alınacak, zayıf önlemlere nazaran ekonomiye daha az zarar vereceği konusunda hemfikir. Örnek Çin.
Ya saçma sapan konuşma ~ 4 yıl önce
Bir halttan anladığın yok biyolojiymiş
Hemşireniz ~ 4 yıl önce
Eve kapattığın kişiler arasında 10 gün sürmüyor ne yazık ki. 6 hafta tespit, tanı ve tadavi ile bulaş riski geçer
Heh heh ~ 4 yıl önce
Aplt
Way way ~ 4 yıl önce
Way haline yan. Orada sağlık sektörü demiyor! Ekonomik hareketlilikten bahsediliyor. Önce okuduğunu anla sonra yorum yaz.
SİDNEY ~ 4 yıl önce
Avusturalya da bu virüsü 6 hafta da temizlediler ancak dış kaynaklı olarak yeniden türedi. Buna ne dersin? Aşı bulunacak diye yıllar boyunca ızdırap mi çekelim? Ailelerimizi yaşarken kodese tıkar gibi eve tıktık. Basiretsizlik başka birşey değil.
Plt ~ 4 yıl önce
Malca bir yorum hocam,gripten biraz daha riskli demişsin!Hala şu virüsü griple kıyaslamayın..Grip %2-3 ölüm riski,corona %1 okey,bide git bulaş risk yüzdelerini karşılaştırda acı tabloyu gör!!!
Rick Grimes ~ 4 yıl önce
Oldukça saçma bir yazı 6 hafta hayatı dondurmak ne demek ? madem kimsenin aklına gelmeyen bu fikri verecek kadar zekisiniz aşağıdaki sorulara da bir cevap verirsiniz umarım ? Bu süreçte doğum yapmak zorunda olanlar evde mi doğum yapacak ? Haftada 3 gün diyalize gitmek zorunda olanları ölüme mi terk edelim ? Mahallenizdeki su sebekesi patladı iski nöbetçi ekibi evlerinde olduğu için haftalarca susuz mu kalacaksınız ? Eceli gelip ölen bir aile büyüğünüzü haftalarca derin dondurucu damı saklayacaksınız ? bunun gibi yüzlerce örnek verebilirim. Kısaca çok saçma bir yazı olmuş mümkünse havacılık ile ilgili yazın anlamadığınız konulara çok girmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rapstar ~ 4 yıl önce
Eşofmanları çekerim Pas uçuşa giderim Biri birşey derse Komedyenim derim Kurallara aldırmam Reklamları kaldırmam Sevenim pek azdır benim Bilin bakın ben kimim?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geri ~ 4 yıl önce
Gayet de çok seveni var, hazımsızlık heykeli! Ayrıca sana ne !
Yağdı yağmur..... ~ 4 yıl önce
Bakalım.Başladık yeniden.Demekki neymiş. İGA İnşaat devam ediyor......... Virüs gelmez İGA İNŞAAT'a.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Jason ~ 4 yıl önce
2021 in ilk çeyreğinde korona diye bir şey kalmayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Coronayi anlamak ~ 4 yıl önce
Grip ailesinden bir virus Corona, kisa araliklarla sekil degistiriyor, asi gelistirilse her degisimde yeni asi gerekiyor, herkes gecirecek, olen hastalar genelde boguluyor, semptomlar zaturre benzeri, bu nedenle bazi uzmanlar zaturreye yonelik asilamanin ve/veya grip asisi uygulamasinin yapilmasini olum oranini ve hasari azaltmasi acisindan faydali buluyor, bu asilari yaptirin, bagisiklik sistemi zatif olanlar zaten bir sekilde bundan olmazsa digerinden oluyor, kabullenmeliyiz, olunden sonra hayt yok, gidipte donen varmi? Yok- Haytinizin kiymetini bilin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pardon ama ~ 4 yıl önce
Twitter da yazacakmışsınızda karakter sınırından dolayı siteye yazdığınız bir yazı gibi olmuş. ' bence tüm dünya aynı anda 6 hafta ev karantinası uygulasa bu virüs biter' hmmm

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000