13 Haziran 2011, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

BİLAL EKŞİ'YE DOSTANE UYARI

Hiç kimse kusura bakmasın. "Dost acı söyler " sözünün gereğini yerine getireceğim. Bazılarının "Aman öyle yazı yazma, Bilal Bey kin tutar, buğuz yapar, sektörle aranı bozar" söylemlerine aldırış etmeden yazacağım. Zira bu sektör hepimizin, var olacaksak hep beraber var olmalıyız. 
 
Bilal Ekşi'nin ataması yapıldığı zaman sektörde içten içe homurdanmalar olmuştu. Bakmayın herkesin şirin görünme yarışı içerisinde olduğuna. Bunlar günü kurtarmaya yönelik aksiyonlardır.  Bu şirinlik sadece sektörün içinde değil bizzat SHGM'nin içinde olanların da takındığı bir tavırdır. Eksiden "Giden ağam, gelen paşam"  derlerdi. Şimdi "Gidin gitmiştir, gelenin ayağını öpmeliyim" diyenler çok bu havuzun içinde. 
 
Bir örnek vermek gerekirse;  Bilal Bey'i ziyaret eden zatlardan birinin "Akılcı konuşmalarına hayran kaldım" diyerek ilk bakışta not vermişti. Bendeniz çok fazla muhabbetimiz olmasa bile az çok tanırım. Popülariteyi sevmeyen, daha çok teknokrat gibi çalışmayı seven bir kişilik olarak biliyorum. 
 
Ama gel gör ki, sektörde THY'nin SHGM için önerdiği bir genel müdür olarak görülüyor. 
 
Bu endişeler yersiz olsa bile iki icraat bu endişeleri haklı çıkaracak durumda. 
 
Birincisi şöyle. Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, Irak'a giderek 5 frekans hakkı elde etti. Bu frekansların tamamı THY'ye verildi. Merak edilen şu. Acaba SHGM diğer şirketlere Irak için 5 frekans daha aldığını ve bu frekansları kullanmak isteyen olup olmadığını sordu mu? Örneğin Pegasus'un, Onur Air'in AtlasJet'in, SKY'ın, Corendon'un bu frekans artışından haberleri oldu mu?
 
İkincisi Macar şirketi WizzAir SHGM'nin hışmına uğradı. Sabiha Gökçen Havalimanı uçuşları iptal edildi. Öyle bir tesadüf ki bu haber elimize ulaşmadan Türk Hava Yolları Budapeşte seferlerini artırdığını duyurdu.
 
Kim nasıl izah ederse etsin bu operasyonun WizzAir'e karşı THY operasyonu olduğu gerçeği örtülemez. İkili anlaşmalar çerçevesinde nasıl bir sonuç doğuracak ileride hep beraber göreceğiz.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü WizzAir'in uçuşlarını iptal etmesi yerine Macar Sivil Havacılığı'ndan tıpkı Irak Sivil Havacılığı'ndan aldığı gibi frekans artışı istemeliydi.
Şimdi sektör bu iki örnekten yola çıkarak THY gölgesi altındaki Bilal Ekşi üzerinde hep olumsuz düşünecek.
 
Kardeşine dahi taviz vermeyen Bilal Ekşi'nin bu algıdan bir an önce kurtulması gerekmektedir.
 
Bilal Ekşi'ye bir tavsiye daha.
 
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nde kendi çalışacağı arkadaşlarını seçerken sadece birkaç kişi ile şekillendirme yapmamalı. Tüm daire başkanları, şube müdürleri ve gerekirse tüm personel ile gruplar halinde görüşmeli.
 
Bazı toplantılarda yanında bulunanların "Hamdi Beye (TOPÇU) soralım o bize yardım eder" telkinlerine aldırış etmemeli. Hatta bu tür öneride bulunanları bir an önce yanından uzaklaştırmalı. Aksi halde SHGM küçük bir topluluk ne olup biterse dışarıya yansıyacağını düşünmeli.
 
