Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

GÖRGÜ

Ülkemizde düşünce neredeyse suç gibi algılanmakta. Sorgulama, düşün üretme ve uygulama hep birilerinin tekeline alınmış gibi görünmekte. Felsefe, mantık, kompozisyon gibi derslerin kaldırılmış olması, çeşitli düşüncelerin engellenerek tek bir yaşam tipi dayatılmasına yönelik sonuçları hedefler gibi.

Mona Lisa

Mona Lisa Tablosu 1911 yılında bulunduğu müzeden kaçırılmıştı. Hem de Müzenin bir çalışanı tarafından.

KUTSAL CEHALET

Sokrates öğrencileriyle sohbet ederken bir öğrencisi Sokrates’e sorar: ─ Eğer demokrasi çoğunluğun kararını kabul etmekse, adil olan da bu değil midir?

Kimliğimiz

ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden iki akademisyen Şeherazade Rahman ve Hüseyin Askari 2010 yılında “İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?” başlıklı bir araştırma yapmaya başladılar.

Yargılama Üzerine

Çok yakında dünyanın yargılama ve suçlamada ne kadar çabuk ama ona karşın yüceltme, kutlama, övgü ve doğrulara erişimde ne kadar yavaş olduğunu keşfedeceksiniz.

Çok yakın bir gelecek

Daha geçen ekim ayında yazdığım Beceri Çeşitleri yazımın mürekkebi kurumadan eğitimdeki eksiklik vurgusunu yinelemek zorunda hissetmem, geçen gün bir yazışmada akademik dil yeterlilik puanının %50 olduğunu garipsediğimde asıl neden, birçok kişinin bu kararı kabullenmiş olması.

Büyük Devlet vs Osmanlı

Büyük Devlet vs OsmanlıMısır en az 400 sene Devlet-i Aliyye (Büyük Devlet) egemenliği altında kaldı ama oradaki Firavun mezarlarını dünya arkeoloji ve bilim alemine bir İngiliz, Howard Carter tanıttı. Devlet-i Aliyye’den hiç kimse orada ne var diye merak dahi etmedi.

"Uzman"

Herkesin danışman, iletişimci, psikolog, pilot, doktor, futbol yorumcusu, eğitmen, avukat, yorumcu, gazeteci, bilim insanı olduğu yerde, ne yazık ki bu yukarıdakilerden hiçbiri gelişmiyor, var olanların da birikiminden yararlanılamıyor.

Örf ve Adet

Hollandalı süpermarket zinciri Jumbo, bazı insanların mallarının parasını öderken sohbet etmekten keyif aldıklarını keşfettiğinde yavaş ödemeleri uygulamaya koydu.

ÇAP ve Çapımız

Çift anadal programı (ÇAP), ikinci bir üniversite diploması almak için üniversite eğitimi sırasında alınan ikinci bir eğitim dalı diplomasıdır. Çift anadal sayesinde öğrenciler, üniversite sınavına girmeye gerek kalmadan yeni bir bölüm daha okuyabilirler.

Glenn Hammond Curtiss

O dönemin ABD sanayii casusluğunu Smithsonian Enstitüsü yapmakta idi. Konu patent ve patentin getireceği kazanç olunca ABD, havacılıkta geri kalmış olmamak için her şeyi yapmak zorunda hissediyordu.

Korteks’e karşı Amigdala

İster iş ister siyaset ister spor veya eğlence olsun, insanların kendilerini beğenme çağında yaşadığımız açık. Şöhret başarı ile eşit ve kendini örnek gösterme kural haline gelmiş.

Top ve Bilim

Anadolu tüm kültürlerin beşiği vazifesini gördüğü gibi dökümcülükte de en eski olma özelliğini korumuştur. Konya Çumra yakınındaki Çatalhöyük kazısında MÖ 6000 yıllarında Anadolu'da madencilik yapıldığı tespit edilmiştir.

