21 Şubat 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY'DE BÜROKRATİK DEFANS MI VAR?

Türk Hava Yolları'nın yadsınamaz yükselişi devam ederken yaklaşan seçimler öncesinde bazı söylemler yükselmeye başladı. Üst yönetimin hızını kesmek isteyen alt yöneticilerin alınan kararları uygulamakta yavaş davrandıkları iddiaları ile çalkalanıyor. Bu söylemleri doğrulayacak birkaç olaya şahit oldum.
 
Ortalığı karıştırıcı bir kehanette bulunmuyorum.  Ama gördüklerim, duyduklarım bu iddiaları doğrulayıcı nitelikte. Gelişim üzerine birçok karar alan yönetimin aksine bürokratik işlemleri yürütecek olan bazı yöneticilerin ağır hareket ettikleri iddiaları artık ayyuka çıktı.

Bu iddiaları doğrulayacak gelişmeleri geçtiğimiz haftalarda yazmıştık. Bazı şirketlere yapılacak atamaları da bu yöneticilerin kabul etmediği biliniyor.

Türk hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil'in siyasete atılacak söylentilerini güncelliğini halen koruyor. Bu bağlamda düşündüğünüzde Mart ayında Temel Kotil istifa eder mi bunu hep birlikte göreceğiz.

Temel Kotil'i siyasetin içinde görmeyi arzulayanların ise genel müdürlük koltuğuna oturma hesaplarının da yapıldığı bilinen bir gerçek.

Yukarıda belirttiğim gibi üst yönetimin çalışmalarına her ne kadar defans yapılsa bile çalışmalar son hızla devam ediyor.

Geçen hafta onların örneklerini gördük. THY yeni hatlar açarken, yepyeni projeleri hayata geçiriyor. Hat bakım hizmetlerini THY Teknik A.Ş'den ayrılması, sağlık hizmetlerinin tek çatı altında birleştirilmeye çalışılması bunlara birer örnektir.

Aslında pratik düşünme ve hızlı hareket etme prensibi ile çalışan yönetim ile eş güdümlü çalışılsa THY'de çok daha fazla gelişimi görmek mümkün olabilirdi.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun şöyle bir yapısı var. Şirketsel sorunlarda, sorunu getiren yöneticinin çözümü de birlikte getirmesi gerekiyor. Sadece sorun getiren yönetici ile çalışılmama yönünde bir düşünceye hakim. "Başarılı yönetici, çözümü de sunan yöneticidir" Bu yapıda olmayan yöneticilerle hemen yollar ayrılıyor.

Dışarıdan baktığımızda kadrolaşma olarak gördüğümüz birçok atamanın ardında da bu sebepler yatıyor.

Türk Hava Yolları'nın kısa bir dönemde bu kadar büyümesi göze hoş gelse bile yine de özellikle uçuş emniyeti konusunda da bilindik yöntemlerin dışına çıkılarak uluslararası destek alınması gerektiğini düşünüyorum.

Gelişmeye paralel olarak alt yapı güçlendirmeleri de ivedilikle yapılmalı.

Üst yönetimin aldığı kararları diğer yöneticilerin hızlı bir şekilde hayata geçirmesi ve varsa endişeleri de yine üst yönetimle paylaşması gerekiyor.

THY'DE BÜROKRATİK DEFANS MI VAR?

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
caliskan,tecrubeli,bilgili,o ise tam anlamiyla uygun yetismis henuz 40yasina bile gelmemis bircok arkadasimiz dururken ,disaridan getirdikleri kendi cemaatlerinden,fetoculardan,akp surusunden yeni muritlerini ve yandaslarini ayni kendilerinin getirildigi gibi getirip mudur vb ust duzey yonetici kadrolarina oturttular.ne oldum degil ne olacagim demek lazim.sonuna kadar sabredip kazanacagiz..ALLAH yardimcimiz olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Ali Beyin yazisinda bir konu dikkatimi cekti ,bir yonetici sorun getirdiginde cozumunude getirmeli diyor.. bir cok defalar ulasabildigim her platformad yazarak dile getirdim.. Transfer bagajarin baglantili olduklari ucaga yetismesi konusunda yillardir bir duzelme yok ... hep soyledim burdanda soyluyorum Ozellikle THY YKB Hamdi Beye sesleniyorum...Transfer bagajarin baglantilarina yetistirilmesi ve baglantisinin saglanmasi vardiyeli duzende calisacak bir ekibin kurulurarak sadece bu yabanci bir hava yolu ile gelip tk ile devami olan ucaklara transferinin saglanmasi icin mutlaka bir ekibin kurulmasi zarurti vardir saygilarimla.. .A.A

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Arkadaslar bir seyleri elestirirken biraz insafli olun ... 2008 de 65 ucak 12000 personel vardi.. su anda 165 ucak 16000 divarinda personel var ..2008 den once ise girenlerin cogu zaten emekli oldular sirketin buyumesi sebebiylede tabiki ise alimlar oldu ,ama bunlarin hepsi akp ve fetullahci derseniz insafsizik yapmis olursunuz ben kendim biliyorum ise girenlerin cogunun akp veya fet hic bir elakasi yok ,ama musade edinde birazda olsun ,dikkat edin atadadiklari arakdaslar hemen hemen universite ve kaliteli arakadaslar tutuklarinida kopariyorlar .. bu basarida bunun kaniti degilmi .. dinazorlar emekli oldu..yerine tabiki piril piril arkadaslar oldular hayirli olsun ..A.A

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
THY de 1 senesi dolmamış torpille,cemaat sayesinde işe girenler şu anda bir çok yere müdür oldular...İşe girmeden çalışacakları bölüm ve yerler için pazarlık bile ettikleri söyleniyor...THY na da yıllarını verenler de cemaatçi,akp li,feto cu olmadıklarından vs bir köşeye atılarak,işden atılmakla tehdit edilerek adeta sindirilmiş durumdalar...Böyle bir ortamda çalışanlardan iş huzuru,barışı ve emek,özveri beklemek hayalcilik olur ama nerde THY nı yönetenlerde o zihniyet??? Kendileri bile sırf başbakan ın hemşehrileri ve cemaatçi olduklarından o mevkilere getirildiler..Yazık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
nasıl yani. şimdi kotil gidecek ve yerine yeni birimi gelecek. işte şimdi yandık desenize. hani ben şöyle düşündüm: bu grup kendi çocuklarını,yeğenlerini,komşularını,süt kardeşlerini ,mahalle bakkalının çocuklarına kadar herkesi işe aldılar ya!tamam işte bitmek üzeredir eş, dost, bibi, emmi......(diye uzar)ne yani, şimdi yeni bir paket ve yeni akrabalarmı olacak. ah be! keşke kalsalardı.tamda bitmek üzereydiler. şimdi bütün bu yenileri nasıl bekleyeceğiz ki....olmadı ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000