Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]

MEMNUNİYET

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında olduğumuz bu dönemde sivil havacılığımızda önemli gelişmelere şahitlik ediyoruz. Bu gelişmelerin bir kısmı sevindirici olsa da bir kısmı insanı derinden üzüyor.

TAM YOL

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. Filodaki yükselen uçak sayısı da beraberinde bazı problemler getiriyor.

LOGO

İngilizceden dilimize giren “Logo” kelimesini imlek olarak tanımlayabiliriz. İmlek kelimesinin anlamı ise Türk Dil Kurumu’na göre, bir kurum veya kuruluşun kendine seçtiği, bazı ticaret eşyası üzerine konulan, o eşyayı üreten veya satanı tanıtan resim, harf vb. özel işarettir.

İVME

Bir fizik terimi olan ivme, hızın zamana bağlı olarak değişimidir. Yani sabit, artan ya da azalan hızın değerini gösterir. Aynı insanlardaki ya da şirketlerdeki büyüme hızları gibi. Zaman zaman artan bir ivme bazen sabit ve zaman zamanda düşen bir ivme. Hepimizin hayatında olduğu gibi…

EGO

Fransızca “Embargo” kelimesinden Türkçe’mize girmiş olan “Ambargo” ‘yu, bir malın sürümünü engellemek için konulan yasak, gemilerin limandan ayrılmasının engellenmesi, bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini kesme ya da bir kişinin başka kişilerle olan ilişkilerini engelleme şeklinde tanımlayabiliriz.

AMBARGO

Fransızca “Embargo” kelimesinden Türkçe’mize girmiş olan “Ambargo” ‘yu, bir malın sürümünü engellemek için konulan yasak, gemilerin limandan ayrılmasının engellenmesi, bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini kesme ya da bir kişinin başka kişilerle olan ilişkilerini engelleme şeklinde tanımlayabiliriz.

GÜNCELLEME

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte hayatımızda sıklıkla karşılaştığımız bir kelime “Güncelleme”. İngilizce “Update” sözcüğünün karşılığı olan güncellemenin tanımını güncel hale getirmek olarak yapabiliriz her ne kadar bazen zam sözcüğü yerine kullananlar olsa da…

DEĞİŞİM

Milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz Türk Hava Yolları, 400. uçağını filoya dahil etti. Umarım gerek filodaki uçak sayısı ve gerekse edinilen başarılar artarak devam eder.

Pisagor

M.Ö. 570 yılında doğan antik İyonya’nın en ünlü düşünürlerinden biri olan Pisagor, yeryüzündeki her şeyin matematikle ilgisi olduğuna inandığı gibi yüz yıllar öncesinden dünyanın asıl meselesini de çözmüş.

DERS

Sözlük anlamları arasında verilen bilgi, bilginin verildiği süre, bir olayın bellekte bıraktığı öğretici iz, öğüt, ibret, sert bir karşılıkla yola getirmek, haddini bildirmek ve bir olaydan deneyim kazanmak yer alıyor.

SÖZÜN BİTTİĞİ YERDEYİZ

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Herkese çok geçmiş olsun.

TERAZİ

Son 70 yılın en sıcak Aralık ve Ocak aylarını yaşadıktan sonra kış yüzünü iyice gösterdi. Özellikle İstanbul’da yaşanan şiddetli fırtına ve kar yağışı sebebiyle ekipler zor anlar yaşarken, seferlerin çoğu da iptal edildi.

RECLAME

Sondape ve Frybyiarper gibi ünlü yazarlarca ve tarihçilerle, Mısır’da bir papirüs üstüne yazılan ve kaçan kölesi, sahibince geri dönmesi için yazılan bildiri metni ilk yazılı reklam olarak kabul edilmektedir.

BOHEME

Fransızca’dan 1900’lu yılların başında Türkçe’ye giren (Boheme) Bohem’in sözlük anlamı; yarınını düşünmeden günü gününe tasasız, derbeder bir yaşayışı olan kimse veya topluluktur.

İsraf

Benjamin Fraklin’in güzel bir sözüyle bu haftaya başlamak istiyorum; Zengin olmak istiyorsan, kazanmayı düşündüğün kadar biriktirmeyi de düşün…

MÜŞTERİ

Milli bayrak taşıyıcı hava yolu şirketi Türk Hava Yolları geçtiğimiz gün açıkladığı rakamlarla başarısını sayılarla da gösterdi. Yakın bir zamanda 400 uçaklık dev bir filoyu işletecek şirketi tebrik etmemek haksızlık olur.

2023

Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız çok anlamlı bir seneye girdik. Herkesin yeni yılını bir kez daha tebrik ederim. Sağlık, başarı ve mutluluk dolu bir yıl bizlerle olsun…

SONA DOĞRU

2022 yılının sonuna doğru yaklaşırken bu yılın en son köşe yazısıyla karşınızdayım. Dünya’nın coğrafi merkezi olan ülkemizde bu yıl içerisinde sivil havacılık adına birçok önemli gelişme yaşandı. Özelikle pandeminin etkilerinin azalmasıyla yolcu sayılarında önemli bir artış elde edilirken, açılan yeni hatlarla hem ülkemizin tanıtımı yapılıyor hem de sektörümüz güçleniyor.

MUM

Antik çağların ilk buluşlarından biri olan mum, ilk olarak donyağından yapılırken daha sonraki dönemde parafin ve benzeri maddelerden elde edilmeye başlanmış.

İstanbul Half Grand Airport

Türk sivil havacılığı gün geçtikte yolcu trafiğinde büyümeye devam ediyor. Havayolu şirketlerimiz filolarını güçlendiriyor ve yeni hatlar açıyor. Bununla birlikte yeni açılan İGA ne hikmetse yolcuyu yoruyor.

Fransız Devrimi Amerikan Rüyası

1700’lü yılların sonunda yaşanan Fransız devrimi ile mutlak monarşi yerine cumhuriyet ilan edilmişti. Bu durum diğer ülkelere de örnek olmuştu. Gel gelelim Fransızlar dur durak bilmeden, yeni büyük adımlar atmaya devam ediyor.

EYT

Havacılık, pandemiden en fazla etkilenen sektör desek sanırım yanlış olmaz. Diğer ülkelerde hala 2019 rakamlarına ulaşılmamış olsa da Türkiye, konumu ve iş gücü avantajıyla çoktan artıya geçti.

SEYYAR

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, geçtiğimiz hafta aramızdan ayrılışının 84. Yıl dönümünde bir kez daha saygı, özlem ve minnetle andık. Andık anmasına da nasıl andık!!!

Prim Formülü

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat’tan beklenen açıklama geldi. Bolat, Türk Hava Yolları’nın 18 Milyar dolarlık gelirin 14 Milyar dolarlık kısmını hizmet ihracatı olarak ülkemize kazandırdıklarını ve 5 milyar doların da cari artı olarak ülkemizde kaldığını belirtti.

Primler Yatıyor

Pandeminin hemen başından itibaren sarsılan havacılık sektörü toparlanırken, milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketimiz en karlı çıkan havayollarından biri oldu.