Bilal Ekşi bu dostane öneriye kulak vermeli. Hem kendisi için hem de havacılığımız için daha sağlıklı olacaktır.
 
BİLAL EKŞİ'YE DOSTANE UYARI

Yorumlar

Misafir ~ 13 yıl önce
Yazınızı okudum. Haklısınız. Ancak; Siz Ali Arıduru Genel müdürlük makamında iken SHGM'nin Erbil-Süleymaniye seferleri için Atlas dışında bir başka şirkete "uçarmısınız" diye sormuşmudur* Atlas tek başına kimsenin uçmadığı iki meydana astronomik bilet fiyatları eşliğinde uçtuğunda ses cıkarmıyıp,şimdi Bilal Ekşi'nin THY lehine verdiği kararı eleştirdiğinizde kendi kendinizle çelişki doğurmuyormusunuz? Sayın okurlarımız bu konuyuda hatırlamalı diye düşünüp yayınlanacağından kuşkum bile olmayan bu yorumu atma gereği duydum. Saygılarımla.Başarılar efendim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM tarafsiz olmak zorundadir. Onlar sadece bir sirketi degil, butun TC menseili sirketleri temsil ediyorlar. Bunu hic bir zaman unutmamalidirlar. Bunun yaninda DHMI baskanininda THY yonetim kurulunda gorev yapmasini etik saymiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
reddedildiğinden ( thy yeterli doluluk saglayamiyorsa o ozel şirket ucamazmi?oncelik thy nucaginin dolmasinda mi yani ?), izmir atina ucuşlarında thy ucmadiği halde elindeki frekans haklarindan kimsenin yararlanamadiğindan , shgm nin ozel şirketler uzerinde (atlas dısında)buyuk bir baski oluştururken thy nin bir çok uçuş emniyetsizlik vakaalarina hiç bir işlem yapılmadığından ,turkuazin shgm de tarafından mali yapısı iyidir denildikten10 gun sonra nasıl battıgından,icao dil yeterlilik sınavinin yonergesi yayınlandiği halde neden hiç bir girişim olmadığından, bu yonergenin nasıl kabul edildiğine dair ingilizce bilmeyen shgm yetkililerinin hiç bir bilgi sahibi olmadan direk olarak kabul ettiklerinden bahsederseniz cidden çok daha sevindiric

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
siz bu tarafli tutumların yeni mi farkına vardınız ? size ancak gunun bu saatinde gunaydın diyebilirim. bir sonraki haftaki yazinizda neden ataturk havalimaninda thy den baska hiç bir türk şirketinin slot alamadiğindan?türk şirketlerinin hepsinin sabiha gokcene gomulmek istendiğinden , sabiha gokcenden operasyon yapmanın nasıl olurda ataturkten operasyon yapmaktan daha pahali olduğundan, pegasusun roma ve paris için nasıl 3 sene bekletildiğinden , atlasin erbil ve suleymaniyeye yıllarca nasıl tek basına ucuruldugundan, kthy nin batiş surecindeki pis kokulardan (murat ersoyun telefon gorusmeleri), bir çok ulkeyle yapılan frekans artişlarindan sadece thy nin yararlandirildiğindan,bir ulkeye ucmak isteseniz orada thy doluluk saglayamiyor diye

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BİLAL EKŞİ BEY İÇİN, NEZAKET GEREĞİ İKİ GÜZEL LAF ETTİK ALİ BEY AĞZIMIZA TIKADINIZ. ALİ ARIDURU'NUN YANINDAN SİZ DE DAHİL HERKES HİÇ AYRILMIYORDU. BİZ BİR ŞEY DEDİK Mİ? BİZLER BİLAL EKŞİ BEY'İN YANINA BİR GİTTİK SÖYLEMEDİĞİNİZ KALMADI. SAĞOLUN, BENİ ÜZDÜĞÜNÜZ İÇİN ALİ BEY. SAYGILARIMLA, ÜMİT ÇENDEK

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000