Elektrikli

1828'de Macar rahip ve fizikçi Ányos Jedlik eski tip bir elektrik motoru icat etti ve yeni motorundan güç alan küçük bir model araba yarattı.

Yandan Çarklı

1926'da Avustralya'da, araç gemisi Lurgurena, Kanguru yolcu gemisinin yerini aldı. 1928 Haziran’ında açılışı yapılan Townsend gemileri, arabaları Kanal boyunca taşıyan ilk operatördü.

DAQCP

1997'de sekiz havayolu, alanındaki çalışmaları standartlaştırmak ve denetimlerin tekrarını azaltmak için bir Buz Çözme / Buzlanma Önleme Kalite Kontrol Havuzu (De-Icing / Anti-Icing Quality Control Pool-DAQCP) girişimini başlattı.

Eurocontrol Verileri

Sitemde 190429 tarihli 1918 sayılı Taxi-Taksi yazımda apron ile ilgili gecikme nedenleri hakkında detaylı bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıda çeşitli bilgiler vermiş ve açıklamalarda bulunmuştum. Mesleki ilgi ile şimdi ne durumdayız diye bir bakmak istedim.

Neden mi?

Miletli Thales (MÖ 624/623 – MÖ 548/545), İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.

Tarih ve ders…

Elde edilen deneyimler ve en iyi uygulamalar, sistemleri ve hizmetleri olgunlaşmaya devam ettikçe ve görüş alanı ötesi faaliyetleri de dahil, neyin işe yaradığını, nelerin geliştirilebileceğini belirlemek ve kazanılan deneyimleri, alınan dersleri ve geliştirilen en iyi uygulamaları pekiştirmek için dikkati ve başarılı bilgi dağıtımlarına ve uygulamalarına insanları yönlendirmek önemlidir.

Ne dir, ne değildir.!

Kişilik sahibi olmamızı zorlaştıran bir sosyal yaşamdan kurtulup birey olmayı becerebilmek, çoğumuzun şu an üstesinden gelemediğimiz ama gelmeye çalıştığımız bir uğraşıdır. İleri medeniyet sergileyen ülkelerde, kişilik hakları korunur ve kollanır.

Neden Harf Devrimi?

1927’deki ilk sayıma göre nüfusun 13 milyon 648 bin 270 kişi olduğu açıklandı. Okuma-Yazma bilen bu %10'un büyük bir kısmı azınlık ve zaten yabancı okullarda öğrendiği Arap harfleri yanı sıra, Latin harfleri ile de okur-yazardı.

Düşün²

Türkiye genelinde 2020 yılında 1 milli kütüphane, 1 213 halk kütüphanesi, 606 üniversite kütüphanesi ve 32 bin 158 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi mevcuttur.

Öncesi ve Sonrası.!

64.000 yıl kadar önce, bizden pek de farklı olmayan uyanmış varlıklar, topraktan elle çıkardıkları kırmızı aşı boyasıyla mağara duvarlarına karalamışlardı. Bu tür bir etkinliği günümüz galerilerinde, sanat fuarlarında ve müzelerde sergilenen çağdaş sanata bağlayan nedir?

Medeniyet - Civilisation

Medeniyet, Arapça olup, “medîne” kökünden gelmekte ve “şehir” demektir. Şehirleşme ve şehirleşmenin yarattığı düzene deniyor. Medeniyet sözcüğünün karşılığı Batı dillerinde “civilisation” olup Latincede “şehirli” anlamına gelen “civilis” sözcüğünden türetilmiştir.

Beceri Çeşitleri

Temel beceriler çok önemlidir. Herkesin onlara ihtiyacı vardır, yaşamsaldır. Bunlar okuma, yazma, sayma, matematik, bilgisayar kullanımı gibi günlük becerilerdir. Bu becerileri, diğer becerileri öğrenmek ya da geliştirmek için kullandığımızı/kullanacağımızı da unutmayalım.